“Unilever, ruim je rotzooi op,” rapt Sofia Ashraf in Kodaikanal Won’t, een nummer dat inmiddels zo’n twee miljoen keer is bekeken op YouTube. Ze beschuldigt het bedrijf van vervuiling. Het nummer gaat over een fabriek van het Indiase dochterbedrijf van Unilever in de stad Kodaikanal.
Inwoners van de plaats zeggen dat Unilever giftig kwik heeft gedumpt bij Kodaikanal. Daardoor zijn werknemers overleden, mensen ziek geworden en bossen rondom de stad ernstig vervuild. De rapper wil dat mensen de petitie tekenen die Paul Polman, de baas van Unilever, oproept verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie en de mensen die zeggen vergiftigd te zijn.
“Ruim de kwikvervuiling op en compenseer de arbeiders,” is de boodschap. “De arbeiders kunnen hun ziekenhuiskosten niet meer betalen. Al jaren proberen ze voor elkaar te krijgen dat Unilever hen compenseert voor hun medische kosten door de kwikvergiftigingen.”
In de fabriek werden thermometers gemaakt. De fabriek sloot in 2001 toen werd ontdekt dat met kwik vervuilde glasresten aan een afvalbedrijf in de buurt werden verkocht.
Volgens de initiator van het kritische nummer hebben de gewone media het verhaal lang laten liggen omdat Unilever als grote adverteerder veel macht heeft. “Zo kwamen we uit bij sociale media. Dat is niet iets dat je kunt mijden in deze dagen.” Vind je dit een goed initiatief? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.
[FD]
FVD stelt vragen over de oorlog in Oekraïne en de antwoorden zijn verbijsterend
Meer dan 10.000 euro per dag: zo cashen ziekenhuizen op coronapatiënten
Autoriteiten staan voor raadsel nadat 3 meter lange ‘aliens’ in tuin landen
We worden allemaal betoverd door de occulte entertainmentwereld. Dit gratis Nederlandstalige boek legt een complot bloot op een schaal die bijna niet te bevatten is
Briljante pitch over toekomstbeeld 2035: politbureau NPO afgeschaft en Gates in de cel
Kijktip: Experimenteren met gratis geld
Mysterieuze vliegtuigen werpen grote hoeveelheden aluminium en andere metalen uit boven Amerika. Meteorologen staan voor een raadsel
Beelden van ‘800 jaar oude mobiele telefoon met Soemerische tekens’ gaan de wereld over
Kijken: Parlementslid doorprikt 3 mythes over de NAVO