Universum

Wetenschappers: Mars kan op dit moment bewoonbaar zijn

Help mee door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sommige wetenschappers stellen dat op planeet Mars in ieder geval micro-organismen kunnen bestaan.

Onderzoek in Mars-achtige gebieden zoals Antarctica en de Atacamawoestijn laat zien dat microben in extreem koude en warme omgevingen kunnen overleven, zo toonden onderzoekers eerder deze maand tijdens een bijeenkomst aan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Bovendien is het op Mars niet overal dor en droog. Er komt steeds meer bewijs dat gedurende bepaalde seizoenen vloeibaar water over het Marsoppervlak kan stromen, waardoor leven kan bestaan zoals wij dat kennen.

Brak water

“We kunnen zeker niet uitsluiten dat de planeet vandaag de dag bewoonbaar is,” zei Alfred McEwen van de Universiteit van Arizona. McEwen maakte uit observaties met de Mars Reonnaissance Orbiter op dat gedurende de lente en zomer brak water langs hellingen op de rode planeet kan stromen. Er zijn inmiddels 16 dergelijke plekken gevonden.

“In brak water op Mars leven mogelijk microben, afkomstig van de aarde of van Mars,” zei McEwen. Wetenschappers benadrukten dat leven op Mars ook kan overleven op plaatsen waar geen water vloeit. Microben op aarde gedijen in de Atacama en de droge valleien van Antarctica, aldus Chris McKay van het Ames Research Center in Moffett Field, Californië.

In de droge valleien van Antarctica leven de organismen in rotsen zodat ze worden beschermd tegen ultraviolette straling en tegelijkertijd kunnen profiteren van fotosynthese. Wetenschappers achten het mogelijk dat dezelfde organismen op Mars leven.

Perchloraat

In 2008 ontdekte de Phoenix-lander perchloraat nabij de noordpool van Mars. Deze stof wordt geassocieerd met de aanwezigheid van organische verbindingen. Wetenschappers voegden perchloraat toe aan woestijnzand uit Chili. Ze verhitten het zand en ontdekten dezelfde chloorverbindingen die de Viking-landers in de jaren zeventig op Mars vonden.

“Perchloraat is een potentiële energiebron,” zei Carol Staker van Ames. Ze lichtte toe dat microben onder het Marsoppervlak zich ermee zouden kunnen voeden. Sommige aardse microben gebruiken perchloraat als voedingsbron. Dat kan op Mars ook goed het geval zijn, zo benadrukten de wetenschappers.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pantalon
pantalon
11 jaren geleden

Ik zie echt het nut er niet van in, wat heb je nou aan een paar microben. Ik vind het persoonlijk een nutteloos geldverspillende missie.

dreamfall
dreamfall
11 jaren geleden

De laatste kaart?

22 februari 2013 • ESA gaat planetoïde Didymos beschieten

http://www.esa.int/About_Us/GSP/Asteroid_impact_mission_targets_Didymos

Hunter
Hunter
11 jaren geleden

[quote name=”pantalon”]Ik zie echt het nut er niet van in, wat heb je nou aan een paar microben. Ik vind het persoonlijk een nutteloos geldverspillende missie.[/quote]

Omdat het, mits er leven op Mars wordt gevonden, het arrogante wereldbeeld van de mensheid zal tenietdoen.

Jeff
Jeff
11 jaren geleden

uhm, misschien dus leven op een andere planeet? zomaar een dwarsstraat hoor

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x