Homepagina » Gezondheid » Hoogste tijd om kruidengeneeskunde uit de doofpot te halen. Gaat deze dappere studente het verschil maken?
Hoogste tijd om kruidengeneeskunde uit de doofpot te halen. Gaat deze dappere studente het verschil maken?

Hoogste tijd om kruidengeneeskunde uit de doofpot te halen. Gaat deze dappere studente het verschil maken?

Farmaciestudente Gifty Amokwandoh schrijft in een opiniestuk voor de Volkskrant dat het hoog tijd is om de kruidengeneeskunde uit het verdomhoekje te halen.

We moeten eens fatsoenlijk onderzoek gaan doen naar het gebruik van kruidengeneesmiddelen en de kennis die hieruit voortkomt, stelt ze.

Ze wijst erop dat er op dit moment nauwelijks onderzoek wordt gedaan naar de effecten van kruidengenezing.

Doofpot

Amokwandoh besloot voor haar scriptie onderzoek te gaan doen naar het gebruik van kruidengeneesmiddelen onder inheemse Ghanezen.

Ze belde naar de afdeling fytotherapie van haar universiteit, maar kreeg alleen te horen dat fytotherapie geen onderdeel meer is van de farmaceutische faculteit.

“Het lijkt erop dat kruidengenezing in de doofpot is gestopt en dat er niet meer naar wordt omgekeken,” schrijft Amokwandoh.

Ironisch genoeg

Ze voegt toe dat de meeste geneesmiddelen die we gebruiken ironisch genoeg zijn gemaakt van kruiden en planten.

De studente benadrukt dat het stigmatiseren van kruidengenezing allesbehalve wetenschappelijk is.

Discussie

Ze pleit er dan ook voor om met artsen en wetenschappers kritisch te kijken naar kruidengeneesmiddelen. Daarnaast wil ze een discussie op gang brengen.

Amokwandoh is in Ghana om daar onderzoek te doen naar kruidengeneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van onder meer diabetes en hoge bloeddruk.

[Volkskrant]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • legalize schreef:

  watch your back….

  8 likes
  • Justin schreef:

   Inderdaad..Ze gaan over lijken om hun inkomsten bron te behouden.

   5 likes
   • Robert schreef:

    En aan de andere kant is het verdienmodel binnen de kruidenwereld minder tot niet beschermd door patentrecht e.d.

    Ook de wereld van de kruiden en supplementen zijn bedrijven die willen/moeten verdienen.

    De EU-wetgeving t.o.v. kruidenpreparaten gedoogt het nu maar KAN het ineens stoppen sinds 2011 – daar vind je de inkomstenbescherming van de faram-macht in terug.

    Het hoeft niet hard gespeeld te worden want met deze wet op zak wordt er gehoopt op ‘langzaam doodbloeden’ of kruiden als liefhebberij bij mensen die dat willen gebruiken en dat si zeker de massa niet.

    De regel is dat ieder kruid dezelfde weg moet bewandelen als een farmapil dat moet. Zo’n onderzoek kost tussen de 100.000 en 150.000 euro. Een kruidenformule met 3-6 kruiden kosten dan minimaal 300.000 en 600.000 euro.

    Het is logisch dat geen enkele kruidenboer dat gaat doen want ondanks dat onderzoek goed is qua info en data mag iedereen de kruidenformule op de markt zetten zonder geinvesteerd te hebben in het opgelegde bijbehorende onderzoek.

    0 likes
    • Frans2 schreef:

     Ja, zo zie je maar, waarom zou een kruidenboer zonder deugdelijk (veiligheids)onderzoek een middel op de markt mogen brengen en een farmaceut niet?
     Gezien de bijwerkingen van kruiden(mengsels) is dat zeer noodzakelijk:
     Hier wat bijwerkingen van een kruid:
     “Alfalfablad is voor de meeste mensen veilig in gebruik (in tegenstelling tot alfalfazaden, die bij langdurig gebruik auto-immuunreacties kunnen veroorzaken). Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een gevoelige huid of een niertransplantatie en mensen die lijden aan auto-immuunziekten of hormoongevoelige ziekten (o.a. borstkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose en vleesbomen) wordt aanbevolen geen of zeer weinig alfalablad te consumeren. Mensen met diabetes die insuline spuiten wordt aangeraden de bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden, aangezien alfalfablad de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Alfalfablad kan beter niet gebruikt worden in combinatie met het bloedstolling vertragende medicijnen of immuunsysteem verzwakkende medicijnen en medicijnen die de gevoeligheid voor zonlicht vergroten. Daarnaast bevat alfalfa fyto-oestrogenen, die bij hoge dosering de werking van de anticonceptiepil kunnen beïnvloeden.”

     Oh, en de bijwerkingen van rodegistrijst als statinevervanger alarmeren het LAREB: http://www.ad.nl/binnenland/rodegistrijst-is-niet-zo-onschuldig-als-gedacht~a77d1d36/

     1 likes
 • Pascal schreef:

  En als er nou geen doofpot is?

  2 likes
 • redice schreef:

  Ze zal haar studies moeten stopzetten..doordat ze buitenspel gaat gezet worden door de pharmamaffia en anders pleegt ze wel zelfmoord met twee kopschoten in haar achterhoofd

  1 likes
 • x

  Check Also

  arts

  Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

  Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

  corona

  99% van de mensen die stierven aan corona leed al aan andere ziektes, zegt Italië

  Meer dan 99 procent van de Italianen ...

  >