Homepagina » Gezondheid » That Sugar Film: We eten ons letterlijk ziek aan suiker
That Sugar Film: We eten ons letterlijk ziek aan suiker

That Sugar Film: We eten ons letterlijk ziek aan suiker

Voor That Sugar Film, die nu in de Nederlandse bioscopen is te zien, at de Australiër Damon Gameau dagelijks omgerekend 40 theelepels suiker. Volgens de documentaire eten we ons ziek aan suiker.

Gameau veranderde in twee maanden tijd van een energieke, afgetrainde man in een chagrijnig wrak. Hij kwam bijna 10 kilo aan, had last van een slecht humeur en kreeg een sterk vervette lever.

En hij at nog wel gezond. Dat wil zeggen: geen frisdrank, snoep en koekjes, maar yoghurt, vruchtensap en muesli. Hoe dat kan? De voedingsindustrie voegt aan heel veel eet- en drinkwaren heel veel suiker toe.

Eigenlijk overal zit suiker in

Het punt dat Gameau maakt, is dat eigenlijk overal suiker inzit, aldus hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam. “Hij laat zien dat je met een ogenschijnlijk gezond voedingspatroon toch heel veel suiker consumeert.”

Vaak krijgen de fabrikanten van frisdranken of fastfood de schuld, maar Gameau laat zien dat appelsap en Optimel-achtige dranken niet per definitie beter zijn, stelt Seidell.

Niet goed inschatten

Hoewel de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat ze niet te veel suiker eten, eet de gemiddelde Nederlander ruim 17 suikerklontjes per dag. Dubbel zoveel als goed is. Eén van de redenen is dat we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit.

Een te hoge suikerconsumptie kan leiden tot overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Overigens is het vervangen van suikers door (kunstmatige) zoetstoffen niet beter voor de consument, zo oordeelde de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop onlangs.

Bekijk hieronder een trailer van de film:

[RTL Nieuws]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jankertje schreef:

  Dat wij ons ziek eten aan suiker klopt geheel maar we vergeten dat wij ons ook ziek eten aan vlees wat vaak geheel vergeten word. Wat men vergeet te zien is dat wij eten snoep en dan hebben we een bolle buik maar vele zien dat niet. Ook als we braadworsten van het varken eten vergeten wij dat wij daar 2 dagen mee in de buik lopen omdat ons darmstelsel daar meerdere dagen voor nodig heeft om te verteren. Als je dan gaat stinkt het heel erg omdat het vlees nog steeds in staat van ontbinding is. OEF dat vergeten wij ook of we zien het nog niet. Wie vis eet heeft na een paar uur weer trek omdat het veel sneller verteerd. Wij houden daar geheel geen rekening mee!!!!

  • Bert schreef:

   Een goede ontwikkeling is dat er aandacht is voor het onderwerp en dat we bewust worden van de effecten van suiker op hoe ons lichaam reageert en hoe we ons voelen. Met name het stoppen of verminderen van suiker kan bijdrage aan onze staat van welbevinden, individueel en collectief. Wel moeilijk om je kinderen dit te leren…

   • Jankertje schreef:

    @Bert

    Het is niet alleen moeilijk voor kids maar ook voor ons omdat SUIKER VERSLAVEND IS!! Wij zien dat ook nog niet omdat we makkelijk een reep of ander snoep kopen bij een tankstation. Het is zo normaal!!

  • eNdEmiOn schreef:

   Waarom hebben planteneters zoveel langere darmen dan vleeseters als vlees zo slecht verteerbaar zou zijn!?

   • Jankertje schreef:

    Ik zou het niet weten maar er zijn heel veel onverklaarbare dingen in de wereld dus het is niet bijzonder. Wellicht is het op het internet te vinden.

    • eNdEmiOn schreef:

     Het was meer een retorische vraag hoor dus een speurtocht op internet naar een mogelijk antwoord ga ik me besparen.

     Overigens dat “Als je dan gaat stinkt het heel erg” kan ik ook niet beamen en dat terwijl ik doorgaans nauwelijks vlees eet en als er dan eens een goede BBQ is geweest, is het ook niet opeens een gigantische stinkboel. Meer dan dat het anders kan ruiken kan ik er ook niet van maken en dat gegeven is van vele factoren afhankelijk.

 • Liesbeth Oerlemans schreef:

  Inderdaad goed plan als mensen minder suiker eten maar dat toont deze film niet aan. Die toont wel aan dat een raar voedingspatroon met te veel energie overgewicht, slechtere bloedwaarden en sloomheid veroorzaakt.

  • eNdEmiOn schreef:

   Die gast in de film eet calorietechnisch evenveel voor als tijdens het experiment. Zo raar was dat voedingspatroon ook niet, gewoon alledaags beschikbaar eten. Hij vermijd zelfs een aantal sterk zoete producten. Dit wat ik hier zeg komt ook gewoon naar voren in de trailer en staat zelfs in de tekst vh artikel dus je hoeft niet eens de “film” gezien te hebben.

   • Liesbeth Oerlemans schreef:

    Ja dat zegt hij in de film een keer, maar in het eerste deel zegt hij ook dat hij veel meer eet. En dat is ook logisch. Als je 12 dagen 40 theelepels suiker eet resulteert dat ongeveer in een gewichtstoename van 1 kilo. Hij zegt in de film echter 3,2 kilo. Dat kan niet als je niet meer eet (en het beweegpatroon echt heel anders is).

    • eNdEmiOn schreef:

     12 x 40 x 4 = 1920g dus ik weet niet hoe je aan die 1kg komt als alleen het suikergehalte over die periode al bijna 2KG is en daar komt de rest vh eten nog bij natuurlijk. Ik zie het niet hoor waarom die 3,2kg eraan zo ver gezocht zou zijn?

     • Liesbeth Oerlemans schreef:

      Omdat 40 theelepels 160 gram suiker is en 1 gram 4 kcal bevat en dat 12 dagen.

     • eNdEmiOn schreef:

      Hoe zich dat vertaald in gewicht zie ik zo 123 niet. Zeker met het gegeven dat juist niet alle calorieën hetzelfde zijn lijkt het me niet handig om te stellen dat x aantal calorieën y gewichtstoename kunnen veroorzaken.

     • Liesbeth Oerlemans schreef:

      40 theelepels x 4 gram per theelepel x 4 kilocalorie per gram x 12 dagen is 7680 kcal, afgerond 1 kilo (1 kilo is 7777 kilocalorieen)

      Waarom is de ene calorie iets anders in lichaamsgewicht dan de ander? Op welke theorie baseer je dat?

      Voor je fitheid is een calorie niet een calorie want voedzame voeding resulteert in een betere fitheid.

     • eNdEmiOn schreef:

      1gr Suiker staat gelijk aan 4 kcal, daar loopt je berekening al spaak.

      40 Theelepels x 4 gram per theelepel x 16 kcal per gram x 12 dagen is 30.720 kcal. Wat volgens jou gelijk zou zijn aan 3,9kg lichaamsgewicht (maar ik neem aan dat je lichaamsvet bedoelt).

      Welke theorie?

      Een aantal feiten:
      http://www.huffingtonpost.com/robert-lustig-md/sugar-toxic_b_2759564.html
      – De beschikbare calorieën in vezelrijk voedsel worden maar deels door je lichaam opgenomen aangezien de vezels de opname vertragen gaat een goed deel vd energie naar je darmbacteriën.
      – Om energie uit eiwitten te halen moet je lichaam er 2x zoveel energie instoppen dan in het geval van koolhydraten.
      – Etc…

      Je spreekt jezelf ook eigenlijk wel tegen met die opmerking over fitheid. Als iedere calorie hetzelfde zou zijn kan dit natuurlijk de fitheid die eruit voort komt niet beïnvloeden. Maar dat kan dan weer wel volgens jou.

     • eNdEmiOn schreef:

      Ik zie dat ik me verkeken heb op dat eerste stuk. Je berekening klopt toch wbt het aantal kcal over 12 dagen.

 • Calvin schreef:

  Welke idioot eet er nou 40 theelepels suiker?

  • eNdEmiOn schreef:

   Uit de trailer: If you want to match averages: 40 teaspoons a day.

   Dus dat is gebaseerd op het Australische gemiddelde volgens David Gillespie.

   • Liesbeth Oerlemans schreef:

    ja dat wordt inderdaad gezegd maar dat is niet de realiteit. De hoeveelheden suiker die Damon gebruikt zijn niet de hoeveelheden suiker die in Australië dagelijks worden gebruikt. Volwassenen gebruiken ca. 29 theelepels (116 gram). In Nederland is dat ca. 25 theelepels (100 gram). Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om de vrije suikers te beperken tot 10 energieprocent (en liever 5 energieprocent). Dat is voor een volwassen man ruim 60 gram (10 energieprocent) vrije suikers per dag. En dus liever 30 gram (5 energieprocent). Dat betekent dus dat het goed is als er minder vrije suiker wordt gegeten. Dat geldt niet alleen voor kristalsuiker maar ook voor ‘natuurlijke’ suiker. Damon eet die 60 gram al bij het ontbijt.

    • eNdEmiOn schreef:

     Tja volgens de een is het zoveel gram, volgens de ander weer zoveel gram. Gezien de manipulatie door fabrikanten wbt suiker en de schadelijkheid is het ook maar zeer de vraag wie nu de meest accurate cijfers heeft (zo komt bv ook aan bod hoe de industrie goed z’n best heeft gedaan om “high fructose corn syrup” (ed) niet als suiker mee te laten tellen). Op een gegeven moment zit hij in de VS met een beker drank waar dan al 34 theelepels suiker in zitten, dan is die 40 per dag toch niet zo ver gezocht lijkt me als je ziet hoe makkelijk je aan die hoeveelheid komt.

     Zelfs als je uit gaat van die lagere cijfers dan is het nog steeds gewoon een significante hoeveelheid en zal het experiment geen heel andere uitslag hebben als hij 116g ipv 160g per dag had aangehouden. Al helemaal als je het gegeven erbij pakt dat dit de dagelijkse praktijk voor de meeste is en dus het “experiment” niet stopt na 2 maanden.

     • Liesbeth Oerlemans schreef:

      Als je elke dag 40 theelepels vet eet of ca 18 theelepels (als de extra calorieën gelijk wil houden) kom je ook aan en voel je beroerd. HFCS is ‘gewoon’ suiker: allebei is een combi van glucose en fructose.

      Laat duidelijk zijn dat wat hij eet niet een gemiddeld voedingspatroon is. In Nederland eten we bijvoorbeeld in ieder geval 125 gram groenten en ongeveer zoveel fruit, ca. 100 gram volkoren producten. Daarnaast eten we vet en eiwitten. Zo’n gevarieerd geeft heel andere effecten op je lichaam. En ja, dan kun je nog steeds beter frisdrank, gezoete melkdrankjes, gezoete ontbijtgranen, vruchtensap, snoep en koek minder/niet eten 😉

      De doelgroep die daadwerkelijk iets aan deze film heeft gaat niet naar deze film. Ik gaf een inleiding bij deze film in Wageningen afgelopen donderdag. Er zaten voornamelijk mensen die alles proberen lezen wat er op internet staat en daardoor door de bomen het bos niet meer zien.

     • eNdEmiOn schreef:

      Dat is nu het punt van deze docu dat het juist niet hetzelfde is of je veel vet of veel suiker naar binnen werkt.
      En welke extra calorieën? Nogmaals de totale calorieën intake in dit experiment is voor en tijdens gelijk.

      Tja in hoeverre dat hij afwijkt van een gemiddeld voedingspatroon is moeilijk in te schatten. De nadruk ligt iig wel op producten die als gezond/gezonder worden aangemerkt van allerhande “light” producten tot vers geperste/centrifugeerde fruitsapjes. De suggestie dat hij niet gevarieerd zou eten lijkt me niet op te gaan.

 • Liesbeth Oerlemans schreef:

  Maar je kunt alles in een film tonen, maar dan hoeft het nog niet waar te zijn. Waarom denk je dat dat wel zo is? Zomaar?

 • Ph schreef:

  Ik vind zulke artikels net als die zgn suikertaks discriminerend, zo drink ik minstens 3 liter frisdrank per dag, zonder de rest waar suiker in zit..thans heb ik geen overgewicht maar eerder een ondergewicht!!

 • x

  Check Also

  ua nfn kinderobesitas

  Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

  Er is een ware crisis gaande, die ...

  arts

  Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

  Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

  >