Homepagina » Gezondheid » Wetenschapster haalt zich woede op de hals met controversiële ode aan E-nummers
Wetenschapster haalt zich woede op de hals met controversiële ode aan E-nummers

Wetenschapster haalt zich woede op de hals met controversiële ode aan E-nummers

Met haar ode aan de E-nummers in ons voedsel heeft microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger zich de woede van veel mensen op de hals gehaald.

Na een Volkskrant-interview, waarin ze kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen vierde, barstte op sociale media een discussie los over gezond eten, de voedselindustrie en opvoeding.

“Neemt mevrouw zichzelf serieus? Hou je koppie maar vooral onder het zand meid,” luidde één van de honderden reacties die binnenstroomden.

Emulgatoren

Mevrouw Hertzberger noemt zichzelf wetenschapster, maar is kennelijk niet goed op de hoogte van het nieuwste wetenschappelijke onderzoek.

Eind vorig jaar verscheen in de media een artikel over onderzoek waaruit is gebleken dat twee veelgebruikte emulgatoren in voedingsmiddelen, E433 en E466, zijn gelinkt aan een verhoogd risico op darmkanker.

De studie is door biomedische wetenschappers van de Georgia State University gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.

Emulgatoren worden aan veel bewerkte producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Het gaat onder meer om verpakt brood, mayonaise, margarine, ijs, sausjes en snoep.

Vorig jaar verscheen in vakblad Nature al een vergelijkbare studie, waaruit bleek dat muizen met een normaal immuunsysteem door E433 en E466 darmontstekingen ontwikkelden.

Volgens hoofdonderzoeker Benoit Chassaing kunnen de effecten die bij muizen zijn waargenomen ook bij mensen optreden.

Kleurstoffen

In 2007 publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Southampton een studie die veel stof deed opwaaien.

Een zestal kunstmatige kleurstoffen bleek in combinatie met het conserveermiddel benzoëzuur kinderen hyperactief te kunnen maken. In eerdere studies werden ook al vraagtekens gezet bij de additieven.

Het gaat om de volgende E-nummers: E102 (tartrazine), E110 (zonnegeel), E122 (azorubine), E124 (ponceau), E129 (allurarood) en E104 (chinolinegeel).

Kennelijk is deze studie ook aan mevrouw Hertzberger voorbij gegaan.

Dubbele petten

Eigenlijk is dat niet zo vreemd. Het agentschap dat in Europa onderzoek doet naar de veiligheid van E-nummers, de EFSA, blijkt nauwe banden te hebben met de voedselindustrie.

Lobbywaakhond CEO nam het voedselagentschap in 2013 onder de loep. Het bleek dat maar liefst 58 procent van alle experts van de EFSA banden had met de industrie.

Dat is niet mis.

Doorn in het oog

Als een wetenschapper en microbioloog een ode brengt aan E-nummers is dat voorpaginanieuws, maar iemand die een boek schrijft over de gevaren van E-nummers doet dat met gevaar voor eigen leven.

De Franse schrijfster Corinne Gouget, bekend van haar gidsje Wat zit er in uw eten? (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht, kwam in 2015 om het leven.

Er gingen in de Franse pers geruchten dat ze is vermoord.

Haar Nederlandse uitgever, Will Jansen, merkte op dat met name haar ex-man haar veel ellende bezorgde. Die was werkzaam bij een grote voedselproducent en waarschuwde haar hun twee kinderen bepaalde producten niet te eten te geven.

Daarop ging Gouget verder zoeken naar de herkomst en toepassing van allerlei E-nummers, met het gidsje als resultaat. Ze vertelde dat haar boek de voedingsindustrie een doorn in het oog was.

Diezelfde voedingsindustrie zegt de beweringen van mevrouw Hertzberger te ondersteunen.

Je verwacht het niet.



Vind je dit interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

87 reacties

  1. Je moet een wetenschapper ook niet geloven puurf om het feit dat degene een wetenschapper is.
    Ook mensen met een opleidingstitel kunnen zo stom al een varken zijn. Ze kunnen vooral goed herhalen wat al voorgekauwd is.

    44 likes
    • Vraag me af door wie ze gesponsord word om deze onzin uit te kramen

      22 likes
      • Zo’n cliché hier! Als iemand iets zegt dat hier niet past, dan wordt hij/zij betaald door de elite/illuminati/vul-iets-in-waar-je-tegen-bent-en-die-je-verantwoordelijk-acht-voor-jouw-ellende.

        24 likes
        • Precies, net zoals dat alle ‘anders denkers’ aluhoedjes worden genoemt.
          Gekken zonder leven.

          Tja, zo gaat dat tegenwoordig, of je bent voor of je bent tegen.
          Maar als je opkomt voor E nummers ben je een waarheids ontkenner, en dan ben je dom of een betaalde trol.

          Nou schat ik de meeste wetenschappers in als nuchtere mensen die in het algemeen niet dom zijn, dan blijft er nog maar één optie over….
          Vrij simpel lijkt mij.

          13 likes
          • Wel eens gehoord van het gezegde: “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”?

            17 likes
          • Anne,

            Ik heb diverse wetenschappers in mijn vriendenkring. Oprechte mensen op zoek naar objectieve kennis, die gedreven worden door nieuwsgierigheid en verwondering. Het zijn *juist* de wetenschappers die een open geest hebben en bereid zijn hun eigen (voor)oordelen los te laten als de feiten een andere kant op wijzen!

            13 likes
          • Het probleem is dat alu-hoedjes steeds vaker gelijk krijgen.

            11 likes
          • Super Size me heeft niets te maken met e-nummers maar met te veel calorieen en niet verantwoord eten.

            Wim Meij van het AD heeft precies dezelfde test gedaan m.b.v. een dietiste. Hij lette in tegenstelling tot Morgan Spurlock wel op de calorie inname en at regelmatig de salades op het einde van de rit was hij afgevallen, zijn bloeddruk was gedaald en was verder gewoon gezond.

            11 likes
          • E-nummers gezond ?
            Kant en klaar maaltijden gezond ?
            Super size me:

          • “@Roy, je vergelijking met Wim Mey gaat niet op. Bij Super Size me was de regel:”

            Mijn punt was en dat negeer je heel slim, is dat die slapstick die een documentaire moet voorstellen niets met e-nummers te maken heeft maar met calorietoename en onverantwoord eten i.c.m niet sporten of bewegen..

            Alleen deze belachelijke regel definieert de hele docu al..
            “en de vraag of je wilt supersizen moet je met ja beantwoorden..”

            Ook al is de regel dat je er ontbijt, lunchet en dineert, dan nog gaat het er om wat je zelf allemaal naar binnen schuift.

            Waarom zie je bijvoorbeeld van Morgan Spurlock geen log van wat hij daar allemaal gegeten heeft?..

            5 likes
          • @Roy, je vergelijking met Wim Mey gaat niet op. Bij Super Size me was de regel:
            Ontbijt, lunch en diner bij McD eten en aan het einde van de maand moet je elk gerecht van McD 1 keer gegeten hebben en de vraag of je wilt superizen moet je met ja beantwoorden..
            Die journalist van het AD die heeft een heel ander standpunt ingenomen door te stellen dat je wel een gebalanceerde voeding kunt krijgen bij McD.

            2 likes
      • Hets is simpel. De E nummers zijn in het leven geroepen omdat er een aantal dubieuze tussen zitten die men niet graag bij naam op hun produkt wil zetten. Om dit voor elkaar te krijgen heeft men gelobbyd om het gros van de stoffen E nummers te geven. De dubieuze stoffen verdwenen zo uit het zicht in het E nummer woud tussen de meerderheid van totaal onschuldige E stoffen. MAAR wat doe je er aan? Iedere stof op aarde is giftig. De dosering van de stof bepaalt of de stof schade toebrengt aan ons systeem. Alle geneesmiddelen en alle voedingsmiddelen zijn in grote dosis giftig. Zelfs water. Check eerst eens hoe giftig zout is, en hoe giftig E621 is!
        https://en.wikipedia.org/wiki/Median_lethal_dose

        Zout is meer dan 5,5 keer giftiger dan E621. Ik denk dat jij na ongeveer 200 tot 300 gram zout van je stokje gaat.
        E621 daarin tegen is zelfs minder giftig dan Vitamine C.

        Bewaar dat overzicht het is goud waard:

        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Median_lethal_dose

        Het is dus de dosering die net zo belangrijk is als het E nummer. Eigenlijk nog belangrijker. Dat men bedachtzaam is over wat men eet is heel begrijpelijk. Je hebt maar 1 leven en maar 1 lichaam. Producenten sluiten de ogen voor effekten op de langere termijn denk aan 20 30 jaar waarbij de consumenten hun produkten overmatig nuttigen en niet-wateroplosbare stoffen zich ophopen in het lichaam. Bezorgdheid van mensen wegzetten als massahysterie is een karikatuur. De tijden zijn veranderd met de komst ban het internet wil men zelf zoeken naar tekst en uitleg. Dit is begrijpelijk en is iets goeds. Het probleem zit hem niet in de kwaliteit maar de kwantiteit waarmee bepaalde E nummers worden genuttigd.

        1 likes
        • “Het probleem zit hem niet in de kwaliteit maar de kwantiteit waarmee bepaalde E nummers worden genuttigd. ”

          Ik denk dat dit de essentie van het hele verhaal is…

          3 likes
    • varkens zijn niet dom! varkens zijn net zo slim als honden, bewezen feit!

      15 likes
      • Of zoals Churchill het zo mooi zei.

        Katten kijken omlaag naar ons, honden kijken omhoog naar ons.
        Daarom houd ik van varkens, die zien ons als gelijken.

        😄

        5 likes
    • En daar komt bij dat dit artikel maakt dezelfde fout als deze “wetenschapper”:

      Emulgatoren worden aan veel bewerkte producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen

      moet zijn:

      Emulgatoren worden aan veel bewerkte producten toegevoegd omdat er ingrediënten in zitten die niet mengen willen. (bijvoorbeeld in krentenbollen deeg gaat water maar ook vet. Dit mengt niet en daarom zou je bijvoorbeeld een paar drupjes citroensap kunnen toevoegen als emulgator en nu mengt het beter met daarbij aangetekend dat er in de werkelijkheid natuurlijk geen citroensap wordt gebruikt maar een zeer synthetisch product)

      9 likes
    • Ehm…knullen en knulinnen, de NRC is totaal gecorrumpeerd door politiek correcte New World Order promotende zelfbenoemde moreel verheven gutmenschen zonder enig schaamtegevoel. Van de dagbladen is alleen het FD nog enigszins neutraal. En kijk geen televisie meer…en kijk hoe sterk je opknapt.

      2 likes
      • Ha, heb ik gedaan!

        Zie hieronder mijn antwoord op een aanbod van het NRC.

        Beste dames en heren,

        Hartelijk dank voor uw aanbod. Ik had sinds mijn studententijd (jaren ’80) een abonnement op het NRC Handelsblad, het was DE kwaliteitskrant van Nederland. Alles was keurig verzorgd, goede artikelen, mooie foto’s en geen (nauwelijks?) taalfouten. Helaas, is dat niet meer zo. Uitgezonderd een aantal goede artikelen en columns, is er niet veel overgebleven van de krant. En dat is jammer.

        Het is allemaal copy-paste journalistiek geworden. Alles wordt klakkeloos overgenomen van (vooral) de 6 grote media “outlets”. NRC Handelsblad is helaas gewoon een MainStream Medium geworden. De redacteuren en journalisten worden met de dag dommer. Voorbeelden uit 2014:

        Biograferen – Frits Abrahams 2 dec
        Vorige week trapte een hogere overheidsinstantie aan de rem – Joeri Boom 8 dec (India vervuiling)
        Essayerende geest – Marjoleine de Vos – 6 juni
        Bevragen in plaats van vragen/vroegen of vragen stellen
        Driedubbel in plaats van drievoudig (of zesvoudig)
        Enthousiasmeren in plaats van iemand of meerdere personen enthousiast maken
        De Havo in plaats van HET Havo, immers we zeggen wel HET Vwo
        Eén iemand in plaats van een persoon of iemand
        Vervoegen is ook moeilijk voor een aantal personen: nog veel meer, nog veel minder, heel erg jammer

        En het stuk van Raymond van den Boogaard (van 25 november) die denkt alle wijsheid in pacht te hebben wanneer hij emeritus hoogleraar Karel van Wolferen (oud correspondent van NRC Handelsblad!!) beschrijft als “zelfbenoemde deskundige”. Wat een arrogantie van de heer Van den Boogaard!
        Wist hij al vantevoren hoe het met het neerhalen van de MH17 zat, dat hij Joost Niemöller onderuit haalde? Het onderzoek hiernaar door de autoriteiten was en is in-en intriest. Dat weet iedereen die NIET de verhalen gelooft die door de MSM worden/werden gepubliceerd. Buiten Europa en de USA/Canada, lacht de rest van de wereld ons uit over de geheime deals die zijn gesloten en de manier waarop het onderzoek is verricht.

        En de artikelen die werden gepubliceerd over de burgeroorlog in Ukraïne? Een ordinaire “color revolution” gesponsord door de CIA, zoals zo vaak is gebeurd in de rest van de wereld: Zuid Amerika, Afrika en Azië. Maar nee, het is allemaal de schuld van Putin en de Russen.

        Voor degenen die nog steeds denken dat Amerikanen heilig zijn en ons hebben bevrijd van de Duitsers zou ik zeggen, lees dit stuk eens:
        http://cluborlov.blogspot.ca/2015/08/peculiarities-of-russian-national.html

        En dit:
        http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/10/23/gore-vidal-the-united-states-of-amnesia

        Mijn zwager, wijlen de heer **********, was ook geabonneerd op het NRC Handelsblad en ik kan u vertellen dat hij zich in zijn graf zou omdraaien over het verval van het blad en de journalistiek.
        Ik vind het jammer dat het zover is gekomen, maar ik lees al ongeveer een jaar de artikelen op de volgende websites:

        De Wereld Morgen België
        The Saker
        Voltaire Network
        Club Orlov
        Paul Craig Roberts
        Sputnik
        Russia Insider
        Information Clearing House
        The International Reporter
        Syria News
        Consortium News
        Global Research
        Fort Russ
        Moon of Alabama
        De Lange Mars

        En nee, behalve Sputnik blijven de andere websites leven van donaties van burgers van over de hele wereld.
        Ik ben nu beter geïnformeerd dan toen ik alleen NRC Handelsblad las en het nieuws volgde van de staatsomroep NOS.

        Tenslotte wil ik dit nog kwijt:
        De USA is sinds haar onafhankelijkheid in 1776 tot de dag van vandaag, in 95% van de tijd direct of indirect betrokken geweest bij gewapende conflicten over de hele wereld.
        So, who is the bad guy?

        Met vriendelijke groet,

        2 likes
  2. Ik zag haar bij Pauw en vond haar echt ge-wel-dig! Vooral haar pleidooi om uitspraken te doen op basis van feiten en wetenschappelijk onderzoek en niet op basis van persoonlijke overtuigingen en geloof. Overduidelijk een intelligente dame. Bijzonder verfrissend!

    20 likes
    • pleiadian
      Meen je dat nou serieus of niet? Chemische stoffen horen niet in een menselijk lichaam thuis. Als je naar de achtergrond van mwtje Hertenberger kijkt, zie je dat ze heeft gestudeerd op Amerikaanse universiteiten en dan moet al een alarmbeltje gaan rinkelen. Die worden in veel gevallen gesponsord door voedsel en farma industrie. Ze heeft ook bij Nestle gewerkt. Je zou haar als lobbyist kunnen bestempelen van de voedselindustrie. Dat ze er zo prat op gaat dat E-nummers EU goedgekeurd zijn is lachwekkend, omdat daar vaak lobbyisten van multinationals onderzoek doen en dus niet betrouwbaar. Als je lijsten van E-nummers bekijkt op veiligheid is 75% niet veilig tot gevaarlijk. Eeet smakelijk!!!!

      16 likes
      • [ Chemische stoffen horen niet in een menselijk lichaam ]
        Meen je dat nou serieus of niet?
        Jij bent één grote wandelende chemische fabriek, ALLES is chemie.

        16 likes
        • Frans
          als je het verschil niet wil zien tussen natuurlijke chemie en industrie chemie, dan zou ik zo zeggen, eet je lekker suf aan die e-nummers. Ik maak alles wel lekker vers klaar en dat is nog lekker ook.

          10 likes
        • Chemie wat in belans is.
          Daarom moet je kunnen kiezen om dat belans te houden of te verstoren.
          Ieder mens heeft recht op een keuze, als je lekker veel E nummers wilt eten, mijn zegen heb je.
          Maar als je het niet wilt moet dat ook kunnen…

          Als jij iedere dag een pot rattengif wilt innemen dan mag dat, maar laat andere ook de vrije keuze om dat niet te doen.

          5 likes
      • Ja dat meen ik serieus Loki. Veel E nummers zijn stoffen die gewoon in de natuur voorkomen. Zoals citroenzuur E330, agar-agar E406, carrageen E407, johannesbroodpitmeel E410. Zelfs kukurma -wat hier vaak als wondermiddel wordt aangehaald- is gewoon E100.

        Het E labeltje geeft enkel aan dat het toegestaan additief is binnen Europa. Europa heeft wat dat betreft overigens de strengste eisen wereldwijd.

        Overigens moet de discussie op inhoud en niet op de persoon zoals je in het tweede deel van je reactie doet!

        16 likes
        • Pleiadian
          Dat bedoel ik dus die andere 25%, maar de rest is en blijft giftig. Maar je kunt je ook afvragen in hoeverre van die 25% chemisch is behandeld om die stoffen te verkrijgen en welke producten van GMO afkomstig zijn. Dan blijft er dus maar bar weinig over.

          10 likes
    • Dat je naar pauw kijkt zegt al genoeg….

      21 likes
  3. Ik weet niet wat zij geslikt heeft, maar zo’n persoon heb ik altijd een aandachts’meid’ genoemd.

    ‘Overheid, alsjeblieft ontdek mij. Geef me een baantje, zodat ik iedereen kan overtuigen dat het gif toch daadwerkelijk goed is voor het lichaam’.

    17 likes
    • Het gehalte aan reacties die op de man spelen (ze wordt betaald, heeft wat geslikt, is een aandachtsmeid, heeft haar diploma’s gekocht) is zelden zo hoog als bij Hertzberger.
      Dat geeft aan dat je iemand als persoon moet afserveren omdat dat blijkbaar met argumenten niet lukt. Jammer, dat vervuilt een open discussie.

      15 likes
      • misschien was hitler ook wel een toffe pik, maar het feit dat hij andere mensen in een berg ellende of de dood storten, weerhoud ons ervan om hem op karakter te beoordelen.

        of om het wat korter door de bocht te zeggen.
        Zij promoot de vergiftiging van de mensheid, dan ben je in mijn ogen ook gewoon een druiprek.
        Net zoals ik jou ook een druiprek vind vind FranSS

        9 likes
        • Ha, het echte schelden is begonnen. Dan heb je het pleit definitief verloren.

          13 likes
          • Er is niets verloren, het is geen discussie over eer of iets dergelijks.
            De strijd voor gezond eten is nog steeds daar, en zal altijd daar blijven.
            Of ik de strijd nog met mensen zoals jou, pleiadian of rob ter horst moet aangaan?
            Jazeker! Onrecht hoort tegen gesproken te worden, al probeer ik deze meestal op een beschaafde manier te doen.
            Maar frustraties horen ook bij de discussies.
            Soms als je je hart even uitstort, heb je weer ruimte om verder te gaan.
            En sinds waneer is druiprek een scheldwoord?
            Niet zo fijngevoelig franSS

            8 likes
          • Je hoeft met mij geen strijd aan hoor. Voor mij is er maar één strijd: Is een uitspraak gebaseerd op wetenschappelijke feiten of op vooroordelen!

            8 likes
        • Een beetje sneu toch wel om dit soort reacties te lezen. Is dit het niveau van een bewuste mens die zoekt naar een betere wereld?

          12 likes
          • Het is inderdaad sneu.
            Dat je als weldenkend en spiritueel mens je zo hard je best moet doen om iets normaals als gezond eten te willen hebben.

            8 likes
  4. Ze liegt niet als ze zegt dat E-nrs getest zijn. Wat echter NIET getest is, is de combinatie van E-nrs die wij binnenkrijgen. Dat is ook onbegonnen werk dus niet zo raar.

    Mevrouw wetenschapster zou er goed aan doen te bedenken dat wij onderdeel van de natuur zijn. Ons lichaam is een natuurlijk systeem die met onnatuurlijke dingen geen raad weet. Stop er genoeg onnatuurlijke dingen in en het natuurlijke systeem raakt overbelast. We noemen dat ziekte.
    Maar hé, laat je door mij niet tegenhouden. Wie e-nrs wil eten, ga vooral je gang. Probeer me alleen niet te vertellen dat het gezond is. Netzomin als vaccins gezond zijn, net zo min als straling gezond is. De natuur is gezond en we zouden er goed aan doen dat in het oog te houden.

    10 likes
    • [ De natuur is gezond ]
      Ja joh, eet nog een kilo abrikozenpitten of amandelnootjes met arsenicum er in. Een dessert van kogelvis en je hoeft nooit meer te eten. Of een litertje aardolie.

      15 likes
      • Hoor je jezelf?
        Wat probeer je in Gods naam te verdedigen?

        11 likes
        • Nee, ik lees mezelf.
          [ Wat probeer je in Gods naam te verdedigen? ]
          Stel je die vraag ook eens aan jezelf?
          God bestaat zéér hoogstwaarschijnlijk niet, dus in zijn naam doe ik niks.
          Ik verdedig gezond verstand en wetenschap tegen misvattingen, misleidingen en waanideeën.

          14 likes
          • Zoals chemische dingen die niet in eten horen?
            Of wetenschap wat gekocht is?
            Misleidingen en waanideeen ingegeven door misinformatie en propaganda?

            Ja ik luister wel naar mezelf, naar me hart en mijn lichaam.
            Die vertellen mooie dingen, zoals wat goed is en wat niet.

            Dat god zeer waarschijnlijk niet bestaat is tevens ook een vreemde opmerking.
            Maar begrijpbaar voor iemand die het onverdedigbare verdedigt.

            Gezien het aantal gelovige dat de aarde bezit, lijkt dit een mening van een verlore ziel.
            Kijk in jezelf franSS, daar liggen de antwoorden, de liefde en de stem van je goddelijke zelf.

            7 likes
    • De natuur is niet gezond. Parasieten, virussen, bacterieen, gifitge planten, dieren die steken, bijten etc. Laten we eerlijk zijn, de natuur is één grote stijd om het bestaan.

      De natuur zien als “goed” en chemie als “slecht” is kortzichtig. Er is geen onderscheid tussen de twee. Het leven zelf is chemisch. Eten is chemie, ademen is chemie, voortplanting is chemie enzovoort. Zonder chemische processen gebeurt er niks.

      12 likes
      • De natuur geeft je de middelen om gezond te blijven.
        Een gezond lichaam weerstaat de meeste ongezonde dingen.
        Daarom is het ook belangrijk om je lichaam niet vol te stoppen met dingen die je uit balans halen.
        Zoals E nummers 👍😁 (dank voor het onderbouwen van mijn pleidooi)

        Daar gaat de hele disscussie over….
        Wel even blijven opletten aub.

        7 likes
        • Waarom denk je dat e nummers je “uit balans halen”? Wat bedoel je met uit balans halen?
          Welk onderzoek of studie toont dat aan?

          Volgens welk mechanisme denk je dat natuurlijke stoffen beter voor je zijn dan synthetische stoffen? Een “chemisch” molecuul (neembijvoorbeeld citroenzuur) is identiek aan een “natuurlijk” molecuul. Het bestaat uit exact dezelfde bouwstenen. Waarom is de één beter dan de ander? Welk wetenschappelijk bewijs is daarvoor?

          Ik heb overigens niks voor of tegen e nummers. Voor mij is het belangrijk dat als je een uitspraak doet over wat goed of slecht is, dat dat gebaseerd is op onderzoek en feiten in plaats van meningen en vooroordelen.

          9 likes
  5. Eindelijk iemand die op durft te staan tegen de terreur van de “foodies”. Heel moedig van deze vrouw dat ze zelf nadenkt en niet met de modegrill van de dag meegaat. Als het aan de foodies ligt moet je zelf al je modevoedsel verbouwen en fokken (én een eetlepel klei per dag, pffff) en staat de vrouw weer continue in de keuken. Ik hoop dat ze het er levend vanaf brengt want ze bedreigt een legioen kookgekken die er hun dagelijkse brood mee verdienen. De karaktermoord is in ieder geval al begonnen, maar gelukkig hebben we haar boek nog altijd tot beschikking.

    19 likes
    • De foodies bedreigen niemand.
      Die willen alleen gezond eten, dat is wat de voedselindustrie ons probeerd moeilijk te maken.
      Zoals e nummers geen e nummers meer noemen, maar dubieuze andere namen geven die minder opvallen..

      Tevens is een maaltijd met verse ingrediënten gewoon binnen een half uur te maken.
      Zonder een schep klei erin en toch gewoon gezond.

      En de tijd dat vrouwe alles in huis moeten doen lijkt me onderhand wel over toch? Toch?

      14 likes
      • Vanwege de idiote hetze tegen E-nummers zeggen ze niet meer “verpakt onder E948”, maar “verpakt onder zuurstof”. In plaats van E100 schrijven ze Kurkuma en als mensen idioot bang voor nitriet zijn voegen ze snijbietensap toe, dat via een chemische reactie in nitriet omgezet wordt.
        Maar de voedingsindustrie maakt het jou echt niet moeilijk om je eigen ding te doen.

        13 likes
  6. Ook in fruit en groente zitten e-nummers, als je geen e-nummers meer binnen wilt krijgen moet je alleen nog water drinken en zout en suiker eten..

    11 likes
    • Alleen in de gesneden of verpakte groentes en fruiten geloof ik.
      Op een appel zit alleen wat dodelijke bestrijdingsmiddelen…. zucht.
      Maar die vallen niet onder de E nummers lol.

      7 likes
      • In fruit zit bijvoorbeeld citroenzuur, beter bekend als e330.

        10 likes
        • Er zijn inderdaad natuurlijke E nummers, maar de meeste zijn chemisch bewerkt.
          Waardoor er weinig natuurlijks overblijft..

          6 likes
          • “Alleen in de gesneden of verpakte groentes en fruiten geloof ik.”

            Toch iets beter je huiswerk doen 😉

            In elk stuk fruit zitten E-nummers (genseden of niet). In blauwe bessen alleen al zitten meer dan 11 e-nummers,

            https://img.wonderhowto.com/img/04/60/63526091431786/0/food-chemistry-ingredients-organic-all-natural-fruits-eggs-are-not-what-youd-expect.w1456.jpg

            In champignons zit dan weer o.a. hydrazine (wordt ook toegepast als raketbrandstof).

            In aardappelen zit o.a. solanine (een natuurlijke gifstof). In een pit van een kers zit oa. waterstofcyanide, als je deze pit enigszins beschadigt krijg je dit binnen, een kleine hoeveelheid kan al leiden tot duiziligheid, braken, hoofdpijn etc…

            Ook in de zaden van appels en peren zit cyanide, mensen die ook de pitten op eten krijgen deze gifstof dus ook binnen. In cassave zit cyanogene glucociden (blauwzuur), dit kan in het lichaam dan weer omgezet worden naar Cyanide..

            Voornamelijk in tomaten die nog niet helemaal rijp zijn zit o.a. de stof glycoalkaloïde (zit ook in bijvoorbeeld paprika of aardappelen), deze stof kan maagpijn en nervositeit veroorzaken. In de bladeren van rabarber zit oxaalzuur (net als in spinazie, peterselie en meer groenten), een stof die je terugvindt in antiroestmiddelen en bleekwater. In verschillende rijstsoorten zit arsenicum, wat kan leiden tot o.a. ontstekingen of bijv. hartziekten en kanker.

            Zo kan ik nog wel even doorgaan.. Dus “natuurlijk” staat niet gelijk aan “goed voor je”..

            E-296 bijvoorbeeld is appelzuur, dit is een natuurlijk e-nummer maar wordt ook synthetisch geproduceerd.. De synthetisch variant is identiek aan de natuurlijke…

            Men hoort wat of leest wat en neemt niet even de moeite om verder te kijken..

            10 likes
          • “De natuurlijke e-nummers in groente en fruit zijn dusdanig in verhouding gecombineerd dat het lichaam die kan opnemen en verwerken.”

            Ligt er maar net aan hoeveel je er van binnen krijgt en hoe je het bereid en zo is het met alles…

            http://www.volkskrant.nl/archief/27-kinderen-dood-door-een-snack~a644288/

            http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/114020-cyaanvergiftiging-abrikozenpitten-of-blauwzuur.html

            5 likes
          • De natuurlijke e-nummers in groente en fruit zijn dusdanig in verhouding gecombineerd dat het lichaam die kan opnemen en verwerken.
            Pure suiker heeft bijv. een negatieve werking op het lichaam, echter melasse verwerkt het lichaam goed en zit bovendien bordevol voedingsstoffen.

            Broccoli bevat in de juiste verhoudingen bijv. calcium, magnesium, ijzer en koper in die verhouding dat ze goed opgenomen worden door het lichaam.
            Door e-nummers toe te voegen ontbreekt die natuurlijke verhouding.

            1 likes
  7. Er is tegenwoordig genoeg keus. Als je niet verslaaft bent aan ‘lekker’ en makkelijk eten is het niet heel moeilijk om de dagelijkse kostje zonder E-nrs bij elkaar te scharrelen.
    Laat iedereen die dat wil zijn/haar lijf blootstellen aan dit spul, de toekomst zal leren of dat slim is.
    Ikzelf neem het zekere voor het onzekere en vertrouw op wat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke vorm is.

    15 likes
    • Probeer jij eens zonder E-nummers te eten. Dan kun je hier lezen wat je o.a. niet meer mag eten:
      http://www.volkskrant.nl/opinie/hertzberger-heeft-gelijk-dat-de-voedselgoeroes-een-religie-prediken~a4486320/

      Qoute: “dan eet je dus geen tomaten, rozenbottels of watermeloen, want daarin zit de rode kleurstof lycopeen (E160d). Je eet ook geen wortels (bevat caroteen, E160a), geen appels (appelzuur is E296), geen zure augurken of mayonaise (azijnzuur is E260) en citrusfruit (bevat citroenzuur, E330). Caparn zal evenmin karnemelk of yoghurt drinken (melkzuur is E270).”
      En zo voorts.

      13 likes
      • Het gaat om de chemische bewerking hiervan.
        Of soms, zoals vitamine E, word die geheel op een chemische wijzen vervaardigt.
        De verdediging van onnatuurlijke producten is onnatuurlijk op zichzelf.
        Het gebrek aan het geven van die keuze is waanzin.

        5 likes
        • Jij bent door chemische bewerking ontstaan.
          Stoort je dat niet?
          Vitamine E is C29-H50-O2.
          Of dat uit een chemiefabriek of uit een sinaasappel komt, het blijft C29-H50-O2 en heeft hetzelfde effect. Als het niet C29-H50-O2 is mag het geen vitamine E heten.

          8 likes
          • Ten eerste even, iedereen gebruikt het woord chemisch en daar is hier in deze context geen sprake van, dit duid op het creëren van een reactie tussen 2 stoffen.

            Het juiste woord is synthetisch, of te wel het moleculair namaken van natuurlijke moleculen. Die overigens nooit exact gelijk worden aan de natuurlijk variant en close enough is voor de industriëlen voldoende, als het maar geld opleverd. Dus caroteen is echt niet het zelfde als wat in je wortel zit. En als het ze al zou lukken dat exact identiek te maken dan zijn ze er nog niet want je heb ook nog sub atomair niveau en als je dat er bij betrekt dan is de synthetische variant verre van het zelfde!

            Door de natuur gecreerde stoffen zijn biologisch en in het lab nagemaakte stoffen (dus nagemaakte moleculen) zijn synthetisch. Chemisch gaat slechts op voor enkele stoffen, bijvoorbeeld salmiak is een reactie tussen chloor en ammonium.

            Door de natuur gecreëerde stoffen is niets mis mee alleen die kun je niet patenteren. En dit is precies wat Big FOOD/AGRO/FARMA doen. Het synthetisch(dus niet chemisch) namaken van de natuurlijke moleculen want die kun je wel patenteren. Over het algemeen gaat dit “goed” en is de werking van het synthetische molecuul vergelijkbaar met die van de natuurlijke, voor zover ze nu kunnen/willen gaan. Toch is het zo als je deze stofjes op sub moleculair niveau(quantum niveau) gaat bekijken dan zijn ze niet het zelfde en men weet niet welke invloed dat precies heeft want over de quantum mechanica is nog lang niet alles bekend. Daarnaast is het zo dat voor bijvoornbeeld de cannabis plant dit niet opgaat, voor THC en CBD zijn al vele pogingen gedaan die op atomair niveau redelijk gelijk zijn maar toch werkt synthetische CBD niet tegen kanker. Dit blijkt een van de stoffen te zijn die alleen maar werken als ze op quatum niveau ook identiek zijn en zo ver zijn ze nog lang niet. Je kunt de cannabis niet patenteren en dus ook niet namaken. Daarom wordt deze plant ook zo onderdrukt anders is het een bedreiging voor vele verdien modellen. Een stofje dat op moleculair niveau gelijk is aan de natuurlijke variant maar op sub atomair niveau niet is eigenlijk een heel ander stofje en je mag maar hopen dat het je geen problemen op levert, niemand kan bewijzen dat het wel of niet goed voor je is want dan zouden we eerst de Quantum mechanica compleet moeten krijgen. Iedereen die een beetje gezond verstand heeft weet natuurlijk ook wel dat dit systeem niet is om de mens te dienen maar hun verdien model anders hadden ze niet de noodzaak gevoeld om alle natuurlijke moleculen synthetisch na te maken, deze moleculen zijn er immers al. Als dat R&D geld voor iets wat natuurlijk al bestaat? Jij gaat ook niet de baksteen opnieuw uitvinden die is er ook wel. Dat alleen moet je al meer dan genoeg zeggen!

            5 likes
          • Jij zegt het, de gekochte wetenschap onderbouwd het.
            Maar dat maakt het nog niet waar.

            Nee het stoort mij totaal niet dat ik ontstaan ben door chemie, maar een monsanto of Unilever hoeft daar niet uit winstbelangen aan mee te doen.

            Maar ze mogen van mij hoor, maar dan wil ik wel de keuze of ik het wil gebruiken of niet.
            En daar zit het knel punt…

            0 likes
          • Nooit van isomeren gehoord ?

            0 likes
  8. ze houdt niet zo van koken………..
    goh!
    en de magnetron…

    Ingehuurd door Unilever of zo?

    Haha nu Juglen Zwaan van a Healthy Life zal ook wel een artikel aan haar wijden…
    Hij heeft trouwens die E-nummer lijst op zijn site…ga eens lezen…
    jeeezz….dit is echt de wereld/Aarde op zijn kop…

    Bord met E-nummers voor haar kop…

    sorry
    namaste

    8 likes
    • Yep, daar is hij weer… als je hier een andere mening hebt dan wordt vast je betaald door de industrie. Speel toch eens op de bal, niet op de man… of vrouw in dit geval 😉

      12 likes
      • Volgens mij geeft deniese gewoon haar mening zonder de vrouw in kwestie aan te vallen.

        jullie vallen in herhaling…

        Dat zegt mij dus dat we alles hebben besproken op dit onderwerp.
        Als de laatste verdediging, de verdediging van de persoon in kwestie is, ipv de onzin die ze uitkraamt, dan houd de disscussie op.

        Iedereen mag fan van iemand zijn (of geen fan van iemand), maar het mogen dus duidelijk zijn dat haar mening erg dubieus is en totaal onderbouwd.
        En dat het erg vreemd is dat mensen een zo afwijkende mening van de echte wetenschap geven.
        Of ze dit doen omdat ze een laag IQ hebben of een dubieuze betaalde baan, dat doet er niet toe (maar iedereen mag hier een mening over geven).

        4 likes
        • dank je…
          weet je…
          ik heb dertig jaar studie achter rug…
          dertig jaar geleden werd ik wakker…
          antroposofie..
          biol.dyn. landbouw is daar onderdeel van…
          de Michaelische school voor Geneeskunst gedaan…
          Klass. homeopathie o.a.
          verder autodidactisch…én bovenal zelfonderzoek…
          alle religies bestudeerd…ja alle…
          óók het Soefisme, een wijsheidsleer…vanuit de Islam…
          niets kerkelijks nooit…

          en Christusbewustzijn heeft niets met de kerk te maken…
          Hij was de eerste nieuwetijds Geest..

          zo….nu kom ik eens te voorschijn, echt…
          wat ik zie is dat de mens het meest door angst wordt geregeerd…
          terwijl het om Liefde voor de waarheid gaat…
          alles wordt uit elkaar getrokken…beter weten dan God…
          Pharmacie…etc etc etc…en dat alles voor geld…greed…
          my God..

          en dan als laatste oefening…alle grote Meesters…Guru’s

          Satsang…verifieëren

          en wat blijkt…ik weet niets….

          geef je liefde aan al dat is…

          maar als je ziek bent van angst en in de leugen leeft…verward door de mind, dat is niet te doen…
          en dat is wat de krachten van Satan wensen…
          maar het Licht wint steeds…Liefde overwint alles……

          Het Hart………………

          namaste

          5 likes
          • Mooi, ik begrijp precies wat je bedoeld.
            Het leven en de ervaring daarin is als een spiraal.
            Het gaat telkens dieper en word telkens groter en meer waardevol.
            Als je ver op de spiraal bent kom je erachter dat je eigelijk niets weet.
            Want de uitkomst is gewoon zijn in liefde.

            Een klein voorbeeld hiervan is houden van.
            Het is een zin die zoveel levels van diepte heeft.
            Ik hou van vroeg opstaan/uitslapen, dit is een soort houden van.
            Masr dan gaat hij snel dieper en groter worden.
            Ik hou ervan om vrij te zijn.
            Ik hou van mijn vrienden.
            Ik hou van mijn familie.
            Ik hou van mijn zelf.

            Elk level voel je, maar als je het echt voeld is het zoveel groter.
            Nou ja, beetje onduidelijk misschien.
            Maar zo is het leven 😊

            1 likes
        • [ Volgens mij geeft deniese gewoon haar mening zonder de vrouw in kwestie aan te vallen. ]

          Het zinnetje “Ingehuurd door Unilever of zo?” heb je toevallig over het hoofd gezien?

          4 likes
      • ik heb het gevoel dat er een diepe miscommunicatie is…
        je pakt t of je pakt t niet…

        4 likes
  9. Dus mevrouw Hertzberger consumeert heel veel E-nummers…. daar hebben we binnenkort geen last meer van.

    23 likes
  10. Wauw, dit draad stroomt snel vol. Veel van hetzelfde. Een paar trollen zijn er op gedoken.
    ‘War room’ van de voedingsindustrie? sok-popjes van de beruchte propaganda club Schuttelaar&partners? (‘Friends of Europe’ lobbyclub).

    Veel feitenvrije posts. Van de zaak afleiden, van de ongemakkelijke waarheid.
    Alles duidt op professionals, in de propaganda cq. ‘damage control’.

    Dank 94news, dit is een alerte scoop! Rolde vanmorgen pats over het scherm. Wat blijkt? Er zit een wereld van manipulatie achter.
    Hier de nodige hints; echt een kleurrijke narcist, die mw.; beetje in het rijtje vakidioten – ref. Robert Dijkgraaf bij DWDD – ook promotie op de publieke omroepen van ‘Agenda 2030’, depopulatie onder dekmantel van ‘duurzaamheid’. Enge vakidioot, eng en gevaarlijk; loopt naast zijn schoenen van zelfingenomenheid: (wordt wel een hele opsomming; sta toe, neem mij niet kwalijk – er is echt veel aan de hand op dit vlak)

    Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver en microbioloog. Haar columns verschijnen wekelijks in ‘NRC Handelsblad’ en ‘nrc.next’. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op het zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën.

    Ze deed postdoctoraal onderzoek aan de Washington University in Saint Louis. “Ode aan de E-nummers” is haar eerste boek.-<
    Nou, dat doet bellen rinkelen!. Tik zoekwoorden ‘St. Louis’, ‘Monsanto’, wetenschapsfraude, mediamanipulatie. Dát zien we hier, big time!

    Tik ‘Rosanne Hertzberger’, en scherm na scherm stroomt vol.
    Ook in corrupt nazi-Nederland hebben de bekende propagandakanalen mw. in ’t zonnetje gezet, ondanks de misleiding, en feitenvrije beweringen. Zo gaven ze ‘TLC’ Louise Fresco ook podium om – feitenvrij – gmo’s te promoten, en ‘Rockerfeller’ Universiteit Wageningen. Nep-feiten, en nep-nieuws.

    Moederconcern van propaganda kanaal NRC, het beruchte Belgische ‘Mediahuis’ naar eigen zeggen: ons businessmodel is winsten binnenharken met ‘branded content; NRC is omgebouwd van nieuwsblad naar een ‘Contant Brand’.

    Hier een en ander uitgelicht, wat aard en bedoeling van deze mediaknuffel openbaren:
    “In mei nam ik, na een lelijk conflict, gedesillusioneerd ontslag van mijn postdocbaan aan de universiteit. Ik mis het onderzoek heel erg. Maar die hermetische cultuur van je kaarten tegen de borst houden, dat gebrek aan openheid, dat mis ik niet.
    Nu ik me buiten de academische poorten begeef, realiseer ik me pas hoe erg het is. Het is niet alleen het delen van data tussen onderzoekers. Het gaat ook gewoon om het kunnen lezen van de resultaten van wetenschappelijke studies.” https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/05/belachelijk-al-dat-onderzoek-achter-de-betaalmuur-3516768-a1514983

    Ook geeft een inkijk in hoe geloofwaardig deze dame is:
    “Ach, nuanceert Rosanne, ‘we waren rond de twintig jaar oud en de alcohol en hormonen liepen in pure vorm van de gevels.‘ Ik vraag me af hoe Swabismen als ‘wij zijn onze hormonen’ of ‘wij zijn ons alcoholpromilage’
    “Uit de microbiologie heeft zij ook haar talent voor nuance vandaan.
    Het woord zelf, ‘microbioloog’, staat zelfs ter nuance naast haar columns, die dan ook over Europa, bezuinigingen op defensie, tatoeages en Donald Trump gaan. Als u dat niet begrijpt, zet u dan eens de woorden ‘-Rosanne Hertzberger, microbioloog’ achter een willekeurig citaat van Cicero, misschien begrijpt u het dan.

    Begrijp me niet verkeerd: zwijgcontracten zijn malafide dingen, maar ze verschillen tenminste op één belangrijk vlak met maffiose omerta-contracten.
    Je hebt geen pistool tegen je hoofd als je er een tekent. Je kiest er zelf voor. Uit geilheid, uit nieuwsgierigheid, uit domheid, maar in ieder geval niet wegens een of ander hoger ideaal. http://www.propriacures.nl/2016/10/lah-pakt-een-herztje-he-hertzberger-lul/

    Groundbreaking for the Monsanto Laboratory of the Life Sciences took place in 1965. The building was named for the Monsanto Corporation, the first building on the Washington University in St. Louis Danforth Campus to be named after a corporate body.

    Monsanto is geen zelfstandig bedrijf, dat de eigen broek ophoudt. Het is een verlengstuk van corporate D.C., wordt betaald om dood en verderf te zaaien/oogsten! over de hele planeet.
    http://monsantoblog.com/2009/04/27/agent-orange-and-monsanto/

    Korte search leert dat mw. al platform kreeg in o.a.: Cook-and-Book.nl, Lindanieuws, bij Pauw, en het gaat (veel) verder: http://www.voedingnu.nl/Nieuws/Dietisten_omarmen_Hertzberger_s_ode_aan_E-nummers-170411140213

    Mw. is dus bezig met een politieke missie, vermomd als wetenschapper

    De media zal een diarree van dit soort nep nieuws qua E-nummers over het argeloze publiek uitstorten.

    8 likes
    • [ Alles duidt op professionals ]
      Dank je! Kun je me ook vertellen waar ik mijn geld kan gaan afhalen?

      [ Veel feitenvrije posts. ]
      Jouw post heeft geen feiten over voedsel en is er enkel gericht op de persoon Hertzberger.

      11 likes
  11. Heb het gezien die aflevering, tenenkrommend.. staatstrol van de bovenste regionen. Waarschijnlijk konden ze wel weer wat reclame gebruiken na al die op waarheid getoetste bevindingen

    13 likes
  12. Ik ben normaal gesproken erg voor kielhalen. Maar dat geldt voor mensen met normale verstandelijke vermogens.

    in dit geval pleit ik voor gratie

    1 likes
    • Ik mag toch aannemen dat je niet voor de doodstraf bent?
      Kielhalen, met name in de lengterichting, betekende meestal de dood van de gestrafte.

      7 likes
      • Kielhalen gebeurde vooral in de breedte, zodat de gekielhaalde even goed hun zonde konden overdenken.
        Pas naar diverse malen kielhalen kwam de persoon te overlijden.
        Vaak was het geen doodstraf maar een manier om te martelen.

        5 likes
  13. Nee, het boeit mij niet dat de supermarkt brood weg moet gooien… das hun probleem.
    Ik wil gewoon vers brood. Ik zorg zelf wel dat ik het op heb, voordat het weg schimmelt. En dat moet de supermarkt ook doen. Zorgen dat het verkocht is voordat het weg schimmelt… Niet f*cking barium of plutonium er doorheen mengen zodat de schimmels er niet meer op kunnen groeien!

    2 likes
  14. Ze heeft haar diploma`s gekocht net als zoveel ‘geleerden”!

    5 likes
  15. Mevrouw Hertzberger dient dus duidelijk niet ons belang, onze gezondheid, maar het belang van de ‘Cabal’ met deze bewering. Ons in slaap houden, en langzaam vergiftigen.Hoe je het ook went of keert, voor velen is het gerustellend, als een ‘wetenschapster’ beweert, dat de E nummers niet schadelijk zijn.

    5 likes
  16. Mevrouw Hertzberger dient uitsluitend haar eigen belang, wat dat ook maar is. Aandacht, geld of allebeide. De voedingsindustrie, die ook uitsluitend hun eigen belang dient en dus niet dat van haar klanten, vind dit prachtig. Dat de voedingsindustrie mevrouw Hertzberger betaald heeft, of haar op een andere wijze heeft beloond of in de toekomst gaat belonen om deze uitspraken te doen is wel waarschijnlijk, maar niet makkelijk te bewijzen.
    Natuurlijk zijn niet alle stoffen met een E-nummer ongezond, maar veel wel, zoals herhaaldelijk uit een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken is gebleken.
    De tabaksindustrie heeft ook heel lang volgehouden, dat roken niet ongezond was.
    DDT was ook niet gevaarlijk.
    Glyfosaat mocht ook heel lang onbeperkt worden gebruikt. Was ook onderzocht (ja, ja).
    Wij van WC-eend adviseren daarom: WC-eend.
    O, ja, suiker is opeens ook niet meer verslavend volgens een recent onderzoek (door wie zou dat onderzoek gefinancierd zijn?).
    Zo zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan, maar voor de korte-termijn-denkers (wellicht met aandelen van betreffende industrieën) is dat boter aan de galg gesmeerd.

    2 likes
    • Het enge is m.i. niet alleen dat er e-nummers worden toegevoegd aan het eten maar dat er ook heel veel chemische processen aan vooraf zijn gegaan die niet op de verpakking hoeven te worden vermeld! Ook hoeven niet altijd alle ingrediënten te worden genoemd. Zo mag aan een liter vruchtensap 15 gram (!) geraffineerde suiker worden toegevoegd zonder dat dit hoeft te worden vermeld. Honing hoeft maar voor 51% uit honing te bestaan (heb ik mij laten vertellen door een imker) en dan mag het al honing worden genoemd, er mag dus 49% suiker aan worden toegevoegd! Aan olijfolie mag andere olie worden toegevoegd (zelfs soja of raapolie) zonder dat dit op de verpakking hoeft te staan. Het enige dat je m.i. als consument kan doen is zo onbewerkt mogelijk eten en zoveel mogelijk biologisch, het liefst van de boer of uit de biowinkel. En die vrouw die e-nummers propageert is m.i. of kwaadaardig OF oliedom en volkomen gehersenspoeld.

      2 likes
  17. ze kan van mij wel een paar potjes met E-nummers krijgen kan ze lekker op haar brood smeren.

    3 likes
  18. Pak rammel moet dit domme wijf :’D

    3 likes
  19. Misschien zit er wel een andere gedachten achter deze wetenschapper 😉

    Misschien wilt ze juist de discussie weer opgang helpen over de E-nummers door haar “ode”.
    Ze is voorpagina nieuws en mensen reageren daar op dus is er weer aandacht voor 😉

    0 likes
  20. De consument kijkt en koopt tegenwoordig veel kritischer en is dmv. de digitalisering beter op de hoogte. De toegang tot informatie hierover is onbeperkt.

    2 likes
  21. Ze leest voor uit een boekje geschreven door Corinne Couget.
    Wat is er met deze schrijfster gebeurd?

    1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De massa wordt bewust dom gehouden. Neurochirurg legt in deze video uit wat het doel hiervan is

De massa wordt bewust dom gehouden. Neurochirurg legt in deze video uit wat het doel hiervan is

De massa wordt bewust dom gehouden, zo ...

Voedselautoriteit wil maatregelen tegen deze beruchte E-nummers. De reactie van de Europese Commissie is veelzeggend

Voedselautoriteit wil maatregelen tegen deze beruchte E-nummers. De reactie van de Europese Commissie is veelzeggend

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA wil dat de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+

Op grond van de Algemene Verordering Gegevensbescherming worden cookies als persoonsgegevens beschouwd. Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt door op de 'Cookies Accepteren' knop te klikken, of door deze site te gebruiken. Wanneer u klikt of scrolt op deze site, wordt dit gezien als gebruik.