Homepagina » Gezondheid » “Suiker is acht keer zo verslavend als cocaïne”
Dit gebeurt er in je brein als je stopt met het eten van suiker

“Suiker is acht keer zo verslavend als cocaïne”

Suiker voorgoed van het menu schrappen kan volgens wetenschappers leiden tot depressie, angst en impulsief gedrag. Veel mensen proberen gezonder te eten door suikerrijke voeding op te geven, maar dat blijkt in de praktijk moeilijker dan gedacht.

Mensen kunnen even verslaafd raken aan suiker als aan drugs. Jordan Gain Lewis van The Conservation legt uit wat er in ons brein gebeurt als we suiker afzweren. Tien jaar geleden consumeerde de gemiddelde Amerikaan naar schatting 22 theelepels toegevoegde suiker per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat gelijk aan zes theelepels.

Het is vandaag de dag bijna onmogelijk om bewerkte voeding te kopen waar geen toegevoegde suikers in zitten. Vaak onder gecamoufleerde namen zoals ‘glucosestroop’ of ‘fructose’. Net als drugs zorgen die suikers ervoor dat ons beloningssysteem in het brein wordt gekaapt. ‘Gebruikers’ worden afhankelijk en kunnen niet meer zonder.

Jordans studiegenoot Andrew probeerde 40 dagen lang suiker af te zweren. “De eerste dagen waren zwaar,” zei hij. “Het voelt alsof je afkickt van drugs. Ik at toen vanzelf veel koolhydraten om het tekort aan suiker te compenseren.”

Er zijn vier belangrijke kenmerken van verslaving: consumeren, overdreven consumeren, onweerstaanbaar verlangen en de neiging om één verslaving te vervangen door een andere. Al deze kenmerken werden teruggevonden bij proeven op ratten, zowel met drugs als met suiker.

Suiker versterkt net als drugs het vrijkomen van dopamine in de hersenen. Op de lange termijn zorgt regelmatige consumptie van suiker ervoor dat we steeds meer nodig hebben om hetzelfde beloningseffect te krijgen. Het brein wordt tolerant tegenover suiker en er zijn steeds grotere hoeveelheden nodig.

Dit gebeurt er in je brein als je stopt met het eten van suiker

Dr. Mark Hyman (Ian Grey)

Uit experimenten met ratten bleek dat dieren die sterk afhankelijk werden gemaakt van suiker zich angstig voelden, depressief werden en impulsief gedrag begonnen te vertonen op het moment dat de toegang tot suiker werd ontzegd.

Een Amerikaanse arts zegt nu dat suiker verslavender is dan cocaïne. Voorzitter van het Institute of Functional Medicine dr. Mark Hyman stelt dat bij dierenstudies is gebleken dat suiker acht keer zo verslavend is als cocaïne. “Kleine hoeveelheden suiker kunnen deel uitmaken van een normaal dieet, maar de meesten van ons zijn er zonder dat we het weten aan verslaafd.”

Hyman noemt suikerrijk voedsel ‘dodelijk’. Hij vertelde aan de New York Daily News dat ‘suiker het nieuwe nicotine is’ en dat suiker ‘diabetes en obesitas veroorzaakt’.

[Goed Gevoel, AOL]


Vond je deze informatie waardevol? Deel het dan met iedereen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Verslavingen komen voort uit een gebrek aan evenwicht. Herstel het evenwicht en de balans in je leven (wat met bewustzijn te maken heeft), en je hebt geen verslavingen meer nodig. Gewoon luisteren naar je eigen lichaam en geest. Het kan soms zo simpel zijn !

  9 likes
  • Als het zo makkelijk was hadden we geen verslaafden. Zelf ben ik gestopt met roken terwijl ik midden in een depressie zat. Ik was verre van “in balans”. Het enige wat je van een verslaving af kan halen is: het zelf echt willen. Ik heb ook gewerkt met verslaafden (dakloze heroïne/cocaïne junkies). De enigen die eraf komen zijn diegenen die er echt mee willen kappen. En ik kan je vertellen dat ook een drugs verslaafde verre van in balans is. Voor zover jouw theorie.

   9 likes
  • Het is zeker simpel om op te schrijven!
   Je doet net alsof het ontwikkelen van je bewustzijn net zo simpel is als in je handen klappen.

   Als jij je bewust zijn wilt ontwikkelen, betekend dat, dat je ook je kennis van de wereld om je heen moet ontwikkelen.
   Psychologie, psychiatrie, economie, educatie, politiek, biologie, astrologie noem maar op.

   Van alles hier moet je enigszins wat af zien te weten, voordat je echt je bewustzijn van jezelf kan ontwikkelen.
   Je word je namelijk op deze manier bewust van hoe en waarom we zo bezig zijn hier op aarde.

   De grens tussen spiritueel en naïviteit is erg small.

   2 likes
  • Het is juist wanneer je uit balans bent, te veel stress hebt, een vervelende boodschap krijgt, een probleem dat blijft knagen, lang in de auto zitten, te vroeg opstaan of juist te laat opstaan, emotionele kwesties etc. Dan is er stress en onder stress vraagt het lichaam om andere stoffen! Ik eet bijna geen chips en koek thuis, ik vind het dan net niet lekker (te zout, ranzig, smakeloos..) maar als ik op een familieverjaardag ben, eet ik het wel, ik vind het dan lekker en heb er dan zelfs behoefte aan, gek genoeg. Stress..?! Een gevoel van flauwte weg eten, lijkt het wel.
   Ook als ik mij ziek voel, verandert mijn smaak, heel vreemd..

   1 likes
 2. Zevenenergie, dat is een goede uitleg van je. Als je niets te verdoven hebt, dan valt inderdaad de behoefte aan verdoving weg. Dat heeft alles te maken met het bewustzijn. Daar heb je geen jaren voor nodig om dat bij jezelf te ontwikkelen. Daar kan je vandaag al mee beginnen.

  3 likes
  • U zit er wellicht goed en onverslaafd bij waardoor u als onwetende dit maar neer kwakt. Geldt ook voor zevenenergie:

   “Als je niets te verdoven hebt, dan valt inderdaad de behoefte aan verdoving weg.”
   Zo makkelijk om te zeggen maar nu zit je een beetje als jonge meid geheel in balans te mediteren in het bos. Waarop er achterlijke je begint te verkrachten en je wezenloos achterlaat. Hoe ga je tegen zo’n iemand zeggen.. oooh zorg gewoon dat je niets te verdoven hebt en je raakt niet verslaafd… kom op zo simpel is het niet hoor Ton en zevenenergie. Ik ben wel blij voor jullie dat jullie een zo fijn leven hebben dat jullie dit in naïviteit kunnen zeggen en echt denken dat het zo simpel is.

   Ignorance is a bliss !

   Dus ik laat het hier maar bij…..

   5 likes
 3. Arnout, goed zo jochie. Vooral veel suikerklontjes eten, daar knap je echt van op, toch ?

  1 likes
 4. Voor elke verslaving geld;
  Je moet zorgen dat je niets te verdoven hebt.
  Als je niets te verdoven hebt, valt de behoefte aan verdoving weg.

  4 likes
 5. Achja, ik eet eigenlijk nooit snoep of andere zoete troep. Ik zit nooit aan de cola, koekjes etc. Eet wel veel fruit en eet gewoon gezond.

  Doe lekker wel altijd 4 klontjes suiker in mijn thee 😉

  4 likes
  • Waarom suiker niet op de lijst staat?

   Zoek op deze website alleen als eens naar berichten over de invloed van de voedselindustrie.
   Een beter antwoord kan ik je in de reviews niet geven.

   3 likes
 6. Doler,het klopt wat je zegt over die verborgen suikers. Eet daarom zoveel mogelijk vers voedsel, maak zelf je sauzen, etcetera. Het is best nog wel mogelijk gezond te eten en die verborgen suikers te vermijden. Door bewust in te kopen.

  2 likes
 7. Een natuurarts vertelde me eens dat suiker voor mij net zo erg is als cocaine. Ik ben toen afgekickt in 8 maanden – heerlijk rustig werd het. Bij vrienden kreeg ik toen een appeltje uit de oven, gevuld met oa suiker en kaneel – ik wist niet wat me overkwam, begon te shaken en moest op de vloer gaan liggen om weer bij te komen. En ja t is erg verslavend …….

  1 likes
 8. het ergste zijn de verborgen suikers die we onbedoeld binnen krijgen, daarnaast de smaakversterkers
  wat ik erg vind is dat op geen enkele verpakking duidelijk staat wat erin zit, en praat me niet van alles is veilig dat is aangenomen waarheid die totaal niet klopt, ook als je niet wilt verdoven bv want dat is ook zoiets wat de meeste niet in de gaten hebben, ze eten gewoon omdat de mens ervan uitgaat dat het veilig is

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Gevaar Corona

Coronacrisis hier in Spanje

[Een artikel geschreven door Michel Lejeune van ...

NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...