Buitenland

In Polen is iets heel vreemds aan de hand

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

In Polen wordt de rechtsstaat steeds verder aangetast. Poolse democratie en rechtsstaat onder druk. Commissie ernstig bezorgd over de rechtsstaat in Polen. De Poolse rechtsstaat bedreigd. In Polen verkruimelt de rechtsstaat. Het is zomaar een greep uit de internetberichten die de afgelopen jaren verschenen.

Wat maakte men zich druk om de rechtsstaat in Polen en hoe oorverdovend stil is het rond schendingen van de rechtsstaat in Polen nu oud-voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk premier is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De pro-Europese Tusk is druk bezig geweest met het zuiveren van Poolse media die tegen hem zijn. Nu hoor je de Europese Unie opeens niet meer over aantasting van de rechtsstaat in Polen.

Zonder duidelijke wettelijke grondslag

Eind vorige maand ontsloeg Tusk de leiding van de Poolse publieke tv-omroep TVP, en hoe. De oproerpolitie, gewapend met pistolen en wapenstokken, omsingelde het hoofdkantoor van TVP. Er werden barricades opgeworpen, voertuigen van medewerkers werden doorzocht en meerdere tv-kanalen werden uit de lucht gehaald.

Journalisten konden niet meer bij hun computer en ingehuurde veiligheidstroepen dwongen managers om ontslagbrieven te ondertekenen.

De operatie werd geleid door minister van Cultuur Bartlomiej Sienkiewicz, een oud-kolonel die tijdens het eerste premierschap van Tusk de leiding had over de geheime diensten. Zonder duidelijke wettelijke grondslag stuurde hij de troepen op de omroep af.

Flagrante schending

De Poolse president Andrzej Duda sprak van een ‘flagrante schending van de grondwet en beginselen van de democratische rechtsstaat’.

Er gebeurde nog iets opmerkelijks. TVP World, het Engelstalige nieuwskanaal, ging uit de lucht en meerdere hooggeplaatste medewerkers werden ontheven uit hun functie, maar niet ontslagen. Redacteuren en directeuren kunnen juridisch gezien alleen worden ontslagen door de Nationale Mediaraad, die in 2016 is opgezet door de vorige regering en waar de president boven staat. Tusk en zijn coalitie proberen die raad nu te omzeilen.

Muisstil

De Europese Commissie, die voorheen vaak waarschuwde niet te zullen aarzelen om actie te ondernemen tegen Polen, is opeens muisstil.

Zelfs de Helsinki Foundation for Human Rights, geen fan van de vorige regering, heeft gezegd dat de overname van de media juridisch gezien ‘ernstige twijfels oproept’ en mogelijk in strijd is met de standaarden van de Raad van Europa.

[Spectator]

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 144 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dwarsje
Dwarsje
4 maanden geleden

Gewoon een moderne variant op de STAATSGREEP. Als er niets aan wordt gedaan is Polen ook weer een dictatuur. Zijn ze net zo slecht af als toen ze onder de Russen werden bezet. Overigens is die EU inmiddels ook al uitgegroeid tot een zelf benoemde dictatoriale alliantie. Tis ongelooflijk dat wij die dit na WO II over ons af hebben laten komen. Dat krijg je nou als iedereen in slaap sukkelt.

René
René
4 maanden geleden

Wat is Polen gebeurd is hier al heel lang gaande.

mister nexit
mister nexit
4 maanden geleden

Alles is toegestaan om de globalistische QR maatschappij erdoor heen te rammen. Hebben we overigens democratie in Nederland alwaar een demissionair premier in Davos gewwon door gaat met zijn agenda ?

Don Roemer (Voor de NCTV mijn volledige naam)
Don Roemer (Voor de NCTV mijn volledige naam)
4 maanden geleden

De katten in het nauw maken rare sprongen. Natuurlijk een misdadige daad, maar het laat wel de wanhoop zien van de globalisten dat ze alles nu haastig en in het volle daglicht doen. Hoe meer wil je jezelf exposen aan een wereld die steeds meer wakker aan het worden is. Als deze lawine eenmaal begint te schuiven, want dit betreft niet alleen Polen, dan zou ik de globalistische (WEF) criminelen een advies willen geven: RUN & HIDE!

Back to top button
48
0
We lezen graag je reactie!x