Homepagina » Gezondheid » Homeopathie vanaf vandaag erkend in België
homeopathie928348939483433

Homeopathie vanaf vandaag erkend in België

Eindelijk is er in België een registratieregeling voor homeopaten. Volgens het koninklijk besluit, dat twee weken voor het einde van de regeerperiode is gepubliceerd door de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, kunnen homeopaten geregistreerd gaan worden.

In beginsel kunnen alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen geregistreerd worden als homeopaat. Zij moeten naast hun gewone opleiding aan een universiteit of hogeschool nog een opleiding homeopathie gevolgd hebben. Dat zijn 400 uren theorie en 200 uren stage voor een arts. Daar komt nog de nodige bijscholing bij.

Het probleem is dat die opleidingen nog niet bestaan aan de universiteiten en hogescholen, en dat het er ook niet naar uitziet dat die er snel zullen komen. De universiteiten verzetten zich namelijk tegen de registratie van niet-conventionele praktijken omdat er volgens hen geen bewijs is dat ze werken.

Het koninklijk besluit sluit alle andere personen uit van de beoefening van homeopathie, behalve een groep die van overgangsmaatregelen geniet. Die groep is echter zeer klein. Het gaat om mensen die vandaag een medisch of paramedisch bachelordiploma in een gezondheidsberoep hebben en die een homeopathie-opleiding gevolgd hebben die erkend is door de Kamer Homeopathie.

Velen die vandaag homeopathie beoefenen vallen daar niet onder en moeten dus stoppen. En de overgangsgroep zal langzaam uitsterven, zo wordt gedacht. Robert Verstraeten, voorzitter van de Liga Homeopathica Classica, is dan ook kritisch over het besluit. Ook Marc Moens van artsenvakbond BVAS is niet tevreden. De erkenning van homeopathie betekent niet dat behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraars.

[Standaard]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  Nu nog dat de behandelingen vergoed gaan worden door de zorgverzekeraars, en dan zijn we dus wel goed op weg.

  • Rolling Stone schreef:

   Ja en dan krijg je hetzelfde geneuzel, net als bij de medicijnen. Wat is de goedkoopste rommel en weg met de kwaliteit. Ook in de kruiden, wordt dan allerlei rotzooi doorheen gegooid. En dat is misschien wel juist, waar ze naar toe willen. Kruiden zijn nog te zuiver en doen misschien nog veel meer. Dat KAN natuurlijk niet goed zijn. Pillen met allerlei vreselijke bijwerkingen. Dat is pas goed. En ach.. dat moet je als patient dan maar op de koop toe nemen. Nee dat zuivere van de natuur… dat KAN gewoon niet goed zijn en die vreselijke bandieten van die z.g. “zorg”verzekeraars maken ook dat dan wel even uit. Daar willen ze nu juist de vinger op hebben. We laten ons weer muilkorven!!! Let maar op, wat hier vanuit Belgie hier weer naar toe waait…

   • techneut schreef:

    “Nee dat zuivere van de natuur… dat KAN gewoon niet goed zijn”

    De natuur is één grote gifbeker.
    Ieder organisme probeert zich te verdedigen tegen de aanvaller. De één doet dat met stekels, de ander met gif. Bekijk eens een gemiddelde tuin. Daar kan je haast massamoord mee plegen met de plantjes die je daar vindt.
    Neem de simpele Taxus of het ‘Rode peren boompje’. Allen dodelijk giftig, allen puur natuur!
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Giftige_plant

 • Huisheks schreef:

  Wat jammer dat homeopatische middelen niet meer mogen doorgaan als geneesmiddelen vanwege een verandering in de Codex Alimentarius. 2012.
  Op straffe van 10.000,– euro boete per item. Vreemd is dan ook deze maatregel die in het geheel niet strookt met wat de Pharma reuzen hebben bedong in de EU.
  Lijkt mij dat er juridisch gezien nog het e.e.a. op te helderen is.

 • emka schreef:

  Door dit besluit zullen dus alleen ‘serieuze’ homeopathen worden aangesloten, zover je homeopathie serieus kan nemen.
  Kwakzalvers vallen hier dus buiten. Een goede zaak imo, om het kaf van het koren te scheiden, zodat schimmige figuren die claimen ALS dmv homeopathie te kunnen genezen nog maar weinig kans hebben om onwetende en naïeve (vaak terminale) patiënten hun laatste centen uit hun zakken te kloppen.

 • Arnold schreef:

  Ik zie het nog niet zo dat homeopathie makkelijker geaccepteerd wordt door de regeringen. De macht van Big Pharma reikt zeer ver.

 • biko schreef:

  Dus als ik het goed begrijp kunnen alleen mensen die over het algemeen Homeopathie als onzin zien zich als Homeopaat laten registreren met als resultaat weinig tot geen inschrijvingen?

 • 365Y schreef:

  Regeringen moeten eens ophouden om vanuit een fout beginsel ( dwz dat soms iets niet werkt zoals men verwachtte , alles niet werkt) alles illegaal te brandmerken . En dat men eerst een medische diploma moet bezitten voordat een behandeling word toegestaan .. het zegt inwezen dat niemand meer mag experimenteren met middeltjes door mensen die niet officieel door een vakgroep worden beoordeelt en .. die middelen die wel werken uitsluitend door erkende instanties voorgeschreven danwel uitgebracht mogen worden. Dit is het inperken of ontkennen van het recht om te doen wat wij dunken dat goed voor ons is en bevordert niet het spontane experiment die sommigen willen doen en willen ondergaan .

  Regel : wie officieel de gezondheid via winstbegeer wil beheren zal nooit een totaal beeld van de/een ziekte krijgen maar (liever) een nep middel uitbrengen die zo veel winst geeft als maar mogelijk en dus het motto verslaving is beter dan genezen moet hanteren om hun officieel erkende plek te kunnen behouden . Stel dat we zelf eens wat gezonds bedachten en vrij in de handel willen brengen want dat is altijd illegaal omdat je namelijk nooit mag zeggen waar je het voor (hebt) gebruikt !

 • bryan schreef:

  Homeopathie, is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel. De homeopathische behandeling bestaat uit het voorschrijven van homeopathica, potentiëringen (stapsgewijze sterke verdunningen in combinatie met schudden) van stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen. Deze behandeling wordt NIET ondersteund met WETENSCHAPPLIJK BEWIJS. Na controle voor vertekeningen in de verslaglegging van behandelresultaten kunnen eventuele effecten afdoende verklaard worden door PLACEBO-effecten. Homeopathie wordt daarom tot de pseudowetenschap gerekend. BRON: Wikipedia.
  In a nutshell:
  Niet wetenschappelijk bewezen geneesmiddelen –> Homeopathie(gebakken lucht verkopen)
  Wel wetenschappelijk bewezen geneesmiddelen –> MEDICIJN

  • Tehneut schreef:

   Tja, en als ze het wél kunnen bewijzen, is meteen verdwenen uit de “alternatieve” sfeer en is het gewoon een medicijn. Maar dat zal alternatief Nederland niet leuk vinden. Kunnen ze niet meer schoppen tegen Big Pharma. (Om het maar niet te hebben over Big Quack zoals Vogel en VSM)

 • x

  Check Also

  coronavaccin

  ‘Coronavaccin verplicht? Dan is het gedaan met het vrije Nederland’

  Er wordt op dit moment gezocht naar ...

  hoogleraar

  Pak de hooivorken en trek ten strijde tegen het establishment en de heersende ideeën. Hoogleraar pleit voor revolutie

  De mondiale welvaart is gestegen, maar voor ...

  >