Financieel

Inkomen rijkste 100 mensen kan armoede 4 keer beëindigen

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een rapport voorafgaand aan het Economisch Wereldforum in Davos zegt Oxfam Novib dat de explosie van rijkdom de ongelijkheid in de wereld vergroot en een groeiend obstakel vormt om de armoede te beëindigen.

De rijkste 100 mensen verdienen ieder jaar 240 miljard dollar, volgens Oxfam 4 keer het bedrag dat nodig is om een einde te maken aan de armoede in de wereld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het inkomen van de rijkste 1 procent van de bevolking is de afgelopen 20 jaar met 60 procent gestegen. De economische crisis heeft de ongelijkheid verder aangewakkerd, aldus de niet-gouvernementele organisatie in het rapport The cost of inequality: how wealth and income extremes hurt us all (pdf).

Ontsporen

De concentratie van extreme welvaart smoort nieuwe economische activiteit en ondermijnt de bestaanszekerheid van steeds meer mensen. Ter vergelijking produceert de rijkste 1 procent van de bevolking 10.000 keer meer CO2 dan de gemiddelde Amerikaanse burger.

“Veel te veel samenlevingen ontsporen door de extreme groei in ongelijkheid,” zegt directeur Campagnes van Oxfam Novib Tom van der Lee. “De wereldleiders kunnen in Davos hun verantwoordelijkheid tonen en als eerste stap afspreken de ongelijkheid terug te dringen naar het niveau van 1990.”

Kleine elite

“Het economische systeem richt zich te veel op de belangen van een kleine elite, die profiteert van belastingparadijzen – zoals Nederland in een aantal opzichten zelf is – terwijl te veel mensen werkloos aan de kant zijn gezet,” gaat hij verder. “Onze leiders moeten dat omdraaien en zorgen dat het systeem werkt voor de hele mensheid.”

Naar schatting wordt een derde van het wereldwijde vermogen verborgen in belastingparadijzen. Door de routes voor belastingontwijking te breken zouden vele miljarden aan extra belastinginkomsten kunnen worden gegenereerd.

Bron: ANP, Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Selten
J. Selten
11 jaren geleden

De kloof tussen arm en rijk zal alleen maar groter worden zolang ze met het % systeem blijven werken.

Als iemand € 20,- p/u verdient en krijgt 1,2% verhoging of iemand krijgt € 8,- p/u
zie de kloof al groeien, en daarna komen dezelfde percentages erboven op, dus het wordt NOG groter, en zolang dat niet veranderd, veranderd er NIETS.

Los van het feit dat de bond moet “knokken” om 1,2% los te krijgen, krijgen bestuursleden of banken makkelijk verhoging van 2%, 3%, of meer.

Nu vraag ik, waarom wordt dit oneerlijke systeem na zo’n lange tijd nog gehanteerd?

Omdat er mensen zijn die de macht willen houden, en andere voor hun karretje willen blijven spannen.

Wordt wakker, er veranderd toch niets.

Redice
Redice
11 jaren geleden

ze zouden beter een wet maken die superrijken ertoe dwingt om jaarlijks een klein percentage af te staan ten goede van al de minderbedeelden in de wereld zodat iedereen een degelijk leven kan hebben en niet in ellende hoeft te leven.schandalig dat er mensen zijn die alles voor zich houden.dit is ook een vorm van criminaliteit, namelijk egoïsme

Peter
Peter
11 jaren geleden

Dat willen de rijkste mensen niet dus bereid je maar vast voor op nog meer armoede. De cyclus zal zich blijven herhalen totdat de politici en beleidsmakers maar ook wij de lessen die geleerd moeten worden hebben geleerd. En zolang wij dat niet doen zullen er heel veel mensen leven in armoede en ellende, veel levens zullen niet tot volle bloei kunnen komen omdat het systeem dat niet toestaat.

robert
robert
11 jaren geleden

ze verdienen zoveel aan ons schapen, en wij die wakker zijn kijken naar fals flag documetaires, en zien dat het in elkaar is gezet, maar waarom laten ze ouders zien die staan te lachen als hun kind omgekomen is bij sand hook ? dat doen ze omdat ze weten dat we daar op letten en ze hopen dat de yanks kwaad worden en op de regering gaat schieten, en dat gaat het gebeuren de wakkeren gaan in een FEMA camp, kunnen ze orde uit chaos doen, presies wat ze willen.

Back to top button
49
0
We lezen graag je reactie!x