Een E-nummer is een voedseladditief dat veilig is bevonden voor menselijke consumptie. Of toch niet?
Remia, Mora, Mars, Goodbite, Lindt, Haribo en A. Vogel stoppen met het gebruik van E171 in hun producten, nadat de NVWA onlangs tot de conclusie kwam dat er mogelijk een relatie is tussen de consumptie van de witte kleurstof en darmkanker.
De NVWA adviseerde het kabinet om voedselfabrikanten te stimuleren de stof, titaniumdioxide geheten, te vervangen.
Verboden
Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever gebruiken de stof nog wel.
Vanaf volgend jaar is E171 in Frankrijk verboden vanwege de risico’s, meldt voedselwaakhond foodwatch.
“Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken horen absoluut niet thuis in ons voedsel en moeten verboden worden,” reageert de waakhond.
Nanodeeltjes
“De voedingsindustrie verzet zich fel tegen een verbod, maar feit is dat deze kleurstof enkel en alleen dient om een product een ander kleurtje te geven,” klinkt het.
E171 bestaat voor een deel uit zogeheten nanodeeltjes, waar nog maar weinig over bekend is.
Diverse studies brengen deze deeltjes in verband met een verhoogd risico op darmkanker. Daarnaast kunnen ze leverschade veroorzaken.
Meer wetenschappelijk onderzoek
Zelfs het RIVM waarschuwt voor de mogelijke risico’s van het E-nummer.
Het BuRo (onderdeel van de NVWA) pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen E171 en darmkanker.
Deze kruiden zijn goed voor je gezondheid
UFC-ster zegt wat iedereen denkt over de oorlog in Oekraïne
Econoom: we staan aan de vooravond van een catastrofe
6-jarige Rodrigo sterft na coronavaccin, meerdere onderzoeken gestart: ‘Gestikt in braaksel’
MH17-doofpot gaat open. Deze geheime documenten lichten tipje van de sluier op
Wat zagen de Apollo-astronauten op de maan? Bekijk deze video
“Word wakker!”: Filmmaker waarschuwt dat Amerika in een communistisch land verandert
Studie: Heelal dijt niet uit
Canisius Wilhelmina Ziekenhuis: Bijna twee derde opgenomen patiënten is gevaccineerd, aantal neemt snel toe