Het Complot

Libië onder Gaddafi ‘meest welvarende democratie in Afrika’

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Libië, door de westerse media omschreven als ‘de militaire dictatuur van Gaddafi’, was in werkelijkheid één van de meest democratische landen ter wereld.

Dat stelt Garikai Chengu van het W.E.B. Du Bois Institute for African and African-American Research van de Harvard-universiteit. In 1977 kondigde het Libische volk de Jamahiriyya af, oftewel de heerschappij van de massa.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De Jamahiriyya was een hogere vorm van directe democratie met het volk als president. Traditionele autoriteiten werden opgeheven en de bevolking kreeg de macht in handen door middel van diverse volkscomités. De natiestaat Libië bestond uit een soort autonome staten binnen een staat. De autonome staten hadden de macht over hun eigen districten.

Elevatie

In 2009 nodigde Gaddafi de krant The New York Times uit om twee weken lang getuige te zijn van deze vorm van directe democratie. De krant, die altijd kritisch was geweest over kolonel Gaddafi, moest bekennen dat men in Libië de intentie had om iedereen bij elke beslissing te betrekken.

Het Libische systeem gebruikte het woord ‘elevatie’ in plaats van ‘verkiezingen’ en vermeed de politieke campagnes die traditionele partijen voeren en waar alleen de welgestelden beter van worden.

Democratie gaat niet alleen over verkiezingen of politieke partijen. Echte democratie gaat ook over mensenrechten. Tijdens de bombardementen op Libië vergaten de westerse media even dat de Verenigde Naties juist een lijvig dossier hadden voorbereid waarin Gaddafi werd geprezen voor zijn prestaties op het gebied van de mensenrechten. In het rapport werd met lovende woorden gesproken over de vrouwenrechten, het onderwijs en de toegang tot woningbouw in Libië.

Koning Idris

Er hoefden dan ook nauwelijks Libiërs onder een brug te leven. Ook waren er vrijwel geen daklozen. En hoeveel Libische huizen en bruggen heeft de NAVO vernietigd?

Het westen laat zien dat kapitalisme en democratie niet samengaan als rijkdom en macht in handen zijn van enkelen. In het geval van Gaddafi’s Jamahiriyya werd de economische macht verspreid over een grote groep.

Voordat Gaddafi aan de macht kwam liet koning Idris oliereus Standard Oil van John D. Rockefeller zijn gang gaan. Daar maakte Gaddafi een einde aan. Geld dat werd verdiend met de olie werd verspreid over de bankrekeningen van Libische burgers. Zouden Exxon Mobil en BP deze trend voortzetten?

Uit een recente studie van de Harvard Medical School is gebleken dat in de Verenigde Staten ieder jaar 44.789 mensen onnodig sterven omdat ze onvoldoende zijn verzekerd. Onder Gaddafi had iedere Libiër recht op gratis gezondheidszorg.

Beter af in Libië dan in Nederland

Moammar Gaddafi erfde één van de armste landen in Afrika. Tegen de tijd dat hij werd omgebracht was Libië één van de meest welvarende landen op het continent. Libië had in vergelijking met andere Afrikaanse landen het hoogste bbp en de hoogste levensverwachting en er leefden minder mensen onder de armoedegrens dan in Nederland.

Naast de gezondheidszorg waren ook het onderwijs en elektriciteit gratis. Leningen konden rentevrij worden afbetaald. Benzine kostte een dubbeltje per liter en voor 40 broden betaalde je 11 cent.

Het fundamentele verschil tussen het westerse democratische systeem en de Jamahiriyya is dat Libiërs de kans kregen om bij te dragen aan het besluitvormingsproces, niet door middel van gekozen volksvertegenwoordigers. In plaats van een militaire dictatuur was Libië onder Gaddafi de meest welvarende democratie in Afrika, zo concludeert Chengu.

Bron: Countercurrents.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
j
j
11 jaren geleden

Dit bevestigt wat ik al dacht én al eerder heb gelezen en gezien. Hoe extreem deze man ook was, hij kwam op voor zijn eigen land en economie. Hij wist heel goed dat er aasgieren uit waren op de olievelden in zijn land, en verdedigde dit met hand en tand. Neemt niet weg dat, als de verhalen over zijn wreedheden waar zijn, ik deze ten stelligste afkeur.

Roswell Grey
Roswell Grey
11 jaren geleden

Een propagandastuk pur sang? Wie zit hier werkelijk achter? Libië onder Ghadaffi was een dictatuur als alle andere in de Arabische wereld, Ghadaffi eigende zich in de praktijk alle macht, invloed en geld toe.

Je gelooft toch niet serieus dat deze man in een democratie van 1969 aan één stuk aan de macht zou kunnen blijven? In Libië mist niemand hem en daar hebben ze dan ook goede redenen voor.

Iep
Iep
11 jaren geleden

[quote name=”j”]Dit bevestigt wat ik al dacht én al eerder heb gelezen en gezien. Hoe extreem deze man ook was, hij kwam op voor zijn eigen land en economie. Hij wist heel goed dat er aasgieren uit waren op de olievelden in zijn land, en verdedigde dit met hand en tand. Neemt niet weg dat, als de verhalen over zijn wreedheden waar zijn, ik deze ten stelligste afkeur.[/quote]
Als….veronderstellingen, daar gaat de wereld aan ten onder. Als iedereen een dak en eten heeft kunnen we dan alsjeblieft normaal omgaan met de middelen die we hebben? Hebzucht werkt zo desastreus.

IIS
IIS
11 jaren geleden

Gaddafi stond de ondergang van Libië, het gehele Midden Oosten en de wereld in de weg. De Nieuwe Wereld Elite/Orde zal geen mens tolereren die de ondergang van de gehele mensheid wil saboteren….Voor deze ‘mensen’ zijn wij hier niet op deze planeet om in vrede te leven, of om in weelde zonder honger en armoede een hoger wetenschappelijk of geestelijk niveau te bereiken.

Het geld en de macht daarover wat de elitaire/zionistische Orde najaagt is gestoeld op ziekte, honger, armoede en dood. De gehele wereldbevolking MOET van deze zeer zieke geesten geconditioneerd onder het slavenjuk of totaal verdwijnen zodra deze overbodig blijkt.

Waren deze ‘mensen’ -achter de coulissen- niet aan de macht dan zou de wereld er geheel anders uit hebben gezien. Dan hadden we geen oorlog, gratis schone en onbeperkte energiebronnen, voldoende voedsel, geen ziektes, geen sociale onrust, geen armoede, maar wel onmetelijk veel vrede en liefde.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x