Binnenland

In heel Nederland demonstraties tegen Monsanto: “Wurgakkoord TTIP helpt democratie om zeep”

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duizenden actievoerders hebben zaterdag in heel Nederland (en België) gedemonstreerd tegen het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten en agroreus Monsanto. Er waren demonstraties in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Zwolle.

De actie werd gehouden onder de noemer March Against Monsanto, een biotech-bedrijf dat omstreden bestrijdingsmiddelen maakt. De March Against Monsanto wordt ieder jaar gehouden in landen over de hele wereld. De betogers zeggen dat het bedrijf te veel macht heeft over ons voedsel.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De vrees is dat het invloedrijke zaadveredelingsbedrijf mede dankzij Europese handelsverdragen oppermachtig wordt en wereldwijd bepaalt welk voedsel beschikbaar is.

Bergschenhoek

In Nederland zit een vestiging van Monsanto in Bergschenhoek. Er liepen zaterdagmiddag zo’n 50 demonstranten vanaf het Duivenpad in Rotterdam-Hillegersberg naar de vestiging.

Groningen

In Groningen hebben zo’n 200 mensen deelgenomen aan de demonstratie tegen Monsanto. De demonstratie begon in het Noorderplantsoen waar diverse sprekers waren. Eén van hen, Jenny uit het Duitse Bremerhaven, kreeg de handen op elkaar. Ze riep: “Welk mens heeft het recht te zeggen: ik weet het beter dan de natuur?” Vervolgens trokken de actievoerders in een lange stoet door de drukke binnenstad van Groningen.

Brussel

In de Nieuwstraat in Brussel kwamen 250 mensen samen om te protesteren tegen de multinational die de markt van ggo’s en pesticiden domineert. De Belgische samenkomst voor de Kerk Onze-Lieve-Vrouw Van Finisterrae was een initiatief van Collectif Résiste en Alternatives Libertaires, twee burgerplatformen.

“We protesteren tegen verschillende bedrijven, maar door haar dominante positie staat Monsanto symbool voor de sctor,” zei mede-organisator David Marchal. “Monsanto domineert 80 procent van de wereldwijde ggo-markt en heeft ook het monopolie op verschillende gevaarlijke pesticiden zoals de onkruidverdelger Roundup. Monsanto heeft in het verleden voldoende bewezen wetenschappelijk onderzoek en politieke beslissingen te manipuleren.”

Zwolle

In Zwolle hebben zo’n 400 mensen meegelopen in een rondgang door de stad. Bedrijven als Monsanto, DuPont en BASF schenden volgens de betogers mensenrechten en bedreigen de voedselveiligheid en natuur. Vorig jaar was er ook een mars door Zwolle. Die zorgde ervoor dat de gemeenteraad van Zwolle nu bezig is om beleid te maken tegen genetische manipulatie. Het doel van de mars dit jaar is om de provincie Overijssel gentechvrij te maken.

Amsterdam

Zaterdag verzamelden zich volgens Milieudefensie 1000 mensen op de Dam in Amsterdam. Door het verdrag worden nationale rechters gewoon buitenspel gezet, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie, die de betogers op de Dam toesprak. “Nationale overheden worden gechanteerd met miljardenboetes.”

“TTIP is een rokend, alles verslindend monster,” zei Ritsema. “Ik wil niet dat bedrijven bepalen welk voedsel veilig is, of de lucht schoon is en aan welke regels ik me moet houden. Wanneer handelsverdragen boven onze wet staan, is het eind zoek.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk sprak de demonstranten op het Beursplein toe. “Dit is een race to the bottom,” zei hij. “De arbeidsomstandigheden van Amerikaanse ggo-telers zijn bedroevend, evenals hun salaris. Als Europa overeind wil blijven, wacht onze werknemers eenzelfde lot.”

“TTIP is een couppoging van het bedrijfsleven om de democratie om zeep te helpen,” benadrukte Van Dijk. “Dat staan wij niet toe.”

De patenten op verschillende ggo’s maken het leven van vele Amerikaanse boeren tot een hel. Wie betrapt wordt op het verbouwen van gewassen die overeenkomen met de ggo’s, zonder daar een peperdure vergunning voor te hebben, wacht een torenhoge boete.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jan Zoveel
Jan Zoveel
8 jaren geleden

Het gebebruikelijke stelletje beroepsdemonstranten komt weer in beeld en wordt geintervieuwd. Dit om de demonstratie belachelijk te maken. En TTIP lijkt me zeker niet goed voor gewone mensen en een nog verdere ondermijning van de democratie.

Logiter
Logiter
8 jaren geleden

Tja,en dit was weer een illusie van onze zogenaamde democratie.
Mensjes gelopen en geroepen,vandaag weer een nieuwe dag,en het nieuws???
Het blijft stil,te stil.
Ook de overheid is rot,net als monsanto.

Maria
Maria
8 jaren geleden

Democratie? Hadden we die dan?

JC
JC
8 jaren geleden

Wauh…250 man…op een bevolking van hoeveel ook alweer ter wereld. Zou me eerder focussen wat uit naam van de Islam allemaal gebeurt in de wereld. Da’s veel bedreigender.
Als het zo doorgaat kun je nergens meer zaden planten, daar zorgen de z.g.n. uit naam van de Islam strijders wel voor.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x