Homepagina » Kruidenvrouw » Kruid van de maand mei: Longkruid
longkruid_banner

Kruid van de maand mei: Longkruid

longkruidLongkruid

Het is een van de oudste geneeskrachtige kruiden en veelgebruikt in de volksgeneeskunde bij aandoeningen van de luchtwegen en griepverschijnselen.

De officiële naam voor het longkruid is Pulmonaria officinalis. Het is afgeleid van het Latijnse woord Pulmonus dat ‘longen’ betekent.

Longkruid is een vrij kleine plant die vroeg in het voorjaar bloeit. De bladeren zijn behaard en gevlekt. De bloemetjes zijn roze, en als de bijen op bezoek zijn geweest worden ze blauw.

Longkruid bevat veel interessante stoffen: slijmstoffen, looistoffen en mineralen, zoals kalium, ijzer en kiezelzuur. Dit laatste mineraal, kiezelzuur, wordt ook silicium genoemd. Brandnetel, smeerwortel en heermoes zijn ook siliciumkruiden.

Silicium is in ons lichaam te vinden in weefsels als botten, bindweefsel, pezen en kraakbeen. Het bevindt zich ook in de zachte organen, zoals de lever, nieren en longen. Silicium zet de weefsels in hun kracht. Een andere eigenschap van silicium is dat het overtollige mineralen verwijdert, zoals het aluminiumgehalte, een boosdoener bij ouderdomsklachten.

Kant-en-klaar-pakket voor longproblemen

Longkruid noemen wij wel eens een kant-en-klaar-pakket voor longproblemen. Het verzacht, pakt ontstekingen aan, ruimt overtollig slijm op en versterkt het weefsel (kiezelzuur). Bovendien helpt het kruid om koorts te verlagen. Het is een veilig kruid, je mag bij ziekte extra thee of tinctuur innemen.

Wanneer kun je longkruid gebruiken?

Bij keelpijn, hoest, bronchitis, na een antibioticakuur (wel contact met de arts houden), longemfyseem, astma, zwakke longen, COPD en bij griepachtige verschijnselen die gepaard gaan met koorts en diarree (de looistoffen helpen bij dit probleem vooral bij kinderen).

Van longkruid kun je een thee trekken. Doe hiervoor enkele blaadjes met bloem in een theepot. Overgiet dit met heet water dat na het koken iets is afgekoeld. Even laten trekken en de thee is klaar. Pluk niet teveel, volgens Dr. Kneipp is slappe thee geneeskrachtiger dan sterke thee. Bovendien blijft de plant in leven; hij verliest zijn kracht als er teveel van de plant geplukt wordt (dit geldt overigens voor alle kruiden die je zelf plukt. Neem nooit meer dan je daadwerkelijk nodig hebt!)

Ook kun je een tinctuur maken.

Recept voor Pulmonaria-tinctuur

Benodigdheden:

– bloemen, blaadjes en stengel longkruid
– schone jampot
– jenever of wodka (40% alcohol)
– donkere flesjes

Bereidingswijze:

Pluk de plantdelen (alle delen zijn bruikbaar), het liefst vóór de middag, en snijd deze in stukjes. Vul de jampot er voor driekwart mee. Giet de jenever of wodka erover, tot aan de rand, en sluit de pot af.

Schud het mengsel eenmaal per dag, gedurende minstens veertien dagen.

Zeef het mengsel na twee tot drie weken en giet het in donkere flesjes. Plak etiketten op de flesjes met zowel de Latijnse naam, ‘Pulmonaria officinalis’, als ‘Longkruidtinctuur’, zodat je later ook nog weet wat erin zit. Denk er ook om de datum van afvullen op de etiketten te schrijven en de ‘houdbaar tot’-datum. Deze tinctuur is drie jaar houdbaar. Schrijf ook de dosering op het etiket.

Dosering: 3 keer per dag 15 druppels, kinderen naar leeftijd (kinderen liever de thee geven). Pulmonaria-tinctuur kan langdurig gebruikt worden, bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sandra Oosterberg schreef:

  Dank je voor je informatie. Nu op zoek naar wat plantjes. Hoop dat ze gemakkelijk groeien. En dan gebruiken en de plant ? bedanken

  1 likes
 • Adrie de Groot schreef:

  Ieder voorjaar geniet ik van deze plant, de hommels ook. U hebt het mooi beschreven, dank. Ik zal de thee gaan maken. en ook tinctuur.
  Weet u ook iets over …… houttuynia ( cordata chameleon ) ? welke werking heeft deze plant?
  Ook deze plant groeit in mijn tuin, en ik heb het idee dat daar een reden voor is. Cosmos regelt veel meer dan wij in de gaten hebben.

  0 likes
 • Virginia schreef:

  Het bloemetje die hier getoond wordt is niet van de longkruid…even nakijken. Dit lijkt meer op een lelie. Longkruid is het wel een kelkvormige bloem maar die hangt niet naar beneden en de kleur is rosig in het begin en dan veranderd het tot meer blauw.

  0 likes
 • x

  Check Also

  griepseizoen

  Heel opmerkelijk: géén griepseizoen op zuidelijk halfrond. Hoe kan dat?

  In Zuid-Afrika begint het griepseizoen al 36 ...

  zweden

  Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’

  Zoals velen inmiddels zullen weten, ging Zweden ...

  >