Homepagina » Natuur en Milieu » KNMI wijt uitzonderlijk zachte winter aan global warming. Klopt dat wel?
knmi

KNMI wijt uitzonderlijk zachte winter aan global warming. Klopt dat wel?

Het KNMI – volgens onze minister van Milieu een kwalitatief hoogwaardig kennisinstituut – kwam afgelopen week met een opvallend persbericht: we krijgen in de toekomst nog veel meer van dit soort zachte winters als gevolg van klimaatverandering: “Zo’n zachte winter wordt heel gewoon.”

Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI legt uit:

De afgelopen tientallen jaren hebben broeikasgassen de aarde opgewarmd. Dat is in Europa gepaard gegaan met een toename van de westenwinden en een afname van blokkades die voor noordoostenwind zorgen. Hierdoor is de wintertemperatuur meer toegenomen dan de wereldgemiddelde temperatuur. De huidige winter past goed in dat patroon en zolang de opwarming van de aarde doorgaat, krijgen we dus steeds meer van dit soort winters.

Enkele opvallende zaken

Rob de Vos van website klimaatgek besloot de beschikbare gegevens, die teruggaan tot 1904, door te spitten.

Er vielen hem enkele dingen op: de westenwind vertoonde qua voorkomen in januari en februari geen opvallend verschil met voorafgaande jaren.

De zuidwestenwind vertoont in beide maanden een enorme sprong in de jaren tachtig, in januari wat eerder dan in februari. Daarna zakken de pieken met name in februari terug, met een opvallende uitschieter naar boven in februari 2020.

Geen aanleiding

Wat de zuidenwind betreft is de piek van 13 dagen in januari 2020 opvallend, maar in de hele reeks vanaf 1904 bezien minder opvallend, schrijft De Vos.

De ontwikkeling in windrichting sinds 1904 laat geen eenduidige trends zien.

De data geven geen aanleiding om te kunnen spreken van een trendbreuk als gevolg van wereldwijde opwarming, stelt De Vos vast.

[klimaatgek]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • PREDATOR schreef:

  De meeste zieltjes in dit land wint ie er toch mee..
  Mensen geloven de meest heftige leugens, als het maar op tv komt ha ha…Wetenschappelijk onderbouwt of niet…
  Slaap lekker, schaapjes…..We ziin ook een volk aant worden he.

  14 likes
 • Willem schreef:

  Loop zelf al een tijdje mee op aarde en heb strenge winters meegemaakt en meer zachte, hete zomers en koele/natte zomers, het is normaal Nederlands weer. Wat is het nut van al dat gezanik en al die onderzoekjes aangaande het klimaat. Ijstijd komt, zure regen, ozonlaag zeespiegel, atoombommen, pffff. Hou op. laat ons met rust, laat ons ons leven leiden kap met dat eeuwige gezeik om niets.

  12 likes
  • Remco schreef:

   @Willen: Ja oke Willem…maar een atoombom is geen natuur verschijnsel, en zure regen ook niet. Dat zijn dingen die wel aangepakt moeten worden…maarja, duistere machten (krachten) hebben het op deze aarde voor het zeggen, dat is het probleem!

   5 likes
 • Dennis Holland schreef:

  Het KNMI is krankzinnig…….goed in het verkondigen van onzin.

  10 likes
 • Rob schreef:

  Ik las onlangs dat het in Engeland flink koud is en dat het daar aardig tekeer gaat. En dan lees je een berichtvan Nederlandse klimaatterrorist dat het hier in Nederland zo zacht is door globalwarming. Tuurlijk, global warming werkt alleen in Nederland. De rest wordt kouder. Maar de enige reden dat het hier zo zacht is en in Engeland zo koud kan alleen maar zijn als er een front is met aan beide kanten verschillende (warme en koude) stroming. Wat een stelletje kneuzen hebben we hier, zelfbenoemde klimaatgoeroes die alleen hun zakken vullen met het verkopen van leugens en propaganda.

  4 likes
 • Louise schreef:

  Inderdaad @ Willem, Hier kon je op wachten dit is geen nieuws meer….

  3 likes
  • Willem schreef:

   Je zegt/typt het Louise en zo is het ook, het is toch ook om doodmoe van te worden. Afgelopen 2 dagen was het mooi weer, maar weerbericht voorspelde regen, vandaag schreven ze “alwéér regen” alsof het elke dag hard regende. Moeten ze schrijven van hun broodheren natuurlijk, knmi en weet ik wie nog meer, maar het is ziekmakend dat eeuwige gelieg en gezeik. Ja we hebben het er druk mee 🙂

   5 likes
  • Hein schreef:

   Chemtrails en haarp.
   Al ons weer is een creatie van de elite.

   1 likes
 • Weesje schreef:

  Local warming.

  3 likes
 • Jeff schreef:

  Ja, maar misschien moeten we het ook zien als dat het KNMI of CBS of weet ik veel wat gewoon gedwongen worden om deze cijfers te presenteren. Ik bedoel … de NS werd ook gedwongen om transporten naar het oosten te doen in 40/45 . Ik zie ze liever als slachtoffer van het systeem. Simpelweg omdat de groenteboer om de hoek ook gewoon zijn groente nog verkoopt. Ja, en voor de geloofwaardigheid hadden ze Harm Siezen natuurlijk beter in een flat op 8 hoog in Zwitserland kunnen zetten. Vooralsnog is pissen in de Noordzee nog steeds niet afgeschaft, mits met het onderlijf onder de waterlijn en zonder geschreeuw, waardoor het niet onder de categorie wildplassen valt. De zeehond die dit alles aanschouwd, zal het allemaal zijn anus oxideren. Tja … en wat is gedwongen? Kan zomaar het vreten van je kinderen zijn!

  1 likes
 • Ron schreef:

  Mensen begrijp het eens als ik een liedje zing en het bevalt heb ik een hit. Doe ik het in het meest bevallige lees dramatische taal krijg ik subsidie voor mijn volgende hit anders wordt ik vergeten en ben ik verdoemd door de media en de EU. Wat heb je vervolgens nodig? De domme massa lees politici ze aanbidden je en willen alles geven om nog meer van dat. Het is in feite simpel kijk naar de zon en andere planeten en de geschiedenis van ons zonnestelsel. Kijk je naar de eerste zie je de verandering overal(opwarming) tot zelfs 18 graden Celsius plus op één planeet, voor de laatste lees de rapporten van geologen en je weet wat ons te wachten staat. Johny minimum, mini nova de Gleysbergh cycle en je weet het zijn wij niet maar een cyclus gebeuren en nee het ziet er niet fraai uit. Een suspicious observer kijker op you tube. Alleen wil de linkerzijde ons dom houden en deze filmpjes van youtube halen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  NPO

  NPO waarschuwt dat zeespiegel steeds sneller stijgt: ‘Dat is pertinent onwaar’

  Weerman Gerrit Hiemstra mocht gisteravond aanschuiven in ...

  tucker carlson

  Tucker Carlson gaat los op Gates en ‘corrupte’ WHO: ‘Dit is pure oplichting’

  Eerst kregen we te horen dat alles ...

  >