
Door nieuwe maatregelen van de Britse onderwijsinspectie Ofsted moeten leerlingen ‘volstrekt zinloos’ huiswerk maken. Dat heeft een leraar en onderwijsexpert gezegd.
Tom Bennett schrijft in de Times Educational Supplement dat het meeste huiswerk dat leerkrachten aan hun leerlingen geven, compleet zinloos is. Zijn uitspraken worden tot dusver voornamelijk positief onthaald.
“Ik ben niet tegen huiswerk, het kan heel nuttig zijn, maar vaak moeten leerlingen gewoon wat antwoorden aanvinken zonder dat ze daarbij iets bijleren,” schrijft Bennett, die onlangs werd genomineerd voor een Global Teacher Prize. “Ik heb geen probleem met nuttig huiswerk dat de leerlingen uitdaagt, maar ik ben wel tegen een beroving van hun vrije tijd om aan bepaalde criteria of huiswerkquota te voldoen.”
Bennett deelde zijn mening met de wereld nadat de OESO bekend had gemaakt dat Britse leerlingen meer huiswerk krijgen dan hun Finse, Duitse, Zweedse en Oostenrijkse leeftijdsgenoten. In Polen, Ierland en Italië spenderen kinderen nog meer tijd aan huiswerk.
Britse kinderen lopen achter op leerlingen in Rusland, Singapore en Shanghai in China, die de meeste tijd kwijt zijn aan huiswerk.
Ik citeer: ‘Britse kinderen lopen achter op leerlingen in Rusland, Singapore en Shanghai in China, die de meeste tijd kwijt zijn aan huiswerk.’.
Huh? Dat betekent dan toch dat meer huiswerk geven ervoor zorgt dat ze minder achter zouden lopen in Britannie?
Ik denk dat Huiswerk niet zo zeer het probleem is. Ik denk dat te veel verplichte vakken die niet de interesse hebben waardoor veel huiswerk ontstaat het probleem is.
Als je iets wilt waar de interesse is moet je het daarbij houden maar veelal komen er verplichte vakken bij die geheel niets met de interesse van de student te maken heeft. Op die manier ontmoedig je ook de student en zijn echte interesse!!
Wellicht gaat het nog dieper maar ik heb me daar nooit in verdiept.
Moderne leraren geven als huiswerk op de ze de lessen moeten volgen op Youtube oid.
Kun je pauzeren, of nog eens luisteren als je dat wilt.
In de klas behandel je dan vragen en doe je de opgaven en kun je direct hulp vragen.
Presentaties en discussies van leerlingen hebben dan ook meer tijd.
Kortom: draai het om!
Er zou veel meer gebruik gemaakt moeten worden van Video Onderwijs via het Internet ter ondersteuning van het leerproces. Bijkomend voordeel is dan dat het voor een veel breder publiek toegankelijk gemaakt kan worden. Helaas zijn er geen prikkels in de onderwijswereld om hier voortvarend aan te gaan werken (eerder negatieve prikkels…)