Gezondheid

Jackfruit: het wondergewas van de toekomst?

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is jackfruit het wondergewas van de toekomst? Volgens wetenschappers kunnen de grote vruchten een alternatief bieden voor belangrijke voedingsbronnen als maïs, granen en tarwe. Jackfruit – of nangka – is groot, ruw en onhandig. Toch kan dit gewas volgens wetenschappers miljoenen mensen van de hongersnood redden.

Onvoorspelbare regenval en stijgende temperaturen hebben een negatieve invloed op granen- en tarwevelden. Jackfruit zou kunnen helpen om gaten in de voedselketen op te vullen als traditionele gewassen schaars worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

“Het is ongelooflijk hoeveel voedingsstoffen en calorieën een jackfruit bevat,” zei Shyamala Reddy van de University of Agriculture Sciences in de Indiase stad Bangalore. “Als je er 10 tot 12 stukjes van eet, heb je een halve dag niets meer nodig.”

Het fruit is rijk aan kalium, calcium en ijzer, waardoor het voedzamer is dan de huidige vezelrijke gewassen. Bovendien zijn zowel de jonge vruchten als de rijpe exemplaren eetbaar, net zoals de zaadjes. Jackfruit is makkelijk te telen: het is resistent tegen plagen en ziektes, hoge temperaturen, regen én lange periodes van droogte.

In Sri Lanka en Vietnam wordt jackfruit op grote schaal geteeld. De vrucht wordt er verwerkt in bloem, noedels en roomijs en wordt ingeblikt als groente. Ondanks het grote potentieel gaat het gewas in India nog nauwelijks over de toonbank.

Tientallen jaren geleden werd jackfruit in India nog gezien als een belangrijke voedingsbron. Nu staat het bekend als ‘fruit voor de armen’. Volgens de onderzoekers is deze reputatie onterecht. De Indiase overheid heeft een aantal initiatieven gelanceerd om het gewas te promoten.

Naast het imago speelt ook de verwerking een rol. Bij de verwerking van jackfruit moet rekening worden gehouden met veel afval; tot zeventig procent van de vrucht is niet bruikbaar. De grotere exemplaren geven vaak een onaangename geur af en het dikke witte sap is kleverig.

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Hahaha weer zo een GMO stukje fruit en iedereen maar denken dat Monsanto slecht is. Och de mens is zich nog niet bewust van al de GMO producten om zich heen want wij zijn zelf ook een GMO product maar ook uw kat en hond of al de verschillende soorten bonen die uw vaak eet, oja dat is BIO of toch niet hahaha.

Jack
Jack
9 jaren geleden

Alleen jammer dat die bomen uit het regenwoud komen en het hier (en vele andere werelddelen) waarschijnlijk niet zo goed zullen doen. Hennepzaad (word je niet stoned van) daarentegen groeit zo goed als overal en is ook heel erg voedzaam en bovendien heel goedkoop. Dat lijkt mij persoonlijk een betere oplossing.

bikooh
bikooh
9 jaren geleden

‘Mais, granen en tarwe’ (wat ook een graan is) zijn overigens GEEN belangrijke voedingsbronnen, maar belangrijke anti-nutrienten-bronnen.

Ardjan
Ardjan
9 jaren geleden

Leuk om hier een artikel over Jack Fruit te lezen. Dit is inderdaad een tropische vrucht die niet in noordelijke klimaten zal groeien. Zelf woon ik op een permacultuur project in Panama (http://www.bastimentosfoodforest.com), waar we een groot eetbaar bos hebben met onder andere vele Jack Fruit bomen. Naast het feit dat deze zeer voedzaam zijn, is het ook een van mijn favoriete sooten fruit (van meer dan 100 soorten fruit die we hier groeien).

Daarnaast zijn er nog vele andere soorten fruit die werkelijk een enorm verschil zouden kunnen maken om granen te vervangen. Dit is juist zo belangrijk voor ontwikkelingslanden, om niet afhankelijk van agrarische producten te zijn die voornamelijk uit het Westen komen en een relatief lage voedingswaarde hebben. Broodfruit (Fruta pan) is een geweldig voorbeeld (ook familie van Jack Fruit), of Perzikpalm (Pejibaye). Beide gewassen groeien als onderdeel van een natuurlijk eco-systeem voor de Tropen (Agroforestry) en kunnen tot meel gemalen worden voor een brede varieteit aan toepassingen.

Als er in tropische gebieden meer van dit soot boom gewassen geteeld zouden worden met een gezonde hoeveelheid variatie, zou dat ook een enorm verschil kunnen maken voor de levensvatbaarheid van uitgeputte grond en regenereren van eco-systemen die bijdragen aan biodiversiteit, leefomgeving voor wilde dieren, schone lucht en water. Het toepassen van de slash and burn techniek in de Tropen om op een ‘Westerse’ manier groente en fruit te verbouwen is dodelijk voor Tropische grond. Voor meer informatie google op ‘Agroforestry’ of Analogue forestry.

Een voobeeld ontwikkelingsorganisatie die voedzame en productieve bomen plant zoals Jackfruit ‘is Trees That Feed (.org).

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x