Homepagina » Natuur en Milieu » Alle huizen van het gas halen is grote fout. Hoogleraar verbrijzelt klimaatbeleid: ‘Volslagen hysterisch’
gas

Alle huizen van het gas halen is grote fout. Hoogleraar verbrijzelt klimaatbeleid: ‘Volslagen hysterisch’

Het besluit om alle huizen in Nederland van het gas af te halen, is een grote fout van het kabinet, zegt hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven.

In het programma dr Kelder en Co zei Smeulders dat de roep om gehaast van het gas af te gaan ‘volslagen hysterisch’ is.

Uit berekeningen die hij heeft gemaakt, blijkt dat de CO2-uitstoot juist toeneemt als huizen van het gas af gaan.

Zinloos

Dat komt omdat de warmtepompen die voor cv-ketels in de plaats komen, draaien op stroom. Die stroom is vooral afkomstig uit energiecentrales die draaien op kolen, gas of biomassa. En bij de verbranding van kolen, gas en biomassa komt weer een hoop CO2 vrij.

Het gasverbod is zinloos, zegt Smeulders. “Het levert niks op, behalve sympathie voor Groningen en een hogere energierekening voor huishoudens,” zegt hij.

Verbijstering

De hoogleraar merkt op dat buurlanden met verbijstering gadeslaan wat hier gebeurt.

In Duitsland en België worden huizen juist wel aangesloten op het gasnet.

Goed alternatief

Smeulders wijst erop dat we ‘worden opgezadeld met een peperdure operatie terwijl de klimaatwinst zeer beperkt is’.

Volgens hem is waterstof een goed alternatief. Bij de verbranding daarvan komt als restproduct namelijk alleen zuiver water vrij.

[AD, NPO Radio 1]


Vond je deze info interessant? Deel het dan met je vrienden op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Het kabinet is net een kalkoenfarm. Ze kakelen elkaar allemaal na zonder enig verstand van zaken. Het kabinet, eerste en tweede kamer en veel officiële instanties zijn niet meer geloofwaardig. Maar deze ellende is onze eigen schuld. We staan elke keer weer zo stom in en stemhokje een vinkje te zetten voor die onbenullen, die ons keer op keer belazeren.

  20 likes
 2. Dat weten wij zelf ook daar hebben we geen hoogleraar voor nodig.

  13 likes
 3. We kunnen beter met zijn allen asiel gaan aanvragen in Duitsland.

  11 likes
 4. Die gasten zijn niet gek hoor, o nee ze zijn helemaal niet gek. Wij, het volk, wij zijn gek!

  9 likes
 5. Gewoon je gasfornuis niet wegdoen. Ergens bewaren. Gebruik camping gas.

  7 likes
 6. Ze lokken ons doelbewust regelrecht in de val. Nederland zoals het nu is moet kapot en veranderen in een grootstedelijk industriegebied met distributie mogelijkheden via onze havens. Wij worden het Ruhrgebied van Noord west Europa. Het milieu en de natuur zullen in de toekomst helemaal niet meer zo belangrijk blijken omdat andere belangen dan zwaarder zullen wegen. Daarom moeten die boeren weg, de middenstand gesloopt en de mensen op de rand van de afgrond om ze mak te krijgen zodat de nieuwe plannen zonder morren omarmd worden. Dat plan zal doorgaan, of wij dat willen of niet. Welkom op de fundamenten van uw nieuwe toekomst, het grauwe stinkende industriële distributie hart van Europa. Men zal u allen waanzinnig “dankbaar” zijn voor het opofferen van uw prachtig groene. dierbare thuisland.Welkom in de realiteit !

  5 likes
 7. Volgende stap zal dan zijn dat mensen met een filter in hun hol moeten rondlopen, want ja, daar komt ook gas uit.

  4 likes
 8. In Duitsland zijn ze veel verstandiger dan hier , gas is een enorm schone brandstof . Hier denken de geitenwollen sokken dat ze het beter weten . Ze komen er wel achter na verloop van tijd dan kunnen we ze allemaal uitlachen deze beroepsdrammers .

  3 likes
 9. Het toverwoord duurzaamheid= geld verdienen.
  Bij mijn moeder(73) en vader(74)zijn ze het huis om aan het zetten met een warmtepomp. Zonder verwarming/radiatoren meer onder de ramen. Er wordt ook geen vloerverwarming aangelegd. Ze hebben rijdende radiatoren, die ook nog es in het stopcontact moeten. Huizen zijn ook nog vochtig.(was heel vroeger een ven). Ze krijgen het huis niet eens warm. En de meter maar draaien. Zelfs als het huis helemaal klaar is(zonnepanelen/dubbele ramen), dan halen ze het rendement er niet eens uit. Heel dat project is een wassen neus.
  Het ergste is dat ze de verbouwing geheel mee moeten maken.(ze zitten dus gewoon in het huis tijdens de verbouwing). Het woonbedrijf belooft ze van alles(ander huis/gelijkvloers), maar ze zitten er nog steeds in. Ik heb ze gewoon achteruit zien gaan. Ze zitten er compleet doorheen. In maart gaan ze verder.
  Dit is dus een voorbeeld waar dus 2 problemen voorkomen, waar wij het nu hier op de site over hebben.
  1. duurzaamheid deugt niet
  2. woningnood.
  Normaal ga je eerst de mensen uit het huis halen(vervangende woonruimte of ander huis) en daarna ga je verbouwen.(dit is een complete huisverbouwing/het dak en ramen moeten er ook af).
  De medewerkers die dit project op hebben gezet zijn allemaal ontslagen of zelf weggegaan, want het loopt voor geen meter. Nu zijn daar weer andere mensen in voor de plaats gekomen, maar het probleem is er nog steeds.
  Ja, dit kan allemaal hier in Nederland. Dikke schande en dan nog vluchtingen een nieuwbouw huis geven?
  En dat is wat ik steeds zeg: als je de boel zelf niet op orde hebt, dan kun je geen andere mensen helpen en duurzaamheid kan niet worden toegepast, als je geen vervangende woonruimte hebt.
  Zelfs een analfabeet snapt dat dit niet kan. Waarom? Omdat die mensen levenservaring hebben(gevoel in hun lijf hebben) en die mensen(kun je ze nog wel mens noemen?) achter de reken/tekentafel zitten of politiek beleiden, die denken alleen maar aan geld verdienen/status.
  En dit is de reden dat Nederland op alle vlakken naar de filistijnen gaat. Men denkt niet goed na!(complete plaatje) Ze doen dingen als een kip zonder kop! Tok tok tok! Jullie zijn knettergek!

  3 likes
 10. Tja, de wereld gaat ten onder aan HEBZUCHT!!!

  3 likes
 11. Heb net een zware kankerbehandeling achter de rug. Lijdt zelf pijn/armoede enz. Krijg ik dit(ouders) ook nog op mijn dak. Ben bezig om een ander huis te regelen via een andere woningbouwvereniging. Ik moet nu werken aan mijn herstel en niet aan deze wantoestanden!. Graag posten, want het hele k*t beleid/systeem zorgt ervoor dat hele families/naasten ook overspannen worden. Hulp? Waar? Verwijzingen naar andere instanties heeft geen zin. Degene die hier verantwoordelijk is moet deze problematiek oplossen! Een psycholoog gaat mij daar echt niet mee helpen!

  0 likes
 12. Goed gesproken, maar dit AD artikel is een herhaling van eentje van 16-09-18 ?
  Betreft ook dhr. David Smeulders.
  Zie

  https://www.ed.nl/eindhoven/hoogleraar-tu-eindhoven-nu-van-het-gas-af-leidt-alleen-tot-meer-co2-uitstoot~ac68cdb4/

  Hoe dan ook begint het per dag verstandiger te worden om te verhuizen naar België of Duitsland.

  0 likes
 13. Naast een cultuur en integratiecrisis, mag men 1 belangrijke crisis niet vergeten en dat is de energiecrisis!! Het enige antwoord hierop is naar mijn inzicht Nicola Tesla, met name de Torus rond de Aarde! Daar dienen naartoe te transformeren, zodoende wordt het systeem van schaarste weggewerkt en ontstaat er een systeem van overvloedige vrije zuivere energie…

  0 likes
 14. Waterstof is net zo min een alternatief. Kost veel energie om te maken.

  0 likes
  • Goed bedoeld, en u heeft helemaal gelijk. Waar ze mee bezig zijn, is van de zottr. Maar houd maar op meneer de hoogleraar David Smeulders, want ‘ze’ zijn horende doof, en ziende blind. Dit moeten ‘ze’ zonder meer uitvoeren, onder hoge druk van een ‘hoger hand’ bankers-elite agenda. Dus ze moeten het wel doorzetten, op straffe van… (vul zelf maar in).

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

mondkapjes

Waarom mondkapjes lang niet zo onschuldig zijn als gedacht

Het gebruik van mondkapjes is lang niet ...

co2

CO2 naar record ondanks lockdown. ‘Peperdure klimaatplannen kunnen prullenbak in’

Terwijl het grootste deel van de wereld ...