Homepagina » Mens en Dier » Ierse slaven: Wat ze je nooit zullen vertellen tijdens de geschiedenisles
Ierse slaven: Wat ze je nooit zullen vertellen tijdens de geschiedenisles

Ierse slaven: Wat ze je nooit zullen vertellen tijdens de geschiedenisles

Wist je dat er in de 17e eeuw meer Ierse slaven dan zwarte slaven zijn verkocht? Gemiddeld stierf tussen de 37 en 50 procent van deze slaven. In de geschiedenisboeken lees je er nauwelijks iets over.

De eerste slaven die in 1619 aankwamen in de Amerikaanse kolonies waren blanke kinderen. Ze werden verhandeld, vastgebonden en mishandeld. Vele tienduizenden Engelse, Schotse en Ierse bedelaars, dakloze kinderen en veroordeelden werden tegen hun wil in slavenschepen naar Amerika gebracht.

Rassen tegen elkaar opzetten

Veel van de blanke slaven werden uit Ierland gehaald. In 1676 was er een grote slavenopstand in Virginia. Zwarte en blanke slaven staken Jamestown in brand. Honderden kwamen daarbij om het leven. De plantagehouders waren bang voor een grootschalige opstand en kwamen met een oplossing door de rassen tegen elkaar op te zetten. Blanke slaven kregen nieuwe rechten; ze mochten zonder een dwangbevel geen zweepslagen krijgen. De blanke slaven kregen te horen dat ze tot een superieur ras behoorden. De rassen kregen verschillende soorten kleding en leefden voor het eerst afgescheiden van elkaar.

Tussen 1600 en 1699 werden er meer Ierse slaven verkocht dan Afrikaanse slaven. Tot diep in de 18e eeuw werden er nog Ierse slaven verkocht. Velen van hen stierven aan boord van de schepen. In één geval werden 132 slaven van boord gegooid omdat de voorraden aan boord van het schip bijna op waren. Ze werden verdronken omdat in het geval van een ‘ongeluk’ werd uitbetaald door de verzekering, maar niet als de slaven verhongerden.

Gebrandmerkt

Afrikaanse en Ierse slaven werden in het begin in dezelfde ruimtes ondergebracht, maar omdat de Afrikaanse slaven veel kostbaarder waren, werden ze ook veel beter behandeld dan de Ierse slaven. De protestantse plantagehouders hadden bovendien een hekel aan de katholieke Ieren. Omdat Ierse slaven dezelfde huidskleur hadden als hun eigenaren werden ze gebrandmerkt.

Pas in 1839 kwam er in Engeland een einde aan de slavenhandel, en daarmee aan de handel in Ierse slaven. Hoewel er veel bekend is over de wreedheden die zijn begaan tegen Afrikaanse slaven, is de geschiedenis van de Ierse slavernij in Amerika en West-Indië grotendeel genegeerd of vergeten. Vond je dit artikel interessant? Verspreid deze informatie dan door te delen op Facebook.

[Radio2Hot]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

34 reacties

 1. WTF! Dit slaat toch ook echt alles. En ‘gewoon’ uit de geschiedenis gegumd omdat het de handel niet zo goed uitkomt….

  21 likes
  • als we alles zouden weten wat er “uit de geschiedenis gegumd is” zouden we nog een tweede wikipedia kunnen volschrijven.

   28 likes
  • Het staat gewoon (en heel uitgebreid) op Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Indentured_servant

   4 likes
   • Een belangrijk punt om te vermelden.Men gebruikt niet het woord slaaf wanneer het om deze mensen gaat terwijl zij dit toch echt wel degelijk waren.DAAR zit het ‘m in.Zo heeft men dit feit taal technisch weten weg te wuiven en niet in de geschiedenisboeken vermeld als wat het dus wel was, slavernij.

    4 likes
    • Alleen al op Wikipedia wordt dit onderwerp in tal van artikelen slavernij genoemd.

     Om te beginnen al het Nederlandse lemma op Wikipedia over slavernij; dit noemt het open en bloot. “Tussen 1512 en 1693 werden blanke slaven en slavinnen vaak naar het Caribisch gebied gebracht, eerst door de Spanjaarden, later ook door anderen. Tussen 1654 en 1685 vertrokken ongeveer 10.000 indentured servants, contractueel verplichte arbeiders, uit Bristol naar West-Indië en Virginia. Sommigen kwamen vrijwillig, anderen waren ontvoerd in de straten van Londen en Bristol. Later werden criminelen als gedwongen arbeider uit Engeland naar West-Indië gebracht. Franse koloniën kenden zogenaamde engagés. De Staten van Holland besloten in 1684 om misdadigers uit de provincie Holland naar De West (Suriname) te zenden in plaats van ze in tuchthuizen op te sluiten.”

     Het artikel “Indentured servant” Wikipedia gebruikt het woord slaaf ook meermalen. Het veegt alleen niet alles op één hoop.
     Er zijn allerlei vormen van gedwongen arbeid. Een groot deel van de Ieren die naar Amerika werden verscheept waren zogeheten intendured servants, wat hier ook wel eufemistisch contractarbeid werd genoemd. Zoals Wikipedia uitgebreid beschrijft had dit heel veel kenmerken van slavernij: “Indentures” konden niet trouwen zonder toestemming van hun contracteigenaar, ze waren onderhevig aan fysieke straffen (zoals veel jonge gewone bedienden), en hun werkverplichting kon afgedwongen worden in de rechtzaal. Om zeker te zijn van onafgebroken werk door vrouwelijke bedienden, verlengde de wet hun contracttermijn als ze zwanger werden.
     Maar er waren ook verschillen: anders dan slaven hadden [indentured] bedienden de garantie om uiteindelijk vrij te worden. Aan het eind van hun contract ontvingen ze een betaling, die bekend stond als “freedom dues” en werden ze vrije deelnemers aan de maatschappij. De contracten van de [indentured] bedienden waren verhandelbaar en het recht op hun arbeidsinzet kon van eigenaar wisselen, maar niet de persoon alsof hijzelf eigendom was.
     Wikipedia noemt ook gevallen waarbij Europeanen volstrekt tegen hun zin naar Amerika verhandeld werden: er zijn diverse gevallen van ontvoering voor transport naar de Amerika’s bekend, en dit valt nog duidelijker onder de categorie van witte slavenhandel. Ook noemt het dat niet alle intendured bedienden hun vrijheid terugkregen, en dat je dit ronduit slavernij kunt noemen.

     In een apart artikel “Indentured servitude in the Americas” in Wikipedia wordt nog dieper ingegaan op de slechte situatie van indentured bedienden: “The most unenviable situation was that of servants on Southern plantations, living alongside but never with Negro slaves, both groups doing much the same work, often under the supervision of a relentless overseer Even as late as 1770, William Eddis, the English surveyor of customs at Annapolis, thought that the Maryland Negroes were better off than “the Europeans, over whom the rigid planter exercises an inflexible severity.” The Negroes, Eddis thought, were a lifelong property so were treated with a certain care, but the whites were “strained to the utmost to perform their allotted labour.”

     Ook het hoofdartikel “Slavery” op Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery) gaat in op slavernij van Europeanen in Amerika:
     Veel Europeanen die in Noord-Amerika arriveerden tijdens de 17e en 18e eeuw kwamen onder contract als contractarbeiders/bedienden (indentured servants). De transformatie van contractarbeid naar slavernij was een geleidelijk verlopend proces in Virginia […] Na 1640 begonnen plantage-eigenaren het contracteinde van hun bedienden te negeren, en hielden hen levenslang als slaaf.

     5 likes
     • Zeer uitgebreid dit.Al is het m.i. niet nodig gezien hetgeen we ‘bespreken’.
      Echter blijf ik bezwaar maken tegen het feit dat men deze mensen een ander naampje geeft en dus in een ander hokje stopt.Dit maakt het anders optekenen van geschiedenis des te makkelijker en zet een zekere groep weg als iets anders dan wat zij feitelijk waren.Dat dit is gebeurd blijft een feit.
      Feit blijft dat deze geschiedenis in ieder geval in de VS ( en elders in de wereld) niet wijds wordt onderwezen terwijl dit juist goed zou zijn ook zeker voor de huidige generatie aldaar.Het is selectieve geschiedkunde.En goed opgemerkt door anderen hier.Het zijn de winnaars die hun versie van geschiedenis optekenen en doorgeven aan volgende generaties.
      Een kersentaart wordt ook niet ineens een appeltaart.
      En vandaar dat ik deze geschiedvervalsing ( wat ik het persoonlijk blijf vinden) onder de noemer sociaal marxisme onderbreng.

      Grts

      3 likes
    • Het lastige is dat Reuter’s beweert dat de getallen die op wikipedia worden genoemd niet kunnen kloppen. Wat anderen er weer toe brengt de verhalen over Ierse slavernij als ‘fake nieuws’ te bestempelen. Maar als je je wat verdiept in de acties van de Engelsen tijdens de Great Famine , kijk je niet vreemd op van dit soort mishandelingen door Engelsen van de door hen zo geminachte Ieren. Geen wonder dat de meeste Ieren het niet op Engelsen begrepen hebben.

     0 likes
   • De geschiedenis word geschreven door de overwinnaars, Napoleon Bonaparte. De geschiedenis zijn de leugens waarover men het eens is. Konrad Adenauer.

    7 likes
 2. Lees maar eens het boek : Botany Bay, dan zal je versteld staan wat England deed met de Ieren en andere.
  De toenmalige Lords en Duke’s waren echte beesten t.o. de werkende bevolking, vooral in Ireland vanwege de economische, lees = financieel gewin, waarde van de gronden.
  Sputterde je tegen dan ging je onderweg naar Australië en/of Afrika, in dit laatste als slaaf.
  Verder kijk maar eens wat GB heeft gedaan in al haar koloniën met de inwoners.
  En dan nu nog steeds zo’n grote bek hebben in de wereld.
  Walgelijk volk zijn de britten en vooral hun koningshuis, slachters van de eerste orde.

  23 likes
  • Dat is een meetje makkelijk gedacht, de huidige bevolking vergelijken met 200jaar geleden.
   Dat getuigt van kortzichtigheid.
   Nederland was ook een groot slavenland, Duitsland heeft de joden uitgemoord, de Fransen hadden Napoleon en Spanjaarde etc,etc……
   Elk land heeft verschrikkelijke misdaden begaan in het verleden.

   Je moet naar nu en de toekomst kijken.

   11 likes
 3. DIT is dus een heel goed voorbeeld van wat sociaal marxisme doet en laat goed zien wie het in haar vizier heeft.
  De geschiedenis vervalsen en/of aanpassen.Ten gunste van een groep en ten koste van de andere.
  Misplaatst schuldgevoel bij de ene bevolkingsgroep en omgekeerd racisme (emancipation proclamation gevolgd door affirmative action )richting de andere groep.
  Maar nog altijd is de boze blanke man schuldig aan alles wat fout gaat in de wereld.

  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt zich wel.

  16 likes
  • Wat een onzin, er is op dit punt geen geschiedsvervalsing. Er zijn boeken vol over geschreven, het staat op Wikipedia, het werd en wordt ook op scholen (misschien niet de jouwe) onderwezen.

   Uit https://nl.wikipedia.org/wiki/Ierse_hongersnood_(1845-1850) bijvoorbeeld:
   “Miljoenen anderen vluchtten (al dan niet gedwongen) naar Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.”
   “De adel joeg de niet-betalende boeren van hun land, of verschafte geld voor de overtocht naar de Verenigde Staten. Deze overtocht, vaak met ongeschikte schepen (de Coffin ships), was ook niet zonder risico. Zo’n 10 tot 20% van de emigranten overleefden de tocht niet. Waar de bevolking van Ierland in 1840 8 miljoen mensen bedroeg, was deze in het begin van de 20e eeuw rond de 3,5 miljoen door de directe en indirecte gevolgen van de aardappelhongersnood.
   Tegenwoordig wordt de term ‘hongersnood’ ook wel gezien als een misleidende term. Indien er een andere verdeling zou zijn geweest had er helemaal geen honger hoeven te heersen. Ierland was een wingewest van Engeland, waar ook nog eens het liberaal kapitalisme hoogtij vierde.”

   Geen sociaal marxisme, maar liberaal kapitalisme dus dat (in die tijd althans) voor slavernij zorgde. Zowel het socialisme als het marxisme (dat overigens allerlei andere tekortkomingen had) waren juist tegen slavernij en andere uitbuiting van arbeiders en onder meer zij, maar ook verlichte liberalen in Nederland hebben zich er met succes tegen verzet.

   8 likes
   • Slavernij benoem je niet.Adel joeg mensen van hun land?De Engelsen hadden Ierland bezet en plukte mensen van het land als aardappels om ze weg te geven als slaaf!Lees het boek white cargo.

    Sociaal marxisme is geen onzin en het voorbeeld wat ik hier geef is een goed voorbeeld.Niet voor jou wellicht wantje wil niet inzien dat het bestaat.
    Over de hongersnood leert men wel iets ja.Echter niet over het slaven verleden van de Ieren.Deze twee dingen zijn twee verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis.De hongersnood kwam al ver na de eerste Engelsen die hun slaven goedkoop op konden pikken in Ierland.Niet weer weg proberen te poetsen als een ander evenement.
    Marxisme tegen slavernij?Marxisme als stroming en socialisme bestond nog niet eens!Wat een nonsens.

    Sociaal marxisme is toch echt iets specifieker dan marxisme of socialisme.M.a.w. je bent niet bekend met de term.
    Zoals vele mensen die commentaar leveren zonder inhoud helaas.
    DIT artikel is een heel goed voorbeeld van sociaal marxisme en dat is een gegeven gezien de INHOUD van het artikel.
    De hongersnood had niet tot gevolg dat er systematisch slaven werden gemaakt onder de Ierse bevolking.In een jaar tijd werden er al 500.000 Ieren als slaaf op boten gezet.

    7 likes
 4. Ik hecht aan dit verhaal weinig waarde. Als het op waarheid zou berusten, was dit in tal van geschiedenisboeken naar voren gekomen.

  1 likes
  • Net zoals 9/11 nooit met de waarheid in de geschiedenisboeken zal komen!

   12 likes
   • Of pearl harbor, of de Golf van Tonkin (Vietnam), of de USS Maine (Spaans-Amerikaanse Oorlog 1898).
    Wat we lezen in de geschiedenisboekjes is niets anders dan de propaganda die worden verteld door de overwinnaars.

    Napoleon zei: “Geschiedenis is niets anders dan een stel leugens waar de overwinnaars het mee eens zijn geworden.”

    De daadwerkelijke geschiedenis is vaak veel genuanceerder, ja zelfs compleet anders dan wat men ons wil doen laten geloven. Follow the money and you’ll get to the truth. Qui Bono!

    Alleen door kritisch te blijven en niet alles zomaar voor zoete koek aan te nemen kun je een weg vinden in de geschiedenis….

    4 likes
  • Nou dan zou ik er maar eens een paar gaan lezen. Er zijn meer europeanen verhandeld door afrika/middenoosten dan andersom. Weleens van de barbaarijen gehoord? Of het ottomaanse rijk? De Ieren zijn zo ongeveer het meest misbruikte volk op deze planeet. Begin hier maar,

   http://www.amazon.co.uk/White-Gold-Giles-Milton/dp/0340794704

   2 likes
 5. Volgens dit boek:
  Op zoek naar Atlantis door middel van regressie-onderzoek., Muni Kaulacarya Yoga, Zuidnederlandse … Atlantis de verloren wereld, Kaulacarya Yoga Muni …
  zullen slavendrijvers reïncarneren als de minst nuttige diersoort. Maarja, alle diersoorten zijn nuttig. Bestaat er nog iets lager?

  2 likes
 6. Voor de twijfelaars aan dit verhaal.

  Google ´They Were White and They Were Slaves´. Als je dan bij Amazon uitkomt zal je zien dat er 15 pagina’s met historische boeken over deze slavenhandel zijn. Andere verhelderende boeken zijn o.a. ´White Cargo´ en ´White Gold´ en ook ´The Irish Slaves´.

  Om te begrijpen hoe groot de protestantse afkeer van de katholieke Ieren was zou je ook ´The Famine Plot´ moeten lezen. Daarin wordt uitstekend gedocumenteerd verteld over de doelbewuste hongersnood in Ierland die door de protestantse Britten is gecreëerd. Honderden van duizenden van Ieren zijn op de meest gruwelijke wijze aan hun einde gekomen.

  Ook de honger onder de Fransen die tot de Revolutie leidde is georganiseerd geweest door dezelfde anti-katholieke krachten. Want laat er geen misverstand over bestaan, de protestantse haat naar katholieken is giga (geweest?) Na de Revolutie waren het vooral de katholieken – adel en priesters en kloosterlingen – die op gruwelijke wijze werden vermoord. Zelfs de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima, door protestantse piloten gegooid, kwamen tercht op katholieke doelen. De eerste bom viel op de oudste kathedraal van Japan.

  De protestanten hebben zich sinds de Reformatie misdragen, in Nederland werden katholieken onmiddellijk tot tweederangs burgers gedegradeerd. Ze hadden geen stemrecht meer en mochten in grote delen van Holland niet langer openlijk hun godsdienst belijden. De Reformatie heeft ook het kolonialisme en ’empire building’ mogelijk gemaakt: uitbuiting dus van andere volkeren. Nu is het interessant te achterhalen wie de krachten op de achtergrond zijn die dit aangestuurd hebben. De eerste centrale bank van de wereld werd in het Amsterdam van na de Reformatie opgericht. Dat zegt genoeg, lijkt me.

  8 likes
 7. maar waar zijn de afstammelingen dan van die ierse slaven? Er zijn zoveel misleidende informatie op internet en ik weet, beste nine for news, dat jullie slechts informatie plaatsen, maar het lijkt wel of informatie alleen nog maar bestaat voor misleiding (op internet). Je zou het bijna vergeten maar wie weet staat er wel iets goed te gebeuren als er zoveel opgeklopte bombarie de wereld wordt ingeblazen.

  2 likes
  • Het waren blanken… Hoogstwaarschijnlijk, zijn die blanke slaven bij de bevrijding volledig ingemengd in de Amerikaanse bevolking.

   Maar dit is wel logisch. Aangezien slavenhandel nooit een racistisch motief had. Het ging die handelaars alleen maar om geld verdienen, dus ze verkochten iedereen als slaaf. Dat maakte hun echt niet uit. Het werd pas racistisch toen de zwarte slaven de blanke eigenaren ontmoeten. Maar de handel in slaven, an sich… Die maakte het geen worst uit wie je was… Slaaf is slaaf, goud is goud.

   5 likes
 8. Volgens mij is dit niet uit de Nederlandse geschiedenis gegumd. Hier werd het eufemistisch contractarbeid genoemd.

  Uit Wikipedia: “Contractarbeid was een systeem van onvrije arbeid waarvan Nederland en andere koloniale machten gebruikmaakten in hun koloniën. Een belangrijk kenmerk van contractarbeid was de poenale sanctie. Die hield in dat voor contractbreuk geen burgerrechtelijke, maar strafrechtelijke bepalingen van kracht waren.
  Hoewel de immigrant uit vrije wil zijn land van herkomst verliet om voor een bepaald aantal jaren veld- of fabrieksarbeid te verrichten, verliep de werving, tewerkstelling en behandeling c.q. rechtsbedeling op een zodanige wijze dat velen in en buiten de kolonies zowel in de tijd van de contractarbeid als in onze tijd, het systeem hebben vergeleken met slavernij.”
  “In de periode 1853-1939 werden in totaal 74.000 contractarbeiders naar Suriname gevoerd. Van hen kwam 1% uit Madeira, 3% uit China, 4% uit andere delen van West-Indië, 47% uit toenmalig Brits-Indië en 44% uit toenmalig Nederlands-Indië (Java). De interpretatie en toepassing van de contractvoorwaarden was in Suriname in handen van de planters, districtscommissarissen, agenten-generaal en rechters.”
  Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contractarbeid

  Nederland had in die tijd geen “witte” landen bezet om zijn contractarbeiders vandaan te halen, zoals Engeland wel Ierland bezet hield. De Engelstalige Wikipedia gaat uitgebreid in op de kwestie van Ierse contractarbeiders onder de kop “Indentured servant”.
  “Indentured servitude was a labor system whereby young people paid for their passage to the New World by working for an employer for a certain number of years. It was widely employed in the 18th century in the British colonies in North America and elsewhere. It was especially used as a way for poor youth in Britain and the German states to get passage to the American colonies. They would work for a fixed number of years, then be free to work on their own. The employer purchased the indenture from the sea captain who brought the youths over; he did so because he needed labor. Some worked as farmers or helpers for farm wives, some were apprenticed to craftsmen. Both sides were legally obligated to meet the terms, which were enforced by local American courts. Runaways were sought out and returned. About half of the white immigrants to the American colonies in the 17th and 18th centuries were indentured. During the late 17th and early 18th centuries poor children from England and France were kidnapped and sold into indentured labor in the Caribbean for a minimum of five years, but most times their contracts were bought and sold repeatedly and some laborers never attained their freedom.”

  Het artikel zelf is nog veel langer, en erg interessant. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Indentured_servant

  De essentie was steeds dat arme mensen (al dan niet misleid) een contract sloten om naar een ander land vervoerd te worden, in de hoop daar een beter bestaan op te bouwen. In het contract legden ze vast voor de reis te betalen door na aankomst eerst een fors aantal jaar gratis voor de contracthouder te werken. Hielden ze zich niet aan het contract, dan werden ze door de politie opgespoord en strafrechtelijk vervolgd. De mensen waren op papier geen slaven, want ze waren zelf niet verhandelbaar. Hun contracten waren dat echter wel, wat hun vrijheid evenzeer beperkte. Op papier gingen verreweg de meeste Ieren dan ook vrijwillig naar Amerika, want ze hadden er zelf voor getekend, maar in de praktijk hadden ze geen keus vanwege de enorme armoede en hongersnoden (met name 1845-1850) in Ierland.

  In (soms maar iets) mindere mate gold iets soortgelijks voor arme mensen in Nederland (en elders) die ook enkel de keus hadden tussen geen werk of arbeidscontracten voor een hongerloontje en die bovendien verplicht waren huisvesting en andere diensten van hun werkgever af te nemen. In Engeland nam deze vorm van kapitalisme in het algemeen zijn ergste gedaante aan, bijvoorbeeld in de textiel- en andere industrie, met onmenselijk lange werktijden, levensgevaarlijke werkomstandigheden enzovoorts. Maar ook in Nederland kwam dit voor. Uitzonderingen waren er overigens ook, en in de loop van de tijd zijn steeds meer mensen en politici (met name in de socialistische, anarchistische en communistische hoek) zich tegen deze praktijken gaan verzetten.

  Ook kinderarbeid lag in feite dicht tegen slavernij aan, in Nederland voor kinderen onder 12 jaar pas afgeschaft door het Kinderwetje van Van Houten uit 1874; in de praktijk ging deze kinderarbeid overigens door tot de kinderwetten van 1901 de leerplicht invoerden, waardoor kinderen van 6 tot 12 naar school moesten. Ook andere sociale wetgeving heeft uiteindelijk een eind gemaakt aan de ergste uitbuiting van mensen in Nederland.

  Contractarbeid en andere vormen van arbeid onder dwang was in het algemeen wel minder wreed dan de slavernij die veel Afrikanen in met name de Amerikaanse koloniën ondervonden. Lijf- en doodstraffen kwamen bij contractarbeid verhoudingsgewijs veel minder voor, en het duurde meestal een beperkt aantal jaren, terwijl slavernij in principe voor het leven en overerfelijk was. Maar nogmaals, dit is in het algemeen gesproken, slavernij bestaat voor zover we weten als sinds de nieuwe steentijd en kwam (en komt) in allerlei gedaantes voor. De Soemeriërs kenden het, net als de oude Romeinen, de oude Grieken, de oude Indiërs, de oude Chinezen, het Islamitische Kalifaat en de oude beschavingen in Zuid-Amerika. Ook in de Bijbel is het een erkend instituut, en ook de Vikingen en middeleeuws Engeland kenden slavernij, om maar een paar voorbeelden te noemen.

  Terug naar contractarbeid; in feite bestaat deze vorm van slavernij nog steeds, in Europa (ook in Nederland) bijvoorbeeld in de prostitutie en landarbeid (kassen en aspergeteelt), waar mensen uit met name de voormalige Oostbloklanden, zuidoost-Azië en illegalen via wurgcontracten en soms het achterhouden van paspoorten worden gedwongen tegen een hongerloontje, en verplichte kost en inwoning lange arbeidsdagen te maken. Dit geldt zeker niet voor alle prostitutie en landarbeid, maar het komt wel regelmatig voor. Op papier is het allemaal vrijwillig, maar net als de Ieren uit het artikel, hebben ze enkel de keuze tussen geen bestaan of een slecht bestaan. Elders op de wereld is het soms nog veel erger, de arbeidsomstandigheden in allerlei industrieën in met name Zuid-Azië zijn vergelijkbaar of misschien slechter dan die hier in de 19e eeuw. Dat is de prijs die wij niet, maar zij wel voor onze spijkerbroeken en iPhones betalen.

  Wat dat betreft zitten en zaten veel arme mensen waar ook ter wereld in hetzelfde schuitje. Solidariteit met elkaar heeft daar eind 19e en begin 20e eeuw in delen van Europa verbetering in gebracht.

  7 likes
 9. Wij mensen zijn VRESELIJK meer kan ik er niet over zeggen als we maar denken een beetje macht over iemand hebben dan doen we hele rare dingen ! Afschuwelijk ! Ben zo blij dat ik daar niet over nadenk! Zou mezelf liever in een afgrond gooien als zoiets doen vreselijk ! En…… het gaat allemaal over geld of nu…..over olie die we niet eens nodig hebben ! Olie hebben we niet nodig ! Voor geld maak je , je medemens af niet te geloven ! Ben het niet eens met al die financiele asielzoekers want het merendeel zoekt financiele zekerheid maar……. een echte asielzoeker altijd welkom maar dan de echte die in eigen land vervolgd wordt ! De anderen niet !!! weg ermee ! We worden overspoeld jongens dit is een land van melk en honing waar ze terecht kunnen en dan onrust zaaien in ONZE bevolking dit kan echt niet ! maar de echte wil ik zelfs in mijn huis opvangen maar ja…….. wie is echt !!!!! Dat weet niemand !!!

  6 likes
 10. Gedocumenteerde geschiedenis wat niet op scholen geleerd wordt.

  http://www.globalresearch.ca/the-irish-slave-trade-the-forgotten-white-slaves/31076

  3 likes
 11. Cham heeft aan zichzelf te danken, dat zijn nakomeling Canaän slaaf zal worden aan Sem en Jafet voor eeuwig. Dat zeg ik niet maar God zelf.

  0 likes
 12. @Wim, het is maar hoe je het wil interpreteren dat Cham zijn nakomelingen VOOR EEUWIG slaaf zullen zijn aan Sem en Jafet. Ten eerste spreekt de bijbel niet over slaaf maar over “dienstbaar zijn”. Er zijn vele dienstverlenende beroepen, w.o. arts, vervoerder etc etc. Die zijn allen dienstbaar aan hen die ze helpen. Ten tweede is in het nwe testament bepaald dat de zonden vd vader niet aan de zoon bezocht zullen worden. Dat zeg ik niet, maar God. Jij wil gewoon graag racistisch zijn en zoekt daar een excuus voor loser.
  Wat de Ierse slavernij betreft, pas kort geleden hoorde ik er voor het eerst van. Hoe is dat mogelijk als het echt heeft bestaan met zoveel gruwelen? Ook het tot slaaf maken van Afrikanen is weinig tot niet beschreven in geschiedenisboeken. Ik heb er op school niets over geleerd. Vnl door de overlevering zijn verhalen in vroeger eeuwen doorgegeven en wisten de afstamnelingen er toch van. Later waren er wel getuigschriften van Europeanen en werden inhouden van scheepsjournalen meer openbaar. Die zijn in archieven (ook wel op internet) in te zien. Zijn die er ook over de Ieren die verscheept zijn? En hun omstandigheden zouden erbarmelijker zijn dan die van de Afrikanen omdat die duurder waren?? Het excuus om Afrikanen als gebruiksvoorwerpen of vee te behandelen was hetzelfde als het lulverhaal van die loser waarop ik hierboven heb gereageerd. Wat was het excuus bij de Ieren? Die waren blanker dan blank. Bovendien waren het christenen. Afrikanen mochten geen christen worden want het was verboden om christenen als slaaf te houden. Wie hielden de Ieren dan als slaaf en waar? Ik heb ook nog nooit gehoord dat Afrikanen samen met blanken slavenarbeid verrichten. De enige blanken die ze zagen waren de eigenaren en hun gezinnen, diens fam, vrienden en zakenpartners. De enige blanken die ook werkten waren de betaalde opzichters die ze met veel plezier de zweep gaven, hun vrouwen verkrachten en ze op alle mogelijk denkbare manieren pijnigden en martelden. Nog nooit eerder heb ik gehoord van blanke mede-slaven. Sowieso als die er geweest zouden zijn, zouden ze beter behandeld zijn dan de Afrikanen vw het simpele feit dat ze blank waren. Maar ook de meest begeerde taken (in huis) werden door Afrikanen uitgevoerd. Vaak de halfbloedjes, kinderen van eigenaar of opzichters. Overigens zijn veel Ieren naar de VS en Zuid-Afrika getrokken en hebben daar als gelijkwaardig aan iedere andere Europeaan een nieuw bestaan opgebouwd. Velen zijn heel welvarend geworden in die periode en hebben zelf slaven gehouden. Het overboord gooien van tot slaaf gemaakten staat opgetekend voor verschillende tochten en het ging altijd over Afrikanen, niet over Ieren. Dus hoe dan? Ik wil dit wel begrijpen en niet bagatelliseren zoals zoveel blanken doen over het leed van Afrikanen en hun afstammelingen. In ieder geval werden na de afschaffing blanken allemaal als gelijkwaardig beschouwd. Afrikanen en hun afstammelingen worden door velen tot op de dag van vandaag nog steeds als inferieur bejegend. Erger dan de Afrikanen kunnen ze het never hebben gehad.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

edgar davids

Edgar Davids (moet slavernijdebat aanzwengelen) gespot met Soros junior: ‘Mijn beste vriend!’

Gistermiddag meldde de NOS dat ex-voetballer Edgar ...

zwarte

Zwarte econoom: ‘Meer blanke slaven in Noord-Afrika dan zwarte slaven in VS’

Na politiegeweld tegen een zwarte man is ...