Homepagina » Mens en Dier » Ierse slaven: Wat ze je nooit zullen vertellen tijdens de geschiedenisles
Ierse slaven: Wat ze je nooit zullen vertellen tijdens de geschiedenisles

Ierse slaven: Wat ze je nooit zullen vertellen tijdens de geschiedenisles

Wist je dat er in de 17e eeuw meer Ierse slaven dan zwarte slaven zijn verkocht? Gemiddeld stierf tussen de 37 en 50 procent van deze slaven. In de geschiedenisboeken lees je er nauwelijks iets over.

De eerste slaven die in 1619 aankwamen in de Amerikaanse kolonies waren blanke kinderen. Ze werden verhandeld, vastgebonden en mishandeld. Vele tienduizenden Engelse, Schotse en Ierse bedelaars, dakloze kinderen en veroordeelden werden tegen hun wil in slavenschepen naar Amerika gebracht.

Rassen tegen elkaar opzetten

Veel van de blanke slaven werden uit Ierland gehaald. In 1676 was er een grote slavenopstand in Virginia. Zwarte en blanke slaven staken Jamestown in brand. Honderden kwamen daarbij om het leven. De plantagehouders waren bang voor een grootschalige opstand en kwamen met een oplossing door de rassen tegen elkaar op te zetten. Blanke slaven kregen nieuwe rechten; ze mochten zonder een dwangbevel geen zweepslagen krijgen. De blanke slaven kregen te horen dat ze tot een superieur ras behoorden. De rassen kregen verschillende soorten kleding en leefden voor het eerst afgescheiden van elkaar.

Tussen 1600 en 1699 werden er meer Ierse slaven verkocht dan Afrikaanse slaven. Tot diep in de 18e eeuw werden er nog Ierse slaven verkocht. Velen van hen stierven aan boord van de schepen. In één geval werden 132 slaven van boord gegooid omdat de voorraden aan boord van het schip bijna op waren. Ze werden verdronken omdat in het geval van een ‘ongeluk’ werd uitbetaald door de verzekering, maar niet als de slaven verhongerden.

Gebrandmerkt

Afrikaanse en Ierse slaven werden in het begin in dezelfde ruimtes ondergebracht, maar omdat de Afrikaanse slaven veel kostbaarder waren, werden ze ook veel beter behandeld dan de Ierse slaven. De protestantse plantagehouders hadden bovendien een hekel aan de katholieke Ieren. Omdat Ierse slaven dezelfde huidskleur hadden als hun eigenaren werden ze gebrandmerkt.

Pas in 1839 kwam er in Engeland een einde aan de slavenhandel, en daarmee aan de handel in Ierse slaven. Hoewel er veel bekend is over de wreedheden die zijn begaan tegen Afrikaanse slaven, is de geschiedenis van de Ierse slavernij in Amerika en West-Indië grotendeel genegeerd of vergeten. Vond je dit artikel interessant? Verspreid deze informatie dan door te delen op Facebook.

[Radio2Hot]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
peter
peter
5 jaren geleden

WTF! Dit slaat toch ook echt alles. En ‘gewoon’ uit de geschiedenis gegumd omdat het de handel niet zo goed uitkomt….

speedmaster
speedmaster
Reactie op  peter
5 jaren geleden

als we alles zouden weten wat er “uit de geschiedenis gegumd is” zouden we nog een tweede wikipedia kunnen volschrijven.

Arwijn
Arwijn
Reactie op  speedmaster
5 jaren geleden

Volgens mij word daar al een tijd aan gebouwd.

Rene DH
Rene DH
Reactie op  peter
5 jaren geleden

Het staat gewoon (en heel uitgebreid) op Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Indentured_servant

math
math
Reactie op  Rene DH
5 jaren geleden

De geschiedenis word geschreven door de overwinnaars, Napoleon Bonaparte. De geschiedenis zijn de leugens waarover men het eens is. Konrad Adenauer.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Rene DH
5 jaren geleden

Een belangrijk punt om te vermelden.Men gebruikt niet het woord slaaf wanneer het om deze mensen gaat terwijl zij dit toch echt wel degelijk waren.DAAR zit het ‘m in.Zo heeft men dit feit taal technisch weten weg te wuiven en niet in de geschiedenisboeken vermeld als wat het dus wel was, slavernij.

Rene DH
Rene DH
Reactie op  Bataaf
5 jaren geleden

Alleen al op Wikipedia wordt dit onderwerp in tal van artikelen slavernij genoemd.

Om te beginnen al het Nederlandse lemma op Wikipedia over slavernij; dit noemt het open en bloot. “Tussen 1512 en 1693 werden blanke slaven en slavinnen vaak naar het Caribisch gebied gebracht, eerst door de Spanjaarden, later ook door anderen. Tussen 1654 en 1685 vertrokken ongeveer 10.000 indentured servants, contractueel verplichte arbeiders, uit Bristol naar West-Indië en Virginia. Sommigen kwamen vrijwillig, anderen waren ontvoerd in de straten van Londen en Bristol. Later werden criminelen als gedwongen arbeider uit Engeland naar West-Indië gebracht. Franse koloniën kenden zogenaamde engagés. De Staten van Holland besloten in 1684 om misdadigers uit de provincie Holland naar De West (Suriname) te zenden in plaats van ze in tuchthuizen op te sluiten.”

Het artikel “Indentured servant” Wikipedia gebruikt het woord slaaf ook meermalen. Het veegt alleen niet alles op één hoop.
Er zijn allerlei vormen van gedwongen arbeid. Een groot deel van de Ieren die naar Amerika werden verscheept waren zogeheten intendured servants, wat hier ook wel eufemistisch contractarbeid werd genoemd. Zoals Wikipedia uitgebreid beschrijft had dit heel veel kenmerken van slavernij: “Indentures” konden niet trouwen zonder toestemming van hun contracteigenaar, ze waren onderhevig aan fysieke straffen (zoals veel jonge gewone bedienden), en hun werkverplichting kon afgedwongen worden in de rechtzaal. Om zeker te zijn van onafgebroken werk door vrouwelijke bedienden, verlengde de wet hun contracttermijn als ze zwanger werden.
Maar er waren ook verschillen: anders dan slaven hadden [indentured] bedienden de garantie om uiteindelijk vrij te worden. Aan het eind van hun contract ontvingen ze een betaling, die bekend stond als “freedom dues” en werden ze vrije deelnemers aan de maatschappij. De contracten van de [indentured] bedienden waren verhandelbaar en het recht op hun arbeidsinzet kon van eigenaar wisselen, maar niet de persoon alsof hijzelf eigendom was.
Wikipedia noemt ook gevallen waarbij Europeanen volstrekt tegen hun zin naar Amerika verhandeld werden: er zijn diverse gevallen van ontvoering voor transport naar de Amerika’s bekend, en dit valt nog duidelijker onder de categorie van witte slavenhandel. Ook noemt het dat niet alle intendured bedienden hun vrijheid terugkregen, en dat je dit ronduit slavernij kunt noemen.

In een apart artikel “Indentured servitude in the Americas” in Wikipedia wordt nog dieper ingegaan op de slechte situatie van indentured bedienden: “The most unenviable situation was that of servants on Southern plantations, living alongside but never with Negro slaves, both groups doing much the same work, often under the supervision of a relentless overseer Even as late as 1770, William Eddis, the English surveyor of customs at Annapolis, thought that the Maryland Negroes were better off than “the Europeans, over whom the rigid planter exercises an inflexible severity.” The Negroes, Eddis thought, were a lifelong property so were treated with a certain care, but the whites were “strained to the utmost to perform their allotted labour.”

Ook het hoofdartikel “Slavery” op Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery) gaat in op slavernij van Europeanen in Amerika:
Veel Europeanen die in Noord-Amerika arriveerden tijdens de 17e en 18e eeuw kwamen onder contract als contractarbeiders/bedienden (indentured servants). De transformatie van contractarbeid naar slavernij was een geleidelijk verlopend proces in Virginia […] Na 1640 begonnen plantage-eigenaren het contracteinde van hun bedienden te negeren, en hielden hen levenslang als slaaf.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Rene DH
5 jaren geleden

Zeer uitgebreid dit.Al is het m.i. niet nodig gezien hetgeen we ‘bespreken’.
Echter blijf ik bezwaar maken tegen het feit dat men deze mensen een ander naampje geeft en dus in een ander hokje stopt.Dit maakt het anders optekenen van geschiedenis des te makkelijker en zet een zekere groep weg als iets anders dan wat zij feitelijk waren.Dat dit is gebeurd blijft een feit.
Feit blijft dat deze geschiedenis in ieder geval in de VS ( en elders in de wereld) niet wijds wordt onderwezen terwijl dit juist goed zou zijn ook zeker voor de huidige generatie aldaar.Het is selectieve geschiedkunde.En goed opgemerkt door anderen hier.Het zijn de winnaars die hun versie van geschiedenis optekenen en doorgeven aan volgende generaties.
Een kersentaart wordt ook niet ineens een appeltaart.
En vandaar dat ik deze geschiedvervalsing ( wat ik het persoonlijk blijf vinden) onder de noemer sociaal marxisme onderbreng.

Grts

Rolf
Rolf
Reactie op  Bataaf
6 maanden geleden

Het lastige is dat Reuter’s beweert dat de getallen die op wikipedia worden genoemd niet kunnen kloppen. Wat anderen er weer toe brengt de verhalen over Ierse slavernij als ‘fake nieuws’ te bestempelen. Maar als je je wat verdiept in de acties van de Engelsen tijdens de Great Famine , kijk je niet vreemd op van dit soort mishandelingen door Engelsen van de door hen zo geminachte Ieren. Geen wonder dat de meeste Ieren het niet op Engelsen begrepen hebben.

Bataaf
Bataaf
5 jaren geleden

DIT is dus een heel goed voorbeeld van wat sociaal marxisme doet en laat goed zien wie het in haar vizier heeft.
De geschiedenis vervalsen en/of aanpassen.Ten gunste van een groep en ten koste van de andere.
Misplaatst schuldgevoel bij de ene bevolkingsgroep en omgekeerd racisme (emancipation proclamation gevolgd door affirmative action )richting de andere groep.
Maar nog altijd is de boze blanke man schuldig aan alles wat fout gaat in de wereld.

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt zich wel.

Rene DH
Rene DH
Reactie op  Bataaf
5 jaren geleden

Wat een onzin, er is op dit punt geen geschiedsvervalsing. Er zijn boeken vol over geschreven, het staat op Wikipedia, het werd en wordt ook op scholen (misschien niet de jouwe) onderwezen.

Uit https://nl.wikipedia.org/wiki/Ierse_hongersnood_(1845-1850) bijvoorbeeld:
“Miljoenen anderen vluchtten (al dan niet gedwongen) naar Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.”
“De adel joeg de niet-betalende boeren van hun land, of verschafte geld voor de overtocht naar de Verenigde Staten. Deze overtocht, vaak met ongeschikte schepen (de Coffin ships), was ook niet zonder risico. Zo’n 10 tot 20% van de emigranten overleefden de tocht niet. Waar de bevolking van Ierland in 1840 8 miljoen mensen bedroeg, was deze in het begin van de 20e eeuw rond de 3,5 miljoen door de directe en indirecte gevolgen van de aardappelhongersnood.
Tegenwoordig wordt de term ‘hongersnood’ ook wel gezien als een misleidende term. Indien er een andere verdeling zou zijn geweest had er helemaal geen honger hoeven te heersen. Ierland was een wingewest van Engeland, waar ook nog eens het liberaal kapitalisme hoogtij vierde.”

Geen sociaal marxisme, maar liberaal kapitalisme dus dat (in die tijd althans) voor slavernij zorgde. Zowel het socialisme als het marxisme (dat overigens allerlei andere tekortkomingen had) waren juist tegen slavernij en andere uitbuiting van arbeiders en onder meer zij, maar ook verlichte liberalen in Nederland hebben zich er met succes tegen verzet.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Rene DH
5 jaren geleden

Slavernij benoem je niet.Adel joeg mensen van hun land?De Engelsen hadden Ierland bezet en plukte mensen van het land als aardappels om ze weg te geven als slaaf!Lees het boek white cargo.

Sociaal marxisme is geen onzin en het voorbeeld wat ik hier geef is een goed voorbeeld.Niet voor jou wellicht wantje wil niet inzien dat het bestaat.
Over de hongersnood leert men wel iets ja.Echter niet over het slaven verleden van de Ieren.Deze twee dingen zijn twee verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis.De hongersnood kwam al ver na de eerste Engelsen die hun slaven goedkoop op konden pikken in Ierland.Niet weer weg proberen te poetsen als een ander evenement.
Marxisme tegen slavernij?Marxisme als stroming en socialisme bestond nog niet eens!Wat een nonsens.

Sociaal marxisme is toch echt iets specifieker dan marxisme of socialisme.M.a.w. je bent niet bekend met de term.
Zoals vele mensen die commentaar leveren zonder inhoud helaas.
DIT artikel is een heel goed voorbeeld van sociaal marxisme en dat is een gegeven gezien de INHOUD van het artikel.
De hongersnood had niet tot gevolg dat er systematisch slaven werden gemaakt onder de Ierse bevolking.In een jaar tijd werden er al 500.000 Ieren als slaaf op boten gezet.

Bataaf
Bataaf
5 jaren geleden

Gedocumenteerde geschiedenis wat niet op scholen geleerd wordt.

http://www.globalresearch.ca/the-irish-slave-trade-the-forgotten-white-slaves/31076

Kal-Purush
Kal-Purush
5 jaren geleden

Lees maar eens het boek : Botany Bay, dan zal je versteld staan wat England deed met de Ieren en andere.
De toenmalige Lords en Duke’s waren echte beesten t.o. de werkende bevolking, vooral in Ireland vanwege de economische, lees = financieel gewin, waarde van de gronden.
Sputterde je tegen dan ging je onderweg naar Australië en/of Afrika, in dit laatste als slaaf.
Verder kijk maar eens wat GB heeft gedaan in al haar koloniën met de inwoners.
En dan nu nog steeds zo’n grote bek hebben in de wereld.
Walgelijk volk zijn de britten en vooral hun koningshuis, slachters van de eerste orde.

ikke
ikke
Reactie op  Kal-Purush
5 jaren geleden

Dat is een meetje makkelijk gedacht, de huidige bevolking vergelijken met 200jaar geleden.
Dat getuigt van kortzichtigheid.
Nederland was ook een groot slavenland, Duitsland heeft de joden uitgemoord, de Fransen hadden Napoleon en Spanjaarde etc,etc……
Elk land heeft verschrikkelijke misdaden begaan in het verleden.

Je moet naar nu en de toekomst kijken.

huisheks
huisheks
Reactie op  ikke
5 jaren geleden

Van gemaakte fouten in het verleden zou iets geleerd moeten worden; helaas gebeurt er nu nog steeds hetzelfde in een andere verpakking gehesen.

Richard
Richard
Reactie op  huisheks
5 jaren geleden

Nu zijn wij de blankeslaven van de belastingdienst en zorgverzekeraars.

jhon
jhon
Reactie op  ikke
5 jaren geleden

Wij Roma zigeuners hebben nimmer misdaden tegen de mensheid veroorzaakt (de wereld is ons land).!

Benny
Benny
Reactie op  jhon
1 jaar geleden

Daarom bestaat jullie volk enkel en alleen uit dieven.

Elles
Elles
Reactie op  ikke
5 jaren geleden

Het zijn niet de landen, maar de elite. De bevolking van de meeste landen waren hardwerkende mensen die ondanks dat honger en gebrek leden. Dat wordt wel eens vergeten als men de blanken weer eens beschuldigd van de slavernij.

trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
5 jaren geleden
Ierse slaven
Ierse slaven
5 jaren geleden

Volgens dit boek:
Op zoek naar Atlantis door middel van regressie-onderzoek., Muni Kaulacarya Yoga, Zuidnederlandse … Atlantis de verloren wereld, Kaulacarya Yoga Muni …
zullen slavendrijvers reïncarneren als de minst nuttige diersoort. Maarja, alle diersoorten zijn nuttig. Bestaat er nog iets lager?

Kal-Purush
Kal-Purush
Reactie op  Ierse slaven
5 jaren geleden

Regering leden en/of bankiers?
Hedendaagse graaiers in de particuliere sector?

Wie weet!

jeetje
jeetje
5 jaren geleden

maar waar zijn de afstammelingen dan van die ierse slaven? Er zijn zoveel misleidende informatie op internet en ik weet, beste nine for news, dat jullie slechts informatie plaatsen, maar het lijkt wel of informatie alleen nog maar bestaat voor misleiding (op internet). Je zou het bijna vergeten maar wie weet staat er wel iets goed te gebeuren als er zoveel opgeklopte bombarie de wereld wordt ingeblazen.

Roeland
Roeland
Reactie op  jeetje
5 jaren geleden

Het waren blanken… Hoogstwaarschijnlijk, zijn die blanke slaven bij de bevrijding volledig ingemengd in de Amerikaanse bevolking.

Maar dit is wel logisch. Aangezien slavenhandel nooit een racistisch motief had. Het ging die handelaars alleen maar om geld verdienen, dus ze verkochten iedereen als slaaf. Dat maakte hun echt niet uit. Het werd pas racistisch toen de zwarte slaven de blanke eigenaren ontmoeten. Maar de handel in slaven, an sich… Die maakte het geen worst uit wie je was… Slaaf is slaaf, goud is goud.

Axmann
Axmann
5 jaren geleden

Ik hecht aan dit verhaal weinig waarde. Als het op waarheid zou berusten, was dit in tal van geschiedenisboeken naar voren gekomen.

pilske
pilske
Reactie op  Axmann
5 jaren geleden

Net zoals 9/11 nooit met de waarheid in de geschiedenisboeken zal komen!

joepiedepoepie
joepiedepoepie
Reactie op  pilske
5 jaren geleden

Of pearl harbor, of de Golf van Tonkin (Vietnam), of de USS Maine (Spaans-Amerikaanse Oorlog 1898).
Wat we lezen in de geschiedenisboekjes is niets anders dan de propaganda die worden verteld door de overwinnaars.

Napoleon zei: “Geschiedenis is niets anders dan een stel leugens waar de overwinnaars het mee eens zijn geworden.”

De daadwerkelijke geschiedenis is vaak veel genuanceerder, ja zelfs compleet anders dan wat men ons wil doen laten geloven. Follow the money and you’ll get to the truth. Qui Bono!

Alleen door kritisch te blijven en niet alles zomaar voor zoete koek aan te nemen kun je een weg vinden in de geschiedenis….

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Axmann
5 jaren geleden

Nou dan zou ik er maar eens een paar gaan lezen. Er zijn meer europeanen verhandeld door afrika/middenoosten dan andersom. Weleens van de barbaarijen gehoord? Of het ottomaanse rijk? De Ieren zijn zo ongeveer het meest misbruikte volk op deze planeet. Begin hier maar,

http://www.amazon.co.uk/White-Gold-Giles-Milton/dp/0340794704

PIETJE
PIETJE
5 jaren geleden

Wij mensen zijn VRESELIJK meer kan ik er niet over zeggen als we maar denken een beetje macht over iemand hebben dan doen we hele rare dingen ! Afschuwelijk ! Ben zo blij dat ik daar niet over nadenk! Zou mezelf liever in een afgrond gooien als zoiets doen vreselijk ! En…… het gaat allemaal over geld of nu…..over olie die we niet eens nodig hebben ! Olie hebben we niet nodig ! Voor geld maak je , je medemens af niet te geloven ! Ben het niet eens met al die financiele asielzoekers want het merendeel zoekt financiele zekerheid maar……. een echte asielzoeker altijd welkom maar dan de echte die in eigen land vervolgd wordt ! De anderen niet !!! weg ermee ! We worden overspoeld jongens dit is een land van melk en honing waar ze terecht kunnen en dan onrust zaaien in ONZE bevolking dit kan echt niet ! maar de echte wil ik zelfs in mijn huis opvangen maar ja…….. wie is echt !!!!! Dat weet niemand !!!

duitinzakje
duitinzakje
5 jaren geleden

Voor de twijfelaars aan dit verhaal.

Google ´They Were White and They Were Slaves´. Als je dan bij Amazon uitkomt zal je zien dat er 15 pagina’s met historische boeken over deze slavenhandel zijn. Andere verhelderende boeken zijn o.a. ´White Cargo´ en ´White Gold´ en ook ´The Irish Slaves´.

Om te begrijpen hoe groot de protestantse afkeer van de katholieke Ieren was zou je ook ´The Famine Plot´ moeten lezen. Daarin wordt uitstekend gedocumenteerd verteld over de doelbewuste hongersnood in Ierland die door de protestantse Britten is gecreëerd. Honderden van duizenden van Ieren zijn op de meest gruwelijke wijze aan hun einde gekomen.

Ook de honger onder de Fransen die tot de Revolutie leidde is georganiseerd geweest door dezelfde anti-katholieke krachten. Want laat er geen misverstand over bestaan, de protestantse haat naar katholieken is giga (geweest?) Na de Revolutie waren het vooral de katholieken – adel en priesters en kloosterlingen – die op gruwelijke wijze werden vermoord. Zelfs de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima, door protestantse piloten gegooid, kwamen tercht op katholieke doelen. De eerste bom viel op de oudste kathedraal van Japan.

De protestanten hebben zich sinds de Reformatie misdragen, in Nederland werden katholieken onmiddellijk tot tweederangs burgers gedegradeerd. Ze hadden geen stemrecht meer en mochten in grote delen van Holland niet langer openlijk hun godsdienst belijden. De Reformatie heeft ook het kolonialisme en ’empire building’ mogelijk gemaakt: uitbuiting dus van andere volkeren. Nu is het interessant te achterhalen wie de krachten op de achtergrond zijn die dit aangestuurd hebben. De eerste centrale bank van de wereld werd in het Amsterdam van na de Reformatie opgericht. Dat zegt genoeg, lijkt me.

x

Check Also

vrouw

Vrouw gearresteerd wegens filmen in leeg ziekenhuis

Een Britse vrouw is opgepakt door de ...

journaliste

Journaliste: ‘Slechts 377 gezonde mensen onder de 60 gestorven aan corona’

Een Britse journaliste heeft gezegd dat er ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

34
0
We lezen graag je reactie!x