Natuur en Milieu

Geheimen geometrisch patroon bloemkool ontrafeld

Help door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een groep Europese onderzoekers heeft voor het eerst de ingewikkelde patronen omschreven die worden aangetroffen op bloemkolen.

In het New Journal of Physics omschrijven de wetenschappers hoe de fractale patronen zich vormen en ontwikkelen.

Een fractal is een meetkundige figuur die zelfgelijkend is, dat wil zeggen opgebouwd uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Fractals hebben een oneindige hoeveelheid details, en bij sommige fractals komen motieven voor die zich op steeds kleinere schaal herhalen. Zo lijkt een varenblad op de hele plant en vertoont een rivierarm gelijkenissen met de rivier zelf.

Bloedvaten

De natuur zit boordevol fractale patronen, ze kunnen worden gezien in wolken, bliksemschichten, kristallen, sneeuwvlokken, bergen en bloedvaten. Het fractale patroon dat verantwoordelijk is voor de bloemkool, is overal aanwezig en wordt in verschillende levende en levenloze systemen aangetroffen.

De eigenschappen van fractals, zoals hun vorm, omvang en positionering, zijn uitgebreid onderzocht, maar onderzoekers konden nog niet precies zeggen hoe ze worden gevormd.

Chemical vapor deposition

Om de processen bloot te leggen lieten ze in het laboratorium dunne laagjes groeien met behulp van een techniek die bekend staat als chemical vapor deposition (CVD). CVD is een chemisch opdampproces waarbij een dunne laag materiaal op een ondergrond wordt aangebracht.

De techniek werd zo toegepast dat de laagjes groeiden in vormen die leken op de patronen die worden gevonden op de bloemkool. Vervolgens konden de onderzoekers de formule afleiden die omschrijft hoe de geometrische patronen zich na verloop van tijd ontwikkelen.

Details van het onderzoek zijn hier terug te vinden.

Bron: Alphagalileo.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
9 jaren geleden

Vind die van de groene bloemkool is ook heel apart, overigs neem ik aan dat de cellen op mijn voorhoofd geometrisch ook geen geheim zullen zijn en vergeleken kunnen worden met die van de bloemkool.
(:

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

fractals, zoals hun vorm, omvang en positionering, zijn uitgebreid onderzocht, maar onderzoekers konden nog niet precies zeggen hoe ze worden gevormd.

Ik weet het zeker mijn lichaam is voor de wetenschap.Maar wel ff kalm aan, want ik ben van plan hier nog minstens 55 jaar rond te wandelen.Dus als ik 111 ben kunt u mij halen.Portokosten zijn voor rekening,van de besteller. Het betreft hier celdeling,die net als de bloemkool die bij onweer, door bepaalde stimulansen(wind)zich vormen.Zo zal dit denk ik ook gaan met bloemkool, alleen dan zijn de stimulansen, zuurstof en voeding,en temperatuur, die hier spreken.Maar ja ik gis maar wat.

Plien
Plien
9 jaren geleden

Andre van Duin,
Heb hele grote bloemkooooooolè!:-)
Onze aardbol is oh zo vreselijk mooi maar zo jammer dat heel veel mensen dat niets kan schelen. Zo heb ik een huishoudhulp die niets om de natuur geeft en heel onverschillig is. Triest hoor.

Paul V
Paul V
9 jaren geleden

dit is iets voor johan oldenkamp

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x