Gezondheid

Mannen opgelet: zonnebrandcrème tast vruchtbaarheid aan

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van zonnebrandcrème de vruchtbaarheid van mannen aantast. Chemicaliën in de crème die ultraviolette straling tegenhouden beïnvloeden de hormoonhuishouding, waardoor mannen tot wel 30 procent minder vruchtbaar kunnen worden.

De onderzoekers hebben BP-2 en 4OH-BP aangewezen als schuldige stoffen, maar kunnen niet precies zeggen hoe ze de vruchtbaarheid aantasten. Deze zogeheten benzofenonen worden ook toegevoegd aan aftershave, shampoos, huidcrèmes en cosmetica. De chemicaliën bleken geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Tijdens het onderzoek werden 501 stellen gevolgd die allemaal probeerden kinderen te krijgen. De wetenschappers keken niet alleen naar het gebruik van zonnebrandcrème, maar ook naar leefgewoontes, gewicht en rookgedrag.

Hoe vaker mannen zonnebrandcrème gebruiken, hoe sneller hun vruchtbaarheid afneemt. Eerder werd een hoge concentratie ftalaten, chemicaliën die worden gevonden in plastics, al gelinkt aan een lagere vruchtbaarheid bij mannen.

“De huid is het grootste orgaan van het lichaam en het is heel belangrijk dat we goed voor onze huid zorgen,” zei hoofdonderzoeker dr. Germaine Louis. Ondanks de uitkomsten van het onderzoek raden de onderzoekers mannen aan zich te blijven insmeren met zonnebrandcrème om huidkanker te voorkomen.

Mannen die zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid kunnen ook op andere manieren blootstelling aan ultraviolette straling voorkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld producten gebruiken met minder chemicaliën of de zonnebrandcrème van hun huid spoelen als ze uit de zon komen.

Het onderzoek is verschenen in het American Journal of Epidemiology.

[Reuters]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
vdeg
vdeg
9 jaren geleden

Wat dat je ervan dat mannen, EN vrouwen helemaal geen zonnebrandcreme meer gebruiken. Lijkt me een veel beter idee.

benhur
benhur
9 jaren geleden

Doe vooral niet wat in alle boekjes op tv of door de farmacie wordt uitvergroot.
Melk de witte motor =de sluipende killer
Fluor in tandpasta (fluor zit ook in rattenvergif)
Zonnebrandcreme vol nanodeeltjes die juist huidkanker veroorzaken.
Om nog maar te zwijgen over zeep shampoooooos en wasmiddel.

Probeer gewoon zo natuurlijk mogelijk te leven en ga zelf op onderzoek uit, je zal verstelt staan hoeveel leugens er ons altijd zijn wijsgemaakt puur om winstbejag

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Waarom zou iemand nog zonnebrand creme gebruiken als er ook Aloë Vera is? Als je daar genoeg van eet kan je niet meer verbranden (ultraviolet) behalve door (infrarood) hitte. Het moet wel even 2 weken opbouwen voor je alles aan kan, en het is duurder dan zonnebrand creme.

Albert
Albert
9 jaren geleden

Men vergeet wel eens dat je huid geen ondoordringbare barrière is. Wat je op je huis smeert krijg je ook in je lijf (denk aan nicotine of morfine pleisters). Je huid heeft talgklieren die een volmaakte beschermende crème voor je huid produceren. Waarom die eraf wassen met allerlei chemicaliën en er chemische zooi opsmeren?

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x