Homepagina » Universum » Is Marsmaan Phobos hol van binnen?
Is Marsmaan Phobos hol van binnen?

Is Marsmaan Phobos hol van binnen?

In de jaren vijftig en zestig werd gespeculeerd dat Marsmaan Phobos hol zou kunnen zijn.

De Russische astrofysicus Iosif Samuilovich Shklovsky suggereerde na bestudering van de omloopbaan van Phobos dat de maan dezelfde structuur had als plaatmetaal, wat leidde tot speculatie dat Phobos een kunstmaan is.

Shklovsky baseerde zijn analyse op schattingen van de dichtheid van de bovenste lagen van de Marsatmosfeer. Hij stelde vast dat Phobos zeer licht moest zijn om als gevolg van de getijde-effecten van Mars langzaam omlaag te kunnen vallen.

Martiaanse makelij

In februari stuurde Fred Singer, de toenmalige wetenschapsadviseur van de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower, het tijdschrift Astronautics een brief waarin hij zijn mening gaf over de theorie van Shklovsky:

Als de satelliet inderdaad in de richting van het Marsoppervlak beweegt zijn er weinig alternatieven voor de hypothese dat Phobos hol is en dus van Martiaanse makelij moet zijn. Alles hangt echter af van de juistheid van de waarnemingen. Omdat ze zijn gebaseerd op verschillende onafhankelijke metingen die met intervallen van enkele decennia door diverse waarnemers met hun eigen instrumenten zijn gedaan, is de kans op systematische fouten groot.

Er werden inderdaad systematische fouten aangetroffen in de berekeningen van de Russische astrofysicus en zijn stelling werd in twijfel getrokken. Vandaag de dag wordt gedacht dat Phobos naar beneden wordt getrokken door de getijdenkrachten. De vraag is of deze krachten voldoende zijn.

Holtes

Desondanks is uit metingen van de Mars Express gebleken dat er holtes bestaan in de maan, wat erop wijst dat het een poreus hemellichaam is. Wetenschappers hebben berekend dat ongeveer een kwart tot een derde van de maan hol moet zijn.

In het tijdschrift Geophysical Research Letters schrijft een team wetenschappers in 2010 dat ‘het binnenste van Phobos waarschijnlijk grote holtes bevat’. Het is volgens het team dan ook erg onwaarschijnlijk dat Phobos oorspronkelijk een planetoïde is geweest.

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Harm schreef:

  Het is geen afvragen meer hoor of een planeet of maan hol is. Alle planeten en manen zijn hol.

  1 likes
 • erik schreef:

  Jammer dat je niet de foto kan vergroten.

  0 likes
 • Marjolein schreef:

  Meer info: http://www.universetoday.com/58923/could-phobos-be-hollow/

  Bericht van 3 maart 2010, vlak nadat Mars Express er op 67 km afstand voorbijvloog.
  Conclusie: waarschijnlijk is Phobos een zooitje rotzooi dat aan elkaar geklit is en om Mars cirkelt. Omdat het bestaat uit grote en kleinere blokken, die niet makkelijk in elkaar passen, zitten er holtes tussen en is die maan dus niet massief, maar 25-35% poreus.

  0 likes
 • Blup schreef:

  [quote name=”erik”]Jammer dat je niet de foto kan vergroten.[/quote]

  Beter? http://1.bp.blogspot.com/_R_fTYHVWAzI/SbWGeH8JwQI/AAAAAAAAATQ/1Ume1fCgcwM/s800/PSP_007769_9010_stickney-u.jpg

  0 likes
 • rudy schreef:

  Zou mij niet verbazen als phobos kunstmatig is. Op onderstaande link is wel interessante informatie te vinden:
  http://www.enterprisemission.com/Phobos.html

  0 likes
 • Ruud schreef:

  Harm -3 heeft helemaal gelijk.
  Een van de allergrootste geheimen.
  Meer op hollowearthnetwork.com

  0 likes
 • Don schreef:

  Alex Collier heeft het over Deimos en Phobos gehad en zei dat het een ruimteschip was van de Greys/Dows en zorgen voor negatieve straling. Buiten Alex Collier zijn er nog meer bronnen die bevestigen dat er iets vreemds aan de hand is met deze 2 manen. Net zoals onze maan. Die als enigste precies op een manier om zijn eigen as draait, zodat precies altijd dezelfde kant naar de aarde staat. En supergroot is voor een maan. Onze eigen maan is waarschijnlijk ook zon ruimtesonde. Niets voor niets zijn alle maanplaatjes zoals google moon zwartwit. Want waar rook is is vuur.

  0 likes
 • Wasbeertjuh schreef:

  [quote name=”Harm”]Het is geen afvragen meer hoor of een planeet of maan hol is. Alle planeten en manen zijn hol.[/quote]
  En waar komt de lava dan vandaan? En de aardbevingen? Ik tuin er niet in! De Aarde is gewoon massief.

  0 likes
 • Pommetje schreef:

  Alsjeblieft mensen…
  Grote onzin over hollow earth theorie.
  Alles is te verklaren, aarde en planeten en manen zijn massief, of ze hebben iig een kern.
  Hol zijn ze iig niet!

  0 likes
 • Redice schreef:

  zolang je er niet zelf geweest bent om dat vast te stellen kunnen ze ons wijsmaken wat ze willen..wij zullen alleen maar kunnen blijven gissen

  0 likes
 • Bert schreef:

  “IS ONZE MAAN VAN KAAS GEMAAKT?”

  Toen deze vraag tijdens een persconferentie aan NASA werd voorgelegd, werd het in de zaal muisstil.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”Don”]Alex Collier heeft het over Deimos en Phobos gehad en zei dat het een ruimteschip was van de Greys/Dows en zorgen voor negatieve straling. Buiten Alex Collier zijn er nog meer bronnen die bevestigen dat er iets vreemds aan de hand is met deze 2 manen. Net zoals onze maan. Die als enigste precies op een manier om zijn eigen as draait, zodat precies altijd dezelfde kant naar de aarde staat. En supergroot is voor een maan. Onze eigen maan is waarschijnlijk ook zon ruimtesonde. Niets voor niets zijn alle maanplaatjes zoals google moon zwartwit. Want waar rook is is vuur.[/quote]

  als je iets van elementaire fysica snapte zou weten hoe dat komt dat de maan altijd met dezelfde kant naar ons staat. Niets geheimzinnigs aan.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”Redice”]zolang je er niet zelf geweest bent om dat vast te stellen kunnen ze ons wijsmaken wat ze willen..wij zullen alleen maar kunnen blijven gissen[/quote]

  je kunt ne dezelfde observaties doen en daar een hoop dingen uit afleiden.

  0 likes
 • Don schreef:

  [quote name=”Dr. Why”]
  als je iets van elementaire fysica snapte zou weten hoe dat komt dat de maan altijd met dezelfde kant naar ons staat. Niets geheimzinnigs aan.[/quote]
  Ze hebben theorien maar uiteindelijk weten ze niet veel. Denk dat je bedoelt dat de maan via de aantrekkingskracht van de aarde na een bepaalde tijd gelijk loopt? Gek genoeg draait alles in het zonnestelsel om zijn eigen as (zoals de manen van jupiter), zou die elementaire fysica van jou daar ook niet toepasselijk zijn? De maan is de enigste die dat niet doet. De aarde en de maan zijn geen dubbelster.. Ze weten ook niet hoe en wanneer de maan hier kwam. Leg ook maar uit waarom alle plaatjes van de maan zwart-wit zijn.
  Denk bolvormig, een onderwerp uit vele hoeken bekijken.

  0 likes
 • max1 schreef:

  Ik heb op de website van de ESA gekeken, maar ik lees er helemaal niets over. Dus mijn conclusie is, het is een broodje aap verhaal.

  0 likes
 • Redice schreef:

  [quote name=”Dr. Why”][quote name=”Redice”]zolang je er niet zelf geweest bent om dat vast te stellen kunnen ze ons wijsmaken wat ze willen..wij zullen alleen maar kunnen blijven gissen[/quote]

  je kunt ne dezelfde observaties doen en daar een hoop dingen uit afleiden.[/quote]
  en hoe zou ik zelf die observaties kunnen doen misschien? je zegt het zelf..observaties, dat is iets wat je vanop afstand doet dus…

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”Don”]
  Denk bolvormig, een onderwerp uit vele hoeken bekijken.[/quote]

  Je bewering over de manen van Jupiter is absoluut onjuist (net zo ‘tidal locked’ als onze maan). Google eens op Io en Ganymedes. Daarmee vervalt je hele betoog, met de verwijzing naar de zwart-wit foto’s van de maan als absolute dieptepunt. Wat heeft dat er mee te maken?

  Verder wat MArjolein zegt. Het enige waarin Shklovsky een punt bleek te hebben, is dat Phobos niet massief is. Op basis van de metingen destijds een foute veronderstelling, die later uit echte metingen enigszins klopten (deed-ie beter dan de gemiddelde Salusa).

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”Don”]
  Denk bolvormig, een onderwerp uit vele hoeken bekijken.[/quote]

  Overigens draait onze maan ook gewoon om haar as. Doet-ie 24 uur over.

  0 likes
 • Don schreef:

  [quote name=”days of our lives”][quote name=”Don”]
  Denk bolvormig, een onderwerp uit vele hoeken bekijken.[/quote]

  Overigens draait onze maan ook gewoon om haar as. Doet-ie 24 uur over.[/quote]
  Ja dat is zo. Maar ik bedoel alle andere manen in het zonnestelsel kopieren de rotatiesnelheid van hun planeet niet.

  0 likes
 • Don schreef:

  Ok er zijn wel andere manen die tidal locken bedankt dat je dat aangaf.

  Hier heb je 2 plaatjes van de maan:
  http://www.google.com/moon/ deze en bijna alle andere plaatjes zijn in zwart-wit.

  http://www.mapaplanet.org/explorer-bin/explorer.cgi?map=Moon&layers=moon_clementine_multi&west=-180&south=-90&east=180&north=90&center_lat=0&center=0&defaultcenter=on&grid=none&stretch=auto&projection=SIMP&advoption=NO&info=NO&resolution=2
  Deze is in kleur. Inzoomen voor beter zicht.

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”Don”]Deze is in kleur. Inzoomen voor beter zicht.[/quote]

  Ik was natuurlijk abuis over de periode dat de maan om haar as draait. Dat duurt geen 24 uur, maar een ‘maand’ (27,5 dag). Er zijn overigens nog andere manen die ook tidal locked zijn.

  Ik kende de kleurenfoto’s van de maan wel, en als je zelf met een telescoop gaat kijken dan zie je bij volle maan geen kleuren, is de maan half beschenen, dan kun je wel verschillen zien (donkergroene accenten, tegen het zwarte aan). Dat heeft te maken met reflectie. Fotografen die pasfoto’s maken weten ook donkerhuidige mensen lichter af te beelden en andersom. Het oppervlakte van de maan bestaat uit wit/grijze materialen en donkere (door lava volgelopen) kraters. Door het contrast kun je dan bijna geen kleur meer onderscheiden.

  De praktijk wijst uit dat zwart-wit foto’s betere details weergeven. Het heeft dan ook een praktische reden.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronavaccin

  ‘Dringende wake-up call: Coronavaccin verandert ons DNA!’

  De overheid zegt dat de coronapandemie pas ...

  advocate

  Advocate doet boekje open over Obama, Biden en ‘criminele Clinton-kliek’: ‘Veel erger dan we dachten’

  Sidney Powell, advocate van oud-generaal Michael Flynn, ...

  >