BinnenlandCorona

Coronawet: tot 4350 euro boete of gevangenisstraf. Stop deze waanzin

Help mee door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er komt steeds meer kritiek op de nieuwe coronawet, waarin onder meer staat dat mensen in het openbaar tenminste 1,5 meter uit elkaar moeten blijven. De Nederlandse orde van advocaten, de ombudsman en de Raad voor de rechtspraak zijn kritisch. De Eerste en Tweede Kamer moeten de wet eerst nog goedkeuren. Wat zijn de gevolgen van de tijdelijke wet voor de grondrechten van burgers?

Rens de Nobel heeft zich in de coronawet verdiept en er een bericht over geschreven op Facebook, dat massaal wordt gedeeld. In het bericht heeft hij de belangrijkste punten op een rijtje gezet. “Straffen voor de belangrijkste overtredingen variëren van 435 euro of 1 maand gevangenisstraf tot 4350 euro of 2 maanden gevangenisstraf. Ook is inbreuk op uw huisrecht mogelijk,” stelt hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Terwijl onze aandacht uitging naar anti-racismedemonstraties, Zwarte Piet en vakanties, heeft het kabinet een wetsvoorstel voorbereid om de coronamaatregelen wettelijk vast te leggen. Het nieuwe wetsvoorstel voorziet in verregaande mogelijkheden om in te grijpen in uw en mijn vrijheid, en beperkt onze grondrechten.”

Inbreuk op het huisrecht

Zo wordt de 1,5 meter afstand verplicht op straffe van hoge boetes of een gevangenisstraf. De Nobel: “Een hand of knuffel van een familielid dat niet bij u in huis woont, wordt volgens de wet strafbaar. Een wandeling met een goede vriend of vriendin moet verplicht op 1,5 meter afstand.”

Inbreuk op uw huisrecht is wettelijk gerechtvaardigd en u kunt een boete van 4350 euro of twee maanden gevangenis- of taakstraf krijgen. “Vallen verjaardagsfeestjes met de familie hier straks ook onder? Etentjes met vrienden? Een barbecue met de buren in uw tuin?”

In de volgende gevallen kan een boete van 435 euro of een maand gevangenisstraf worden opgelegd: overtreden van de afstandsregel buiten de woning, samenkomen in groepsverband, aanwezig zijn op een publieke plaats die niet voor publiek geopend mag zijn of deelnemen aan een evenement dat niet mag worden gehouden.

Op de volgende overtredingen staat een boete van maximaal 4350 euro of een gevangenisstraf van twee maanden: het niet treffen van voorzieningen (waaronder de afstandsregel) in een besloten plaats (waaronder een woning), overtreden van hygiënemaatregelen buiten de woning, overtreden van regels voor de uitoefening van beroepen, openstellen van een publieke plaats die niet open mag zijn of het houden van een evenement dat niet gehouden mag worden.

Geen duidelijke reden

De Nobel wijst erop dat het wetsvoorstel is voorbereid op een moment dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen drastisch is afgenomen.

Hij vraagt zich af: “Waarom juist op dit moment nog vele regels, straffen en uitgebreide bevoegdheden voor de overheid in de wet? Waarom een 1,5-meterregel in de wet, ook voor buiten? Waarom de hoge boetes? Waarom de mogelijkheid tot gevangenis- en taakstraffen? Waarom nu alsnog de mogelijkheid tot inbreuk op ons huisrecht?”

De Nobel stelt vast: “Ik heb altijd geleerd dat het middel het doel moeten heiligen. Wanneer ik kijk naar de cijfers van het RIVM en het beoogde doel van de wet dan zie ik geen duidelijke reden om deze vergaande, vrijheidsbeperkende middelen in te zetten en begrijp ik de kritische houding van adviserende partijen.”

Hij vindt het verder onbegrijpelijk dat deze wet niet is besproken tijdens de persconferentie van 5 juni. “Wat mij betreft zou iedereen op de hoogte moeten zijn van de gevolgen van dit wetsvoorstel.”

Hier kunt u een petitie ondertekenen tegen de coronawet.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
3 jaren geleden

Weet u wie ook een ieder voor elk wissewasje opsloot of dood liet schieten?

Antwoord: Vul dat zelf maar in.

Egetal
Egetal
3 jaren geleden

1,5 m is niet genoeg wat mij betreft. ik wil een 15 km samenleving. heeerlijk!

Wow
Wow
3 jaren geleden

Zolang wij onze kinderen naar de staatsscholen -lees- gevangenis- sturen, zal er niets veranderen

Willem
Willem
3 jaren geleden

Het valt of staat met “onze” politie en boa’s nietwaar, zij zullen deze taak graag uitvoeren want daar zijn ze op geselecteerd, handhaven ze deze totale gekte niet en niemand doet er aan mee is het gewoon voorbij. Maar in dit land vol kliklijnen die volop gebruikt worden en aan de rijen van braaf wachtende mensen te zien zelfs voor kringloopwinkels zie ik het heel somber in allemaal. Het slaat nergens op en is totale waanzin, we kunnen demonstreren wat we willen maar dat heeft nog nooit geholpen, het is te hopen dat de handhavers hun verstand op tijd zullen krijgen en de rest van de bevolking ook, anders is het voorbij, met alles.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x