Universum

Kan een brein spontaan in het heelal worden gevormd?

Help door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Natuurkundigen hebben door de jaren heen aardig wat bizarre theorieën bedacht, maar zo’n 10 jaar geleden overtroffen ze zichzelf met het Boltzmannbrein, een volledig ontwikkeld en bewust brein dat zich spontaan in de ruimte vormt.

Dat lijkt op het eerste gezicht onmogelijk, maar de natuurkundige wetten sluiten het niet geheel uit. Het kost alleen tijd, heel veel tijd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens de controversiële theorie zal uiteindelijk een klomp materie en energie samenklonteren in de vorm van een werkend brein. Een beetje volgens dezelfde logica als een miljoen apen die werken met een miljoen typmachines en uiteindelijk het complete oeuvre van Shakespeare zullen repliceren.

Oneindige levensduur

De meeste modellen voorspellen dat het universum eindeloos exponentieel zal uitdijen. Dientengevolge ontstaat er uiteindelijk een ondenkbaar groot aantal Boltzmannbreinen, meer dan het aantal mensen dat ooit heeft geleefd of zal leven.

Als kan worden aangetoond dat het universum geen oneindige levensduur heeft, krijgt een Boltzmannbrein niet onbeperkt de tijd om ons in aantal te overtreffen. Promovenda Claire Zukowski van de Universiteit van Californië in Berkeley doet momenteel onderzoek naar dit probleem.

Parallelle universa

Volgens de snaartheorie bestaan er mogelijk meerdere universa, die allemaal zijn ontstaan door middel van oneindige inflatie. Gedurende dit proces blijft tenminste één universum oneindig uitdijen, terwijl andere zich vormen als bellen. Deze parallelle universa worden samen ook wel het multiversum genoemd.

Zukowski vergeleek twee modellen met elkaar; een ouder model dat werd voorgesteld door Stephen Hawking en zijn collega James Hartle, en een nieuwer model dat voortkomt uit de snaar- en multiversum-theorie. Op basis van het model van Hawking en Hartle zal het universum op den duur worden overgenomen door Boltzmannbreinen. In het nieuwe model kreeg het menselijke bewustzijn de overhand. Dat maakt onze kijk op het heelal in een dergelijk multiversum heel gewoon.

De snaar- en multiversum-theorie zijn zelf ook nog controversieel. Veel gehoorde kritiek is dat de theorieën te ingewikkeld en moeilijk te bewijzen zijn. Eerder dit jaar stelden natuurkundigen van de Universiteit van Californië in San Diego in vakblad Nature Scientific Reports dat het universum groeit zoals een brein.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lampje
Lampje
10 jaren geleden

Het universum is een ‘gigantisch brein’, waar wij een stofje in zijn.

Red Skywalker
Red Skywalker
10 jaren geleden

[quote name=”Lampje”]Het universum is een ‘gigantisch brein’, waar wij een stofje in zijn.[/quote]

Of waar wij deel van de gedachten zijn.

Frits
Frits
10 jaren geleden

Eerst dit:
Mensen denken dat ze het intelligente wezen zijn.
Fijn als ze dat denken.
Nu dit.
Kan het zijn dat er wezens zijn in het universum die vele malen groter zijn dan wij zijn?
Ja, dat kan en waarom?
Omdat we denken vanuit een beperkt inzicht en wetten van de natuur meten naar wat er op de aarde aanwezig is. Ons denken stopt bij het gegeven dat er iets groter kan zijn, dat kan het ego niet aan.

Er kunnen planeten zijn met veel zonnen, met wezens die groter zijn dan de aarde.
Alleen snappen we dat nog niet.
Het is als een vlo op de rug van een hond die denkt dat dat het bestaan is. Misschien, als je het bekijkt, zijn we een onderdeel van een organisme dat men nu nog universum noemt.
De mens is niet uniek, het is een deel van – wat men noemt – zijn. Het jammere is dat het zich afscheid van dat wat is.

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

[quote name=”Lampje”]Het universum is een ‘gigantisch brein’, waar wij een stofje in zijn.[/quote]

Zo is dat het heelal is een groot brein

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x