
Het is een van de oudste geneeskrachtige kruiden en veelgebruikt in de volksgeneeskunde bij aandoeningen van de luchtwegen en griepverschijnselen.
De officiële naam voor het longkruid is Pulmonaria officinalis. Het is afgeleid van het Latijnse woord Pulmonus dat ‘longen’ betekent.
Longkruid is een vrij kleine plant die vroeg in het voorjaar bloeit. De bladeren zijn behaard en gevlekt. De bloemetjes zijn roze, en als de bijen op bezoek zijn geweest worden ze blauw.
Longkruid bevat veel interessante stoffen: slijmstoffen, looistoffen en mineralen, zoals kalium, ijzer en kiezelzuur. Dit laatste mineraal, kiezelzuur, wordt ook silicium genoemd. Brandnetel, smeerwortel en heermoes zijn ook siliciumkruiden.
Silicium is in ons lichaam te vinden in weefsels als botten, bindweefsel, pezen en kraakbeen. Het bevindt zich ook in de zachte organen, zoals de lever, nieren en longen. Silicium zet de weefsels in hun kracht. Een andere eigenschap van silicium is dat het overtollige mineralen verwijdert, zoals het aluminiumgehalte, een boosdoener bij ouderdomsklachten.
Kant-en-klaar-pakket voor longproblemen
Longkruid noemen wij wel eens een kant-en-klaar-pakket voor longproblemen. Het verzacht, pakt ontstekingen aan, ruimt overtollig slijm op en versterkt het weefsel (kiezelzuur). Bovendien helpt het kruid om koorts te verlagen. Het is een veilig kruid, je mag bij ziekte extra thee of tinctuur innemen.
Wanneer kun je longkruid gebruiken?
Bij keelpijn, hoest, bronchitis, na een antibioticakuur (wel contact met de arts houden), longemfyseem, astma, zwakke longen, COPD en bij griepachtige verschijnselen die gepaard gaan met koorts en diarree (de looistoffen helpen bij dit probleem vooral bij kinderen).
Van longkruid kun je een thee trekken. Doe hiervoor enkele blaadjes met bloem in een theepot. Overgiet dit met heet water dat na het koken iets is afgekoeld. Even laten trekken en de thee is klaar. Pluk niet teveel, volgens Dr. Kneipp is slappe thee geneeskrachtiger dan sterke thee. Bovendien blijft de plant in leven; hij verliest zijn kracht als er teveel van de plant geplukt wordt (dit geldt overigens voor alle kruiden die je zelf plukt. Neem nooit meer dan je daadwerkelijk nodig hebt!)
Ook kun je een tinctuur maken.
Recept voor Pulmonaria-tinctuur
Benodigdheden:
– bloemen, blaadjes en stengel longkruid
– schone jampot
– jenever of wodka (40% alcohol)
– donkere flesjes
Bereidingswijze:
Pluk de plantdelen (alle delen zijn bruikbaar), het liefst vóór de middag, en snijd deze in stukjes. Vul de jampot er voor driekwart mee. Giet de jenever of wodka erover, tot aan de rand, en sluit de pot af.
Schud het mengsel eenmaal per dag, gedurende minstens veertien dagen.
Zeef het mengsel na twee tot drie weken en giet het in donkere flesjes. Plak etiketten op de flesjes met zowel de Latijnse naam, ‘Pulmonaria officinalis’, als ‘Longkruidtinctuur’, zodat je later ook nog weet wat erin zit. Denk er ook om de datum van afvullen op de etiketten te schrijven en de ‘houdbaar tot’-datum. Deze tinctuur is drie jaar houdbaar. Schrijf ook de dosering op het etiket.
Dosering: 3 keer per dag 15 druppels, kinderen naar leeftijd (kinderen liever de thee geven). Pulmonaria-tinctuur kan langdurig gebruikt worden, bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen.
Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl
De Jonge reageert neerbuigend op kritische coronavraag
Russische wetenschapper ‘voelt zich geweldig’ na injectie met 3,5 miljard jaar oude ‘eeuwig leven’-bacterie
Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is
Timmerman ‘belt coronalijn RIVM’ en krijgt verrassend eerlijke antwoorden
Paus zegt dat fake news satanisch is. Dit is zijn boodschap aan de media
Zo ver zijn ‘journalisten’ bereid te gaan om Forum voor Democratie door het slijk te halen
Terwijl de Kamer ademloos luistert naar Zelenski maken zijn soldaten jacht op Oekraïense burgers
FDF-voorman: ‘Waarom is er geen ophef? Het is één grote fopshow daar in Den Haag’
Journalist doet schokkende aankondiging: ‘Biden is stervende en wordt binnenkort vervangen’