Binnenland

Klachten over Nieuwsuur-serie Ophef: ‘Een staaltje uiterst tendentieuze journalistiek’

Help ons door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

Ondanks dat de meeste klimaatwetenschappers het erover eens zijn dat de verandering van ons klimaat ongekend snel gaat, zijn er nog altijd mensen die daar aan twijfelen, wordt gesteld in de Nieuwsuur-serie #Ophef.

“Zij delen cijfers, grafieken en satellietbeelden die klimaatverandering zouden tegenspreken, maar doordat ze die verkeerd interpreteren of uit de context treken, kloppen de conclusies niet meer.”

In de aflevering die zaterdag op YouTube is geplaatst, moet wetenschapper Ferdinand Meeus het ontgelden. Hij gelooft niet in de rampscenario’s die ons worden voorgehouden.

Eenzijdig en cherry picking

Meeus diende naar aanleiding van de aflevering een klacht in bij de NPO Ombudsman. “Het is vooral eenzijdig en cherry picking,” schrijft hij op Twitter. Hij beklaagt zich over het feit dat presentator Rudy Bouma zijn weerwoord niet heeft meegenomen in de aflevering. Daarin worden zijn claims weerlegd, stelt Meeus.

Ook onderzoeker Annelies Strikkers verstuurde een klacht naar de Ombudsman. “Het programma is bij herhaling eenzijdig, niet objectief en doet niet aan wederhoor of gebruikt het uit de context,” zegt ze.

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen twittert: “Je verwacht het niet! De NPO slaat weer eens toe en zondigt tegen de journalistieke code door geen objectief nieuws, maar de propaganda van de macht uit te zenden.”

Niet in overeenstemming met de Mediawet

Ook Bauke Geersing, voormalig NOS-directeur, klom in de pen. Hij schreef een brief aan de redactie van Nieuwsuur en Bouma.

“Het programma liet Bouma en klimaatwetenschappers los gaan op Meeus, zonder dat hem een weerwoord werd gegund. Een staaltje uiterst tendentieuze journalistiek,” vindt Geersing.

“Het voorzien in een weerwoord is essentieel voor een evenwichtig journalistiek programma, zeker daar Meeus wordt verweten zich te concentreren op uitzonderingen en verkeerde verbanden. Door die mogelijkheid niet te bieden, is dit NPO-programma niet in overeenstemming met de Mediawet, noch met de missie van de NOS voor journalistieke programma’s,” constateert Geersing.

4.9 153 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

95 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
NooT
NooT
10 maanden geleden

Tsja, als ze Meeus weerwoord hadden gegeven, was het hele sprookje op mainstream TV in elkaar gedonderd! En dat mag niet van Klaus Schwab c.s.

Victor Hugo
Victor Hugo
10 maanden geleden

Nu de plandemie niet genoeg angst meer aanjaagt is het natuurlijk hoog tijd voor nieuwe bangmakerij!

H.A. Mol
H.A. Mol
10 maanden geleden

Hij krijgt geen weerwoord omdat dan alle leugens van D66 worden onthult en publiekelijk gemaakt.
NPO is alleen maar de door D66 gedicteerde spreekbuis.

Bezorgde nederlander
Bezorgde nederlander
10 maanden geleden

Het word erger en erger.
Afwachten tot openlijk zonder gêne naar voren komt dat andere zienswijze en interpretaties verboden worden.

Nu is het ” om de hete brei draaien”, denkend dat de niet zo nieuwsvergarende en onderzoekende bevolking niet ziet en hoort wat er speelt.

Vergis u niet, velen wéten exact wat voor spel er word gespeeld, en ervaren het gekonkel en in allerlei bochten wringen als hoogst hilarisch en lachwekkend.

Amussement tv

Komedie

Back to top button
95
0
We lezen graag je reactie!x