Financieel

Er staat 500 MILJARD van ons geld op het spel, maar minister Schouten weigert motie uit te voeren

Help anderen door deze info met vrienden op je social media te delen!

Woensdag debatteerde de Kamer over de stand van zaken van de Wet toekomst pensioenen. Demissionair minister Carola Schouten van Pensioenen kwam hiervoor naar de Kamer.

Schouten, die de hervorming van het pensioenstelsel onder haar hoede heeft, geeft heel vaak aan dat wij nu kunnen indexeren dankzij het nieuwe pensioenstelsel, of vooruitlopend op het nieuwe stelsel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Maar dat is niet zo, stelde NSC-Kamerlid Agnes Joseph, die als actuaris jarenlang in de pensioensector werkte, tijdens het debat.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Daar zit een groot probleem

“Toen dit pensioenstelsel werd ingevoerd, was de dekkingsgraad van de pensioenfondsen maar 100 procent. Pensioenfondsen kunnen nu indexeren, omdat zij slim hebben belegd en niet te veel renterisico hebben afgedekt, waardoor met de stijgende rente en de stijgende inflatie de dekkingsgraden enorm zijn gestegen,” merkte Joseph op.

Door nu in het nieuwe pensioenstelsel weer nominaal te sturen, met een nominale risicovrije rente in de uitkeringsfase, waarmee de uitkeringen ook direct gaan meebewegen met de beurs, gaan pensioenfondsen heel veel renterisico afdekken in de uitkeringsfase, waardoor je zo meteen niet meer kunt profiteren van de rentestijging als de inflatie stijgt, waarschuwde ze.

“Daar zit een groot probleem,” zei Joseph, die de minister nog eens vroeg om te overdenken de nominale rente los te laten.

Schouten weigert motie uit te voeren

“Als we dat niet doen en de rente zo meteen met 5 procent stijgt, terwijl we de nominale renterisico’s straks nog dichter hebben gezet dan nu al het geval is, dan verliezen we in Nederland 500 miljard in een fractie van een seconde,” benadrukte het Kamerlid.

Dan hebben we heel weinig pensioen over. Dit is een heel groot risico. De ministers zoeken weleens naar een paar honderd miljoen of een miljard, maar ondertussen zetten we in het pensioenstelsel 500 miljard at risk, aldus Joseph.

Weer wordt er niet naar haar geluisterd. Joseph diende een motie in om pensioenfondsen op een andere manier te laten overstappen op een nieuw stelsel. Schouten ontraadde het voorstel van de NSC’er ‘met klem’. “Mocht deze motie aangenomen worden, dan zal ik hem ook niet uitvoeren,” zei ze.

Waar hebben we dat eerder gezien?

Mocht de pensioenwet toch worden aangepast, dan is dat wat haar betreft aan een nieuw kabinet.

Bewindspersonen die weigeren moties uit te voeren, waar hebben we dat eerder gezien?

Zeg maar dag tegen je pensioen.

Op de valreep bleek overigens dat de omstreden nieuwe pensioenwet in de praktijk niet gaat gelden voor Kamerleden en ministers.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 142 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

139 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bas
Bas
4 maanden geleden

Zo’n griezel van een narcist zal je dochter maar wezen.

ralf
ralf
4 maanden geleden

het is nu zaak uit te zoeken waar ons geld dan heen gaat. dan zie je waar dit gedrocht van een regeling vandaan komt, wie daar rijk van worden.
naast het feit dat er iets moet gebeuren aan het gegraai van ons uitgestelde loon natuurlijk.
het tuig moet echt opgepakt worden, berecht, en dan met pek en veren het land uit. wegwezen.

Eleonora
Eleonora
4 maanden geleden

En dat is precies waarover het gaat: de nieuwe pensioen regels gaan NIETgelden voor onze ” volksvertegenwoordigers en ministers!!!!! Dus de pijn van een instabiel pensioen, waardoor je als gepensioneerde bijvoorbeeld ineens je huur niet meer kunt betalen en dakloos wordt, gaat aan hun deur voorbij! Dat praat dan toch achter de kansel een stuk gemakkelijker!

Margie
Margie
4 maanden geleden

Tuurlijk geldt dat niet voor hun. Vuile graaibekken. En dat noemt zich christelijk. Zielige deugkneus. Rot toch op kreng.

Back to top button
139
0
We lezen graag je reactie!x