Bewustzijn

Occupy Rio strijdt tegen bouw megadam en onteigening woningen

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zo’n 150 betogers van Occupy Rio hebben hun tenten in de loop van het afgelopen weekend opgezet op het Cinelandia Plaza in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro.

Het protest is vanuit Spanje en de VS overgeslagen naar Zuid-Amerika. ‘2012 is het einde van de kapitalistische wereld’, staat te lezen op één van de borgen van de actievoerders.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

‘Waarom is de wereld van iedereen, maar lijden zoveel mensen honger?’ stelt een ander bord als vraag. “Het bestrijden van de symptomen zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken is niet voldoende,” zei een vrouwelijke demonstrant. “De oorzaak van de meeste problemen in onze wereld is het kapitalistische systeem.”

Veel van de Braziliaanse betogers zijn scholier of student. De meesten van hen onderhouden via internet contact met gelijksoortige protesten in de rest van de wereld.

De actievoerders zijn ook boos omdat woningen worden onteigend voor de bouw van infrastructuur voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Bovendien zijn ze fel gekant tegen de bouw van de gigantische Belo Monte-dam in het Amazonegebied van de Braziliaanse deelstaat Pará.

Een andere groep Occupiers bivakkeert sinds 15 oktober jongstleden in het centrum van São Paulo, het industriële en financiële hart van Brazilië. – AFP

Amerika

De Occupy-beweging verspreidt zich momenteel over heel Amerika. Verschillende protesten door het hele land zijn op dinsdag aangevallen door de politie. Het ging onder meer om Occupy Oakland, Albuquerque, Tucson, Baltimore, Atlanta, Tampa en Orlando.

In Atlanta werden 50 demonstranten gearresteerd terwijl de menigte ‘wij zullen overwinnen’ zong. Onder de arrestanten was onder meer staatssenator Vincent Fort die de politieactie ‘overkill’ noemde. Hij voegde toe dat de burgemeester van Atlanta Kasim Reed al zijn middelen inzet tegen de betogers, terwijl het volgens Fort de meest vreedzame plaats in de staat Georgia is. Op aandringen van de grote corporaties liet Reed de demonstranten arresteren.

Zo’n 50 betogers van Occupy Albuquerque in de staat Nieuw Mexico werden gearresteerd nadat ze weigerden Yale Park te verlaten. Ook in Tucson en Orlando hadden betogers actiekampen opgezet. De actievoerders zijn vastbesloten terug te keren. De Occupy-beweging kan in de VS op steeds meer steun rekenen van de bevolking. – Rawstory.com

Nederland

De Nijmeegse editie van de protestbeweging Occupy groeit langzaam door. Ook komen er steeds meer tenten te staan in de Utrechtse binnenstad. Inmiddels staan ook de eerste tenten van Occupy Arnhem. Op donderdag begint Occupy Deventer.

Occupy Amsterdam houdt inmiddels bijna twee weken het Beursplein bezet. De beweging is echter te groot geworden voor het plein en daarom wordt er uitgebreid. Op het Museumplein worden vanaf vrijdag ook tenten opgezet op het Museumplein.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x