Homepagina » Binnenland » In heel Nederland demonstraties tegen Monsanto: “Wurgakkoord TTIP helpt democratie om zeep”
In heel Nederland demonstraties tegen Monsanto: "Wurgakkoord TTIP helpt democratie om zeep"

In heel Nederland demonstraties tegen Monsanto: “Wurgakkoord TTIP helpt democratie om zeep”

Duizenden actievoerders hebben zaterdag in heel Nederland (en België) gedemonstreerd tegen het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten en agroreus Monsanto. Er waren demonstraties in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Zwolle.

De actie werd gehouden onder de noemer March Against Monsanto, een biotech-bedrijf dat omstreden bestrijdingsmiddelen maakt. De March Against Monsanto wordt ieder jaar gehouden in landen over de hele wereld. De betogers zeggen dat het bedrijf te veel macht heeft over ons voedsel.

De vrees is dat het invloedrijke zaadveredelingsbedrijf mede dankzij Europese handelsverdragen oppermachtig wordt en wereldwijd bepaalt welk voedsel beschikbaar is.

Bergschenhoek

In Nederland zit een vestiging van Monsanto in Bergschenhoek. Er liepen zaterdagmiddag zo’n 50 demonstranten vanaf het Duivenpad in Rotterdam-Hillegersberg naar de vestiging.

Groningen

In Groningen hebben zo’n 200 mensen deelgenomen aan de demonstratie tegen Monsanto. De demonstratie begon in het Noorderplantsoen waar diverse sprekers waren. Eén van hen, Jenny uit het Duitse Bremerhaven, kreeg de handen op elkaar. Ze riep: “Welk mens heeft het recht te zeggen: ik weet het beter dan de natuur?” Vervolgens trokken de actievoerders in een lange stoet door de drukke binnenstad van Groningen.

Brussel

In de Nieuwstraat in Brussel kwamen 250 mensen samen om te protesteren tegen de multinational die de markt van ggo’s en pesticiden domineert. De Belgische samenkomst voor de Kerk Onze-Lieve-Vrouw Van Finisterrae was een initiatief van Collectif Résiste en Alternatives Libertaires, twee burgerplatformen.

“We protesteren tegen verschillende bedrijven, maar door haar dominante positie staat Monsanto symbool voor de sctor,” zei mede-organisator David Marchal. “Monsanto domineert 80 procent van de wereldwijde ggo-markt en heeft ook het monopolie op verschillende gevaarlijke pesticiden zoals de onkruidverdelger Roundup. Monsanto heeft in het verleden voldoende bewezen wetenschappelijk onderzoek en politieke beslissingen te manipuleren.”

Zwolle

In Zwolle hebben zo’n 400 mensen meegelopen in een rondgang door de stad. Bedrijven als Monsanto, DuPont en BASF schenden volgens de betogers mensenrechten en bedreigen de voedselveiligheid en natuur. Vorig jaar was er ook een mars door Zwolle. Die zorgde ervoor dat de gemeenteraad van Zwolle nu bezig is om beleid te maken tegen genetische manipulatie. Het doel van de mars dit jaar is om de provincie Overijssel gentechvrij te maken.

Amsterdam

Zaterdag verzamelden zich volgens Milieudefensie 1000 mensen op de Dam in Amsterdam. Door het verdrag worden nationale rechters gewoon buitenspel gezet, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie, die de betogers op de Dam toesprak. “Nationale overheden worden gechanteerd met miljardenboetes.”

“TTIP is een rokend, alles verslindend monster,” zei Ritsema. “Ik wil niet dat bedrijven bepalen welk voedsel veilig is, of de lucht schoon is en aan welke regels ik me moet houden. Wanneer handelsverdragen boven onze wet staan, is het eind zoek.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk sprak de demonstranten op het Beursplein toe. “Dit is een race to the bottom,” zei hij. “De arbeidsomstandigheden van Amerikaanse ggo-telers zijn bedroevend, evenals hun salaris. Als Europa overeind wil blijven, wacht onze werknemers eenzelfde lot.”

“TTIP is een couppoging van het bedrijfsleven om de democratie om zeep te helpen,” benadrukte Van Dijk. “Dat staan wij niet toe.”

De patenten op verschillende ggo’s maken het leven van vele Amerikaanse boeren tot een hel. Wie betrapt wordt op het verbouwen van gewassen die overeenkomen met de ggo’s, zonder daar een peperdure vergunning voor te hebben, wacht een torenhoge boete.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • JC schreef:

  Wauh…250 man…op een bevolking van hoeveel ook alweer ter wereld. Zou me eerder focussen wat uit naam van de Islam allemaal gebeurt in de wereld. Da’s veel bedreigender.
  Als het zo doorgaat kun je nergens meer zaden planten, daar zorgen de z.g.n. uit naam van de Islam strijders wel voor.

  2 likes
 • Logiter schreef:

  Tja,en dit was weer een illusie van onze zogenaamde democratie.
  Mensjes gelopen en geroepen,vandaag weer een nieuwe dag,en het nieuws???
  Het blijft stil,te stil.
  Ook de overheid is rot,net als monsanto.

  19 likes
  • Artist schreef:

   Ik was in Amsterdam. Heb voor de eerste keer meegelopen met zo’n 1000 mensen. Ik was een beetje verrast om te zien dat juist zoveel mensen ook de moeite namen om de borden te lezen waar het over ging – en zelfs vragen stelden. En je kunt je wel voorstellen hoe druk het op een zaterdag in Amsterdam is.
   Social media doet veel, maar onderschat de impact deze March niet.
   Sommige mensen zien de misstanden van onze regering in de media als slecht nieuws, dat er weinig verandert. Ik ben er juist blij mee dat dit de media haalt. Dit is bewijs dat onze stellingen ondersteunt en juist mensen kan overtuigen om dit meer aandacht te geven. Het punt is gewoon dat je wel moet weten hoe je de doelgroep bereikt. De eerste stap is onderbouwing vanuit hun belevingswereld, de mainstream media. En daar krijgen we de laatste tijd genoeg handreikingen van in de vorm van schandalen en onthullingen. Andere bevindingen komen dan vanzelf.

   2 likes
 • Maria schreef:

  Democratie? Hadden we die dan?

  14 likes
 • Oeboema schreef:

  Je hoeft het niet met TTIP eens te zijn, maar wat is er ondemocratisch aan? Het is een verdrag dat al of niet wordt gesloten tussen regeringen die democratisch gekozen zijn. Je kunt het ondemocratisch vinden dat je niet direct om je mening wordt gevraagd, maar dat is bij andere verdragen ook niet het geval. Alle internationale verdragen voorleggen in een referendum gaat ook niet werken, dan kunnen we internationale samenwerking wel afschrijven.

  Ik wil maar zeggen: protesteer gerust tegen TTIP, maar laat de democratie er alsjeblieft buiten.

  1 likes
 • Jan Zoveel schreef:

  Het gebebruikelijke stelletje beroepsdemonstranten komt weer in beeld en wordt geintervieuwd. Dit om de demonstratie belachelijk te maken. En TTIP lijkt me zeker niet goed voor gewone mensen en een nog verdere ondermijning van de democratie.

  7 likes
  • Arwijn schreef:

   De TTIP is de Elite’s verklaring van Neo-Feodaliteit over de gehele wereld.
   Ik vermoed zeer sterk dat hij hoe dan ook er doorheen gaat zelfs al weigert de huidige regering. Het word gewoon via Europa er doorheen geramt tegen onze wil en regering in. Wat doen wij in respons hierop, als het zo ver komt? Dit is mijn grote vraag aan Nederland.

   2 likes
 • wolfje schreef:

  democratie? welke democratie dan? de democratie van het referendum? dat was eens maar nooit weer. we zijn te dom om het te begrijpen en alle schapen knikken ja

  5 likes
  • rik schreef:

   Afgelopen maart tijdens de 1e kamer verkiezingen waren er toch 40 zetels bij elkaar doordat Nederlandse mensen stemmen op de combi VVDCDAD66CDAPvdA met een opkomst van 49%.

   Je mag het daar misschien niet mee eens zijn, maar het is wel een onweerlegbaar feit.

   3 likes
 • wolfje schreef:

  kan me voorstellen dat onze regeerders vaak en luid lachen. al is het niet mijn gevoel voor humor

  8 likes
 • wolfje schreef:

  democratie? welke democratie dan? de democratie van het referendum? dat was eens maar nooit weer. we zijn te dom om het te begrijpen en alle schapen knikken ja

  1 likes
 • frederika schreef:

  die ttip mag er echt niet komen hoor
  allemaal de petitie tekenen bij avaaz die gaan er mee naar brussel
  er hebben al miljoenen mensen getekend uit heel de wereld
  en nou maar hopen dat ie er niet doorkomt

  1 likes
 • AB schreef:

  Jammer dat dit soort demonstraties pas achteraf in de (alternatieve) media komt. Met regelmaat ben ik op verschillende sites te vinden maar had geen enkele aankondiging gezien. Of heb ik niet goed opgelet?

  0 likes
 • x

  Check Also

  bill gates

  Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

  Bill Gates is één van de rijkste ...

  Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

  Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

  Het Franse overheidsagentschap dat toeziet op de ...

  >