Homepagina » Mens en Dier » Kijk en leer: Wybren van Haga geeft GroenLinks een lesje corona
van haga
Foto: Wybren van Haga (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

Kijk en leer: Wybren van Haga geeft GroenLinks een lesje corona

Wybren van Haga (FVD) hield afgelopen week in de Tweede Kamer een fel pleidooi voor vrijheid, tot frustratie van partijen die het Nederlandse volk liever onder huisarrest plaatsen. Vera Bergkamp (D66) zei dat landen als Brazilië of Chili het virus enorm hebben onderschat. “Alles is er vrijgelaten en je ziet er nu echt vreselijke situaties. Alles open [gooien] en geen verantwoordelijkheid nemen vanuit de overheid wil je niet. Je wilt geen Chili zijn, je wilt geen Brazilië zijn.”

Als Bergkamp zich had verdiept in de gegevens, dan had ze kunnen ontdekken dat de coronacijfers in Chili omhoog zijn geschoten nadat het land begon op grote schaal te vaccineren.

Van Haga zei dat je hier nog een paar andere landen tegenover kunt zetten. “Florida heeft überhaupt niks gedaan, daar is er op een heel andere manier mee omgegaan. In Zweden hebben ze wel wat afstand gehouden, maar hebben ze de verantwoordelijkheid bij het individu gelaten. Die hebben geen economische schade. Die hebben geen horeca die geïmplodeerd is. Die hebben geen winkeliers van niet-essentiële spullen die kopje-onder gaan. Ik vraag me dan af – misschien moet ik de vraag terugleggen – of wij ook zouden moeten kijken naar niet alleen Brazilië, maar ook Zweden of Florida bijvoorbeeld.”

‘Keiharde stijging van het virus’

Bergkamp bracht daar tegenin dat Van Haga het altijd vol verve heeft over wetenschappelijke bewijzen, maar dat er ‘totaal geen wetenschappelijke onderbouwing in zijn verhaal zit’. “Ik vind het ook een gevaarlijk verhaal, kijkend naar de beelden uit bijvoorbeeld Chili of Brazilië, waar ik het net over had. Daar zie je dat de ziekenhuizen overlopen.”

Chili vaccineert sinds begin februari met het Chinese vaccin Sinovac. Er is alleen één probleem: hoe meer men prikt, hoe sneller het aantal nieuwe besmettingen stijgt. Ook in andere landen met een hoge vaccinatiegraad stegen de coronacijfers terwijl het vaccin werd uitgerold.

Vervolgens meldde Suzanne Kröger (GroenLinks) zich bij de interruptiemicrofoon. Ze wilde Van Haga ‘er graag op wijzen dat in Florida gisteren 5000 nieuwe gevallen waren, dat er 43 doden zijn en er een keiharde stijging van het virus is’. Ze vroeg hem of hij echt van mening is dat het daar allemaal geweldig gaat.

Lesje corona

Kröger kreeg vervolgens een lesje corona. “Dit is altijd wel grappig, met al die absolute getallen. Dan moet je dat gaan relateren. Je moet het gaan normaliseren op het aantal mensen dat daar woont,” zei Van Haga. Dat zijn er overigens bijna 22 miljoen. Over de cijfers die de GroenLinkser noemde, zei hij: “Dat is vergeleken met het aantal kankerpatiënten of het aantal patiënten met hart- en vaatziekten ontzettend weinig.”

Kamerlid Kröger zei blij te zijn in een partij te zitten die alle coronamaatregelen steunt om het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. “Dat is precies waar we het voor doen. We doen het voor die mensen die anders dreigen te overlijden aan kanker.”

Ze voegde toe dat in Florida op dit moment dertigers en veertigers besmet worden. “Er is geen groep in de maatschappij die onkwetsbaar is voor corona. Dat is toch precies het hele probleem met deze pandemie waar we mee worstelen?”

Van Haga: “Nee, dat is nou precies niet het hele probleem. Het grote probleem is dat die verdeling heel duidelijk is. Als je boven de 70 bent, heb je een behoorlijke kans om eraan te overlijden als je onderliggend lijden hebt, morbide obesitas, suikerziekte en dat soort dingen. Maar dertigers en veertigers, u kunt vast met wat voorbeelden komen, maar dat is casuïstiek. Procentueel is dat marginaal. Verwaarloosbaar.”

[Wybren van Haga]
4.8 81 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
86 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hein
Hein
5 maanden geleden

Per dag in Nederland ruim 350 doden door obesitas en kanker, waar praten we over!

ProAsfalt
ProAsfalt
5 maanden geleden

Van Haga is goed maar de massa gelooft in coronatotalitarisme met alle gevolgen van dien.
Overigens is de totalitarisme (in wording) al veel langer aan de gang.
Zie https://www.youtube.com/watch?v=UtYlcruNRVI Mediapanel. Ongeldige verkiezingen en de kwestie Omtzigt: struikelblok of rookgordijn? Duurt wel 3,5 uren maar goed.
Rond 1:12:00 werd besproken dat de Arm van Rutte heel wat verder reikt dan de lange arm van Erdogan.
Rutte schijnt zich zelfs te bemoeien wie er aan de top komt bij andere partijen zoals bij het CDA en D’66.

doornbos
doornbos
5 maanden geleden

Heel goed. Jammer alleen dat de ‘leerlingen’ overduidelijk thuishoren in het BLO. Je kunt het niet te moeilijk maken voor de meute. In casu dus ook niet voor de lieden in Kamer 2. Het zogeheten overvragen is meer dan ooit aan de orde. Gelukkig daalt de groep corona gelovigen.

Pistolen Paultje
Pistolen Paultje
5 maanden geleden

Aan de houding van Suzanne Kröger (GroenLinks) is duidelijk te zien dat ze geen idee heeft wat Wybren van Haga probeert uit te leggen. Ze heeft geen benul wat absoluut versus procentueel is en heeft zich ook niet ingelezen in statistieken. Ze loopt lachend weg en denkt dat van Haga het echt niet begrijpt….. domme gans…

x

Check Also

vaccinatieplicht

We schuiven steeds verder op richting totale vaccinatieplicht: ‘Onacceptabel!’

Gevaccineerden, genezen en negatief geteste mensen krijgen ...

kuzu

Kuzu haalt tijdens coronadebat snoeihard uit naar D66’er Jan Paternotte: ‘Wat een eikel’

Kamerlid Jan Paternotte (D66) wees Denk-voorman Tunahan ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

86
0
We lezen graag je reactie!x