Gezondheid

De plant uit Peru die kiespijn geneest

Help ons door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nadat een Amazone-stam haar kiespijn er succesvol mee behandelde presenteert antropoloog Françoise Barbira Freedman haar pijnstillende plant nu aan de massa.

Freedman was gefascineerd door de mensen die in de Peruaanse bossen tot op 800 meter hoogte leven alwaar de medicinale flora zeer divers is.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Chachapoya-stam die in het gebied leefde ruilde haar medicinale en psychotropische planten, hars en gekleurde veren met de Inca’s. Freedman wilde graag leren van de mensen die er nu in het bos leven en die hun dynamische cultuur en kennis over planten hebben behouden.

Champagneblad

Als 22-jarige werd ze in 1974 geaccepteerd door een lokale clan waar ze twee jaar bij vertoefde. De laatste 30 jaar is ze diverse keren teruggekeerd en inmiddels verkozen tot stamoudste. Toen ze zwanger was maakte ze kennis met een hele serie verborgen medicinale planten. De clan heeft haar leven met deze planten diverse keren gered.

Champagneblad (Acmella loeracea) is een eenjarige plant die oorspronkelijk uit de tropische zones van Brazilië komt. De zijtakken eindigen in samengestelde bloemhoofdjes met gele bloemetjes. De bladeren zijn ovaal met een getande rand. De plant bloeit van juni tot oktober. In Peru wordt de plant al honderden jaren gebruikt om kiespijn te genezen.

Opleidingscentrum

Freedman nam de plant in 2004 samen met andere medicinale kruiden voor een collega mee naar de Universiteit van Cambridge. Hij wilde de planten graag testen. De hulp van advocaten werd ingeroepen om een contract op te stellen met farmaceutische bedrijven zodat de Amazone-stam een percentage ontvangt van de winst. Het geld wordt naar het gebied gestuurd via lokale NGO’s die er al lange tijd actief zijn.

Met het geld is al een medicijntuin aangelegd. Volgend punt op de agenda is een opleidingscentrum om de gemeenschap te leren natuurlijke medicijnen te maken. De oudere generatie heeft deze kennis nog in huis, maar dat geldt doorgaans niet voor de nieuwe generatie.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x