Homepagina » Binnenland » Jensen en Café Weltschmerz genoemd in overheidsrapport over ‘radicaal en extremistisch gedrag’
jensen
Foto: Robert Jensen (Screenshot Jensen.nl)

Jensen en Café Weltschmerz genoemd in overheidsrapport over ‘radicaal en extremistisch gedrag’

Veel mensen hebben kritiek op de maatregelen tegen het coronavirus, die in hun ogen disproportioneel zijn. De overheid is niet blij met al deze coronacritici, zo blijkt uit een rapport dat de ‘expertise-unit Sociale Stabiliteit’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgelopen vrijdag heeft gepubliceerd.

In het rapport wordt kritiek op het overheidsbeleid in één adem genoemd met complotdenken en rechtsextremisme. Het rapport is getiteld Factsheet ‘Online radicaal en extremistisch gedrag’ en gaat over groepen en online kanalen die de overheid rekent tot radicaal- en extreemrechts. Opmerkelijk genoeg worden ook Jensen, Blue Tiger Studio en Café Weltschmerz genoemd in het rapport.

Volgens de expertise-unit zijn in het discours op Nederlandse radicaal- en extreemrechtse sociale media vijf hoofdcategorieën te onderscheiden: antisemitisch, anti-migratie, anti-islam, anti-elite en anti-overheid.

Doorgeefluik van ‘anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complotdenkers’

De anti-elite retoriek is niet per definitie radicaal- en extreemrechts, maar gaat wel vaak ‘gepaard met complottheorieën’, aldus de unit. Het anti-overheidsdiscours wordt ‘vaak gecombineerd met anti-elite en/of antisemitisch discours, waarbij ook de nodige complottheorieën worden gedeeld’.

Volgens de unit zijn de uitbraak van Covid-19 en de getroffen overheidsmaatregelen door radicaal- en extreemrechts ‘aangewend om hun eigen discours verder te exploiteren’. “Covid-19 wordt onder meer gekoppeld aan migratie en het falen van het huidige politieke systeem. Ook wordt er geprobeerd aan te haken bij aanhangers van complottheorieën en verspreiders van anti-lockdown-berichten.”

Radicaal- en extreemrechts zouden op dit moment het grootste bereik hebben via Facebook, YouTube, Twitter en Instagram. Enkele YouTube-kanalen worden specifiek genoemd in het rapport:

Ook zijn er kanalen die op zichzelf niet radicaal- of extreemrechts zijn, maar wel een doorgeefluik zijn van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complotdenkers, zoals het kanaal van ultraconservatieve uitgeverij Blauwe Tijger (Blue Tiger Studio). Café Weltschmerz is niet radicaal- of extreemrechts, maar heeft in het verleden wel de ruimte gegeven aan antisemitische complotdenkers. Ook Robert Jensen laat via zijn YouTube-kanaal een sterk anti-overheidsgeluid horen.

Communisme

“Dit is gewoon communisme,” zegt Jensen, die een parallel trekt met China. “Wat is dit voor een raar rapport? Anti-overheid? Hoor je mij ooit zeggen dat ik geen overheid wil? Nee, helemaal niet. Ik wil een overheid die functioneert. Ik ben kritisch op de overheid.”

Als je dus kritiek hebt op de overheid dan schrijft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een rapport dat dat een anti-overheidsgeluid is. “Kritiek op de regering, kritiek op de overheid, kritiek op hoe we geleid worden hier in Nederland, wordt meteen in de hoek van ‘anti-overheidsgeluid’ geduwd, aldus Jensen in zijn show. Met andere woorden: ‘gevaarlijk’.

“We ze willen, is dat wij nooit kritiek hebben op wat zij doen en alles maar moeten volgen,” zegt Jensen.

4.9 100 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
96 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
8 maanden geleden

Yep, zoals het een totalitaire dictatuur het betaamt.

mee 2
mee 2
8 maanden geleden

overheid moet eerst naar zich zelf kijken voordat ze iets zeggen en niet gelijk wijzen naar andere

Ertje
Ertje
8 maanden geleden

tja, wat geloofd het merendeel van het volk? als de overheid dit onderzoek naar buiten brengt zullen de meesten zeggen dat het waar is omdat ze daarvan overtuigd zijn, een overheid liegt toch nooit?

het laatste schaap
het laatste schaap
8 maanden geleden

Dit is pas radicaal en extremistisch, https://rumble.com/vduxfv-demonstrant-wordt-gentimideerd-door-de-politie-utrecht-140221.html zo zie je maar weer ratio en intelligentie gaan niet per se samen.

x

Check Also

corona

Kabinet zinspeelt op strengere coronamaatregelen voor ongevaccineerden: ‘Waar zijn we mee bezig?!’

Het kabinet gaat zich beraden op nieuwe ...

de jonge

De Jonge zegt dat corona ‘een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen’, klopt dat?

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

96
0
We lezen graag je reactie!x