Mens en Dier

Kijk: Gideon van Meijeren zet justitieminister in 6 minuten volledig klem

Help ons door deze informatie met vrienden op je social media te delen!

Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) vroeg justitieminister Yesilgoz donderdag in de Kamer of zij er begrip voor heeft dat er boeren zijn die zo tot wanhoop zijn gedreven dat zij na jarenlang praten – waarbij ze nooit gehoord zijn, maar wel genegeerd en gedemoniseerd zijn – simpelweg geen andere uitweg meer zien dan het opzoeken van de grenzen van de wet en die af en toe ook overtreden voor een hoger doel, namelijk hun bestaanszekerheid.

“Nee, daar heb ik geen begrip voor,” antwoordde Yesilgoz. “Ik weiger hier te doen alsof een merendeel van de boeren het op deze manier doet. Ik ga hier niet als minister van Justitie en Veiligheid staan en een beetje meepraten om het geweld en de intimidatie te bagatelliseren.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

(Video verwijderd? Klik hier...)

Burgerlijke ongehoorzaamheid

De minister benadrukte dat protest altijd binnen de grenzen van de wet moet zijn. “Dat vind ik interessant, want in 2015 schreef zij een column voor NRC Handelsblad. Daarin zegt zij: ‘Elke samenleving heeft activisten, vrijwilligers, idealisten en demonstranten nodig en dat niet alleen. Ook heeft elke samenleving burgers nodig die af en toe tegen de gevestigde orde aanschoppen om veranderingen af te dwingen in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid’,” merkte Van Meijeren op.

Hij vroeg Yesilgoz of ze nog steeds achter deze column staat. Opnieuw verschool ze zich achter haar ambt. “Mijn taak als minister van Justitie en Veiligheid is ervoor zorgen dat je kunt demonstreren tegen alles wat wij hier vinden en bedenken. Maar op het moment dat je de grenzen overschrijdt en overgaat tot geweld, ben je niet meer aan het demonstreren. Dan hoor je opgepakt te worden en voor een rechter te verschijnen,” zei ze.

Daar gaat het helemaal niet over

De minister doet opnieuw alsof ik het hier heb over geweld, terwijl ik in iedere inbreng heb gezegd dat het daar helemaal niet over gaat. Het gaat over de vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Die zijn per definitie geweldloos, reageerde Van Meijeren.

“U haalt zelf in uw column nog het proefschrift van Schuyt aan. Hij heeft 10 criteria, waarvan geweldloosheid er altijd één is. Maar ook is iedere vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid een wetsovertreding. In die column uit 2015 zie ik dat de minister, toen nog medewerker of raadslid bij de VVD, voorstander is van burgerlijke ongehoorzaamheid en inziet dat dit de democratie juist kan versterken. Ik hoop daarom dat de boeren die column ook lezen en ter harte nemen bij de acties die ze nog gaan uitvoeren.”


4.9 108 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

86 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tanya
Tanya
1 jaar geleden

Weer sterk neer gezet door Gideon…

Hugo
Hugo
1 jaar geleden

Ze is van de VVD dus daar zal zij wel geen actieve herinneringen aan hebben daar ben ik bang voor. Wat een stelletje miskleunen in die kabinet en wat een bestuurlijke armoede. echt niet te geloven en weer goed opgemerkt door de FVD.

Johan van Spijker
Johan van Spijker
1 jaar geleden

Als je wilt overleven en je hele hebben en houden wordt afgepakt, zoals nu bij de boeren, en je gezondheid wordt afgepakt door giftuge vaccinaties dan is er HEEL VEEL geoorloofd. Vroeger ging dat nog veel pittiger. Psychopaten als Rutte en zijn roversbende moet je hard aanpakken anders komt de boodschap niet over.

Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Dus de politie mag zwaar geweld gebruiken tegen de burgers die vreedzaam betogen, omdat ze daar altijd in vrijgesproken worden onder druk van de politiek en de rest van Nederland moet braaf en liefst stil demonstreren?

Back to top button
86
0
We lezen graag je reactie!x