Mens en Dier

Kijk: Rutte sprak in 2008 nog over een ‘CO2-hype’

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!

Wat hij vooral doet is dat pessimisme gebruiken om tot een soort CO2-hype te komen in de wereld. Dat zei toenmalig VVD-leider Mark Rutte in 2008 in het tv-programma Netwerk over Al Gore.

“Waar ik van overtuigd ben, is dat we in Nederland een agenda kunnen gaan drijven die ervoor zorgt dat de economie groeit, tegelijkertijd de problemen van natuur en milieu aanpakken, de energievoorziening zekerstellen en Nederland daarmee extra perspectief kunnen geven op welvaart op langere termijn,” zei Rutte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De VVD zette dat jaar een nieuw hoedje op: Groen Rechts. “Waar links kiest voor consuminderen, geloof ik dat economische groei en milieu heel goed samen gaan,” schreef Rutte destijds op zijn Hyves-pagina. Hij voegde eraan toe: “Ik ben geen Al Gore-aanhanger.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

Gezwicht voor de hype

Inmiddels is ook Rutte gezwicht voor de hype. Op 30 juni 2022 zei hij in de Tweede Kamer: “Hetzelfde geldt voor stikstof. Als we dat probleem laten liggen en de grond verder laten verzuren, heb je niet alleen het probleem dat onze boeren in Nederland op langere termijn een bodem hebben waarmee ze niet meer kunnen werken. Dan hebben we op kortere termijn het probleem dat we verder juridische uitspraken krijgen, waardoor het onmogelijk is om nog te investeren in onze wegen, huizen, et cetera. Dat feit hebben wij onder ogen te zien. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je de boeren perspectief kunt bieden.”

Warm pleitbezorger

Kamerlid Pepijn van Houwelingen merkt op: “In 2008 kon je nog spreken over een ‘CO2-hype’. Dus dat deed Rutte om stemmen te trekken. Maar tegenwoordig betekent dat het einde van je (internationale) carrière, dus vandaag de dag is Rutte warm pleitbezorger van de duurzaamheidsdoelen van de VN geworden.”

“Rutte: je gooit er een kwartje in en hij kwaakt wat je wilt,” vult journalist Joost Niemoller aan.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 114 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Betaal contant en koop bij het MKB
Betaal contant en koop bij het MKB
1 maand geleden

En toen werd hij Young Global Leader

Greet Resist
Greet Resist
1 maand geleden

klaus moet hem serieus hebben genomen

Niet bang
Niet bang
1 maand geleden

Een narcist waait met alle winden mee. Als het hem maar dient.

RealDutchPatriot
RealDutchPatriot
1 maand geleden

Het gebruik van koolstofdioxide (CO2) bij het kweken van planten is een populaire techniek die wordt toegepast om de groei en opbrengst te optimaliseren. CO2 is een essentieel element voor fotosynthese, het proces waarbij planten koolstofdioxide omzetten in suikers en zuurstof met behulp van zonlicht. Hoe meer CO2 in de lucht des te groener de aarde wordt. Planten en bomen moeten CO2 hebben anders sterven ze en geven zuurstof af. Dus waarom CO2 verminderen?

Back to top button
58
0
We lezen graag je reactie!x