Homepagina » Bewustzijn » Is de menselijke ervaring een illusie?
Is de menselijke ervaring een illusie?

Is de menselijke ervaring een illusie?

Wanneer we ’s morgens ontwaken worden we ons langzaam weer bewust van onze omgeving: het geluid van de lakens, de manier waarop ze aanvoelen en het binnenvallende licht.

Dat is slechts één aspect van ons ‘zelf’: de waarnemer van realiteit die een menselijk lichaam bewoont.

Terwijl we wakker worden komt het gevoel terug dat we een verleden, een persoonlijkheid en motivaties hebben. Ons ‘zelf’ is compleet, als de getuige van de wereld en drager van bewustzijn en identiteit.

Televisie-uitzending

Dit intuïtieve gevoel van het zelf is een fundamentele menselijke ervaring waar we geen moeite voor hoeven te doen. Het is echter niets meer dan een grote illusie. Bij nader onderzoek blijken veel aannames over het zelf-zijn niet te kloppen. Sommige denkers stellen zelfs dat er niet zoiets is als het zelf.

Niets lijkt zo zeker te zijn als het bestaan van ons zelf. We zijn wellicht sceptisch over de wereld om ons heen, maar hoe kunnen we twijfelen aan ons bestaan? Is die twijfel niet onmogelijk omdat er dan iemand moet zijn die ergens aan twijfelt? Wie is diegene?

Het lijkt logisch dat we in het heden leven. Het verleden is geweest en de toekomst is nog niet gebeurd. Zintuiglijke informatie bereikt ons met verschillende snelheden, maar wordt toch verenigd in één moment. Onze ervaring van de wereld lijkt op een televisie-uitzending. Het duurt even voordat de signalen ons toestel bereiken. Perceptie is niet ‘live’. Uit onderzoek blijkt dat het brein ons soms niet laat zien wat er een moment geleden is gebeurd, maar in plaats daarvan een heden voor ons creëert dat in feite nooit is gebeurd, net zoals het televisienetwerk op het laatste moment kan besluiten censuur toe te passen.

Rubberen hand

Sluit je ogen en stel jezelf de vraag: waar ben ik? Meestal zouden we zeggen dat we in ons lichaam zitten. We zien de wereld vanuit een uniek perspectief in ons hoofd en we denken daar verder niet over na. Wat als het brein ons slechts het gevoel geeft dat we een lichaam bewonen? Het feit dat we in ons lichaam leven betekent niet dat ons zelfbewustzijn is beperkt tot de grenzen van dat lichaam.

Eén van de eenvoudigste manieren om dit duidelijk te maken is het experiment in onderstaande video waarbij proefpersonen hun eigen handen niet kunnen zien. Op een tafelblad bevindt zich een rubberen hand. Eén van de handen van de proefpersonen wordt daarop aangeraakt terwijl ze kijken naar de stimulatie van de rubberen hand. Ze kregen daarbij het merkwaardige gevoel alsof de rubberen hand de eigen hand was.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Frits schreef:

  In wezen is alles een illusie.
  De mens is opgebouwd uit reseptoren die prikkels doorgeven aan de hersenen en daar zit d kink in de kabel, omdat je niet weet of die signalen zuiver doorkomen: onze beoordeling is gebasseerd op deze ‘prikkels’ ze kunnen onjuist zijn.
  In het Boeddhisme wordt ook gezegd dat je deze ervaringen niet voor waar moet aannemen, alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  1 likes
 • Frits schreef:

  [quote name=”stephan”]alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  en de geest is iets wat je moet ontvangen. word je niet mee geboren. er is mens en er is geest. en samen is dat een incarnatie. de mens incarneert niet.[/quote]
  Moet?

  1 likes
 • meuron schreef:

  [quote name=”Ton”][quote name=”meuron”]Het is ook typisch menselijk om voor alles een oorzaak of verklaring te moeten zoeken al is die niet te vinden, het is puur speculatie.
  Het is dan ook veel eenvoudiger om het leven te ondergaan met alle goede en slechte momenten. Als onze tijd gekomen is zullen we automatisch wel te weten komen wat hier deden en zo niet dan hebben we onze tijd tenminste niet verprutst met het stellen van vragen waar we toch geen antwoord op weten.[/quote]

  Jij dus ook anders waren we elkaar niet op dit forum tegen gekomen.[/quote]

  Het wordt me dan ook steeds duidelijker dat we veel tijd verprutsen met het stellen van vragen waar we geen antwoord op weten, maar je hebt gelijk dat ik net zoals velen ook zoekende ben, tot hiertoe zonder veel resultaat.

  1 likes
 • stephan schreef:

  alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  en de geest is iets wat je moet ontvangen. word je niet mee geboren. er is mens en er is geest. en samen is dat een incarnatie. de mens incarneert niet.

  0 likes
 • stephan schreef:

  [quote name=”Frits”][quote name=”stephan”]alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  en de geest is iets wat je moet ontvangen. word je niet mee geboren. er is mens en er is geest. en samen is dat een incarnatie. de mens incarneert niet.[/quote]
  Moet?[/quote]

  je moet niks natuurlijk. maar als je de kans hebt. neem je hem toch aan?

  0 likes
 • nella schreef:

  [quote name=”stephan”]alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  en de geest is iets wat je moet ontvangen. word je niet mee geboren. er is mens en er is geest. en samen is dat een incarnatie. de mens incarneert niet.[/quote]Ja ik voel dat ook zo aan ,het bewijs is dat de geest meer kan leren ook als je ouder word en het lichaam slijt als het ouder word dat is mijn ervaring,ik word bewuster helderder heb meer begrip voor anderen en voel duidelijk het verschil van geest en lichaam ..hartegroet NELLA….

  0 likes
 • Frits schreef:

  [quote name=”stephan”][quote name=”Frits”][quote name=”stephan”]alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  en de geest is iets wat je moet ontvangen. word je niet mee geboren. er is mens en er is geest. en samen is dat een incarnatie. de mens incarneert niet.[/quote]
  Moet?[/quote]

  je moet niks natuurlijk. maar als je de kans hebt. neem je hem toch aan?[/quote]

  Nee, ik onderzoek.

  0 likes
 • VanChrissum schreef:

  Je denken je gedachten (EGO), dat ben je niet zelf. Je ware zelf is het ZIJN, de toeschouwer van de gedachten. Het ZIJN denkt niet. Daar staat de tijd stil. ZIJN is stilte, dat is de werkelijkheid. ZIJN is je ziel of God hoe je het ook maar wilt noemen. Je gedachten en je lichaam is tijd gebonden en dat is de illusie. Een voorbeeld van ZIJN is. Als je iets op wil halen van boven en je loopt naar de trap en zodra je je voet op de eerste tree zet dan tot de ontdekking komt dat je je voet omhoog moet doen om de trap op te lopen. Dat was een seconde of nog minder van het bewustzijn van het ZIJN. Toen was je jezelf bewust van het moment dat je dat deed. Dit kom je regelmatig tegen maar je merkt het meestal niet op. Omdat je maar in je gedachten door blijft draaien. Je bent dan afgescheiden van je ZIJN. En daar begint de illusie, je draait door in je gedachten, je hebt zelf niet in de gaten dat je dat doet. Het lawaai van je gedachten overschaduwd het ZIJN.
  En zo staat de hele wereld en alles wat je erop ziet inclusief het hele universum buiten jezelf. En dat is de illusionaire wereld waarin je leeft.

  0 likes
 • meuron schreef:

  Het is ook typisch menselijk om voor alles een oorzaak of verklaring te moeten zoeken al is die niet te vinden, het is puur speculatie.
  Het is dan ook veel eenvoudiger om het leven te ondergaan met alle goede en slechte momenten. Als onze tijd gekomen is zullen we automatisch wel te weten komen wat hier deden en zo niet dan hebben we onze tijd tenminste niet verprutst met het stellen van vragen waar we toch geen antwoord op weten.

  0 likes
 • stephan schreef:

  [quote name=”VanChrissum”]Je denken je gedachten (EGO), dat ben je niet zelf. Je ware zelf is het ZIJN, de toeschouwer van de gedachten. Het ZIJN denkt niet. Daar staat de tijd stil. ZIJN is stilte, dat is de werkelijkheid. ZIJN is je ziel of God hoe je het ook maar wilt noemen. Je gedachten en je lichaam is tijd gebonden en dat is de illusie. Een voorbeeld van ZIJN is. Als je iets op wil halen van boven en je loopt naar de trap en zodra je je voet op de eerste tree zet dan tot de ontdekking komt dat je je voet omhoog moet doen om de trap op te lopen. Dat was een seconde of nog minder van het bewustzijn van het ZIJN. Toen was je jezelf bewust van het moment dat je dat deed. Dit kom je regelmatig tegen maar je merkt het meestal niet op. Omdat je maar in je gedachten door blijft draaien. Je bent dan afgescheiden van je ZIJN. En daar begint de illusie, je draait door in je gedachten, je hebt zelf niet in de gaten dat je dat doet. Het lawaai van je gedachten overschaduwd het ZIJN.
  En zo staat de hele wereld en alles wat je erop ziet inclusief het hele universum buiten jezelf. En dat is de illusionaire wereld waarin je leeft.[/quote]

  je ware zelfs zijn ( en de inzicht daar in hebben) begint toch met ascentie? het ware zelf. ( ik heb dit ervaren als in een gouden bol met ogen zitten)diepste medidatie. die ik overigens plots ervaarde midde in de nacht op me 10e jaar.

  0 likes
 • Wasbeertjuh schreef:

  [quote name=”VanChrissum”]Je denken je gedachten (EGO), dat ben je niet zelf. Je ware zelf is het ZIJN, de toeschouwer van de gedachten. Het ZIJN denkt niet. Daar staat de tijd stil. ZIJN is stilte, dat is de werkelijkheid. ZIJN is je ziel of God hoe je het ook maar wilt noemen. Je gedachten en je lichaam is tijd gebonden en dat is de illusie. Een voorbeeld van ZIJN is. Als je iets op wil halen van boven en je loopt naar de trap en zodra je je voet op de eerste tree zet dan tot de ontdekking komt dat je je voet omhoog moet doen om de trap op te lopen. Dat was een seconde of nog minder van het bewustzijn van het ZIJN. Toen was je jezelf bewust van het moment dat je dat deed. Dit kom je regelmatig tegen maar je merkt het meestal niet op. Omdat je maar in je gedachten door blijft draaien. Je bent dan afgescheiden van je ZIJN. En daar begint de illusie, je draait door in je gedachten, je hebt zelf niet in de gaten dat je dat doet. Het lawaai van je gedachten overschaduwd het ZIJN.
  En zo staat de hele wereld en alles wat je erop ziet inclusief het hele universum buiten jezelf. En dat is de illusionaire wereld waarin je leeft.[/quote]
  Leuk hè die Steiner?

  0 likes
 • stephan schreef:

  [quote name=”meuron”]Het is ook typisch menselijk om voor alles een oorzaak of verklaring te moeten zoeken al is die niet te vinden, het is puur speculatie.
  Het is dan ook veel eenvoudiger om het leven te ondergaan met alle goede en slechte momenten. Als onze tijd gekomen is zullen we automatisch wel te weten komen wat hier deden en zo niet dan hebben we onze tijd tenminste niet verprutst met het stellen van vragen waar we toch geen antwoord op weten.[/quote]

  dus de incarnatie van god ze geest in mij die ik volledig bewust heb ervaren is een speculatie? net als ascentie?(ook ervaren)

  oorzaak: onrechtvaardig behandeld in me leve. gevolg.: geest.

  0 likes
 • ivo schreef:

  [quote name=”stephan”][quote name=”Frits”][quote name=”stephan”]alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  en de geest is iets wat je moet ontvangen. word je niet mee geboren. er is mens en er is geest. en samen is dat een incarnatie. de mens incarneert niet.[/quote]
  Moet?[/quote]

  je moet niks natuurlijk. maar als je de kans hebt. neem je hem toch aan?[/quote]
  Er bestaat slechts Goddelijkheid,eenheid-wat wij ervaren als individualiteit is slecht dat wat we ons voorhouden-er valt geen geest te ontvangen,daar we dit allen ten volle zijn,in volle Goddelijkheid-we dienen ons hier enkel van bewust te worden.
  wil je er meer over weten?lees cursus in wonderen.

  0 likes
 • VanChrissum schreef:

  [quote name=”stephan”][quote name=”VanChrissum”]Je denken je gedachten (EGO), dat ben je niet zelf. Je ware zelf is het ZIJN, de toeschouwer van de gedachten. Het ZIJN denkt niet. Daar staat de tijd stil. ZIJN is stilte, dat is de werkelijkheid. ZIJN is je ziel of God hoe je het ook maar wilt noemen. Je gedachten en je lichaam is tijd gebonden en dat is de illusie. Een voorbeeld van ZIJN is. Als je iets op wil halen van boven en je loopt naar de trap en zodra je je voet op de eerste tree zet dan tot de ontdekking komt dat je je voet omhoog moet doen om de trap op te lopen. Dat was een seconde of nog minder van het bewustzijn van het ZIJN. Toen was je jezelf bewust van het moment dat je dat deed. Dit kom je regelmatig tegen maar je merkt het meestal niet op. Omdat je maar in je gedachten door blijft draaien. Je bent dan afgescheiden van je ZIJN. En daar begint de illusie, je draait door in je gedachten, je hebt zelf niet in de gaten dat je dat doet. Het lawaai van je gedachten overschaduwd het ZIJN.
  En zo staat de hele wereld en alles wat je erop ziet inclusief het hele universum buiten jezelf. En dat is de illusionaire wereld waarin je leeft.[/quote]

  je ware zelfs zijn ( en de inzicht daar in hebben) begint toch met ascentie? het ware zelf. ( ik heb dit ervaren als in een gouden bol met ogen zitten)diepste medidatie. die ik overigens plots ervaarde midde in de nacht op me 10e jaar.[/quote]

  Beste Stephan,
  Je ZIJN is de bron van het leven, de bestuurder van je lichaam. Het ZIJN zorgt ervoor dat je blijft leven. Het ZIJN is er ook de oorzaak van dat je er bent.
  Maar het staat los van gedachten en het verstand. Wat je meemaakte en zag in je gedachten was een visioen van een bepaalde gebeurtenis. Wat waarschijnlijk heel mooi was. Maar het was niet je ZIJN.
  Het ZIJN is niet zichtbaar. Je kan alleen maar de gevolgen van ZIJN merken of voelen.

  0 likes
 • Kok11 schreef:

  waar is mijn reactie op dit topic? niet wel gevallig??

  0 likes
 • meuron schreef:

  [quote name=”stephan”][/quote]

  dus de incarnatie van god ze geest in mij die ik volledig bewust heb ervaren is een speculatie? net als ascentie?(ook ervaren)

  oorzaak: onrechtvaardig behandeld in me leve. gevolg.: geest.[/quote]

  Geen idee, ik zeg enkel maar hoe ik het aanvoel. Als we hier al uit eigen keuze zijn is het ook logisch dat we een vrije wil hebben en die dient mijns inziens niet om te achterhalen wat we hier doen maar om volop “levens”ervaringen op te doen.

  0 likes
 • brrrrrr schreef:

  [quote name=”Frits”]zeg dat eens tegen de ouders van een dochter van 6 jaar die is verkracht en daarna op brute wijze is vermoord. maakt u zich vooral geen zorgen het is maar een illusie.

  0 likes
 • stephan schreef:

  Beste Stephan,
  Je ZIJN is de bron van het leven, de bestuurder van je lichaam. Het ZIJN zorgt ervoor dat je blijft leven. Het ZIJN is er ook de oorzaak van dat je er bent.
  Maar het staat los van gedachten en het verstand. Wat je meemaakte en zag in je gedachten was een visioen van een bepaalde gebeurtenis. Wat waarschijnlijk heel mooi was. Maar het was niet je ZIJN.
  Het ZIJN is niet zichtbaar. Je kan alleen maar de gevolgen van ZIJN merken of voelen.[/quote]

  dus ik ben bestuurder van mijn lichaam en de geest incarneert gewoon to enjoy the ride? en spirituele verlichting..!? geen visioen. echt ervaren(in stilte en meditatie). geen ilussie. want dat ben ik zelf, een illusie. wanneer het leve voorbij is, was “het zijn” op aarde een illusie. immers ben ik door de geest uitgekozen. en ik heb zelf de keuze gemaakt erin te stappe. en voelde het incarneren in me. er is maar 1 verklaring. en die is te vinden in het hindoisme en de bijbel. de heilige geest of de triniteit.. mens,geest,verlichting

  0 likes
 • herman de graaf schreef:

  [quote name=”Kok11″]waar is mijn reactie op dit topic? niet wel gevallig??[/quote]

  Van mij is ook wel eens een reactie niet geplaatst (verdwenen).
  Ik heb niet de indruk dat er enige opzet achter zat.

  0 likes
 • Carnivore schreef:

  [quote name=”nella”][quote name=”stephan”]alleen de geest is instaat tot selectie. Het lichaam en haar zintuigen zijn allleen bedoeld voor overleving, niet voor het waarnemen van werkelijkheid.

  en de geest is iets wat je moet ontvangen. word je niet mee geboren. er is mens en er is geest. en samen is dat een incarnatie. de mens incarneert niet.[/quote]Ja ik voel dat ook zo aan ,het bewijs is dat de geest meer kan leren ook als je ouder word en het lichaam slijt als het ouder word dat is mijn ervaring,ik word bewuster helderder heb meer begrip voor anderen en voel duidelijk het verschil van geest en lichaam ..hartegroet NELLA….[/quote]

  Ervaar het net zo.
  “Met de jaren komt de wijsheid.”
  Ik ben op 5 jaar tijd, veel bewuster geworden. Niet empathisher, niet liever of meer begrip… want dat had ik al.
  ‘bewuster’.

  Een beter woord is er niet.

  0 likes
 • Nico schreef:

  Er is maar 1 essentie die zich uit in ontelbaar verschillende vormen. Wat iedereen gemeen heeft, is dat we zijn . Ongeacht je geloof, je geslacht, je ras of je afkomst! Het is dus heel democratisch want niemand wordt uitgesloten. Er is maar een oceaan van Zijn, en wij zijn allemaal golven die verschijnen in dat ene zijn. We zijn wel allemaal verschillend in verschijningsvorm, maar wel gelijkwaardig in essentie. Rijk of arm, blank of zwart, moslim of christen, we zijn allemaal golven in 1 oceaan. We lijken aparte golven te zijn, maar in wezen zijn we allemaal gemaakt van hetzelfde water. Daarom is dit inzicht een ideale basis voor wat we mededogen noemen. Dit mededogen volgt niet uit medelijden of omdat je spirituele leider je dit heeft opgedragen, maar omdat je begrijpt dat het bewustzijn bij jezelf hetzelfde bewustzijn is als dat van je buurman. Dit is voor mij de kern van het eenheidsdenken. Wat je een ander aandoet, doe je jezelf aan – letterlijk dan. We zijn al een. Er is maar een bewustzijn dat zich uit in miljarden verschijningen. Is dat niet prachtig?’

  0 likes
 • Ton schreef:

  [quote name=”meuron”]Het is ook typisch menselijk om voor alles een oorzaak of verklaring te moeten zoeken al is die niet te vinden, het is puur speculatie.
  Het is dan ook veel eenvoudiger om het leven te ondergaan met alle goede en slechte momenten. Als onze tijd gekomen is zullen we automatisch wel te weten komen wat hier deden en zo niet dan hebben we onze tijd tenminste niet verprutst met het stellen van vragen waar we toch geen antwoord op weten.[/quote]

  Jij dus ook anders waren we elkaar niet op dit forum tegen gekomen.

  0 likes
 • Morpheus schreef:

  [quote name=”VanChrissum”]

  Deze omschrijving leid niet tot een correct zelfbeeld.hier is veel en veel meer voor nodig.

  De term ZIJN kwalificeert zo en zo niet als aanduiding voor de ware Zelf. De term ZIJN duid slechts aan dat een bepaalde realiteit er IS…maar wat precies is HET dat er IS als het gaat om de realiteit waarnaar je ‘probeert’ te verwijzen ? zeker geen ziel want die bevind zich al in het fysieke vlak ALS schepsel van de realiteit die je probeert te identificeren..God kwalificeert tot op zekere hoogte mits je precies kan identificeren wat God is…anders ben je net zo ver van huis als met de term ZIJN

  De term ZIJN kan overigens slaan op alles dat er IS en BESTAAT zowel in het materiële als het immateriële vlak. ZIJN duid slechts een wezenlijke realiteit aan.

  Echter, de realiteit die je probeert te omschrijven vereist een veel nauwkeurige uitleg dat ingaat op de specifieke aspecten van deze transcendentale realiteit. Althans, al wil je het kunnen identificeren als je ware aard.

  Illusie komt niet tot stand als gevolg van het door draaien in de eigen gedachten en afscheiding van ZIJN.Je bent nooit afgescheiden van ZIJN.Wat het ook is DAT je bent(juist of onjuist), JE BENT en dus is er sprake van ZIJN. Het is eerder een kwestie van zelf onbewust zijn of een onvolledig zelfbewust-zijn wat weer een kwestie is van spirituele evolutie en vanuit welke hersenen we functioneren.

  0 likes
 • Morpheus schreef:

  [quote name=”VanChrissum”]

  “De hele wereld en alles wat je erop ziet inclusief het hele universum” is 1) niet illusionair … zowel het immateriële vlak als het aardse vlak of het vlak der vormen en objecten(het heelal) kwalificeert zich als realiteit..met het onderling verschil dat de ene tijdelijk is en de ander permanent en eeuwig is wegens gebrek aan vorm…hoewel de één een intelligent product (geen illusie) van de ander is, zijn beide realiteiten wederzijds afhankelijk van elkaar.

  2) het bevind zich helemaal niet buiten jezelf. Want dat suggereert namelijk dat de zelf een los staande realiteit is dat ergens een specifieke plaats inneemt terwijl de zelf van nature allesomvattend is (omnipresent), als je beseft wat dat inhoud zul je zien dat alle vormen zich nergens anders kunnen bevinden dan IN de zelf. Ze dienen als lichamelijke schepsels met specifieke functies die als geheel ‘Gods’ behoefte aan ervaring faciliteren. En die God zijn we in principe zelf. Ons schepsel(niet wijzelf) is in het bijzonder voorzien van hersenen en geestelijk vermogens waarmee wij ons volledig bewust kunnen worden van deze identiteit om zodoende deze behoefte volledig te vervullen.maar dat is een kwestie van evolutie.In tegenstelling tot andere schepsels, die ‘het doel’ dan ook op een ‘lager’niveau faciliteren.

  0 likes
 • shakespear schreef:

  TO BE OR NOT TO BE
  Het zijn is een illusie
  Dit leven draait om tegenpolen die elkaar in balans houden
  Elk indivudeel persoon heeft een doel bewust of onbewust
  Zonder het slechte is er geen streven naar het goede. Dus een doelloos bestaan.
  De illusie van het zijn

  0 likes
 • cookiemonster schreef:

  [quote name=”shakespear”]TO BE OR NOT TO BE
  Het zijn is een illusie
  Dit leven draait om tegenpolen die elkaar in balans houden
  Elk indivudeel persoon heeft een doel bewust of onbewust
  Zonder het slechte is er geen streven naar het goede. Dus een doelloos bestaan.
  De illusie van het zijn[/quote]
  je weet hamlet de zin “to be or not to be” gebruikte omdat hij twijfelde of hij wel of niet moest sterven, toch?

  0 likes
 • rob schreef:

  goed en slecht is zelf de illusie waar de mens zich mee indentifeert..indenficatie van het verstand die zich handhaaft daarin..goed en slecht bestaat eigenlijk helemaal niet..het is een concept waarin de mens zich mee indenficeert…
  als ik naar de.. NATUUR.. kijk dan zie ik geen goed en slecht…zij is zoals ze is …alles is daarin op overleven gebaseert..op voeding niet meer en minder..kun je dat goed of slecht noemen …nee toch… de mens is vergeten dat het proces waarvan we deel uitmaken overleven vergeten zijn..
  het overleven is doorgeslagen naar zoveel materie de illusie dat we daarin ons veilig kunt voelen..geld wapens enzv. zij moeten ons beveiligen tegen de vijand…welk vijand ..de vijand van de mens is zijn verstand…het angstige verstand zoekt bescherming in zeker heden..alle complexheid die de mens ondergaan zal in eenvoudigheid uitmonden…

  0 likes
 • welniet schreef:

  Bepaalde zaken nemen wij dusdanig waar zoals ons brein het voor ons vertaald. (licht, trilling, atomen, neutronen, geur enz enz enz)
  Het is niet gezegd dat hetgeen wij waarnemen (of zoals wij het waarnemen) ook echt hetgeen is wat het daadwerkelijk is.
  Wij laten ons overtuigen (in de maling nemen) door deze waarneming.
  Iemand die kleurenblind is zal het er niet mee eens zijn dat zijn groen eigenlijk geel is voor de meerderheid. Omdat geel in deze de meerderheid is wordt dit als “waarheid” beschouwd.
  Waarneming en de manier waarop slaat in alle aspecten door. Kijk bv naar religiën, omdat miljarden moslims of miljarden christenen enz een bepaald beeld van “god” hebben is dat dus de correcte waarneming/idee/gedachte. Terwijl het in deze enkel gebaseerd is op een bepaald collectief idee dat gebruik maakt van bepaalde psychische mechanismen (weer andere waarnemingen) en totaal zonder enig fundament zijn. Tich is het, onwrikbaar de waarheid (correcte waarneming). Tja…in wat voor warrige omgeving zijn we toch terecht gekomen…..ik weet het ook niet en claim dit ook niet te weten…

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  kamerlid

  Kamerlid Wybren van Haga: ‘De coronacrisis is voorbij’

  Statistisch gezien is de coronacrisis voorbij, zei ...

  lange frans

  Lange Frans en hoogleraar Karel van Wolferen: ‘Dit is de grootste leugen ooit’

  In de podcast van Lange Frans is ...

  >