Gezondheid

Magische paddenstoelen helpen tegen depressie, hoofdpijn

Help ons door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hersenscans van mensen onder invloed van psilocybine, de werkzame stof van paddo’s, laten wetenschappers zien hoe psychedelische drugs werken.

Paddo’s helpen herinneringen levendiger te maken, werken tegen onder meer hoofdpijn en depressie en verbeteren het emotionele welzijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In een studie die op maandag is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy (PNAS) kregen 30 gezonde vrijwilligers psilocybine toegediend. Ze zagen geometrische patronen, voelden ongewone sensaties en kregen een ander besef van tijd en ruimte. Dit correleerde met een afname van de bloedtoevoer naar diverse hersengebieden.

Hyperactief

Psilocybine bleek de bloedtoevoer naar de hypothalamus terug te dringen, wat mogelijk verklaart waarom mensen die last hebben van clusterhoofdpijn zich beter voelen nadat ze psilocybine nemen.

De mediale prefrontale cortex speelt een rol bij bewustzijn en zelfidentificatie en is hyperactief in het geval van depressie. Psilocybine kan in dergelijke gevallen werken als een antidepressivum door de activiteit van de cortex terug te dringen. Eerdere studies toonden al aan dat psilocybine helpt tegen depressies.

Minder last

Participanten die de drugs gebruikten ervoeren in tegenstelling tot deelnemers die een placebo kregen levendigere herinneringen die ze associeerden met positieve emoties. Na twee weken bleek hun emotionele welzijn bovendien verbeterd. De bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.

In een eerdere studie uit 2011 ontdekten onderzoekers dat mensen met angstgevoelens minder last hadden van depressie na een enkele behandeling met psilocybine.

Wanneer een hersengebied actiever wordt heeft het meer glucose nodig. Het genereert echter energie middels chemische reacties die geen zuurstof gebruiken. Als gevolg neemt de bloedtoevoer toe terwijl de zuurstofconsumptie gelijk blijft. Dit heeft een hogere concentratie van zuurstof in de lokale aderen als resultaat.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x