Homepagina » Gezondheid » Jackfruit: het wondergewas van de toekomst?
Jackfruit: het wondergewas van de toekomst?

Jackfruit: het wondergewas van de toekomst?

Is jackfruit het wondergewas van de toekomst? Volgens wetenschappers kunnen de grote vruchten een alternatief bieden voor belangrijke voedingsbronnen als maïs, granen en tarwe. Jackfruit – of nangka – is groot, ruw en onhandig. Toch kan dit gewas volgens wetenschappers miljoenen mensen van de hongersnood redden.

Onvoorspelbare regenval en stijgende temperaturen hebben een negatieve invloed op granen- en tarwevelden. Jackfruit zou kunnen helpen om gaten in de voedselketen op te vullen als traditionele gewassen schaars worden.

“Het is ongelooflijk hoeveel voedingsstoffen en calorieën een jackfruit bevat,” zei Shyamala Reddy van de University of Agriculture Sciences in de Indiase stad Bangalore. “Als je er 10 tot 12 stukjes van eet, heb je een halve dag niets meer nodig.”

Het fruit is rijk aan kalium, calcium en ijzer, waardoor het voedzamer is dan de huidige vezelrijke gewassen. Bovendien zijn zowel de jonge vruchten als de rijpe exemplaren eetbaar, net zoals de zaadjes. Jackfruit is makkelijk te telen: het is resistent tegen plagen en ziektes, hoge temperaturen, regen én lange periodes van droogte.

In Sri Lanka en Vietnam wordt jackfruit op grote schaal geteeld. De vrucht wordt er verwerkt in bloem, noedels en roomijs en wordt ingeblikt als groente. Ondanks het grote potentieel gaat het gewas in India nog nauwelijks over de toonbank.

Tientallen jaren geleden werd jackfruit in India nog gezien als een belangrijke voedingsbron. Nu staat het bekend als ‘fruit voor de armen’. Volgens de onderzoekers is deze reputatie onterecht. De Indiase overheid heeft een aantal initiatieven gelanceerd om het gewas te promoten.

Naast het imago speelt ook de verwerking een rol. Bij de verwerking van jackfruit moet rekening worden gehouden met veel afval; tot zeventig procent van de vrucht is niet bruikbaar. De grotere exemplaren geven vaak een onaangename geur af en het dikke witte sap is kleverig.

[Standaard]


Vond je deze informatie goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Alleen jammer dat die bomen uit het regenwoud komen en het hier (en vele andere werelddelen) waarschijnlijk niet zo goed zullen doen. Hennepzaad (word je niet stoned van) daarentegen groeit zo goed als overal en is ook heel erg voedzaam en bovendien heel goedkoop. Dat lijkt mij persoonlijk een betere oplossing.

  18 likes
 2. Hahaha weer zo een GMO stukje fruit en iedereen maar denken dat Monsanto slecht is. Och de mens is zich nog niet bewust van al de GMO producten om zich heen want wij zijn zelf ook een GMO product maar ook uw kat en hond of al de verschillende soorten bonen die uw vaak eet, oja dat is BIO of toch niet hahaha.

  2 likes
  • Je ‘wij zijn zelf GMO producten’ trolling / spamming begint voorspelbaar te worden.

   2 likes
   • @bikooh

    trolling / spamming en een leuke reactie maar doe eerst je huiswerk!!

    Ja wij de mens de Homo Sapiens zijn ook een GMO product maar ik merk aan het gros dat het niet mogelijk is om op die manier te denken. Wij leven in een GMO wereld om te kunnen overleven. Laten we hopen dat de BIO ILLUSIE snel over zal zijn en dat de mens eens gaat begrijpen dat Monsanto niet voor planeet aarde is maar voor planeet Mars die daar een andere grond heeft en de zaden daarom worden aangepast. Mooi toch zo een nieuw tijdperk en een klein deeltje van onze nabije toekomst. ONZE GMO IS ONZE BIO!!

    0 likes
    • jij bent echt een afgedraaide regeringstrol,
     that’s for sure.
     gelukkig is de helft van de mens wakker.

     GMO is BIO????
     TROL!!!!

     2 likes
     • @vladi

      Leuk dat speciaal jij weer even een reactie komt geven en dat je mij nog even duidelijk gaat maken dat je een wakker mens bent.

      Ik merk aan je dat je er niet eens over na kan denken laat staan dat je wakker bent.

      Logica en een realistisch out of the box plaatje maken is voor jou een uitgesloten iets en ik wens je veel succes in je eigen wereld waar je veilig bent.

      0 likes
  • Ben je je er van bewust dat het manipuleren van onze groenten en fruit gedaan wordt met GIF?
   Ik weet niet hoe je aan het idee komt, dat dit goed zou zijn voor de mensheid, maar gezond voor bijen en hommels is het HEEL beslist niet !!
   En daar moeten wij het toch van hebben hoor. Of wil je met een kwastje alle duizenden hectares gaan aanstippen ??? Veel Succes dan maar !!

   2 likes
   • @Huisheks

    Ook voor jou is even verder denken een probleem.

    Succes.

    0 likes
    • Heel erg bedankt dat je zo begaan bent met mijn denkwerk.
     Maar, eh, stap uit je cocon en geef anderen de ruimte om hun eigen keuzes te maken a.u.b. Suggesties zijn prima hoor , maar kraken kunnen we zelf ook heel goed. Enne , ik ben droog achter mijn oren hoor.

     1 likes
  • Ik woon sinds 1999 in Brazillie, in Paraty, staat Rio de Janeiro.
   Ik heb daar zo n 400.000 vierkante meter grond. Er staan verschillende Jacca bomen op, de Jackfruit boom levert inderdaad heeeele grote vruchten waarin kleinere vruchtjes in zitten.
   We eten ze onrijp, als vlees (lijkt de structuur op, em als ze niet rijp zijn dan kun je ze ook zout eten, bakken als vlees.
   Lekker em zeer voedzaam. Er komt dus geen gmo aan te pas. Een eerlijke vrucht die heeeeel makkelijk groeit.
   Een vrucht geeft zo ongeveer een 500 pitten die makkelijk ontkiemen em waar een 5 jaar later al vruchten aan kunnen groeien.
   lekker em gezond!!!!

   3 likes
  • Zeg ? Werk je eigenlijk voor Monsanto ? Dat je zo’n reactie geeft ?

   2 likes
   • @Huisheks

    Ja vele denken hier wakker te zijn maar zitten nog erg in hun eigen wereld die geheel gemanipuleerd is door de huidige elite.

    Wees eens open en ga eens iets op een rij zetten dat er vele mensen gepolst worden om naar Mars te gaan.

    Dan krijg je dit stuk in de krant: Huurclausule in Jeruzalem: wegwezen als de Messias komt – Religie & filosofie – TROUW http://s.trouw.nl/3597164?utm_source=twitter&utm_medium=web#.U1viM1xm0rs.twitter via @trouw

    Dan zou je ook kunnen denken dat wij met behulp van die Goden naar Mars gaan met meer als 6 personen. Als dat duizenden worden heb je zaden nodig om te eten. Zo komt onze gemaakte overpopulatie nog eens van pas. Dan gaat iemand van Monsanto op TV vertellen dat die zaden GMO gemaakt worden voor een droge grond. Mars of onze polder?

    Na chaos krijg je orde en Monsanto helpt daar iets in mee en krijgt jullie allemaal op de kast.

    Er is meer aan bevestiging maar het is mijn denken.

    0 likes
 3. ‘Mais, granen en tarwe’ (wat ook een graan is) zijn overigens GEEN belangrijke voedingsbronnen, maar belangrijke anti-nutrienten-bronnen.

  2 likes
 4. Leuk om hier een artikel over Jack Fruit te lezen. Dit is inderdaad een tropische vrucht die niet in noordelijke klimaten zal groeien. Zelf woon ik op een permacultuur project in Panama (http://www.bastimentosfoodforest.com), waar we een groot eetbaar bos hebben met onder andere vele Jack Fruit bomen. Naast het feit dat deze zeer voedzaam zijn, is het ook een van mijn favoriete sooten fruit (van meer dan 100 soorten fruit die we hier groeien).

  Daarnaast zijn er nog vele andere soorten fruit die werkelijk een enorm verschil zouden kunnen maken om granen te vervangen. Dit is juist zo belangrijk voor ontwikkelingslanden, om niet afhankelijk van agrarische producten te zijn die voornamelijk uit het Westen komen en een relatief lage voedingswaarde hebben. Broodfruit (Fruta pan) is een geweldig voorbeeld (ook familie van Jack Fruit), of Perzikpalm (Pejibaye). Beide gewassen groeien als onderdeel van een natuurlijk eco-systeem voor de Tropen (Agroforestry) en kunnen tot meel gemalen worden voor een brede varieteit aan toepassingen.

  Als er in tropische gebieden meer van dit soot boom gewassen geteeld zouden worden met een gezonde hoeveelheid variatie, zou dat ook een enorm verschil kunnen maken voor de levensvatbaarheid van uitgeputte grond en regenereren van eco-systemen die bijdragen aan biodiversiteit, leefomgeving voor wilde dieren, schone lucht en water. Het toepassen van de slash and burn techniek in de Tropen om op een ‘Westerse’ manier groente en fruit te verbouwen is dodelijk voor Tropische grond. Voor meer informatie google op ‘Agroforestry’ of Analogue forestry.

  Een voobeeld ontwikkelingsorganisatie die voedzame en productieve bomen plant zoals Jackfruit ‘is Trees That Feed (.org).

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Baudet haalt alarmisme over klimaatverandering volledig onderuit tijdens debat. Kijk naar de reactie van dit Kamerlid

Baudet haalt alarmisme over klimaatverandering volledig onderuit tijdens debat. Kijk naar de reactie van dit Kamerlid

Tijdens het debat over de Klimaatwet liet ...

Monsanto en Gates Foundation niet langer welkom in Afrika. Deze tegenslagen kregen ze onlangs te verwerken

Monsanto en Gates Foundation niet langer welkom in Afrika. Deze tegenslagen kregen ze onlangs te verwerken

Het Tanzaniaanse ministerie van Landbouw heeft per ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.