Homepagina » Buitenland » De kunst der manipulatie. Hoe spitskandidaat Frans Timmermans zich een weg richting de top glibbert
De kunst der manipulatie. Hoe spitskandidaat Frans Timmermans zich een weg richting de top glibbert

De kunst der manipulatie. Hoe spitskandidaat Frans Timmermans zich een weg richting de top glibbert

De Europese sociaaldemocraten kozen Frans Timmermans zaterdag als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Met een staande ovatie werd de ‘spitskandidaat’ verwelkomd bij het Europese partijcongres van de SPD in Berlijn.

“Ik kan geen vrouwelijke kandidaat zijn, maar ik kan jullie wel een feminist als kandidaat bieden,” twitterde Timmermans.


Deze tweet doet Sietske Bergsma denken aan de uitspraken van Timmermans na de MH17-ramp of de ‘mierzoete epistels’ die hij schrijft op Facebook.

Liegen

Hij doet een beroep op de traanbuizen van toehoorders om zo, op autoritaire wijze, goede intenties te verheffen boven de complexe werkelijkheid, schrijft Bergsma.

Timmermans gebruikt sentimentaliteit als middel om de geadresseerde toehoorder zijn waardigheid af te pakken en doelbewust machteloos te maken, voegt ze toe.

Hoe gevoeliger het onderwerp, hoe makkelijker het voor hem is om te liegen en de boel te bedisselen. “Politieke correctheid is een aflaat,” klinkt het.

Zuivere daad van agressie

Volgens haar wordt menselijk leed daarom voortdurend geprojecteerd op fortuinlijke anderen, die uit angst om voor harteloos en onmenselijk te worden uitgemaakt elk rationeel en redelijk tegenargument meteen uit handen laten vallen.

Dat is binnen de context van een politiek bestel een zuivere daad van agressie, stelt Bergsma.

Manipuleren

Sentimentalisten zoals Timmermans (maar ook Tony Blair beheerste de kunst der manipulatie) gebruiken het leed van buitenstaanders, zieken en gemarginaliseerden om de eigen bevolking te manipuleren, vervolgt ze. “Dat geeft macht.”

Schuld en schaamte moeten verhullen dat politici ons helemaal niets te bieden hebben en ons niet op een waardige manier behandelen, aldus Bergsma.

“Ik weiger misbruikt te worden (want dat is het) voor iemands individuele politieke doeleinden,” besluit ze.

Foto: Wikimedia Commons ManfredFX

[The Fire]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • H.J. schreef:

  Inderdaad een zeer onbetrouwbaar persoontje, in Nederland zijn er wel meer onbetrouwbare politici, maar deze Timmermans samen met Rutte en Ollongren zijn de uitvoerders van de dwingelanden.

 • Zonnemax schreef:

  Ja, wat maakt het uit dat de arbeidsproductiviteit de laatste 40 jaar enorm gestegen is en dat we er qua netto inkomen nauwelijk op vooruitgegaan zijn. Zelfs de inflatie lijkt hoger te zijn de afgelopen 40 jaar dan de stijging van het hetto inkomen.

  En vervolgens zijn de belastingen, (Zorg-) verzekeringen, energiekosten, woonlasten, onderwijs etcetera allemaal ook enorm gestegen al veertig jaar lang. En overigens zonder noemenswaardige kwaliteitsverbetering daardoor. In 2007 zou na het zuur het zoet komen….

  De helft van het werk dat er in NL is, is volstrekt overbodig. Dat weten degene die de baantjes hebben ook wel. Maar ja, in ieder geval ieder einde van de maand geld op de rekening dus zal me “maar koest” houden. Van deze angsten hebben de Fransen (gelukkig) minder last van de de Nederlanders.

  En nu op naar het volgende komische verhaal. Het Klimaat.
  Duurzaam klimaat moet een feestje zijn, geen gas of olie meer importeren maar gebruik maken van zon, wind, getijde, waterkracht en duurzaam opgewekte waterstof. Dat kost maar een fractie van wat nu aan fossiele brandstoffen wordt uitgegeven. Toch weten de Hagenaren en EU´ers het zo te draaien dat het de burger veel geld gaat kosten (en zeker niet de multi nationals). Nee, Nee, het MAG niet leuk zijn.

  Dan krijgen we ook nog een hele partij migranten over ons heen gedonderd omdat de VN zo graag voor Sinterklaas wil spelen (maar dan zonder Zwarte Pieten). En dan zijn de laatste baantjes in de middenklasse straks ook vergeven. 90% van NL kan het dan zo´n beetje gaan doen van circa Euro 1000 per maand.

  We worden belazerd, we blijven stemmen en lekker een beetje mee discussieren en de politieke nonsense accepteren.

  Maar tijdens de volgende economische crisis van de jaren 20, die nog veel dieper en langer zal zijn als de “afgelopen” crisis. Dan zal steeds meer mensen de ogen opengaan.
  Is dat nog op tijd om het tij te keren?

 • salvar schreef:

  gekozen???
  hij was de enigste kandidaat.
  maar ja het maakt niet uit alle die euers zijn volslagen krankzinnig,ik weet geen ander woord voor deze zielige bende.

 • salvar schreef:

  @redactie
  zouden jullie aub geen foto meer van dit object willen plaatsen of is dit teveel gevraagd???????

 • Grove ongemanierde Biff schreef:

  Als ik in gezelschap zomaar ineens begin over Frans Timmermans begin, bv. op een verjaardag of op een borrel, dan hoor ik mensen vaak zeggen dat ze hem een ENORME KLOOTZAK vinden.
  Deze mensen krijgen dan een wilde blik in de ogen en sommigen schuimbekken zelfs.
  Laatst hoorde ik iemand zeggen (Ik ben vergeten wie) dat Frans Timmermans de GROOTSTE KLOOTZAK is die hij ooit op TV had gezien.
  Ik zou zelf nooit zoiets over iemand zeggen maar het geeft wel aan dat hij bij velen bepaald niet populair is.

  zelf ben ik ook geen fan van hem

 • Jur schreef:

  Zal vluchten naar een land als bijvoorbeeld IJsland helpen om van de EU rotzooi af te komen? Ik maak me erge zorgen voor de toekomst.

 • Louise schreef:

  @ Jur
  Niet doen hoor je zorgen maken, probeer je eigen leven zo leuk mogelijk te maken, blijf bij jezelf……
  IJsland is een prachtig land, ik ben er een paar keer geweest, alleen zo somber en donker als het nu hier is, duurt t daar veel langer, daar wordt je ook niet vrolijk van….. Laat het leven maar over je heen komen, komt wel goed hoor…..

  • Jur schreef:

   Ik zit in de bijstand… Te langdradig om het hier uit te leggen (dit zou ik wel kunnen doen in een persoonlijk gesprek). Ik word echt moedeloos van de sh*t die in de maatschappij plaatsvindt. En ik weet bij voorbaat al dat volgend jaar alleen maar erger wordt. Alles wordt nóg duurder. Dat Marrakesh pact wordt de ondergang van onze cultuur. Het is daarnaast ook een plan voor genocide op ons volk. En ik wil deze sh*t simpelweg gewoon kunnen ontlopen.

  • michel de la rie schreef:

   @Louise; Ik mag toch hopen dat dit cynisch is bedoeld? Want dat is precies wat NL misschien de das om doet; calvinistisch over ons heen laten komen als makke schapen. We zouden als NL-ers meer op moeten komen voor onze belangen en viezeriken als Rutte en Timmermans van hun troon moeten stoten. Maar dat is denk ik een illusie. Dit zal hier nooit gebeuren, omdat NL-ers door de politiek te lang in slaap zijn gesust met door “net genoeg te laten houden” om niet te sterven van de honger. Dat is namelijk ook een tactiek. En een succesvolle. Kijk maar hoelang Rutte de mogelijkheid heeft om te blijven zitten op het pluche terwijl 80% van NL er anders over denkt.

 • Matt schreef:

  Ik denk dat we ons geen zorgen hoeven te maken over Timmerfrans want mei volgend jaar zijn er de EU verkiezingen en figuren zoals leugenfransje zorgen ervoor dat populistische en extreem rechtse partijen wel eens heel hoge ogen kunnen gooien en mag fransje op het oppositiebankje gaan zitten.

 • Johan schreef:

  Hij blijkt veel talen te spreken, helaas ontbreekt hem de menselijke taal.

 • formidabele schreef:

  Net als een kerkkoor, je moet niet uit de band springen anders klinkt het vals?

 • frans schreef:

  Dezelfde op de buikspeler als Juncker!
  Dezelfde emoticon als Juncker. Lekker elkaar omhelzen en tranen plengen.
  Maar kei en keihard voor de onderdanen.

 • Only you schreef:

  Hij kan beter eerst in de apk voordat ie flink op zijn bek gaat?

 • x

  Check Also

  nos

  NOS kampt met bedreigingen: ‘Dat krijg je als je onbetrouwbaar nieuws brengt’

  De satellietwagens waarmee de NOS door het ...

  de jonge

  De Jonge laat ons meebetalen aan schadeclaims coronavaccin: ‘Weg met die vent!’

  Als een coronavaccin onverwachte bijwerkingen veroorzaakt, betaalt ...

  >