Kruidenvrouw

Kruid van de maand oktober: Rode Klaver

Help ons door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Rode KlaverVanaf de maand oktober starten we bij NineForNews met een nieuwe categorie: Kruidenvrouw. Kruidenvrouw Trudy van Diepen zal ons elke maand voorzien van wetenswaardigheden en bruikbare tips hoe we specifieke kruiden, die meestal vrij eenvoudig buiten te vinden zijn, kunnen gebruiken. Leuk om te lezen en nog leerzaam bovendien! Het eerste kruid van de maand is de Rode klaver.

Rode Klaver

De Latijnse naam voor dit kruid is de ‘Trifolium pratense’ en verwijst naar het drievormig blad. Rode klaver groeit graag in het grasland. Het is een winterharde plant. Zij heeft een diepe penwortel en mede door de worteluitlopertjes wordt de grond vruchtbaar. Zij is in staat stikstofverbindingen uit de lucht vast te leggen. Een enkele paarsachtig bloemetje siert de plant.

De van oorsprong Schotse St. Patrick uit de vijfde eeuw zag het als zijn missie het heidense Ierland te bekeren. De drie bladeren van de rode klaver toonde hij om de mensen uit te leggen wat de christelijk Drie-eenheid betekende: De Vader, Zoon en De Heilige Geest. En zo heeft hij menig mens overgehaald om christen te worden. In de oude Ierse kerken ziet men nog glas-in-loodtekeningen met het rode klaverblad. Vanaf de negende eeuw werd in Ierland op de sterfdag van deze bijzondere man St. Patrick’s Day gevierd en alle Ieren over de hele wereld voelen zich op deze feestdag verbonden met elkaar.

Waarom is rode klaver nog meer zo’n bijzondere plant?

Een van de inhoudsstoffen van de rode klaver zijn de iso-flavonen. Je vindt deze stof ook in soja, zoethout en lijnzaad. Deze stof werkt samen met de hormonen: de oestrogenen en vult ze indien nodig aan. Het kruid is waardevol in tijden van de overgang, zowel voor de vrouw als voor de man.

Er is nog iets bijzonders aan de rode klaver. Er zit een stof in dit kruid: koper. Koper (Cu) werkt op het zenuwstelsel. Door de ontspannende werking is het kruid waardevol bij aandoeningen en ziekten die met kramp te maken hebben. Koper oftewel Cu vind je ook in sla, abrikoos en in vele zaden zoals pompoenpitten, sesamzaad en kikkererwten .

Wanneer kun je rode klaver gebruiken?

Bij klachten rond de overgang, transpiratie, opvliegers, wisselende stemmingen, verhoogd cholesterol. Ook de botontkalking, die in deze periode op de loer ligt, pakt ze aan en bij krampziekten zoals astma, M.S, kinkhoest. Het kruid ondersteunt reumatische aandoeningen zoals (spier)reuma, artritis, artrose.

Recept voor de thee en tinctuur

Rode klaverthee:

Verwarm een halve liter water tot bijna het kookpunt. Schenk het water in een theepot. Doe er vijf of zes bloemetjes van de rode klaver in. Doe de deksel op de theepot. Laat de thee tien minuten trekken. Neem drie koppen per dag.

Trifolium pratense-tinctuur: (tincturen worden altijd met de Latijnse naam geschreven)

Vul een jampot voor driekwart met het blad en bloem van de rode klaver. Vul de pot nu met een goede graanjenever of wodka. De bloemetjes mogen niet boven de vloeistof uitsteken. Deksel erop en elke dag even schudden. Na vier weken is de tinctuur klaar. Zeef het geheel af en giet het medicijn in donkere flesjes. Dosering: 3 keer per dag 15 druppels.

Let op: Rode klaverthee en -tinctuur niet gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding en hormoonmedicatie.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x