Mens en Dier

7 redenen waarom lezen goed voor je is

Help mee door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Naast het plezier van een warme deken, een lekkere kop thee en een spannend verhaal zijn er ook tal van meer wetenschappelijk gefundeerde redenen waarom boeken lezen goed voor je is. Aan de hand van 7 wetenschappelijke studies laten we zien waarom het goed is de afstandsbediening van de tv eens te verruilen voor een goed boek.

‘Gedachten lezen’ en stress

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een recente studie in vakblad Science zegt dat het lezen van literaire meesterwerken mensen beter maakt in het herkennen van emoties in de gezichten van anderen. Volgens een studie uit 2009 van de Britse Universiteit van Sussex is lezen de meest efficiënte manier om stress tegen te gaan. De deelnemers aan het onderzoek hadden maar zes minuten nodig om tot rust te komen eens ze een boek ter hand namen.

Fitte hersenen

Een leven lang lezen zou op latere leeftijd weleens kunnen helpen om je hersenen fit te houden, zo blijkt uit een studie in de onlineversie van het vakblad Neurology. Van de 294 deelnemers die op een gemiddelde leeftijd van 89 jaar stierven, hadden zij die zich op jonge én op latere leeftijd bezig hielden met mentaal stimulerende activiteiten, zoals lezen, minder last van geheugenproblemen dan zij die dat niet deden.

Alzheimer

Het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences publiceerde in 2001 de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat volwassenen die hobby’s hebben waar de hersenen een belangrijke rol in spelen, zoals lezen en kruiswoordraadsels oplossen, minder kans hebben om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

Slaap en empathie

Veel slaapexperts raden een ontspannende routine aan voordat men gaat slapen om de geest tot rust te brengen en het lichaam voor te bereiden op de slaap. Lezen kan daarbij uitstekend helpen. Het vakblad PLOS ONE meldde in januari vorig jaar dat het lezen van fictie mensen meer empathisch maakt. De Nederlandse studie toonde aan dat mensen die zich laten meeslepen door fictie, meer empathie vertonen.

Depressie

In hetzelfde jaar verscheen in PLOS ONE een studie van de Universiteit van Glasgow waaruit bleek dat zelfhulpboeken lezen, ook wel bibliotherapie genoemd, geassocieerd werd met minder depressies na een jaar in vergelijking met patiënten die een traditionele behandeling kregen. Volgens de Universiteit van Manchester kunnen zelfhulpboeken zelfs helpen in gevallen van zware depressies.

Boeken zijn dus belangrijk. In de webwinkel van NineForNews vind je een uitbreid aanbod aan boeken. Kijk hier of er iets voor je tussen zit. Hieronder vind je een korte selectie van de circa 5000 titels in onze shop:

7 redenen waarom lezen goed voor je isUFO’s bestaan gewoon – Coen Vermeeren

Pleidooi voor een wetenschappelijke houding ten opzichte van onverklaarbare verschijnselen. Wanneer gaat het echte UFO-dossier open? Valt er iets zinnigs te zeggen over zo’n beladen onderwerp als UFO’s? Verstandige mensen geloven er niet in. Maar waarom eigenlijk niet?

Als je je verdiept in de uitgebreide literatuur, de vele getuigenverslagen en officiële rapporten, dan valt één ding op: we weten inmiddels ongelooflijk veel van UFO’s! Waarom spreken we er dan niet over? Zijn we bang de feiten onder ogen te zien? Gedegen rapportages van experts, getrainde waarnemers, verantwoordelijke bestuurders en onverschrokken wetenschappers.

7 redenen waarom lezen goed voor je isEen cirkel doorbroken – Thea Terlouw

Na haar boek ‘De cyclus van leven en dood’, dat vele lezers heeft ontroerd, geeft Thea Terlouw in dit boek haar inzichten door over de beëindiging van de karmische cyclus van leven en dood.

Aan het einde van de huidige kosmische cyclus ligt een hoopvolle toekomst voor de aarde als ze haar ascensie naar een volgende dimensie heeft volbracht, en dat is een heel ander scenario dan de tegenkrachten, de aanhangers van de angst, voor ogen hebben.

Het is tijd om ons te herinneren dat wij verbonden zijn met Al-dat-is, met delen van ons Zelf die in andere regio’s van de kosmos hun eigen ervaringen hebben opgedaan. Het is tijd om ons te verbinden met die onbekende delen van ons Zelf en weer héél te worden.

7 redenen waarom lezen goed voor je isBuitenaardse beschaving – Stefan Denaerde

In 1969 verschijnt ‘Buitenaardse beschaving’ voor het eerst en wordt direct een bestseller. De auteur stuit bij toeval op een UFO en staat oog in oog met acht buitenaardse wezens, afkomstig van een planeet buiten ons zonnestelsel. Zij gunnen hem via computers en filmbeelden een kijkje in hun leefwereld.

Denaerde constateert verbijsterd hoe een zeer hoog sociaal niveau en verregaande technische kennis het leven bepalen op een planeet met meer dan 5000 inwoners per vierkante kilometer. Er bestaat echter geen hongersnood of armoede. Iedereen heeft een huis en werk.

7 redenen waarom lezen goed voor je isWat Angelina niet wist over kanker maar wel had moeten weten – Ard Pisa

Na het uitkomen en lezen van het boek ‘Het verzwegen verhaal over kanker’ van prof. Brian Peskin, gebaseerd op de wetenschap van Nobelprijswinnaar dr. Otto Warburg, heeft Ard Pisa nog maar één missie: dit moet iedereen weten! Het kan niet waar zijn dat de oorzaak van kanker sinds 1926 bekend is, maar dat de kankerindustrie met zijn farmaceutische spelers met miljarden omzet er niets van wil weten.

Komt de volgende fraude aan het licht? Het wordt tijd om de waarheid boven tafel te krijgen, maar bovenal mensen beter voor te lichten over de ziekte en preventie.

Bij aankoop van één van de vier in dit artikel uitgelichte boeken, en nog zes andere boeken (klik hier om onze selectie te bekijken), ontvang je tijdelijk de fun-hypnosesessie ‘Vliegen in een UFO’ (t.w.v. €49,99) helemaal GRATIS!

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lies
Lies
9 jaren geleden

De naam Warburg kwam die naam niet van die paar zeer rijke beroemde families. Zou het niet door hem bedacht zijn om ons met een kluitje in het riet te sturen uit een tijd dat men toch niets aan kanker kon doen?

wolfje
wolfje
9 jaren geleden

wat dat betreft hebben stripverhalen altijd in het verdoemhoekje gezeten. de donald duck strips van Carl Barks, de bedenker van oom dagobert, de zware jongens, willie wortel en lampje zijn van ongekende kwaliteit en zeker goed voor de geest

Pollekeparanoia
Pollekeparanoia
9 jaren geleden

De aangeboden boeken in dit artikel behoren niet meteen tot mijn interessesfeer. Ik ben echter wel nieuwsgierig naar de aangeboden fun hypnosessie. Misschien een idee om dit ook aan te bieden bij boeken met een ander thema?

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x