Gezondheid

Homeopathie vanaf vandaag erkend in België

Help ons door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eindelijk is er in België een registratieregeling voor homeopaten. Volgens het koninklijk besluit, dat twee weken voor het einde van de regeerperiode is gepubliceerd door de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, kunnen homeopaten geregistreerd gaan worden.

In beginsel kunnen alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen geregistreerd worden als homeopaat. Zij moeten naast hun gewone opleiding aan een universiteit of hogeschool nog een opleiding homeopathie gevolgd hebben. Dat zijn 400 uren theorie en 200 uren stage voor een arts. Daar komt nog de nodige bijscholing bij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Het probleem is dat die opleidingen nog niet bestaan aan de universiteiten en hogescholen, en dat het er ook niet naar uitziet dat die er snel zullen komen. De universiteiten verzetten zich namelijk tegen de registratie van niet-conventionele praktijken omdat er volgens hen geen bewijs is dat ze werken.

Het koninklijk besluit sluit alle andere personen uit van de beoefening van homeopathie, behalve een groep die van overgangsmaatregelen geniet. Die groep is echter zeer klein. Het gaat om mensen die vandaag een medisch of paramedisch bachelordiploma in een gezondheidsberoep hebben en die een homeopathie-opleiding gevolgd hebben die erkend is door de Kamer Homeopathie.

Velen die vandaag homeopathie beoefenen vallen daar niet onder en moeten dus stoppen. En de overgangsgroep zal langzaam uitsterven, zo wordt gedacht. Robert Verstraeten, voorzitter van de Liga Homeopathica Classica, is dan ook kritisch over het besluit. Ook Marc Moens van artsenvakbond BVAS is niet tevreden. De erkenning van homeopathie betekent niet dat behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraars.

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Nu nog dat de behandelingen vergoed gaan worden door de zorgverzekeraars, en dan zijn we dus wel goed op weg.

Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Wat jammer dat homeopatische middelen niet meer mogen doorgaan als geneesmiddelen vanwege een verandering in de Codex Alimentarius. 2012.
Op straffe van 10.000,– euro boete per item. Vreemd is dan ook deze maatregel die in het geheel niet strookt met wat de Pharma reuzen hebben bedong in de EU.
Lijkt mij dat er juridisch gezien nog het e.e.a. op te helderen is.

emka
emka
10 jaren geleden

Door dit besluit zullen dus alleen ‘serieuze’ homeopathen worden aangesloten, zover je homeopathie serieus kan nemen.
Kwakzalvers vallen hier dus buiten. Een goede zaak imo, om het kaf van het koren te scheiden, zodat schimmige figuren die claimen ALS dmv homeopathie te kunnen genezen nog maar weinig kans hebben om onwetende en naïeve (vaak terminale) patiënten hun laatste centen uit hun zakken te kloppen.

Arnold
Arnold
10 jaren geleden

Ik zie het nog niet zo dat homeopathie makkelijker geaccepteerd wordt door de regeringen. De macht van Big Pharma reikt zeer ver.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x