Innovatie

Werking koude kernfusie-reactor bevestigd: miljoen keer hogere energiedichtheid dan benzine

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben de E-Cat van Andrea Rossi – het apparaat waarmee door middel van koude kernfusie enorm veel goedkope energie zou worden opgewekt – getest en concluderen dat de uitvinding werkt. Een maand lang werkten de onderzoekers met een kleine E-Cat met een vermogen van 1,5 megawatt.

De onderzoekers analyseerden voor en na de testperiode de brandstof die wordt gebruikt voor de E-Cat. Ze merkten na afloop van het experiment op dat de isotopen in de verbruikte brandstof alleen kunnen zijn ontstaan door ‘kernreacties’. De brandstof bestaat voornamelijk uit waterstof, nikkel en lithium. De wetenschappers snappen niet hoe of waarom de reactor werkt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het nieuwe rapport (pdf) over de E-Cat is opgesteld door zes wetenschappers uit Italië en Zweden. De uitvinder van het apparaat, Andrea Rossi, claimt dat de E-Cat werkt door nikkel en waterstof samen te smelten tot koper. Dat gebeurt door middel van koude kernfusie (low-energy nuclear reactions of LENR).

De reactor genereert energie die vergelijkbaar is met die van ‘nucleaire transformaties’, zonder dat er radioactief afval ontstaat of dat er straling vrijkomt, schrijven de onderzoekers van onder meer de Universiteit van Bologna in Italië en de Universiteit van Uppsala in Zweden. Daarmee bevestigen ze dat de reactor inderdaad veel energie kan produceren zonder de nadelen van normale kernenergie.

Werking koude kernfusie-reactor bevestigd: miljoen keer hogere energiedichtheid dan benzine
Zo moet de E-Cat eruit gaan zien (Graphics.se)

“Het is hoogst onbevredigend dat deze resultaten tot dusverre geen theoretische verklaring hebben, maar de experimentele resultaten kunnen niet afgewezen of ontkend worden vanwege het gebrek aan een verklaring,” stellen de onderzoekers. De reactor heeft volgens de onderzoekers de potentie om een belangrijke energiebron te worden.

De energiedichtheid van de E-Cat is 100 keer groter dan die van de beste supercondensatoren en een miljoen keer groter dan die van benzine. “Deze waarden plaatsen de E-Cat boven alle andere bekende energiebronnen.”

Als de onderzoeksresultaten kloppen en als in de E-Cat daadwerkelijk koude kernfusie plaatsvindt, hebben we een extreem goedkope en groene stroombron die letterlijk de wereld zou kunnen veranderen.

De wetenschappelijke gemeenschap zal zich nu gaan buigen over de bevindingen van de onderzoekers. De vorige analyse van de E-Cat, die in maart 2013 werd gepubliceerd, werd vrij snel aangevallen en ontkracht. De onderzoekers hopen dat het rapport uiteindelijk zal worden gepubliceerd in het Journal of Nuclear Physics.

[ExtremeTech]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Captain Biff
Captain Biff
9 jaren geleden

Dat is geweldig nieuws. Ik hoop dat ze snel in productie komen, ik wil er graag eentje in huis halen!
Eindelijk echt goedkope energie!!!

J. Selten
J. Selten
9 jaren geleden

Gaat niet gebeuren (nog niet) er valt nu nog te veel geld te verdienen en teveel tweedracht te zaaien.

Zoidberg
Zoidberg
9 jaren geleden

BOOOM!!!
Als het allemaal uiteindelijk klopt : wereldnieuws en wetenschapshistorie.
Weet u nog waar u was op Vrijdag 10 okt 2014?

herman de graaf
herman de graaf
9 jaren geleden

Nu kan onze minister van Economische Zaken laten zien dat hij er voor het volk is, en niet slechts voor de industrie. Tijd voor Kamervragen waarom Nederland niet met deze belangrijke innovatie bezig is.
En wanneer geld een probleem is, denk ik dat we best wat minder aan EU, Inlichtingen diensten en NATO kunnen besteden. Praktische toepassingen ontwikkelen van koude kernfusie lijkt me van meer betekenis voor ons welzijn.

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x