Universum

Maan van Saturnus vertoont teken van leven: Enceladus heeft heetwaterbronnen

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onder het oppervlak van de kleine Saturnusmaan Enceladus liggen heetwaterbronnen verscholen. Daarmee is Enceladus naast de aarde het enige hemellichaam in het zonnestelsel waarvan bekend is dat heet water en gesteente onder het oppervlak invloed op elkaar uitoefenen, zo schrijven wetenschappers in vakblad Nature.

Door de aanwezigheid van heetwaterbronnen op Enceladus is de maan een interessante bestemming voor onderzoek naar organismen. Rond zulke bronnen treden veel chemische reacties op. Op aarde zijn rond dit soort bronnen op de oceaanbodem vreemde levensvormen waargenomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ruimtesonde Cassini trof eerder al een enorme oceaan aan op Enceladus en een grote pluim van gas en ijs die in het zuidelijke poolgebied opstijgt vanaf het oppervlak. De wetenschappers denken dat microscopisch kleine rotsdeeltjes in de pluim afkomstig zijn van hydrothermale activiteit op de oceaanbodem. De deeltjes ontstaan volgens de onderzoekers waarschijnlijk op plekken waar heet, mineraalrijk water in contact komt met koud water.

De deeltjes werden in 2004 voor het eerst gedetecteerd. Uit een analyse blijkt dat ze voornamelijk bestaan uit siliciumdioxide, dat op aarde het belangrijkste bestanddeel is van zand en kwarts. Ook bij heetwaterbronnen op de bodem van de Atlantische Oceaan worden zulke deeltjes gevormd.

De wetenschappers vermoeden dat de kleine deeltjes worden meegevoerd met het water dat door de ijsfonteinen van Enceladus wordt uitgestoten. Dat water is afkomstig van een 10 kilometer diepe oceaan, die verscholen ligt onder een 30 kilometer dikke ijskorst. Het water ontsnapt in het ijs rond het zuidpoolgebied van de maan.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tim
Tim
9 jaren geleden

Die warmte komt uit de kern van Enceladus? Bij de maan Europa rond Jupiter word het door de zwaartekracht van Jupiter veroorzaakt. Maar waarom zou Europa ook geen hydrothermale activiteit kunnen hebben?

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Hoera, we hebben een escape maan, als het hier dusdanig verziekt is dat we op de aarde niet meer kunnen/willen leven. Kunnen we het elders nog eens proberen……

Mono
Mono
9 jaren geleden

ach nee he, oké oké ik zal het maar weer opbiechten dan..
vanwege zoals ik in een ander commentaar zei, dat ik mijn zandkasteel op mars opblies..
was ik naar deze maan toegeschoten met mach 20 door de explosie..
maar van de zenuwen moest ik erg plassen, en het enige wat ik in mijn zak had, dat was een appelboor..
dus ik dacht ik maak een gaatje met de appel boor in de grond en plas dan erin..
nou ja het resultaat is duidelijk, dus sorry mensen, misschien als ik zeg dat jullie zo lekker licht dansen dat jullie mij dan kunnen vergeven…
wel 1 positief nieuwtje , zoals jullie nu dan weten is een maanlanding echt wel mogelijk ;- ))
GRT Mono

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x