Homepagina » Natuur en Milieu » Dit interview is wellicht het beste wat je ooit zult lezen over global warming. Alle leugens op een rij
Dit interview is wellicht het beste wat je ooit zult lezen over global warming

Dit interview is wellicht het beste wat je ooit zult lezen over global warming. Alle leugens op een rij

Eerder dit jaar overleed professor Istvan Marko van de Université catholique de Louvain in België op 61-jarige leeftijd. Hij was één van de meest prominente klimaatsceptici. Daarom heb je waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord.

Voor zijn dood gaf dr. Marko een uitgebreid interview aan de Franse journalist Gregoir Canlorbe.

CO2 is geen gif

Je hoort vaak dat de stijgende CO2-concentratie schadelijk is voor de planeet en de opwarming verergert.

Marko merkte op dat we bij iedere ademhaling een astronomische hoeveelheid CO2 uitademen (ruim 40.000 ppm). Mensen die om ons heen staan vallen niet bij bosjes neer.

Planten houden van CO2

Hij vervolgde dat CO2 buitengewoon belangrijk is voor planten. Zonder CO2 zouden er geen planten zijn en zonder planten zou er geen zuurstof zijn en zouden wij niet kunnen bestaan.

Eenieder die de aarde wil redden zou CO2 dus niet moeten demoniseren, aldus dr. Marko.

De afgelopen 30 jaar is de concentratie CO2 in de atmosfeer langzaam toegenomen, maar ondanks de ontbossing is het oppervlak met vegetatie met 20 procent gegroeid.

Vroeger zat er veel meer CO2 in de lucht

In de Jura en het Krijt bedroeg de concentratie CO2 soms 7000, 8000 of 9000 ppm. Daarbij valt de 400 ppm die we nu hebben in het niets, stelde de professor.

In die tijd was er gewoon leven op aarde. Sterker nog: planten konden tot wel 25 meter hoog worden.

Het terugdringen van de CO2-concentratie zal volgens Marko leiden tot grootschalige plantensterfte.

Dieren houden ook van CO2

Ook organismen zijn afhankelijk van CO2. Fytoplankton voedt zich bijvoorbeeld met CO2. En ongeveer 70 procent van alle zuurstof in de atmosfeer is afkomstig van fytoplankton, niet van bomen, legde hij uit.

“In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn niet de bomen, maar de oceanen de longen van de aarde,” klonk het.

De lucht bestaat voor 0,04 procent uit CO2, een gas met een aardopwarmingsvermogen van 1. Waterdamp heeft een veel groter opwarmingsvermogen en vormt twee procent van de atmosfeer.

Klimaatverandering is natuurlijk

In de afgelopen 12.000 jaar hebben warmere en koudere periodes elkaar steeds afgewisseld, aldus dr. Marko.

Van het begin van de 14e eeuw tot het eind van de 19e eeuw was er een Kleine IJstijd. Aan het einde van die periode steeg de temperatuur met 0,8 graad Celsius, niets bijzonders.

Als de temperatuur stijgt trekken sommige gletsjers zich terug. Dit is iets wat gletsjers altijd al hebben gedaan en heeft niet specifiek betrekking op onze tijd, zei de professor.

In de Romeinse tijd waren gletsjers bijvoorbeeld veel kleiner dan nu. Hannibal kon de Alpen met zijn olifanten oversteken omdat hij geen ijs tegenkwam op weg naar Rome. Vandaag de dag gaat je dat niet lukken.

Claims dat 2016 het warmste jaar ooit was zijn onzin

De World Meteorological Organization van de VN verklaarde dat 2016 het warmste jaar ooit was.

Dit is een absurde uitspraak, aangezien het in 2016 0,02 graad Celsius warmer was dan in 2015 en de foutmarge in dit geval 0,1 graad Celsius bedraagt, zei Marko.

CO2 maakt de planeet groener en dat is goed

Planten in broeikassen groeien sneller en zijn groter, zijn beter bestand tegen ziektes en insecten en consumeren minder water.

De stijging van de CO2-concentratie in de atmosfeer zorgt er op dezelfde manier voor dat planten minder water nodig hebben en ze de planeet groener kunnen maken.

Lees hier het hele interview.

[Gregoire Canlorbe]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Geuz
Geuz
3 jaren geleden

61 Jaar?
Dat is een erg jong, zeker voor zo’n verstandig man.
Is er wat bekend over de doodsoorzaak?

Derek
Derek
Reactie op  Geuz
3 jaren geleden

Niet dat ik weet maar kan wel denken wat er is gebeurd.

Loki
Loki
Reactie op  Geuz
3 jaren geleden

Volgens climategate.nl is hij plotseling overleden aan een longembolie.
https://www.climategate.nl/2017/08/memoriam-istvan-marko/

Peter
Peter
3 jaren geleden

Op de middelbare school hebben we het fotosynthese beginsel geleerd.
Daaruit werd duidelijk dat CO2 onmisbaar is voor de plantengroei, dus ook voor de mens.
Zonder CO2 zou alles kaal en levenloos zijn.

Frans2
Frans2
Reactie op  Peter
3 jaren geleden

The oversimplified myth of ‘CO2 is plant food’
They found that carbon dioxide at higher levels than today (400 ppm) did not significantly change plant growth, while higher temperatures had a negative effect.

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2016/sep/19/new-study-undercuts-favorite-climate-myth-more-co2-is-good-for-plants

Tijn
Tijn
Reactie op  Frans2
3 jaren geleden

De studies die de landbouwuniversiteit te Wageningen doet wijzen hier anders wel op. Bij bepaalde gewassen neemt het aantal vruchten zelfs evenredig toe met de toename van het Co2 gehalte.

Frans2
Frans2
Reactie op  Tijn
3 jaren geleden

Dat is mooi, dan kan de wetenschap zichzelf verfijnen. Maar heb je ook een link??

pleiadian
pleiadian
Reactie op  Peter
3 jaren geleden

Natuurlijk is CO2 onmisbaar, maar er is gewoon teveel CO2 waardoor het klimaat uit balans raakt.

Water is ook onmisbaar voor al het leven maar teveel water kan dodelijk zijn.
Water is gezond, maar drink 10 liter water en je bent dood.
Water is nodig, maar overstromingen laten zien dat teveel water best een probleem kan zijn…

Alles draait om evenwicht.

mika2002
mika2002
3 jaren geleden

Elke keer verzinnen ze een nieuwe boze vijand voor de mens en zijn voortbestaan.
Nog iemand iets van de zure regen gehoord…? of over de ozonlaag…?

Mensen laat je niets wijsmaken en kijk goed om je heen, je wordt genaaid waar
je bij staat…doe zelf onderzoek bij instituten die gedegen en vooral wereldwijd
onderzoek doen.

Frans2
Frans2
Reactie op  mika2002
3 jaren geleden

“2 Waarom horen we nu niets meer over zure regen?

Omdat de verzuring van de bossen grotendeels tot stilstand is gebracht. Dat komt vooral doordat in Nederland en grote delen van Europa de huizen niet meer verwarmd worden door kolen, maar door gas. Dat is schoner. Ook plaatste de industrie, met name elektriciteitscentrales en raffinaderijen, installaties om zwaveldioxide uit rookgas te halen. De uitstoot was daardoor in 1980 al meer dan gehalveerd ten opzichte van 1965, en was in 2007 nog eens met 89 procent gedaald in vergelijking met 1980. Ook belangrijk was de driewegkatalysator voor personenauto’s: sinds eind jaren tachtig daalde de uitstoot van stikstofoxiden met 40 procent. Het had nog veel meer kunnen zijn, als het verkeer niet zo was gegroeid.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2010/11/08/het-is-gelukt-na-30-jaar-is-de-zure-regen-bijna-weg-11966827-a393781

“Het gat in de ozonlaag dat zich elk jaar in het voorjaar boven de Zuidpool vormt, neemt steeds verder af. Sinds 2000 is het met 20 procent geslonken. Dit komt bijna zeker door de internationale maatregelen voor de bescherming van de ozonlaag. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het KNMI. Eerder bleek ook dat wereldwijd de eerste tekenen van herstel van de ozonlaag zichtbaar zijn.”

http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/ozongat-met-20-geslonken

Sunshine
Sunshine
3 jaren geleden

Gezien de plannen om het grootste deel van de mensheid uit te roeien is het juist van belang dat de CO2 wordt teruggedrongen.
Minder CO2 = minder voedsel = minder mensen

exegese
exegese
3 jaren geleden

Nog nooit van de man gehoord, ik snap nu ook maar al te goed waarom. Zijn verhaal klopt als een bus maar is geen cent aan te verdienen.

Ridder_Van_De_Scheve_Tafel
Ridder_Van_De_Scheve_Tafel
3 jaren geleden

Claims dat 2016 het warmste jaar ooit was zijn onzin?? nou ik kan me die gloeiende hitte van vorig jaar nog goed herinneren. En wat ik ook niet normaal vind is hoelang die hitte in 2016 aanhield. Normaal gesproken als de bomen kaal beginnen te worden en de kastanjes voor je voeten liggen eind oktober.Begint het al aardig fris te worden maar in 2016 liepen de mensen rond die tijd nog gewoon in korte broek en t shirt en dat is al heel wat jaartjes geleden dat ik dat mensen heb zien doen. Maar global warming een hoax ? ik weet het nie, maar ook dit jaar vind ik dat het behoorlijk lang warm geweest is

Whop
Whop
Reactie op  Ridder_Van_De_Scheve_Tafel
3 jaren geleden

Ooooow…wat een goed onderbouwde constatering

Marie
Marie
Reactie op  Ridder_Van_De_Scheve_Tafel
3 jaren geleden

De lente kwam pas heel laat op gang, is al 5 jaar de trend. Zowel de zomer van 2016 als (in het bijzonder) de zomer van 2017 waren wisselvallig met weinig echt zomerse dagen (alleen juni was een uitzondering). Ik heb de weersberichten van het KNMI dagelijks gevolgd en al sinds juli ligt de temperatuur vrijwel permanent op of onder normaal. Volgens mij is de herfst en winter net zo druilerig als vroeger en is het in de lente en zomer alleen maar koeler en wisselvalliger geworden.

exegese
exegese
3 jaren geleden

Wetenschappers, zeker in de huidige tijd frauderen en liegen aan de lopende band. De meesten hebben hun ziel verkocht aan de hebzucht.

https://www.ninefornews.nl/klimaatalarmisten-geven-ongelijk-toe/

loeky
loeky
3 jaren geleden

ik ben tuinder / kweker geweest, in de tomaten / komkommer / rozen en meer, geen co2 is 30 tot 40 % minder productie en vergeet de kwaliteit niet. in de natuur zit rond de 340 ppm ( verschilt op de wereld, veel plantne of geen planten en klimaat. ook in de herfst loopt het op. veel rotte bladeren ed. ik wil in me tomaten 1000 ppm hebben. dan hebben we allemnaal goed te eten, Co2 is naturlijke bemesting,
dus meer Co2 is meer groen, en dat is raar dat de groene minder Co2 willen hebben.
6 CO2 + 6 H2O  C6H12O6 + 6 O2 = Photosynthesis.
koolstof plus Water (bij de plant) = Clucose en zuurstof
clucose (de gezonde suikers, onze brandstof, en O2, zuiver dus…..
en fotosynthese is alles, de bomen, de olie, het gas, sukerers, alles wat je ziet is fotosynthese.
dus als dit proces stopt geen leven, wnt wij en alles draait op dit system
geef je meer Co2 meer leven, meer eten,

oh ja, we hebben ook licht nodig. anders gebeurt en niets

Iris C
Iris C
3 jaren geleden

als CO2 zo slecht is, waarom verbieden ze dan niet de bruis in frisdrank, bier en schuimwijn?
daar worden jaarlijks tonnen CO2 voor geproduceert om erin te stoppen !
en heel de “gaatjes” in je brood, dat is gist die CO2 produceert ….

Frans2
Frans2
3 jaren geleden

In totaal levert de verbranding van 1 liter benzine 2,22 kg CO2 op.
In frisdrank zit echter maar weinig CO2 (5 tot 8 gram per liter).
Bij industriële processen komt CO2 vrij dat wordt opgevangen o.a. voor de frisdrankindustrie of aan de kassen wordt geleverd in plaats van de CO2 te laten ontsnappen in de lucht.

x

Check Also

lockdowns

World Economic Forum opgetogen over lockdowns: ‘Deze mensen zijn werkelijk gestoord’

Lockdowns zorgen ervoor dat ondernemers failliet gaan, ...

gates

Groene Reset: Bill Gates vergelijkt strijd tegen broeikasgassen met ‘wereldoorlog’

Wie dacht dat de rust na de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

20
0
We lezen graag je reactie!x