Homepagina » Mens en Dier » Kijk: Sigrid Kaag krijgt vraag over terreuraanslag die ‘mede door haar is gefinancierd’
kaag
Foto: Sigrid Kaag (Flickr/Ministerie van Buitenlandse Zaken CC BY-SA 2.0)

Kijk: Sigrid Kaag krijgt vraag over terreuraanslag die ‘mede door haar is gefinancierd’

Twee voormalige medewerkers van de UAWC, een Palestijnse unie voor landbouwwerk, die in 2019 een aanslag pleegden waarbij de 17-jarige Rina Shnerb uit Israël om het leven kwam, kregen een deel van hun salaris uitgekeerd met Nederlands belastinggeld.

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei na Kamervragen dat ze het ‘betreurde’ dat dit niet eerder duidelijk is geworden. De D66-bewindsvrouw draaide de geldkraan aan UAWC vervolgens tijdelijk dicht. Volgens Kaag zijn er ‘nooit aanwijzingen geweest’ dat de organisatie banden heeft met terreurgroepen.

Uit een Kamerbrief die vorige week is verstuurd, blijkt dat de minister nu alsnog geld gaat overmaken aan Palestijnse boeren via een ‘consortiumpartner’ van de UAWC. Kaag schrijft in de brief: “Het ministerie heeft […] onderzocht of betalingen aan de aannemers en boeren alsnog gedaan kunnen worden op zo’n manier dat kan worden gegarandeerd dat de eventuele betalingen niet via UAWC lopen. Er is vastgesteld dat de betaling kan geschieden via een consortiumpartner van UAWC, waarbij er geen sprake zal zijn van betaling aan of via UAWC. Een externe auditor zal die betalingen vooraf en achteraf toetsen.”

Excuses

Omroep ON! stelde Kaag op het Binnenhof een vraag over de dodelijke aanslag in 2019. “Mevrouw Kaag, heeft u al uw excuses aangeboden aan de familie Schnerb?” vroeg verslaggever Jonathan Krispijn. De D66-minister zei dat ze de vraag niet begreep.

Krispijn lichtte toe: “Rina Schnerb is omgekomen bij een terroristische aanslag die mede door u gefinancierd is.” Kaag liet weten dat de Nederlandse ambassadeur op bezoek is geweest bij de familie. Ze voegde toe dat het Nederlandse kabinet deze organisatie al 10 jaar financiert en dat er nu een intern onderzoek loopt naar ‘mogelijke aantijgingen’ dat de financiering ‘anderszins gebruikt zou zijn’.

“Meer kan ik er niet over zeggen, er komt een brief over naar de Kamer,” zei Kaag, waarna ze snel wegbeende.

4.1 42 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
79 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Merijn Hugens
Merijn Hugens
6 maanden geleden

Kaag & Co zijn Terroristen…

W Appie🤔😁
W Appie🤔😁
6 maanden geleden

Ikke niet begrijp Ikke niet weet. Dat is haar antwoord en dat regeert in ons land 😱😤ze vallen finaal door de mand en toch blijven ze regeren waar is de logica toch gebleven als die überhaupt nog bestaat Gestoorde wereld leven we in Ik snap er niks meer van😰😰

H.J.
H.J.
6 maanden geleden

Deze vrouw heeft een dikke plaat cortenstaal voor haar kop.
Zij is al jaren een warm voorstander, van alles wat Israël wilt vernietigen.
Vlgs mij is haar echtgenoot Anis, waar zij in het geheim in Jeruzalem (1993) mee trouwde, ook geen onbekende van bv Fatah.

Anne
Anne
6 maanden geleden

Heel gevaarlijk wijf.

x

Check Also

paternotte

Denk-Kamerleden wassen Jan Paternotte (D66) de oren: ‘Creëert een valse tegenstelling en verspreidt fake news’

Het kabinet zet het plan voor het ...

vaccin

‘Wij zijn labratten’: Israëlische vaccinslachtoffers willen hun leven terug

“Ik wil mijn leven terug, maar er ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

79
0
We lezen graag je reactie!x