Gezondheid

“Suiker is acht keer zo verslavend als cocaïne”

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Suiker voorgoed van het menu schrappen kan volgens wetenschappers leiden tot depressie, angst en impulsief gedrag. Veel mensen proberen gezonder te eten door suikerrijke voeding op te geven, maar dat blijkt in de praktijk moeilijker dan gedacht.

Mensen kunnen even verslaafd raken aan suiker als aan drugs. Jordan Gain Lewis van The Conservation legt uit wat er in ons brein gebeurt als we suiker afzweren. Tien jaar geleden consumeerde de gemiddelde Amerikaan naar schatting 22 theelepels toegevoegde suiker per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat gelijk aan zes theelepels.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het is vandaag de dag bijna onmogelijk om bewerkte voeding te kopen waar geen toegevoegde suikers in zitten. Vaak onder gecamoufleerde namen zoals ‘glucosestroop’ of ‘fructose’. Net als drugs zorgen die suikers ervoor dat ons beloningssysteem in het brein wordt gekaapt. ‘Gebruikers’ worden afhankelijk en kunnen niet meer zonder.

Jordans studiegenoot Andrew probeerde 40 dagen lang suiker af te zweren. “De eerste dagen waren zwaar,” zei hij. “Het voelt alsof je afkickt van drugs. Ik at toen vanzelf veel koolhydraten om het tekort aan suiker te compenseren.”

Er zijn vier belangrijke kenmerken van verslaving: consumeren, overdreven consumeren, onweerstaanbaar verlangen en de neiging om één verslaving te vervangen door een andere. Al deze kenmerken werden teruggevonden bij proeven op ratten, zowel met drugs als met suiker.

Suiker versterkt net als drugs het vrijkomen van dopamine in de hersenen. Op de lange termijn zorgt regelmatige consumptie van suiker ervoor dat we steeds meer nodig hebben om hetzelfde beloningseffect te krijgen. Het brein wordt tolerant tegenover suiker en er zijn steeds grotere hoeveelheden nodig.

Dit gebeurt er in je brein als je stopt met het eten van suiker
Dr. Mark Hyman (Ian Grey)

Uit experimenten met ratten bleek dat dieren die sterk afhankelijk werden gemaakt van suiker zich angstig voelden, depressief werden en impulsief gedrag begonnen te vertonen op het moment dat de toegang tot suiker werd ontzegd.

Een Amerikaanse arts zegt nu dat suiker verslavender is dan cocaïne. Voorzitter van het Institute of Functional Medicine dr. Mark Hyman stelt dat bij dierenstudies is gebleken dat suiker acht keer zo verslavend is als cocaïne. “Kleine hoeveelheden suiker kunnen deel uitmaken van een normaal dieet, maar de meesten van ons zijn er zonder dat we het weten aan verslaafd.”

Hyman noemt suikerrijk voedsel ‘dodelijk’. Hij vertelde aan de New York Daily News dat ‘suiker het nieuwe nicotine is’ en dat suiker ‘diabetes en obesitas veroorzaakt’.

[Goed Gevoel, AOL]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ton
Ton
9 jaren geleden

Verslavingen komen voort uit een gebrek aan evenwicht. Herstel het evenwicht en de balans in je leven (wat met bewustzijn te maken heeft), en je hebt geen verslavingen meer nodig. Gewoon luisteren naar je eigen lichaam en geest. Het kan soms zo simpel zijn !

Wouter
Wouter
9 jaren geleden
jhon
jhon
9 jaren geleden

STEVIA ????

ria
ria
9 jaren geleden

Een natuurarts vertelde me eens dat suiker voor mij net zo erg is als cocaine. Ik ben toen afgekickt in 8 maanden – heerlijk rustig werd het. Bij vrienden kreeg ik toen een appeltje uit de oven, gevuld met oa suiker en kaneel – ik wist niet wat me overkwam, begon te shaken en moest op de vloer gaan liggen om weer bij te komen. En ja t is erg verslavend …….

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x