Homepagina » Gezondheid » Dit zijn de 10 giftigste ingrediënten die worden gebruikt door McDonald’s
Top 10 giftige ingrediënten die worden gebruikt door McDonald's

Dit zijn de 10 giftigste ingrediënten die worden gebruikt door McDonald’s

Voor het eerst in meer dan 40 jaar krimpt het aantal McDonald’s-restaurants in de VS. Dit jaar gaat de fastfoodketen op haar thuismarkt meer restaurants sluiten dan er worden geopend. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1970.

Andere Amerikaanse ketens weten steeds meer marktaandeel van McDonald’s af te snoepen door zichzelf in de markt te zetten als restaurants die betere ingrediënten gebruiken. In april maakte de keten bekend wereldwijd ongeveer 700 locaties te sluiten. We noemen een aantal giftige ingrediënten die in een doorsnee McDonald’s-menu kunnen worden gevonden.

Acrylamide

Acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten zoals bijvoorbeeld het bakken van friet. De stof is bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Nederlandse onderzoekers vonden een verhoging van het risico op baarmoeder- en eierstokkanker. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in 2005 geconcludeerd dat acrylamide kankerverwekkend is.

Azodicarbonamide

Azodicarbonamide (E927) wordt door McDonald’s gebruikt als deegverbeteraar in de broodjes. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid aan het meel, geeft een wittere kleur. De stof wordt ook gebruikt als blaasmiddel of schuimmiddel voor kunststoffen. In de EU is het gebruik van azodicarbonamide als deegverbeteraar niet toegelaten. Het kan bij verhitting worden afgebroken tot semicarbazide, dat bij dieproeven kankerverwekkend is gebleken.

Natriumzuurpyrofosfaat

Deze stof wordt in de levensmiddelenindustrie voornamelijk gebruikt in bakkerijproducten, beslag en in coatings om het rijsproces te ondersteunen. Het Center for Science in the Public Interest (CPSI) waarschuwt dat overmatige consumptie van fosfaten kan bijdragen aan osteoporose. In verschillende producten van McDonald’s is natriumzuurpyrofosfaat gevonden.

Polydimethylsiloxaan

Dit is een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber, hair conditioners, cosmetica en borstimplantaten. Het wordt gebruikt als antischuimmiddel bij het bakken van onder meer Franse frietjes en Chicken McNuggets.

Tert-butylhydrochinon

Deze op petroleum gebaseerde chemische stof wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring en bederf tegen te gaan. De stof is in Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Tert-butylhydrochinon wordt ook gevonden in cosmeticaproducten zoals oogschaduw.

Natriumaluminiumfosfaat

Dit voedseladditief wordt gebruikt voor de Chicken McNuggets van McDonald’s. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een mogelijke link is tussen aluminiumfosfaat en Alzheimer.

Natriumbenzoaat

Natriumbenzoaat (E211) wordt gebruikt als conserveermiddel dat gisten, bacteriën en schimmels doodt. De stof wordt gevonden is veel sausjes en frisdranken van McDonald’s. Uit een Britse studie bleek dat een mix van natriumbenzoaat en kunstmatige kleurstoffen kan worden gelinkt aan hyperactiviteit bij kinderen. De onderzoekers raadden kinderen aan producten met deze stoffen te vermijden.

Dinatrium-5’-ribonucleotiden

Guanosinemonofosfaat en een aantal zouten ervan worden gebruikt als smaakversterkers. De zouten worden vaak in combinatie met natriuminosinaat gebruikt. Deze combinatie staat bekend als dinatrium-5’-ribonucleotiden. Aangezien guanosinemonofosfaat en diens zouten behoorlijk duur zijn, wordt het meestal gecombineerd met andere smaakversterkers zoals mononatriumglutamaat (E621). De zouten worden gevonden in kipproducten en sausjes van McDonald’s. Eén van de zouten, dinatriumguanylaat, is niet veilig voor baby’s die minder dan drie maanden oud zijn en kan beter worden vermeden door mensen met astma en jicht.

Natriummetabisulfiet

Deze stof (E223) wordt gebruikt als conserveermiddel en antioxidant. McDonald’s gebruikt het als deegverbeteraar. Sulfieten houden mogelijk verband met verschillende aandoeningen, waaronder huidaandoeningen, diabetes en gewrichtspijn.

Glucose-fructosestroop

Deze zoetstof wordt sinds de jaren tachtig in veel producten gebruikt, zoals bijvoorbeeld frisdranken. De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de VS en Canada gezoet met glucose-fructosestroop, ook bekend als HFCS. Deze zoetstof kan in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid. Vond je dit een informatief artikel? Denk er dan aan het te delen op Facebook.

[Top 10 Grocery Secrets]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • koeriertje schreef:

  als bovenstaande toevoegingen zo slecht zijn voor de mens waarom wordt dit dan niet beter en veel groter bekend gemaakt op de tv en andere media? Bijna alle toevoegingen zijn in meer of mindere mate kanker verwekkend.Het is wel prettig dit te weten maar waarom niet aan de grote klok?

  16 likes
  • S0M30N3 schreef:

   Meen je dit serieus of is het gewoon een sarcastische opmerking?

   Tuurlijk gaat de msm het niet vertellen wat er allemaal in zit, gaat maar om 1 ding en dat is dik verdienen door mensen verslaafd te maken aan dit shit voedsel/rommel!

   Als ze dit bekend maken bestaat er geen Mcdonalds meer.. Geld geld en nog eens geld net zoals de elite denkt op de kosten van alles wat leeft op deze planeet

   34 likes
   • Bataaf schreef:

    En mensen moeten nu eenmaal ziek gemaakt worden want ja, we zijn met VEEl te veel.(vinden ‘zij’)
    Big pharma verdient hier vervolgens ook weer lekker aan.

    20 likes
  • Mariatje schreef:

   Media zijn net zo verslavend als de Mc, weinig inhoud maar het effect is groot en je hersenen verschrompelen.

   12 likes
  • jippieeeee!!! schreef:

   mee eens! echt vreemd dat dit soort voedsel criminelen gewoon hun gang mogen gaan met vergif en kankerverwekkende troep hele volkeren mogen vergiftigen, en niet in het nieuws en aan de grote klok worden worden gehangen zodat ook de ” “”alleen NOS nieuws kijkend ” publiek op de hoogte wordt gebracht!
   echt vreemd allemaal!

   7 likes
   • Orlando schreef:

    ja en melk van de boer is dan verboden, als je er ziek van wordt door een bacterie (1 keer in de 20 jaar misschien) hebben we toch al die fantastische medicijnen die terugbetaald worden door het ziekenfonds (in BE toch).

    1 likes
  • georgette schreef:

   inderdaad ,het draait allemaal om geld koeriertje ,voor de grote multinationals ,die regeren de wereld , of dacht je nog steeds dat de regering dat deed , hou je ogen open , kijk wat er gebeurd in de wereld.

   2 likes
   • jeu schreef:

    de elite wil de bevolking met 6 miljard verminderen. zodat de laatste die overblijven, hen als makke slaven kunnen dienen.
    media is in dienst van de elite, dus verwacht van hen niet de waarheid 😉
    en tot we allemaal dood zijn, worden ze gewoon nog wat rijker over onze rug

    3 likes
  • Corné de V schreef:

   Omdat de elite de mensen populatie laag wilt houden… zodat ze meer controle hebben op de consumenten.. ohh sorry bedoel slaven van deze wereld.

   3 likes
 • Free Spirit schreef:

  Ik kom al jaren niet bij deze gifmenger en ik hoop mijn medemens er van te overtuigen dat zij dit ook niet moeten doen. Ik hou mij aan de spelregels ( free wil) maar ik ben blij dat er steeds meer en meer mensen zijn die MCD links laten liggen. Het is puur gif wat je eet. Is het je nooit opgevallen dat altijd ‘dikkerds’ bij de Mac zitten? Die mensen zijn echt verslaafd en ik heb echt medelijden met ze als ik ze weer een ‘lekkere’ Big Mac naar binnen ziet werken. De regering is zo ‘begaan’ met ons…Nou ze zouden dit, de Mc Donalds dus écht moeten verbieden! Wietolie dat kanker geneest mag niet maar je doodvreten bij de Mac is toegestaan! Hoe omgekeerd kan het zijn! Zo blijkt maar eens en te meer dat deze regering niet het beste met JOU voor heeft. Word wakker, wees bewust! Zet je tv uit zoveel mogelijk en je zal alle dingen anders gaan zien! Maar goed …wie ben ik hé….

  sterkte allemaal

  28 likes
 • Ghost schreef:

  Er is ontzettend veel ongezond voedsel om ons heen. Het kan echt geen kwaad om af en toe eens wat te eten bij McDonald’s en met af en toe bedoel ik 1 a 2x per maand. Ik ga 4x per week minimaal 45min naar de sportschool en eet ik maandag t/m vrijdag zo gezond als ik kan. Maar in het weekend wil ik eten waar ik zin in heb. En heel soms is dat McDonald’s. Dat ze giftige ingrediënten gebruiken, vind ik niet eens het ergste. Het ergste vind ik dat het eigenlijk gewoon helemaal niet zo lekker is!

  7 likes
  • speedmaster schreef:

   ik ben 60, en ben in mijn hele leven 1 (één) keer bij mcdonald’s gaan eten. ik proefde totaal niet wat ik nu eigenlijk aan het eten was, en voor wat je kreeg was het nog niet eens supergoedkoop, in aanmerking nemende dat je het zelf naar je tafeltje moet sleuren en dan achteraf de afval zelf nog opruimen. zo was het in belgië toch, 40 jaar geleden. misschien is het er ondertussen al op gebeterd???

   4 likes
  • luna schreef:

   waarom eet je het dan ghost ??

   neem dan als je ECHT iets goeds wilt eten een eigengemaakte burger van 100% biologische runder tartaar.. of neem een halal burger, is echt veel smaakvoller en zit geen gif in

   mis nog in dit lijstje van 10 de arsenicum…

   0 likes
   • Ghost schreef:

    Luna, ik zei dat ik het heel soms eet.. 2 tot 3 keer per jaar omdat mijn vriendin het wel lekker vindt. Vies vind ik het niet, maar ook niet lekker. Dus gewoon gewoon matig. Maar 3 keer per jaar vind ik niet zo ernstig. 🙂

    2 likes
 • Rene DH schreef:

  Hmm. Goed om het over gezondheid te hebben, maar ik vind dit artikel nogal eenzijdig gericht op het bashen van McDonalds. Alle ingrediënten komen ook voor in tal van andere voedingsmiddelen die veel mensen zonder bezwaren wél eten. Bovendien heeft een deel van de stoffen geen of geen ernstige gezondheidsbezwaren. Sommige van de genoemde stoffen zijn niet eens ingrediënten in McDonalds-voedsel in Europa.

  Daar gaan we:
  Acrylamide: inderdaad (in hoge doses of in pure vorm) niet gezond en volgens sommige onderzoeken kankerverwekkend. Alleen, geen ingrediënt in de zin dat McDonalds dit toevoegt. Wel ontstaat het bij bakken van voedsel, onder meer friet, brood, vlees, ontbijtkoek en chips. Het zit ook in koffie. McDonalds is wat dat betreft net zo ongezond als de thuisfriteuse of de frietbakker om de hoek. In het algemeen geldt: hoe bruiner gebakken de friet enzovoorts, hoe ongezonder. Als je bang bent voor McDonalds moet je ook geen chips of vlees meer eten.

  Azodicarbonamide: op zich geen lekker stofje, maar niet toegelaten in de EU in voedingsmiddelen. McDonalds gebruikt het hier dan ook niet.

  Natriumzuurpyrofosfaat: ongeveer twee keer zo giftig als keukenzout, dat is erg weinig. Net als alle stoffen is het in grote doses misschien niet gezond. Het komt voor in kipnuggets, marshmellow, pudding, krabbenvlees (ook imitatie) en vleesvervangers op basis van soja. Ook zit het in tandpasta en flosdraad tegen tandplak.

  Polydimethylsiloxaan: een inerte, ongevaarlijke, niet ontvlambare stof. Het wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd als antischuimmiddel, m.n. aan confituren, marmelade (jam), fruit- en groentenconserven, vruchtensappen, soepen en (frituur)vetten. Het is in de Europese Unie toegelaten onder het E-nummer E900.

  Tert-butylhydrochinon: een antioxidant die in de Europese Unie en Amerika is toegelaten als voedingsadditief in lage concentraties. Het is in hoge doses mogelijk kankerverwekkend. Het wordt veel toegevoegd aan eetbare of etherische oliën en dierlijke en plantaardige vetten. Dus niet alleen bij McDonalds, maar waarschijnlijk ook aan de olie in veel keukenkastjes. Het staat vermeld als E319.

  Natriumaluminiumfosfaat: dit komt in twee vormen voor. De zure vorm wordt gebruikt in bakpoeder voor brood en gebak, de basische vorm bij de bereiding van smeerkaas. Er is een acceptabele dagelijkse inname van 0,6 mg/kg lichaamsgewicht. Aluminium (ook uit tal van andere ingrediënten) remt de fosfor- en calciumopname. Bij normaal gebruik is echter geen effect op je lichaam is te verwachten.

  Natriumbenzoaat: vooral gebruikt als conserveermiddel dat gisten, bacteriën en schimmels doodt. Echter alleen als de pH lager is dan 3,6, zoals in jam, frisdranken en vruchtensappen. Ook aan augurken en sauzen wordt natriumbenzoaat vaak toegevoegd. Deze stof is enigszins verdacht. Het kán door een natuurlijke reactie met vitamine C het schadelijke en kankerverwekkende benzeen vormen. Desondanks wordt het al enkele tientallen jaren gebruikt in de frisdrankindustrie. Een onderzoek van de wereldgezondheidsraad in 2000 naar de effecten van natriumbenzoaat concludeerde dat het middel veilig voor consumptie was, hoewel de WGO wel opmerkte dat de hoeveelheid beschikbare wetenschappelijke kennis omtrent de veiligheid beperkt was. In diverse landen worden nog veel frisdranken geconserveerd met natriumbenzoaat, maar er is een trend om het te verwijderen of te vervangen door andere bewaarmiddelen.

  Dinatrium-5’-ribonucleotiden: smaakversterker, een combinatie van guanosinemonofosfaat en natriuminosinaat. Er zijn inderdaad bijwerkingen van bekend zoals astma-aanvallen en vochtophoping. Natriuminosinaat mag niet gebruikt worden voor jonge kinderen en is te vermijden door mensen met jicht. Het is niet speciaal een McDonalds-ingrediënt. De eerste stof komt voor in instantnoedels, kant en klare soep, chips en andere aardappelsnakcs, ingeblikte groente en ingelegd vlees. De tweede stof komt ook voor in rijstsnacks, bouillonblokjes en in vleeswaren.

  Natriummetabisulfiet: gebruikt als conserveermiddel en antioxidant in de voedingsmiddelenindustrie. De aanvaardbare dagelijkse inname bedraagt 0,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Daarnaast wordt het tevens gebruikt om verkleuring van gedroogd fruit te voorkomen. Het product breekt sommige vitamines af, zoals onder andere vitamine B1. Het zit in zilveruitjes, alcoholische dranken, bakkerijproducten, vruchtensap en aardappelproducten.

  Glucose-fructosestroop: een maisstroop die populair is als zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose. De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de Verenigde Staten en Canada gezoet met HFCS, terwijl dit in bijna alle andere landen met suiker gebeurt. De meningen zijn zeer verdeeld over de gezondheidsnadelen van de overconsumptie van suiker, maar in het algemeen wordt glucose-fructosestroop niet beschouwd als als ongezonder dan andere soorten suiker.

  Dit is de stand van kennis over deze ingrediënten zoals ik deze op dit moment kon achterhalen. Misschien weten we over een aantal jaar meer en blijken sommige zaken gezonder of ongezonder. De bron is meestal Wikipedia.

  16 likes
 • InterContinentalSuperMaster schreef:

  Ga richting de BurgerKing of Kentuky. Ik ga sinds ik dit allemaal weet nooit meer naar de MacDonalds. Maar het beste is natuurlijk je eigen eten klaar maken.

  3 likes
  • Roy schreef:

   Veel van deze ingrediënten heb je ook bij de Burger King, Kentucky, de snackbar op de hoek of zelfs als je zelf gaat frituren en een hamburger gaat bakken..
   Het is nu eenmaal een modebeeld geworden om Mc Donalds af te z**ken…

   10 likes
   • Gerdien schreef:

    Mee eens… Ik ben best een gezondheidsfreak, maar heel af en toe Mc Donalds vind ik gewoon heerlijk! Ik lust niet graag friet, behalve de frietjes bij Mc Donalds. Enneh… ik ben niet dik 🙂 (of is maat 36/38 tegenwoordig ook al dik?) :-S En de opmerking die ik hier voorbij zie komen over dat er altijd dikke mensen bij Mc Donalds zit vind ik generaliserende onzin…

    1 likes
 • the Unseen schreef:

  nummer 11..ze vergeten de free wifi in het restaurant.
  Persoonlijk kan ik zonder klachten bij de mac eten, krijg alleen een depressie van het volk wat er rondloopt. Reverse evolution..

  wel grappig btw..meeste gaat over wat er in de friet, sausjes, drank, en broodjes zit..de burger zelf valt dus wel mee..

  3 likes
 • Lampje schreef:

  Even aan @Koeriertje… en anderen…

  Wij hebben hier het boekje ‘Wat Zit Er In Uw Eten’ liggen. Een heel klein boekje die wij altijd bij ons dragen en jawel ook in de winkel inkijken. Pas dan kom je erachter dat zelfs dat boekje niet compleet is w.b. de E-nummers. Ze zijn zo goochem steeds weer nieuwe E-nummers te bedenken die niet vermeldt staan. M.a.w. je weet gewoon niet meer hoe je wordt besodemieterd door de industrie. Ook het z.g. biologische vlees wordt mee gesjoemeld.
  Dit blijkt namelijk helemaal niet biologisch te zijn.

  2 likes
 • Pam schreef:

  Was er ook maar iemand die dacht dat het gezond was dan????
  Gewoon een keertje is niet erg, maar natuurlijk niet iedere dag!

  0 likes
 • x

  Check Also

  voedingscentrum

  Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

  Op de website van het Voedingscentrum lezen ...

  De laatste IJslandse McDonald's-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

  De laatste IJslandse McDonald’s-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

  De laatste McDonald’s op IJsland ging in 2009 ...

  >