Financieel

IJsland, het enige land dat criminele bankiers heeft veroordeeld

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 15 september 2008 ontketende de toenmalige Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulsen een wereldwijde financiële crisis toen hij besloot Lehman Brothers bankroet te laten gaan. Die bank was op dat moment de op drie na grootste investeringsbank op Wall Street.

Eén van de slachtoffers van het Lehman-debacle was IJsland. De manier waarop dit land met 323.000 inwoners omging met de crisis staat model voor de rest van de wereld. Dat schrijft de Amerikaanse historicus F. William Engdahl.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In oktober 2008 nationaliseerde de regering van IJsland de drie grootste private banken, te weten Glitnir, Landsbanki en Kaupthing. De schuld van de banken liep in de jaren daarna op tot tien keer het bbp van IJsland.

Toen een groep Amerikaanse economen aan Paulsen, oud-voorzitter en –directeur van Goldman Sachs, voorstelde om de grootste banken op Wall Street te nationaliseren om de orde te herstellen, antwoordde hij: “Dat zou socialisme zijn. Daar doen we niet aan in Amerika.”

In plaats daarvan gebruikte Paulsen honderden miljarden aan belastinggeld om aandelen zonder stemrecht van de banken op te kopen. Dat betekende in essentie dat de overheid zich neerlegde bij het beleid van de grote banken.

Het volk

Na Icesave ging de grootste bank van IJsland, Kaupthing, failliet, waarna het land werd uitgekocht door het IMF. De gouverneur van de IJslandse centrale bank, David Oddsson, zei op tv: “De IJslanders draaien niet op voor de schulden van verkwistende bankiers.”

Het IMF eiste zoals gebruikelijk dat IJsland ingrijpende bezuinigingen zou doorvoeren. In 2013 besloot de overheid echter te kiezen voor het volk door de bankiers en politici die verantwoordelijk waren voor de crisis te vervolgen.

In de VS en de Europese Unie gebruikten overheden belastinggeld om de criminele banken die verantwoordelijk waren voor de fraude uit te kopen.

Gooi de corrupte bankiers in de cel

Op 15 november 2015 werd in IJsland de 26e bankier veroordeeld. De bankiers die in de gevangenis zijn gegooid, zijn veroordeeld wegens handel met voorkennis, fraude, witwassen, liegen tegen de autoriteiten, marktmanipulatie en verduistering.

De 26 bankiers verdwijnen alles bij elkaar 74 jaar achter de tralies. Daarnaast is voor in totaal 190 miljard euro aan boetes uitgedeeld aan de 20 grootste banken. Andere bankiers wachten op hun proces.

In Groot-Brittannië werd de belastingbetaler gedwongen om bank- en verzekeringsgroep HBOS, destijds de grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk, uit te kopen voor 26 miljard euro. Eén directeur kreeg een boete van 500.000 pond en werd verbannen uit de industrie, een tweede directeur werd alleen van zijn ridderschap beroofd.

Ook Fred Goodwin, het hoofd van de Royal Bank of Scotland, werd het ridderschap ontnomen. Hij was in 2004 geridderd voor ‘diensten aan het bankwezen’.

In Amerika werden directeurs van JP Morgan Chase, Goldman Sachs of Citigroup niet vervolgd of gehoord. Dezelfde criminelen die IJsland heeft vastgezet lopen daar nog vrij rond.

Het verschil

Het IMF heeft in Griekenland door middel van ingrijpende bezuinigingen bloed uit een steen proberen te persen. IJsland negeerde de eisen van het IMF en is nu het enige land in Europa dat volledig is hersteld van de crisis. Het bbp groeide de eerste zes maanden van 2015 met een indrukwekkende 5,6 procent.

De inflatie daalde van 18 procent aan het begin van de crisis in 2008 tot twee procent in 2015. De overheidsschuld daalde van 88 procent van het bbp in 2010 tot 81 procent. In maart 2015 trok de overheid van IJsland zijn plannen om lid te worden van de EU in.

Engdahl vindt het overigens erg vreemd dat de inmiddels afgetreden IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson als enige westerse politicus rechtstreeks wordt genoemd in de Panama Papers.

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson zei: “We lieten de banken omvallen, ondersteunden de armen en voerden in tegenstelling tot de rest van Europa geen bezuinigingsmaatregelen door. Waarom kunnen banken niet net zoals vliegmaatschappijen en telecombedrijven failliet gaan als ze op een onverantwoordelijke manier worden geleid? Als je falende banken uitkoopt draaien gewone mensen daarvoor op in de vorm van belastingen en bezuinigingen.”

[New Eastern Outlook]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
TOONTone
TOONTone
8 jaren geleden

Dus??? Dit is de opening,daar is het potentieel,er was een flauwekul initietatief over ASIEL aanvragen in ICELAND…..Nooit meer iets van gehoord heb mijn E mail gegeven,ook nog naar postbusnr brief gestuurd,nooit meer wat van vernomen.Was dit de AIVD of de MOSSAD,NSA,WTF,laat me met rust,ik wil samen met ‘gelijk stemmigge’mensen iets kunnen opbouwen,kan wel wat maar niet alles,ben geen baas van iemand,heb geen baas.Nu heb ik ook maar mijn internet opgezegd van al die leugens en what so ever,na 05-05-16 ben ik ‘unplugged’CU in ICELAND,mvgTOONTone.

Heidi
Heidi
8 jaren geleden

ik heb anders van IJslandse insiders vernomen dat die bankiers een luxeleventje leiden in luxe cellen en van daaruit hun kwalijke business gewoon verder doen. Iemand?

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

De gehele wereld moet IJsland volgen.

Bob
Bob
8 jaren geleden

Dat is een grote illusie omdat Vrijmetselaars niet hun eigen mannen gaan veroordelen omdat ze hun werk perfect doen. Ook hier word de illusie keihard gewekt maar vele zien het nog steeds niet en gaan totaal mee in de illusie!

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x