Binnenland

Kabinet Rutte overtreedt grondwet met benoeming van nu al 3 nieuwe staatssecretarissen

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De koning heeft dinsdag drie nieuwe bewindslieden in het demissionaire kabinet beëdigd. De drie vullen de opengevallen plekken op die ontstonden na een aantal verschuivingen in het kabinet van Rutte.

Tom de Bruijn (D66) is de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) zijn respectievelijk staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat geworden. Zij blijven Kamerlid.

Parlementair historicus en hoogleraar Bert van den Braak noemt de benoeming van inmiddels drie leden van de Tweede Kamer tot staatssecretaris ‘inconstitutioneel gedrag’. Hij wijst erop dat de basisregel is dat de ambten onverenigbaar zijn. Bij uitzondering mag een bewindspersoon beide ambten drie maanden combineren.

Regel is stilzwijgend opgerekt

Inmiddels zijn drie op 17 maart gekozen Tweede Kamerleden na hun beëdiging als Kamerlid staatssecretaris geworden. Op het moment dat zij op 31 maart Kamerlid werden, waren zij geen minister of staatssecretaris, op grond waarvan een uitzondering mogelijk is, schrijft Van den Braak.

Omdat het een onverenigbare functie betreft, zou normaal gesproken hun Kamerlidmaatschap eindigen, maar toch blijven zij gewoon lid van de Tweede Kamer. “De regel is stilzwijgend opgerekt,” aldus de hoogleraar.

Grondwet wordt overtreden

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans reageert: “Met de benoeming van (nu al) drie nieuwe staatssecretarissen in het demissionaire kabinet die Kamerlid blijven, wordt de grondwet overtreden.” Hij voegt toe dat dit nog nooit eerder is gebeurd.

4.8 74 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
105 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pieter
Pieter
10 maanden geleden

Het is toch heel normaal om de grondwet te overtreden? Al is het niet in de letter dan toch zeker in de geest.

linda
linda
10 maanden geleden

Grondwet hebben we toch niet meer? anders was het hele zooitje al opgepakt!!

Leo
Leo
10 maanden geleden

Het demissionaire kabinet moet onmiddellijk uit functie worden gezet.

Jan
Jan
10 maanden geleden

Natuurlijk ze doen toch waar ze zin in hebben democratie bestaat niet meer rutte heeft zelf gezegt ik heb nu meer macht

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

105
0
We lezen graag je reactie!x