Binnenland

Na Groot-Brittannië ook Nederland uit de EU? Nexit grote hit op social media

Help ons door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU was hét onderwerp op social media vrijdag in Nederland. Velen grijpen de uitkomst aan om nu ook een Nexit bespreekbaar te maken.

Minister-president Mark Rutte beweerde gisteren dat er in Nederland geen belangstelling bestaat voor een referendum. Dat zegt niet alleen de premier, maar ook de leiding van de PvdA en de oppositiepartijen CDA en D66.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Die veronderstelling strookt echter niet met de uitkomst van recente enquêtes. Die wijzen uit dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking wel direct geraadpleegd wil worden en dat bijna de helft voor een Nexit zou stemmen.

Anti-democratische machine

Boris Johnson sprak tijdens het slotdebat op de BBC belangrijke woorden: “De welvaart is gebaseerd op democratie. De EU is een anti-democratische machine die zich laat aansturen door de lobby van het internationale bedrijfsleven. Brussel is een eigen kaste die het eigen belang bevoordeelt, niet het belang van de Europese bevolking.” Hel en verdoemenis werden voorspeld door kwaadaardige graaiers als miljardair George Soros. Maar kijk, de markten lijken zich alweer te herstellen. Beleggers zijn ook maar gewoon gokkers, aldus journalist Joost Niemöller. “Nu moeten wij niet jaloers toekijken,” vervolgt hij. “Dit is het moment om een Nederlands referendum af te dwingen. Laat het rommelen onder die gebouwen van de EU. Laat ze daar nu maar bang zijn om hun baantjes. Laat Europa herrijzen om wat het in essentie is: een succesvolle verzameling natiestaten, geen bestuurlijke eenheidsworst.”

Grote gevolgen

Uit een analyse van socialmediamonitor Buzzcapture blijkt dat op de social media steeds meer wordt gesproken over een referendum in Nederland over uittreding uit de EU. De term ‘Nexit’ wordt steeds vaker gebruikt. UKIP-leider Nigel Farage zei al dat de Brexit wel eens grote gevolgen kan hebben. “Ik geloof dat het grote effect van deze verkiezing is wat er in de rest van Europa zal gebeuren. We zijn misschien wel dicht bij een Nexit of een Dexit,” zei hij. Farage is blij dat ook andere Europese landen erover nadenken om uit de Europese Unie te stappen. “In de rest van de EU werd er nooit gepraat over opstappen uit de EU. Nu doen ze dat wel,” vertelde hij.

Boost

Volgens hem is er ook in Denemarken een meerderheid voor een vertrek uit de EU. “Dus misschien zijn we ook dicht bij een Dexit. En hetzelfde geldt voor Zweden, Oostenrijk en misschien wel Italië,” zei hij. Peilingen laten zien dat tijdens de presidentsverkiezingen van volgend jaar de eurosceptische partij Front National veel stemmen zal winnen. Partijleider Marine Le Pen wil ook een referendum. Ze vindt dat Frankrijk het recht heeft om te kiezen. Op Twitter schreef ze: “De vrijheid heeft gewonnen. Ik zeg het al jaren, maar nu moeten we wel hetzelfde referendum houden in Frankrijk en andere EU-landen.”

In Spanje zijn zondag verkiezingen. De Brexit kan een mogelijke boost geven aan de nieuwe protestpartij Podemos. Zij hebben schoon genoeg van de economisch strenge regels die Brussel oplegt.

Petitie

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S), de grootste oppositiepartij van het land, wil ook een referendum over een vertrek uit de eurozone. De leider van de Italiaanse partij Lega Nord, Matteo Salvini, ziet een referendum ook wel zitten: “Dank Groot-Brittannië, nu is het onze beurt.”

Ook in Zweden, Denemarken en Oostenrijk hebben partijen opgeroepen tot een referendum of nieuwe onderhandelingen met de EU. En in Polen en Hongarije heerst een sterk anti-EU-sentiment.

In de Europese wetgeving zorgt artikel 50 ervoor dat lidstaten de mogelijkheid hebben om uit de EU te stappen. De wet geeft leiders dan twee jaar de tijd om uit te zoeken hoe ze dit gaan aanpakken. Omdat nog nooit eerder in de Europese geschiedenis een lidstaat beroep heeft gedaan op dit artikel, moeten Europees President Donald Tusk en zijn collega’s nu gaan uitzoeken hoe de Britten de EU effectief moeten verlaten.

Een petitie die is gestart om een referendum over een Nexit af te dwingen is inmiddels al ruim 50.000 keer ondertekend. “Sinds de komst van de euro en de Europese Unie, waarbij onze nationale soevereiniteit is weggegeven en onze grenzen zijn verdwenen, is alles er alleen maar slechter op geworden. We zijn niet langer bezig met opbouwen, maar met afbreken en uitdelen. Daarom willen wij een referendum om de EU te verlaten,” klinkt het.

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

71 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
8 jaren geleden

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Wat gaat die elite nu doen? Ik vrees dat ze weleens bommen zouden kunnen gaan gooien op Engeland totdat ze weer terug gedrongen worden in de EU.
Ze zullen komen met DE grootste false flag van alle andere. En daarna het motto: zien jullie nu wel? Jullie schuld!

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Wat een chaos, hoe moeten we ooit tot een wereldregering zien te komen?

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Doe maar nu! We hebben al gestemd…

Loki
Loki
8 jaren geleden

Het is een grote BIG JOKE. Brexit zal nooit gebeuren omdat het allang is uitgedacht binnen de EU en Bilderbergclub. Cameron stapt helemaal niet op en Farage laat zijn vriendjes in Brussel echt niet in de steek, ondanks dat hij al jaren loopt te blazen in EU vergaderingen. Het is allemaal een grote grap en volksverlakkerij. En ook de Europese superstaat zal gehandhaafd blijven en alleen maak sterker worden in zijn dictatuur de komende jaren.

Van Referenda moet je het niet hebben want dat is een groot bedrog. Alleen oog om oog, tand om tand en hooivorken in Den Haag om de lakeien van de EU/Bilderberg het duidelijk te maken(dat het ons serieus is), is de enige mogelijkheid om van deze Nazi superstaat af te komen.
Zo is het en niet anders.

Back to top button
71
0
We lezen graag je reactie!x