Homepagina » Universum » Wetenschapper vindt ‘bewijs voor kernexplosies’ op Mars
Wetenschapper vindt 'bewijs voor kernexplosies' op Mars

Wetenschapper vindt ‘bewijs voor kernexplosies’ op Mars

In de atmosfeer van Mars is een hoge concentratie van het edelgas xenon-129 aangetroffen. Xenon-129 komt onder meer vrij bij kernsplijtingsreacties. Op het oppervlak van de rode planeet is ook veel uranium en thorium gevonden.

Dit is waarschijnlijk het gevolg van twee nucleaire explosies op Mars in een ver verleden, zo zegt wetenschapper John Brandenburg.

In Gabon is in 1972 uranium ontdekt dat 0,6 procent van het isotoop 235U bevatte. Van nature bevat uranium ongeveer 0,7 procent 235U. Het leek erop dat dit uranium al was verbrand.

Onvoldoende uranium-235

Natuurkundige Francis Perrin vertelde de Franse academie van wetenschappen in 1972 dat circa 1,7 miljard jaar geleden een kernsplijtingsreactie had plaatsgevonden. Veel wetenschappers zeggen dat natuurlijke kernsplijting tot de mogelijkheden behoort, maar sommigen zijn het daar niet mee eens. Een andere mogelijkheid is dat intelligente wezens – mensen of aliens – ze hebben veroorzaakt.

Perrin vermoedde dat de ondergrondse ‘reactoren’ met regelmaat onderliepen waardoor uraniumoxide oploste en onder invloed van bacteriën op bepaalde plaatsen ophoopte tot een kritische massa werd bereikt.

Wijlen Nobelprijswinnaar en voormalig hoofd van de Amerikaanse Atomic Energy Commission dr. Glenn T. Seaborg was van mening dat er in Gabon geen natuurlijke kernsplijting kon hebben plaatsgevonden. Diverse specialisten hebben volgens hem aangetoond dat het uraniumerts in Gabon 1,7 miljard jaar geleden onvoldoende 235U bevatte om een natuurlijke reactie te kunnen veroorzaken.

Grote kraters

Dr. Brandenburg meent dat de hoge concentratie xenon-129 op Mars waarschijnlijk het gevolg is van een kernexplosie en niet van een natuurlijk kernsplijtingsproces. “Als de explosies natuurlijk waren geweest, zouden we grote kraters vinden op het Marsoppervlak,” zei Brandenburg.

Hij wijst erop dat het omhulsel van bijvoorbeeld een waterstofbom normaal gesproken bestaat uit uranium-238 of thorium. Bij normale splijting worden kleine hoeveelheden xenon-129 geproduceerd, maar bij de explosie van een waterstofbom komen grote hoeveelheden van het edelgas vrij.

Veel geld

Dr. David Beaty van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA zei geïnteresseerd te zijn in de ideeën van Brandenburg, maar voegde daar gelijk aan toe dat een Marsmissie om zijn theorie te onderzoeken veel geld zou kosten.

Ruimtevaartadviseur Edward D. McCullough en geoloog en oud-astronaut Harrison Schmitt zijn het gedeeltelijk eens met de theorie van Brandenburg, maar gaan niet zo ver dat ze zeggen dat de explosies zijn veroorzaakt door een buitenaards ras.

Brandenburg schat dat de explosies zo’n 180 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden op Mars. Hij zei dat de explosies krachtig genoeg zijn geweest om het klimaat van de planeet te veranderen en een gigantische catastrofe te veroorzaken.

[The Epoch Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Zet dat ‘wetenschapper’ ook maar tussen aanhalingstekens…

 • helder schreef:

  spannend hoor want planeer Mars is wel de oorlogsplaneet en de planeet van ruzie, astrologisch gezien !! En ook de planeet van energie . Mars geeft je energie. Dat hoef je een astroloog niet uit te leggen.

 • Jeroen schreef:

  Knap om dit te bepalen terwijl het zo ver weg is en erg lang geleden, ik zie dit meer als fantasie..

  In 1972 dat circa 1,7 miljard jaar geleden een kernsplijtingsreactie had plaatsgevonden.
  Brandenburg schat dat de explosies zo’n 180 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden op Mars.

 • Axmann schreef:

  Lekker belangrijk allemaal!
  Het kan daarom in het boek ‘Nutteloze Wetenswaardigheden’ gevoegd worden, want dit is kennis waar je totaal NIETS aan hebt.

 • Freba schreef:

  Lekker belangrijk dat Mars. Ga hier op die aardkloot een paar dingen regelen. Genoeg te doen zou ik zeggen. Miljarden verslindende projecten. Maar wel zeiken over windmolens die niet rendabel zouden zijn. De wereld is zo krankzinnig, dat je abnormaal lijkt, als je niet gek bent. (Osho)

 • Danny schreef:

  @Freba @Axmann Kennis waar je niets aan hebt bestaat niet. En al helemaal niet als het om (antieke) geschiedenis gaat.

  Hoewel de meeste artikelen en reacties op deze site kenmerkend zijn door hun zweverigheid getuigt het van domheid informatie die je niet begrijpt of niet gelooft te bestempelen als onzinnig of overbodig. Houd dan gewoon je kaken op elkaar.

  De gedachte dat vóór onze huidige beschaving zoals wij die kennen een andere, eerdere, beschaving bloeide op Aarde en de planeten is helemaal zo gek nog niet. Geen Aliens, maar gewoon mensen….

 • Elisa schreef:

  De Inca,s en Maya,s wisten nog veel meer denk ik
  We beginnen pas

 • Wim schreef:

  De nieuwe bewoners kunnen thorium gebruiken als krachtcentrale.

 • Wim schreef:

  Thorium is Uranium. Uranium veranderd in vele fases uitzichzelf. Mooi. Als laatste veranderd ie in Lood.

  • Henk001 schreef:

   Thorium (atoomnummer 90) is niet Uranium (atoomnummer 92). Ze vertonen wel natuurlijk verval en die vervalreeks eindigt voor beide in een andere isotoop van lood (Th-232 > Pb-208 en U-238 > Pb-206)

 • x

  Check Also

  rusland

  Rusland geeft beelden vrij van grootste nucleaire explosie ooit: ‘Paddenstoelwolk 7 keer zo hoog als Mount Everest’

  Het atoomagentschap van Rusland, Rosatom, heeft zeldzame ...

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  >