Buitenland

Maya-tijdperk eindigt niet feestelijk voor Maya’s

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Maya-indianen in Midden-Amerika hebben niet veel te vieren als de Mayakalender op 21 december aanstaande afloopt.

De armoede staat in schril contrast met de uitgebreide festiviteiten die worden georganiseerd voor de toeristen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens Maya-experts loopt op 21 december een millennialange cyclus af van 13 zogeheten baktuns van elk 144.000 dagen. Die periode staat gelijk aan 5126 jaar.

Traditionele wijsheid

Diverse regeringen in Midden-Amerika organiseren uitbundige festiviteiten rond de kalenderwisseling. Ze spelen handig in op de hype over het vergaan van de aarde, wat door inheemse leiders niet wordt geloofd.

In Guatemala worden bijvoorbeeld 15 officiële ceremonies georganiseerd, waaronder een uitgebreide presentatie over de nalatenschap van de oude Mayacultuur op 20 december in Tikal. De voorbereidingen voor de evenementen hebben alleen al 6,7 miljoen euro gekost.

“Het is beledigend en inconsequent dat inheemsen in diepe armoede leven terwijl overheidsgeld wordt verkwist aan feesten,” zei Ricardo Cajas van de Guatemalteekse Raad van Maya-organisaties. “Er is niets te vieren. Het gaat om traditionele wijsheid. Dit laat precies het interne kolonialisme van Guatemala zien, waar een dominante klasse de inheemsen in een staat van extreme armoede houdt.”

Rijkdommen

Volgens schattingen is ongeveer de helft van de bevolking van 15 miljoen inheems, maar het land heeft nog nooit een inheemse president gehad en alleen de minister van Cultuur en Sport is indiaans.

Ruim 80 procent van de grond is eigendom van 5 procent van de boeren terwijl de rest van de plattelandsbevolking in armoede leeft. Rijkdommen in de grond worden vaak verkocht aan buitenlandse investeerders.

In Zuid-Amerika zijn zo’n 400 inheemse volkeren woonachtig. Het gaat in totaal om 50 miljoen mensen, waarvan de meesten in Mexico wonen.

Maya-tijdperk eindigt niet feestelijk voor de Maya's

Mundo Maya

Eerder deden inheemse organisaties in Mexico ook al hun beklag dat ze niet betrokken waren bij Mundo Maya, een plan om de oude Mayasteden in het zuidoosten van het land aan te prijzen bij toeristen.

Belize, Honduras, Guatemala en El Salvador verwachten ongeveer vijf miljoen bezoekers, Mexico rekent alleen al op 10 miljoen in de zuidelijke deelstaten, een tiende meer dan normaal.

Inheemse organisaties profiteren daar echter niet van. “Inheemse gebruiken worden slechts neergezet als folkloristische shows,” aldus Néstor Pérez van de Midden-Amerikaanse Inheemse Raad in El Salvador.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Zo is alweer te zien dat die hele Mayahype iets is van westerse volgevreten mensen die daar naar toen gaan om eventueel te gaan kijken en ook feesten of er iets van waar is. In ieder geval zullen we wat dan ook vanzelf beleven.

Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Hoog tijd dat aan deze zieke wereld een einde komt.

Dovahkiin
Dovahkiin
11 jaren geleden

De maya’s hebben gelijk met hun voorspelling vind ik hoor, heel kort gezegd; een innerlijke verandering.
dit is goed terug te zien als je om je heen kijkt.
Met die innerlijke verandering komen steeds meer grote veranderingen aan bod natuurlijk omdat de levensstandaart mee veranderd.
Het is jammer dat bepaalde uit de westerse wereld op deze manier gebruik hebben gemaakt, maar ik denk dat dit soort praktijken op alle lagen voorkwamen en nu nogsteeds wel voorkomen, maar daaraan zit echt een eind aan te komen.
Wees positief !
Groetjes

chuen
chuen
11 jaren geleden

Het wordt juist een prachtig feest.
De voorvaderen van de Maya’s voorspellen dat er 2012 een positieve verandering gaat plaatsvinden.
Hun voorvaderen hebben ook voorspelt dat de huidige machthebbers alles in het werk zetten om hun ceremoniën te blokkeren. Je denkt toch niet dat de Maya’s dit niet voorzien hebben ?
zie dit filmpje:
Wisdom From Our Ancestors
http://www.youtube.com/watch?v=Sh8kx-rxOeY&feature=share&list=UUkKU3HRajtmP_wg92zjyrMg
luister naar de voice over 1:45 in dit filmpje. Dit is het bewijs.

12-12-2012 komen honderden wisdomkeepers uit de gehele wereld samen in Arizona samen.De natives weten wat er gaat gebeuren.
Something Monumental Is Going To Happen
Flordemayo
http://www.greatmystery.org/nl/vancouver2012flordemayo.html

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x