Mens en Dier

Ierse slaven: Wat ze je nooit zullen vertellen tijdens de geschiedenisles

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wist je dat er in de 17e eeuw meer Ierse slaven dan zwarte slaven zijn verkocht? Gemiddeld stierf tussen de 37 en 50 procent van deze slaven. In de geschiedenisboeken lees je er nauwelijks iets over.

De eerste slaven die in 1619 aankwamen in de Amerikaanse kolonies waren blanke kinderen. Ze werden verhandeld, vastgebonden en mishandeld. Vele tienduizenden Engelse, Schotse en Ierse bedelaars, dakloze kinderen en veroordeelden werden tegen hun wil in slavenschepen naar Amerika gebracht.

Rassen tegen elkaar opzetten

Veel van de blanke slaven werden uit Ierland gehaald. In 1676 was er een grote slavenopstand in Virginia. Zwarte en blanke slaven staken Jamestown in brand. Honderden kwamen daarbij om het leven. De plantagehouders waren bang voor een grootschalige opstand en kwamen met een oplossing door de rassen tegen elkaar op te zetten. Blanke slaven kregen nieuwe rechten; ze mochten zonder een dwangbevel geen zweepslagen krijgen. De blanke slaven kregen te horen dat ze tot een superieur ras behoorden. De rassen kregen verschillende soorten kleding en leefden voor het eerst afgescheiden van elkaar.

Tussen 1600 en 1699 werden er meer Ierse slaven verkocht dan Afrikaanse slaven. Tot diep in de 18e eeuw werden er nog Ierse slaven verkocht. Velen van hen stierven aan boord van de schepen. In één geval werden 132 slaven van boord gegooid omdat de voorraden aan boord van het schip bijna op waren. Ze werden verdronken omdat in het geval van een ‘ongeluk’ werd uitbetaald door de verzekering, maar niet als de slaven verhongerden.

Gebrandmerkt

Afrikaanse en Ierse slaven werden in het begin in dezelfde ruimtes ondergebracht, maar omdat de Afrikaanse slaven veel kostbaarder waren, werden ze ook veel beter behandeld dan de Ierse slaven. De protestantse plantagehouders hadden bovendien een hekel aan de katholieke Ieren. Omdat Ierse slaven dezelfde huidskleur hadden als hun eigenaren werden ze gebrandmerkt.

Pas in 1839 kwam er in Engeland een einde aan de slavenhandel, en daarmee aan de handel in Ierse slaven. Hoewel er veel bekend is over de wreedheden die zijn begaan tegen Afrikaanse slaven, is de geschiedenis van de Ierse slavernij in Amerika en West-Indië grotendeel genegeerd of vergeten. Vond je dit artikel interessant? Verspreid deze informatie dan door te delen op Facebook.

[Radio2Hot]

4.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
peter
peter
6 jaren geleden

WTF! Dit slaat toch ook echt alles. En ‘gewoon’ uit de geschiedenis gegumd omdat het de handel niet zo goed uitkomt….

Bataaf
Bataaf
6 jaren geleden

DIT is dus een heel goed voorbeeld van wat sociaal marxisme doet en laat goed zien wie het in haar vizier heeft.
De geschiedenis vervalsen en/of aanpassen.Ten gunste van een groep en ten koste van de andere.
Misplaatst schuldgevoel bij de ene bevolkingsgroep en omgekeerd racisme (emancipation proclamation gevolgd door affirmative action )richting de andere groep.
Maar nog altijd is de boze blanke man schuldig aan alles wat fout gaat in de wereld.

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt zich wel.

Bataaf
Bataaf
6 jaren geleden

Gedocumenteerde geschiedenis wat niet op scholen geleerd wordt.

http://www.globalresearch.ca/the-irish-slave-trade-the-forgotten-white-slaves/31076

Kal-Purush
Kal-Purush
6 jaren geleden

Lees maar eens het boek : Botany Bay, dan zal je versteld staan wat England deed met de Ieren en andere.
De toenmalige Lords en Duke’s waren echte beesten t.o. de werkende bevolking, vooral in Ireland vanwege de economische, lees = financieel gewin, waarde van de gronden.
Sputterde je tegen dan ging je onderweg naar Australië en/of Afrika, in dit laatste als slaaf.
Verder kijk maar eens wat GB heeft gedaan in al haar koloniën met de inwoners.
En dan nu nog steeds zo’n grote bek hebben in de wereld.
Walgelijk volk zijn de britten en vooral hun koningshuis, slachters van de eerste orde.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

34
0
We lezen graag je reactie!x