Gezondheid

Zeewier is supergezond

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De geschiedenis van de geneeskunde is ooit gestart met mensen die op zoek gingen naar planten, bomen, struiken en edelstenen om hun kwalen te genezen. Wie in de buurt van de zee woonde leerde als kind de grote geneeskracht van de zee kennen.

Zeewieren zijn lang onbekend en onbemind geweest. De laatste jaren zijn meer en meer deskundigen het er over eens dat zeewier de toekomst is. Ons voedsel wordt steeds armer aan mineralen: zeewieren bieden hier de oplossing. Ze zijn een bron van mineralen, oligo-elementen, vitaminen, enzymen, proteïnen, koolhydraten en antioxidanten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ze zijn met andere woorden een superfood. Bruikbaar als voedingssupplement , maar ook als vleesvervanger. Ook bij het zoeken naar nieuwe energiebronnen komt zeewier in beeld. Omdat ze zo talrijk groeien, is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het gebruik van zeewieren als een mogelijke bron van biobrandstof. Van vergeten plantensoort tot dé plant van de toekomst.

Uit onderzoek blijkt dat zeewier onder meer veroudering en overgewicht tegengaat. Onderzoekers van het Teagasc Food Research Institute in Ierland concludeerden dat het bloeddrukverlagend werkt. Het gaat de strijd aan met vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken.

Zeewier zit boordevol met mineralen, vitamine B12, chlorofyl (wat de opname van ijzer en magnesium vergemakkelijkt), proteïnen (die vlees kunnen vervangen) en er zitten nagenoeg geen calorieën in. Door het op regelmatige basis te eten ben je fitter en gezonder en functioneren je hersenen beter. Er bestaan verschillende soorten zeewier. Aan de Franse kust kunnen dat tot wel 14 verschillende soorten zijn. Zeewier dat op het strand ligt is niet meer eetbaar, het moet nog aan de rots hangen. De kwaliteit van het zeewier hangt ook niet af van de plaats waar het vandaan komt.

Zeewier kan worden gekocht in bio- en natuurwinkels en een potje van 250 gram kan al snel 6 euro kosten. Je hebt er wel weinig van nodig, dus dat compenseert. Het kan geen kwaad om elke dag zeewier te eten. Zeewier smaakt zout en als het om vers zeewier gaat is het aan te raden om het eerst even af te spoelen, omdat het anders té zout smaakt.

Het zijn vooral de kusten van Engeland en Frankrijk waar zeewier vers kan worden geteeld. Zeewier zelf heeft een reinigende functie voor het water waarin het leeft. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het kweken van zeewier. Zij hebben een stukje zee, waar ze de waarden van het water controleren.

Leestip: Zeewier, de toekomst

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wakker
wakker
10 jaren geleden

Het zal ongetwijfeld erg gezond zijn, maar aan de andere kant maak ik me wel zorgen om de vervuiling van het zeewater. Denk aan de scheepvaart en vooral aan Fukushima! Ik eet om die reden ook geen vis meer.

kengai
kengai
10 jaren geleden

Als wij dan ook eens ophouden de boel te vervuilen en te vergiftigen, dan kunnen we ook veilig eten verbouwen.

Pascal
Pascal
10 jaren geleden

We zijn zelf ook een GMO ras en slaan we niet geheel biologisch door!!??

Nicolas I. Beemster
Nicolas I. Beemster
10 jaren geleden

Ik geloof dit verhaal wel, ik ben een zeewier-fan. Het smaakt lekker en is, zoals in dit artikel beschreven, erg gezond.

Big up to the nature. 🙂

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x