Gezondheid

Dit zijn de 10 giftigste ingrediënten die worden gebruikt door McDonald’s

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst in meer dan 40 jaar krimpt het aantal McDonald’s-restaurants in de VS. Dit jaar gaat de fastfoodketen op haar thuismarkt meer restaurants sluiten dan er worden geopend. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1970.

Andere Amerikaanse ketens weten steeds meer marktaandeel van McDonald’s af te snoepen door zichzelf in de markt te zetten als restaurants die betere ingrediënten gebruiken. In april maakte de keten bekend wereldwijd ongeveer 700 locaties te sluiten. We noemen een aantal giftige ingrediënten die in een doorsnee McDonald’s-menu kunnen worden gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Acrylamide

Acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten zoals bijvoorbeeld het bakken van friet. De stof is bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Nederlandse onderzoekers vonden een verhoging van het risico op baarmoeder- en eierstokkanker. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in 2005 geconcludeerd dat acrylamide kankerverwekkend is.

Azodicarbonamide

Azodicarbonamide (E927) wordt door McDonald’s gebruikt als deegverbeteraar in de broodjes. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid aan het meel, geeft een wittere kleur. De stof wordt ook gebruikt als blaasmiddel of schuimmiddel voor kunststoffen. In de EU is het gebruik van azodicarbonamide als deegverbeteraar niet toegelaten. Het kan bij verhitting worden afgebroken tot semicarbazide, dat bij dieproeven kankerverwekkend is gebleken.

Natriumzuurpyrofosfaat

Deze stof wordt in de levensmiddelenindustrie voornamelijk gebruikt in bakkerijproducten, beslag en in coatings om het rijsproces te ondersteunen. Het Center for Science in the Public Interest (CPSI) waarschuwt dat overmatige consumptie van fosfaten kan bijdragen aan osteoporose. In verschillende producten van McDonald’s is natriumzuurpyrofosfaat gevonden.

Polydimethylsiloxaan

Dit is een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber, hair conditioners, cosmetica en borstimplantaten. Het wordt gebruikt als antischuimmiddel bij het bakken van onder meer Franse frietjes en Chicken McNuggets.

Tert-butylhydrochinon

Deze op petroleum gebaseerde chemische stof wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring en bederf tegen te gaan. De stof is in Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Tert-butylhydrochinon wordt ook gevonden in cosmeticaproducten zoals oogschaduw.

Natriumaluminiumfosfaat

Dit voedseladditief wordt gebruikt voor de Chicken McNuggets van McDonald’s. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een mogelijke link is tussen aluminiumfosfaat en Alzheimer.

Natriumbenzoaat

Natriumbenzoaat (E211) wordt gebruikt als conserveermiddel dat gisten, bacteriën en schimmels doodt. De stof wordt gevonden is veel sausjes en frisdranken van McDonald’s. Uit een Britse studie bleek dat een mix van natriumbenzoaat en kunstmatige kleurstoffen kan worden gelinkt aan hyperactiviteit bij kinderen. De onderzoekers raadden kinderen aan producten met deze stoffen te vermijden.

Dinatrium-5’-ribonucleotiden

Guanosinemonofosfaat en een aantal zouten ervan worden gebruikt als smaakversterkers. De zouten worden vaak in combinatie met natriuminosinaat gebruikt. Deze combinatie staat bekend als dinatrium-5’-ribonucleotiden. Aangezien guanosinemonofosfaat en diens zouten behoorlijk duur zijn, wordt het meestal gecombineerd met andere smaakversterkers zoals mononatriumglutamaat (E621). De zouten worden gevonden in kipproducten en sausjes van McDonald’s. Eén van de zouten, dinatriumguanylaat, is niet veilig voor baby’s die minder dan drie maanden oud zijn en kan beter worden vermeden door mensen met astma en jicht.

Natriummetabisulfiet

Deze stof (E223) wordt gebruikt als conserveermiddel en antioxidant. McDonald’s gebruikt het als deegverbeteraar. Sulfieten houden mogelijk verband met verschillende aandoeningen, waaronder huidaandoeningen, diabetes en gewrichtspijn.

Glucose-fructosestroop

Deze zoetstof wordt sinds de jaren tachtig in veel producten gebruikt, zoals bijvoorbeeld frisdranken. De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de VS en Canada gezoet met glucose-fructosestroop, ook bekend als HFCS. Deze zoetstof kan in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid. Vond je dit een informatief artikel? Denk er dan aan het te delen op Facebook.

[Top 10 Grocery Secrets]

4 4 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
koeriertje
koeriertje
8 jaren geleden

als bovenstaande toevoegingen zo slecht zijn voor de mens waarom wordt dit dan niet beter en veel groter bekend gemaakt op de tv en andere media? Bijna alle toevoegingen zijn in meer of mindere mate kanker verwekkend.Het is wel prettig dit te weten maar waarom niet aan de grote klok?

Ghost
Ghost
8 jaren geleden

Er is ontzettend veel ongezond voedsel om ons heen. Het kan echt geen kwaad om af en toe eens wat te eten bij McDonald’s en met af en toe bedoel ik 1 a 2x per maand. Ik ga 4x per week minimaal 45min naar de sportschool en eet ik maandag t/m vrijdag zo gezond als ik kan. Maar in het weekend wil ik eten waar ik zin in heb. En heel soms is dat McDonald’s. Dat ze giftige ingrediënten gebruiken, vind ik niet eens het ergste. Het ergste vind ik dat het eigenlijk gewoon helemaal niet zo lekker is!

Free Spirit
Free Spirit
8 jaren geleden

Ik kom al jaren niet bij deze gifmenger en ik hoop mijn medemens er van te overtuigen dat zij dit ook niet moeten doen. Ik hou mij aan de spelregels ( free wil) maar ik ben blij dat er steeds meer en meer mensen zijn die MCD links laten liggen. Het is puur gif wat je eet. Is het je nooit opgevallen dat altijd ‘dikkerds’ bij de Mac zitten? Die mensen zijn echt verslaafd en ik heb echt medelijden met ze als ik ze weer een ‘lekkere’ Big Mac naar binnen ziet werken. De regering is zo ‘begaan’ met ons…Nou ze zouden dit, de Mc Donalds dus écht moeten verbieden! Wietolie dat kanker geneest mag niet maar je doodvreten bij de Mac is toegestaan! Hoe omgekeerd kan het zijn! Zo blijkt maar eens en te meer dat deze regering niet het beste met JOU voor heeft. Word wakker, wees bewust! Zet je tv uit zoveel mogelijk en je zal alle dingen anders gaan zien! Maar goed …wie ben ik hé….

sterkte allemaal

the Unseen
the Unseen
8 jaren geleden

nummer 11..ze vergeten de free wifi in het restaurant.
Persoonlijk kan ik zonder klachten bij de mac eten, krijg alleen een depressie van het volk wat er rondloopt. Reverse evolution..

wel grappig btw..meeste gaat over wat er in de friet, sausjes, drank, en broodjes zit..de burger zelf valt dus wel mee..

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x