Natuur en Milieu

Indiase man plant eigenhandig 550 hectare bos

Help anderen door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Iets meer dan 30 jaar geleden stopte de Indiase tiener Jadav ‘Molai’ Payeng nabij zijn geboorteplaats in de noordoostelijke Indiase staat Assam zaadjes in de droge zandgrond. Zijn doel was het creëren van een natuurgebied voor wilde dieren.

Inmiddels is het gebied veranderd in 550 hectare jungle en alle bomen zijn door Payeng zelf geplant. Hij werkt intussen fulltime aan een geheel nieuw ecosysteem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In 1979 spoelden op een dag een aantal slangen aan op de zandgrond. Een dag later trof een 16-jarige Payeng enkel dode reptielen aan. Het was een keerpunt in zijn leven. Hij nam contact op met het ministerie van Bosbouw om te vragen of hij er bomen mocht planten. Het ministerie zei dat er niets zou groeien. Niemand wilde hem helpen. Niemand was geïnteresseerd, vertelt de inmiddels 47-jarige Payeng aan The Times of India.

Natuurlijke harmonie

Payeng heeft veel verstand van ecologische balans. Zo voegde hij zelfs mieren toe aan zijn ecosysteem om de natuurlijke harmonie in stand te houden. Al snel veranderde de schaduwloze zandgrond in een zelfregulerende omgeving waar een menagerie van wilde dieren kan leven.

De Molaibossen zijn nu een toevluchtsoord voor grote aantallen vogels, herten, neushoorns, tijgers en olifanten. Functionarissen van het ministerie van Landbouw ontdekten dit nieuwe bos pas in 2008. “Het is verbazingwekkend wat Payeng heeft gedaan,” zei Gunin Saikia van het ministerie. “Hij is al 30 jaar bezig. Als hij in een ander land had geleefd zou hij een held zijn geweest.”

Elektrificatie van de atmosfeer

Al langer is bekend dat bomen de longen van de aarde zijn, maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat ze mogelijk ook een rol spelen bij de elektrificatie van de atmosfeer. Wetenschappers ontdekten dat boven beboste en groene gebieden twee keer zoveel positieve en negatieve ionen in de lucht zijn te vinden dan elders.

Natuurlijke ionen in de lucht worden gecreëerd door ionisatie als gevolg van twee processen: straling van het gas radon in de lucht en kosmische straling uit de ruimte. Radon komt vrij bij het radioactieve verval van radium in gesteente. Bomen werken als radonpompen en brengen het gas naar het oppervlak om het vervolgens vrij te laten in de atmosfeer.

Ionen hebben een positieve invloed op de atmosfeer, het klimaat en de volksgezondheid. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Bronnen: Treehugger.com en Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sun
Sun
11 jaren geleden

♥ Prachtig verhaal. Dat is nog eens een mooi voorbeeld van de creatiekracht van de mens! 🙂

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x