Gezondheid

Ken jij de 4 grootste irritatiefactoren?

Help door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We ergeren on allemaal weleens aan iets of iemand. Soms wat meer en soms wat minder.

Situaties en mensen kunnen veranderen. Sommige mensen kun je heel goed verdragen, en anderen irriteren je mateloos, vooral als je, door bijvoorbeeld een vervelende coronacrisis, veel meer binnen moet zijn dan anders.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

ergernis-irritatieIrriteren andere mensen je? Vind je het ergerlijk dat je een bepaalde situatie niet kunt veranderen? Of erger je je aan andere dingen?

Lees verder en ontdek wat jouw irritatiefactoren zijn.

Soms zijn mensen of situaties onuitstaanbaar. In normale omstandigheden kun je er dan voor kiezen om er op gepaste manier afstand van te nemen.

Maar wat als je thuis opgesloten zit?

De kans is dat je door de zogenaamde lockdown, in een ergerlijke situatie zit. Het kan je een machteloos gevoel geven. En machteloosheid kan irritatie opwekken.

Ineens zit je in een situatie waar je niks aan kunt veranderen. Kleine dingen kunnen steeds groter lijken en je kunt je uiteindelijk verschrikkelijk gaan ergeren aan van alles en nog wat.

Misschien erger je je aan je partner of huisgenoten, omdat je ineens 24 uur per dag op elkaars lip zit? Of erger je je gruwelijk aan het feit dat waar je ook naartoe zapt op tv, het eerste woord dat je hoort elke keer “corona” is. Alsof er niks anders meer op de wereld bestaat.

Of erger je je wezenloos dat je niet meer normaal naar buiten kan, of dat je 1,5 meter afstand moet houden? Misschien vind je het allemaal super overdreven en belachelijk.

Wat is irritatie eigenlijk?

Irritatie is de voorloper van boosheid. Je irriteert je wanneer anderen iets doen dat jij niet, of anders, zou willen. Op zich kan irritatie een gezonde reactie zijn. Het kan je ertoe aanzetten om iets te veranderen. Maar als je beperkt wordt in je mogelijkheden iets te veranderen, kan de irritatie oplopen, totdat het overgaat in echte boosheid.

Helaas zien we dan ook dat huiselijk geweld behoorlijk is toegenomen tijdens het verplicht thuis moeten zitten.

Wat is jouw irritatiefactor?

Jouw irritatiefactor is datgene dat ervoor zorgt dat jij je aan iets of iemand begint te ergeren. Ik heb een top 4 gemaakt van irritatiefactoren. Er zijn er uiteraard veel meer, maar dit zijn de meest voorkomende.

1 – De aangeboren irritant

Soms zijn mensen aangeboren irritant. Zij zijn vaak opdringerig, weten alles beter, zijn negatief of gewoon bot tegen anderen. Dit zijn lastige mensen om mee om te gaan. Het beste is om ze zo veel mogelijk uit de weg te gaan. En als dat niet kan, is dat super irritant.

2 – De fanatieke irritant

En dan zijn er ook mensen die normaal gesproken best oké zijn, maar op één specifiek gebied onuitstaanbaar. Het beste is dan om dát specifieke gebied zo veel mogelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die overdreven fanatiek zijn over de opwarming van de aarde. Of het milieu, hun religie of andere overtuigingen. Natuurlijk is het ieder zijn ding, maar deze mensen kunnen jouw irritatiefactor triggeren.

3 – De onbewuste irritant

Ook zijn er mensen die jouw irritatiefactor triggeren, zonder dat je weet hoe het komt. Je kent het wel. Je komt in contact met iemand en je nekharen gaan al overeind staan, nog voordat je een woord gewisseld hebt. Je weet niet waardoor het komt, maar je weet wel dat je die persoon niet in je buurt wilt hebben.

4 – De spiegelende irritant

Er zijn mensen die anderen vaak onbewust nadoen. Als dat subtiel gebeurt, noemen we dat ‘spiegelen’. Maar als iemand te veel op jou lijkt in je doen en laten, of je te veel nadoet, wordt het irritant. Als jij iets koopt, koopt die ander het ook. Als jij links gaat, gaat die ander ook links. En als jij een bepaalde voorkeur hebt, heeft die ander dat ook. Het is TE overdreven en dat gaat irriteren.

Helpt het?

Nee. Je ergeren helpt je zeker niet. Het geeft je alleen een onbehaaglijk gevoel. En als je de situatie niet kunt veranderen, kan de irritatie verergeren en overgaan in boosheid of nog erger.

Dus wat is dan het beste dat je kunt doen? Wat als je de situatie niet kunt veranderen en je ergert je vreselijk aan iets of iemand?

Wat te doen…

In zo’n geval kun je de mooie sessie: ‘Vrij van ergernis’ downloaden en er een paar keer naar luisteren.

Je zult dan merken dat dingen, mensen of situaties waar je je aan ergerde steeds minder ergelijk zijn. Soms kun je er zelfs om lachen.

Je geïrriteerdheid smelt weg. Je gaat je vrolijker en blijer voelen.

En dat is een perfecte oplossing voor als je geen andere mogelijkheden hebt om ergelijke mensen of situaties uit de weg te gaan of te veranderen.

Uiteraard word je hierdoor geen ‘heilige’, die alles maar accepteert. Maar je gaat je wel simpelweg beter voelen. En het gaat erom hoe jij je voelt! Toch?

Uiteindelijk richt je je aandacht veel meer op je eigen persoonlijk groei. Daardoor krijg je een beter en positiever gevoel over alles. Je verstandhouding met anderen verbetert en je leven gaat er in positieve zin op vooruit.

Erger je je aan iets of iemand? Download dan nu deze fijne sessie en voel hoe de ergernis uit je wegstroomt en plaatsmaakt voor een blij en kalm gevoel.

Klik hier om te downloaden

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
H.J.
H.J.
4 jaren geleden

Ik persoonlijk erger mij kapot aan het gehele Linkse gedoe.

Rutte , Klaver , Jetten en Asscher staan met stip op één.

Mijn advies is RUTTUP en NEXIT.

rop
rop
4 jaren geleden

Dat is eigenlijk heel Eenvoudig,,nogmaals Eenvoudig,
Let niet op de ander ,
steek er geen energie in ,
blijf dicht bij je zelf,let niet op kleine dingen om je heen ,
erger je niet als iemand iets verkeerd zegt of doet, probeer deze niet te verbeteren in een ander zienswijze, dan kan een probleem worden tenzij men genoeg kennis heeft om het zo over te brengen om het vuurtje niet te groot laten worden,
bovendien word het immuun systeem aan getast die je nu wel nodig heeft als de corona je te pakken heeft,
trouwens die heeft iedereen al te Pakken ,ook al heb je deze virus niet toch heeft iedereen het te pakken, je kan het eigenlijk noemen de MASSA CORONA HYSTERIE VIRUS,
En het mooiste ervan of het lelijkste maakt eigenlijk niks uit de feiten liggen nu daar bij iedereen dat deze nu de HEERSER Is en niet de mens op het ogenblik, het kan allemaal heel zwaar wegen, maar het word nog zwaarder als je ,je tegen er Verzet,
en eigenlijk is dat met alles zo ,alles waar men zich tegen verzet versterkt zich op dat moment, dan volgt er een kleine explosie en dan verzwakt het weer, wachtend op de volgende en zo door,
tot het volgende gebeuren, en dat herhaald zich keer op keer in alles wat men doet, dat komt om dat men er energie in steekt ,en dat gebeurd dagelijks met alles wat men doet overal waar men energie in steekt is net als een Klein vuurtje die begint te branden en hoe meer energie je deze geeft hoe groter de Brand dat komt ook voor in ons eigen taal gebruik van woorden,
Waarin het soms zeer hevig een vuurtje kan doen oplaaien.
Vele hebben dit ook niet door, men laat zich mee slepen met het eigen vuur wat in elk mens aanwezig is, [de mens is ook een Energie Wezen,]en dat heeft ook dan grote gevolgen, in het doen en laten.
Overal waar men energie in steekt heeft daarom zijn eigen leven in elk persoon ,
van een klein kan dat naar groot Vuur toe gaan
Want energie is nu eenmaal een alles verslindende en scheppende beweging ,soms beheersbaar maar ook helemaal soms Niet beheersbaar
Eenvoudig JA , maar dan moet men ook heel Eenvoudig gaan leven en zich ook nergers meer aan storen wat er ook gebeurt om de mens heen.
En dat is voor de meeste niet Eenvoudig..
Moeilijk doen is zijn Aard ,
WANT DEZE TIJDPERK van Nu, is EEN Vuur tijdperk .Wat wereldwijd voorkomt, van heel VEEL ONTEVREDENHEID die dagelijks Brand,
je kan natuurlijk ook een cursus volgen hoe beheers ik dat vuurtje om niet een groot Vuur te laten worden,
zo langzamerhand moet de hele mensen wereld aan een cursus , hoe beheers ik het Vuur in me. tot aan de leiders van deze wereld TOE. deze vuist van de man moet omgeturnd worden naar een handreiking wereldwijd. Maar zolang de vuist blijft bestaan ,zal het vuurtje wel eens zeer groot kunnen worden

Back to top button