CoronaMens en Dier

Arts springt in de bres voor data-speurders en zet wetenschapsjournalist van de Volkskrant op zijn plek

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!

Zondag maakte onderzoeksjournalist Marc van der Vegt een Twitterdraadje over het onderzoek dat hij samen met drie andere data-speurders heeft gedaan naar Wob-documenten over mondkapjes. De conclusies: mondkapjes werken niet, brengen hooguit een ‘placebo-effect’ teweeg, de anderhalve meter werkt niet en de instanties weten dit.

“Ook bij dit experiment is de overheid buiten de (Grond-)wet getreden,” aldus Van der Vegt, die het onderzoek uitvoerde met Wouter Aukema, Cees van den Bos en Daniël van der Tuin.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Bioloog Richard Steenvoorden reageerde: “Wat wij natuurlijk al langer wisten, mondkapjes waren bedoeld om ons gedrag te beïnvloeden en ons te observeren. Men wist dondersgoed dat de stoffen en medische mondkapjes niet werken, maar toch werd dit door bepaalde politici erdoorheen gedrukt en door journalisten toegejuicht.”

Echte onderzoeksjournalistiek

Ook Volkskrant-journalist Maarten Keulemans mengde zich in de discussie. En hoe. “Compleet gestoord. Neem een haloperidolletje. En geef gekke Marc er ook een paar,” zei Keulemans tegen Steenvoorden.

De onderzoekers krijgen nu steun van arts Jona Walk van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. “Ik maak mij een beetje zorgen over de staat van de Nederlandse journalistiek,” schrijft de arts. “Het werk van Aukema, Van der Vegt en anderen is echte onderzoeksjournalistiek, waar we eigenlijk meer van nodig hebben. Of je het eens bent met hun conclusies of niet, de feiten die door hen naar boven worden gehaald, vragen op z’n minst om een goede discussie.”

Weinig kritiek

“Maar dit is de reactie van de wetenschapsjournalist van de Volkskrant?” vraagt de arts. “Het punt dat ik wil maken, is dat meer media hier juist met ‘open mind’ inhoudelijk in moeten duiken, in plaats van het direct weg te zetten of te negeren. Dat gedrag suggereert vooroordelen en voedt verdere polarisatie in onze momenteel al kwetsbare samenleving.”

Walk wijst erop dat de meeste media tijdens de coronacrisis relatief weinig kritiek hebben gegeven op het narratief van de overheid. Daar dragen we nu als land de consequenties van, benadrukt de arts.


4.9 75 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hollewijn
Hollewijn
2 jaren geleden

De volkskrant” de “Pravda “ van de zgn elitairen!

Niet bang
Niet bang
2 jaren geleden

Ach, de m.s.m. is er alleen maar om angst te zaaien. Is hun verdienmodel!

Rinus
Rinus
2 jaren geleden

U wil een eerlijk stuk in de krant, je hebt het over de Volkskrant, dat is een propaganda krant van de corrupte regering

JoeRi
JoeRi
2 jaren geleden

Ja Maarten, open mind en gesloten mond , tot je met de open mind het licht hebt gezien, en die is ook nog ’s uitgeroepen tot onderzoeksjournalist 2021 , we leven letterlijk in het 1984 van George Orwell..

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x