Gezondheid

Wetenschapster haalt zich woede op de hals met controversiële ode aan E-nummers

Help door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met haar ode aan de E-nummers in ons voedsel heeft microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger zich de woede van veel mensen op de hals gehaald.

Na een Volkskrant-interview, waarin ze kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen vierde, barstte op sociale media een discussie los over gezond eten, de voedselindustrie en opvoeding.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

“Neemt mevrouw zichzelf serieus? Hou je koppie maar vooral onder het zand meid,” luidde één van de honderden reacties die binnenstroomden.

Emulgatoren

Mevrouw Hertzberger noemt zichzelf wetenschapster, maar is kennelijk niet goed op de hoogte van het nieuwste wetenschappelijke onderzoek.

Eind vorig jaar verscheen in de media een artikel over onderzoek waaruit is gebleken dat twee veelgebruikte emulgatoren in voedingsmiddelen, E433 en E466, zijn gelinkt aan een verhoogd risico op darmkanker.

De studie is door biomedische wetenschappers van de Georgia State University gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.

Emulgatoren worden aan veel bewerkte producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Het gaat onder meer om verpakt brood, mayonaise, margarine, ijs, sausjes en snoep.

Vorig jaar verscheen in vakblad Nature al een vergelijkbare studie, waaruit bleek dat muizen met een normaal immuunsysteem door E433 en E466 darmontstekingen ontwikkelden.

Volgens hoofdonderzoeker Benoit Chassaing kunnen de effecten die bij muizen zijn waargenomen ook bij mensen optreden.

Kleurstoffen

In 2007 publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Southampton een studie die veel stof deed opwaaien.

Een zestal kunstmatige kleurstoffen bleek in combinatie met het conserveermiddel benzoëzuur kinderen hyperactief te kunnen maken. In eerdere studies werden ook al vraagtekens gezet bij de additieven.

Het gaat om de volgende E-nummers: E102 (tartrazine), E110 (zonnegeel), E122 (azorubine), E124 (ponceau), E129 (allurarood) en E104 (chinolinegeel).

Kennelijk is deze studie ook aan mevrouw Hertzberger voorbij gegaan.

Dubbele petten

Eigenlijk is dat niet zo vreemd. Het agentschap dat in Europa onderzoek doet naar de veiligheid van E-nummers, de EFSA, blijkt nauwe banden te hebben met de voedselindustrie.

Lobbywaakhond CEO nam het voedselagentschap in 2013 onder de loep. Het bleek dat maar liefst 58 procent van alle experts van de EFSA banden had met de industrie.

Dat is niet mis.

Doorn in het oog

Als een wetenschapper en microbioloog een ode brengt aan E-nummers is dat voorpaginanieuws, maar iemand die een boek schrijft over de gevaren van E-nummers doet dat met gevaar voor eigen leven.

De Franse schrijfster Corinne Gouget, bekend van haar gidsje Wat zit er in uw eten? (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht, kwam in 2015 om het leven.

Er gingen in de Franse pers geruchten dat ze is vermoord.

Haar Nederlandse uitgever, Will Jansen, merkte op dat met name haar ex-man haar veel ellende bezorgde. Die was werkzaam bij een grote voedselproducent en waarschuwde haar hun twee kinderen bepaalde producten niet te eten te geven.

Daarop ging Gouget verder zoeken naar de herkomst en toepassing van allerlei E-nummers, met het gidsje als resultaat. Ze vertelde dat haar boek de voedingsindustrie een doorn in het oog was.

Diezelfde voedingsindustrie zegt de beweringen van mevrouw Hertzberger te ondersteunen.

Je verwacht het niet.

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

87 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bsch
Bsch
8 jaren geleden

Heb het gezien die aflevering, tenenkrommend.. staatstrol van de bovenste regionen. Waarschijnlijk konden ze wel weer wat reclame gebruiken na al die op waarheid getoetste bevindingen

Robin
Robin
8 jaren geleden

Je moet een wetenschapper ook niet geloven puurf om het feit dat degene een wetenschapper is.
Ook mensen met een opleidingstitel kunnen zo stom al een varken zijn. Ze kunnen vooral goed herhalen wat al voorgekauwd is.

J. Hofmans
J. Hofmans
8 jaren geleden

Ik weet niet wat zij geslikt heeft, maar zo’n persoon heb ik altijd een aandachts’meid’ genoemd.

‘Overheid, alsjeblieft ontdek mij. Geef me een baantje, zodat ik iedereen kan overtuigen dat het gif toch daadwerkelijk goed is voor het lichaam’.

Franss
Franss
8 jaren geleden

Eindelijk iemand die op durft te staan tegen de terreur van de “foodies”. Heel moedig van deze vrouw dat ze zelf nadenkt en niet met de modegrill van de dag meegaat. Als het aan de foodies ligt moet je zelf al je modevoedsel verbouwen en fokken (én een eetlepel klei per dag, pffff) en staat de vrouw weer continue in de keuken. Ik hoop dat ze het er levend vanaf brengt want ze bedreigt een legioen kookgekken die er hun dagelijkse brood mee verdienen. De karaktermoord is in ieder geval al begonnen, maar gelukkig hebben we haar boek nog altijd tot beschikking.

Perryz
Perryz
8 jaren geleden

Misschien zit er wel een andere gedachten achter deze wetenschapper 😉

Misschien wilt ze juist de discussie weer opgang helpen over de E-nummers door haar “ode”.
Ze is voorpagina nieuws en mensen reageren daar op dus is er weer aandacht voor 😉

AlbertV
AlbertV
8 jaren geleden

Er is tegenwoordig genoeg keus. Als je niet verslaaft bent aan ‘lekker’ en makkelijk eten is het niet heel moeilijk om de dagelijkse kostje zonder E-nrs bij elkaar te scharrelen.
Laat iedereen die dat wil zijn/haar lijf blootstellen aan dit spul, de toekomst zal leren of dat slim is.
Ikzelf neem het zekere voor het onzekere en vertrouw op wat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke vorm is.

William Tell
William Tell
8 jaren geleden

Dus mevrouw Hertzberger consumeert heel veel E-nummers…. daar hebben we binnenkort geen last meer van.

pleiadian
pleiadian
8 jaren geleden

Ik zag haar bij Pauw en vond haar echt ge-wel-dig! Vooral haar pleidooi om uitspraken te doen op basis van feiten en wetenschappelijk onderzoek en niet op basis van persoonlijke overtuigingen en geloof. Overduidelijk een intelligente dame. Bijzonder verfrissend!

mario
mario
8 jaren geleden

ze kan van mij wel een paar potjes met E-nummers krijgen kan ze lekker op haar brood smeren.

Sunshine
Sunshine
8 jaren geleden

Ze liegt niet als ze zegt dat E-nrs getest zijn. Wat echter NIET getest is, is de combinatie van E-nrs die wij binnenkrijgen. Dat is ook onbegonnen werk dus niet zo raar.

Mevrouw wetenschapster zou er goed aan doen te bedenken dat wij onderdeel van de natuur zijn. Ons lichaam is een natuurlijk systeem die met onnatuurlijke dingen geen raad weet. Stop er genoeg onnatuurlijke dingen in en het natuurlijke systeem raakt overbelast. We noemen dat ziekte.
Maar hé, laat je door mij niet tegenhouden. Wie e-nrs wil eten, ga vooral je gang. Probeer me alleen niet te vertellen dat het gezond is. Netzomin als vaccins gezond zijn, net zo min als straling gezond is. De natuur is gezond en we zouden er goed aan doen dat in het oog te houden.

Rob Steenwinkel
Rob Steenwinkel
8 jaren geleden

Ze heeft haar diploma`s gekocht net als zoveel ‘geleerden”!

densie
densie
8 jaren geleden

ze houdt niet zo van koken………..
goh!
en de magnetron…

Ingehuurd door Unilever of zo?

Haha nu Juglen Zwaan van a Healthy Life zal ook wel een artikel aan haar wijden…
Hij heeft trouwens die E-nummer lijst op zijn site…ga eens lezen…
jeeezz….dit is echt de wereld/Aarde op zijn kop…

Bord met E-nummers voor haar kop…

sorry
namaste

Kapiteintje Biff
Kapiteintje Biff
8 jaren geleden

Ik ben normaal gesproken erg voor kielhalen. Maar dat geldt voor mensen met normale verstandelijke vermogens.

in dit geval pleit ik voor gratie

math
math
8 jaren geleden

De consument kijkt en koopt tegenwoordig veel kritischer en is dmv. de digitalisering beter op de hoogte. De toegang tot informatie hierover is onbeperkt.

Roy
Roy
8 jaren geleden

Ook in fruit en groente zitten e-nummers, als je geen e-nummers meer binnen wilt krijgen moet je alleen nog water drinken en zout en suiker eten..

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Roeland
Roeland
8 jaren geleden

Nee, het boeit mij niet dat de supermarkt brood weg moet gooien… das hun probleem.
Ik wil gewoon vers brood. Ik zorg zelf wel dat ik het op heb, voordat het weg schimmelt. En dat moet de supermarkt ook doen. Zorgen dat het verkocht is voordat het weg schimmelt… Niet f*cking barium of plutonium er doorheen mengen zodat de schimmels er niet meer op kunnen groeien!

EdoHamm
EdoHamm
8 jaren geleden

Mevrouw Hertzberger dient dus duidelijk niet ons belang, onze gezondheid, maar het belang van de ‘Cabal’ met deze bewering. Ons in slaap houden, en langzaam vergiftigen.Hoe je het ook went of keert, voor velen is het gerustellend, als een ‘wetenschapster’ beweert, dat de E nummers niet schadelijk zijn.

Joris
Joris
8 jaren geleden

Ze leest voor uit een boekje geschreven door Corinne Couget.
Wat is er met deze schrijfster gebeurd?

Herman
Herman
8 jaren geleden

Mevrouw Hertzberger dient uitsluitend haar eigen belang, wat dat ook maar is. Aandacht, geld of allebeide. De voedingsindustrie, die ook uitsluitend hun eigen belang dient en dus niet dat van haar klanten, vind dit prachtig. Dat de voedingsindustrie mevrouw Hertzberger betaald heeft, of haar op een andere wijze heeft beloond of in de toekomst gaat belonen om deze uitspraken te doen is wel waarschijnlijk, maar niet makkelijk te bewijzen.
Natuurlijk zijn niet alle stoffen met een E-nummer ongezond, maar veel wel, zoals herhaaldelijk uit een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken is gebleken.
De tabaksindustrie heeft ook heel lang volgehouden, dat roken niet ongezond was.
DDT was ook niet gevaarlijk.
Glyfosaat mocht ook heel lang onbeperkt worden gebruikt. Was ook onderzocht (ja, ja).
Wij van WC-eend adviseren daarom: WC-eend.
O, ja, suiker is opeens ook niet meer verslavend volgens een recent onderzoek (door wie zou dat onderzoek gefinancierd zijn?).
Zo zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan, maar voor de korte-termijn-denkers (wellicht met aandelen van betreffende industrieën) is dat boter aan de galg gesmeerd.

War on Error
War on Error
8 jaren geleden

Wauw, dit draad stroomt snel vol. Veel van hetzelfde. Een paar trollen zijn er op gedoken.
‘War room’ van de voedingsindustrie? sok-popjes van de beruchte propaganda club Schuttelaar&partners? (‘Friends of Europe’ lobbyclub).

Veel feitenvrije posts. Van de zaak afleiden, van de ongemakkelijke waarheid.
Alles duidt op professionals, in de propaganda cq. ‘damage control’.

Dank 94news, dit is een alerte scoop! Rolde vanmorgen pats over het scherm. Wat blijkt? Er zit een wereld van manipulatie achter.
Hier de nodige hints; echt een kleurrijke narcist, die mw.; beetje in het rijtje vakidioten – ref. Robert Dijkgraaf bij DWDD – ook promotie op de publieke omroepen van ‘Agenda 2030’, depopulatie onder dekmantel van ‘duurzaamheid’. Enge vakidioot, eng en gevaarlijk; loopt naast zijn schoenen van zelfingenomenheid: (wordt wel een hele opsomming; sta toe, neem mij niet kwalijk – er is echt veel aan de hand op dit vlak)

Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver en microbioloog. Haar columns verschijnen wekelijks in ‘NRC Handelsblad’ en ‘nrc.next’. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op het zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën.

Ze deed postdoctoraal onderzoek aan de Washington University in Saint Louis. “Ode aan de E-nummers” is haar eerste boek.-<
Nou, dat doet bellen rinkelen!. Tik zoekwoorden ‘St. Louis’, ‘Monsanto’, wetenschapsfraude, mediamanipulatie. Dát zien we hier, big time!

Tik ‘Rosanne Hertzberger’, en scherm na scherm stroomt vol.
Ook in corrupt nazi-Nederland hebben de bekende propagandakanalen mw. in ’t zonnetje gezet, ondanks de misleiding, en feitenvrije beweringen. Zo gaven ze ‘TLC’ Louise Fresco ook podium om – feitenvrij – gmo’s te promoten, en ‘Rockerfeller’ Universiteit Wageningen. Nep-feiten, en nep-nieuws.

Moederconcern van propaganda kanaal NRC, het beruchte Belgische ‘Mediahuis’ naar eigen zeggen: ons businessmodel is winsten binnenharken met ‘branded content; NRC is omgebouwd van nieuwsblad naar een ‘Contant Brand’.

Hier een en ander uitgelicht, wat aard en bedoeling van deze mediaknuffel openbaren:
“In mei nam ik, na een lelijk conflict, gedesillusioneerd ontslag van mijn postdocbaan aan de universiteit. Ik mis het onderzoek heel erg. Maar die hermetische cultuur van je kaarten tegen de borst houden, dat gebrek aan openheid, dat mis ik niet.
Nu ik me buiten de academische poorten begeef, realiseer ik me pas hoe erg het is. Het is niet alleen het delen van data tussen onderzoekers. Het gaat ook gewoon om het kunnen lezen van de resultaten van wetenschappelijke studies.” https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/05/belachelijk-al-dat-onderzoek-achter-de-betaalmuur-3516768-a1514983

Ook geeft een inkijk in hoe geloofwaardig deze dame is:
“Ach, nuanceert Rosanne, ‘we waren rond de twintig jaar oud en de alcohol en hormonen liepen in pure vorm van de gevels.‘ Ik vraag me af hoe Swabismen als ‘wij zijn onze hormonen’ of ‘wij zijn ons alcoholpromilage’
“Uit de microbiologie heeft zij ook haar talent voor nuance vandaan.
Het woord zelf, ‘microbioloog’, staat zelfs ter nuance naast haar columns, die dan ook over Europa, bezuinigingen op defensie, tatoeages en Donald Trump gaan. Als u dat niet begrijpt, zet u dan eens de woorden ‘-Rosanne Hertzberger, microbioloog’ achter een willekeurig citaat van Cicero, misschien begrijpt u het dan.

Begrijp me niet verkeerd: zwijgcontracten zijn malafide dingen, maar ze verschillen tenminste op één belangrijk vlak met maffiose omerta-contracten.
Je hebt geen pistool tegen je hoofd als je er een tekent. Je kiest er zelf voor. Uit geilheid, uit nieuwsgierigheid, uit domheid, maar in ieder geval niet wegens een of ander hoger ideaal. http://www.propriacures.nl/2016/10/lah-pakt-een-herztje-he-hertzberger-lul/

Groundbreaking for the Monsanto Laboratory of the Life Sciences took place in 1965. The building was named for the Monsanto Corporation, the first building on the Washington University in St. Louis Danforth Campus to be named after a corporate body.

Monsanto is geen zelfstandig bedrijf, dat de eigen broek ophoudt. Het is een verlengstuk van corporate D.C., wordt betaald om dood en verderf te zaaien/oogsten! over de hele planeet.
http://monsantoblog.com/2009/04/27/agent-orange-and-monsanto/

Korte search leert dat mw. al platform kreeg in o.a.: Cook-and-Book.nl, Lindanieuws, bij Pauw, en het gaat (veel) verder: http://www.voedingnu.nl/Nieuws/Dietisten_omarmen_Hertzberger_s_ode_aan_E-nummers-170411140213

Mw. is dus bezig met een politieke missie, vermomd als wetenschapper

De media zal een diarree van dit soort nep nieuws qua E-nummers over het argeloze publiek uitstorten.

Jon
Jon
8 jaren geleden

Pak rammel moet dit domme wijf :’D

Back to top button
87
0
We lezen graag je reactie!x